Minister Simoniti za Nova24TV: “Nevladniki s kulturo sploh nimajo tako neposrednega stika, kot nekateri mislijo, prostore si bodo morali poiskati kje drugje!”

Datum:

Nevladniki sami po sebi niso noben moteč element, vendar pa so naseljeni v stavbi, v kateri bi mi želeli začeti s svojim investicijskim ciklom, zato bodo to hišo morali slejkoprej zapustiti,” je za Novo24TV odločno pojasnil minister za kulturo, Vasko Simoniti, potem ko so protestniki v petek na svojevrsten način izrazili svoje nestrinjanje z deložacijo. Ministrstvo za kulturo ima svoj program, ki se je pokazal uresničljiv prav z novim proračunom in z naklonjenostjo vlade, da začnejo investicijski cikel čim hitreje uveljavljati.

                   

Na protestu proti deložaciji so z “ulično umetnino” nevladniki včeraj zablokirali cesto pred ministrstvom. Po nastavljenih šolskih klopeh so polili rdečo barvo, ki simbolizira kri, na mize pa so dopisali tudi imena zaposlenih na ministrstvu. Eno izmed napisanih imen je bilo tisto Mira Petka, ki je bil v preteklosti zaradi svojega dela brutalno pretepen in skoraj ubit. S smrtjo so protestniki zagrozili tudi ministru za kulturo dr. Vasku Simonitiju, Vesni Jurca TadelAlenki Gotar in Mitji Iršiču.

Ministrstvo za kulturo je sporočilo svojo odločitev, da morajo uporabniki stavbe na Metelkovi ulici v Ljubljani, ki je v lasti ministrstva, prostore zapustiti. Večinoma gre za nevladne organizacije, ki morajo prostore izprazniti do konca januarja. Najemne pogodbe so se jim iztekle že pred leti, pravijo na ministrstvu, večina pa niti ne plačuje najemnine. Stavba je postala nevarna za bivanje, zato bi jo radi prenovili. Nevladniki pa Metelkove ne želijo zapustiti in pravijo, da se bodo uprli napadom na civilno družbo, demokracijo in neodvisno kulturo. Pri tem jih podpira tudi stranka Levica.

Prostori so nevladnikom na voljo tudi drugod po Sloveniji
Obnovljena hiša oziroma kompleks naj bi služil muzejski dejavnosti, računamo, da bi dali prednost prirodoslovnemu muzeju, ki je eden najbolj “ogroženih” muzejev v smislu, da nima prostorskih kapacitet,” je namero ministrstva razložil Simoniti. Postavili bi tudi Etnološki muzej in del Narodnega muzeja, del teh stavb pa bi sodil tudi v kompleks Moderne galerije. Glede Roga je minister povedal, da ni točno seznanjen z vsebino in ne ve, kakšna je trenutna situacija. Pojasnil je: “Nevladne organizacije s kulturo sploh nimajo nekega takega neposrednega stika, kot si nekateri mislijo, si bodo torej morali poiskati prostor kje drugje.”  Ne vem zakaj bi bil to problem, ko je marsikje v Sloveniji prostor, je še dejal Simoniti in dodal, da ne razume, zakaj si vsi predstavljajo, da bi morali imeti prostore v Ljubljani in za povrhu še zastonj.

Minister za kulturo upa, da bodo znali pravilno in v pravi meri nadgraditi ustvarjalnost
Upam, da ta bolezen, jaz ji rečem kuga, ne bo pustila kakšnih posledic tudi na proračunu, upajmo da bo ostalo tako, kot je zamišljeno,” je proti koncu pogovora rekel minister za kulturo in pojasnil, da bodo sredstva, ki so v proračunu namenjena kulturi šla predvsem za investicije, ostalo pa bodo namenili drugim področjem kulture. “Upam da bomo pravilno znali nadgraditi ustvarjalnost o kateri sam največkrat govorim.” Glede priprave nove medijske zakonodaje pa je Simoniti pojasnil, da so v koaliciji predstavili prvo različico medijske zakonodaje, potem pa je prišlo do določenih zastojev, podaljšek za pripombe pa je sicer minil septembra. “Popravljene zakone sem že dobil in jih bom po pregledu poslal v vladno proceduro,” je še zaključil.


Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini v osmino finala velikih prvenstev

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila...

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...