Izraelska vojska razširila bojno območje na celotno Gazo

Datum:

Izraelska vojska širi svoje območje operacij na celotno območje Gaze. Do nedavnega je le severni del veljal za bojno območje. Do odločitve prihaja kakih pet tednov po tem, ko je izraelska vojska začela z izvajanjem kopenske ofenzive na severu enklave. Kmalu bo preteklo dve meseca od napada teroristične organizacije Hamas na izraelske civiliste. 

Širitev območja delovanja je potrdil tudi tiskovni predstavnik Izraelskih obrambnih sil Daniel Hagari. Očividci medtem poročajo, da so izraelske kopenske enote že napredovale na območje vzhodno od mesta Khan Younis na jugu območja. Izraelske oblasti so prebivalce mesta predhodno pozvale, naj zapustijo območje.

IDF (Izraelske obrambne sile) so v petek objavile natančen zemljevid Gaze, razdeljen na stotine manjših območij. Še pred začetkom operacij so začeli na različne načine pozivati civilno prebivalstvo, naj zapustijo območja, kjer se bodo kmalu začeli spopadi. Civiliste so obveščali s pomočjo letakov, ki so jih odvrgli nad območjem, prav tako s pomočjo opozoril na mobilnih telefonih.

Izraelske oblasti so v začetku konflikta pozvale prebivalce na severu Gaze, naj zaradi prihajajoče ofenzive zapustijo območje. Na jug območja je nato migriralo med 800 tisoč in milijonom ljudi. Po zadnji ocenah Združenih narodov je trenutno v Gazi notranje razseljenih približno 1,8 milijona ljudi.

Izraelski premier Benjamin Netanyahu je že v soboto na novinarski konferenci svetu sporočil, da je pozval oborožene sile, naj z vse večjo silo napadajo vojaške cilje v Gazi. Ponovil je še, da je cilj vojaških operacij eliminirati Hamas kot politično in vojaško silo. “Državljani Izraela, smo sredi težke in ostre vojne, vendar ni bolj pravične vojne. To je vojna za naš dom,” je dejal Netanyahu. “Pred nami je še težka vojna, a na koncu bomo zmagali,” je zaključil.

V vmesnem času Hamas nadaljuje z napadanjem civilnih območij v Izraelu. IDF poroča, da je Hamas svoje napade tokrat usmeril proti vsem delom države.

Izraelske vojska: Center aktivnosti Hamasa je v Khan Younis
Nov plan vojaške operacije v Gazi vključuje intenzivno bombardiranje evakuiranih območij, v katere bodo nato vstopila izraelska pehota. Prav to naj bi bil plan v mestu Khan Younis, kjer naj bi bilo locirano vodstvo Hamasa. Eden od ciljev IDF je tudi konsolidacija kontrole na severu območja. Ron Dremer se je odzval na mednarodne kritike, da vojaške operacije terjajo preveč smrtnih žrtev civilistov. Trdi, da so prizadevanje izraelske vojske, da zmanjša število civilnih žrtev, “brez primere”. ” Dejal je, da če bi hoteli z operacijo na hitro zaključiti, bi bilo civilnih žrtev še veliko več.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...