Jankovića drugo ne zanima kot, da so njegovi projekti “končani”: Za Stožice šel tudi čez trupla, bo tako tudi v primeru kanalizacijskega kanala C0?!

Datum:

Medtem, ko Zoran Janković in njegovi ljudje vztrajajo, da s projektom izgradnje kanalizacijske cevi C0 prek vodovarstvenega zajetja ni prav nič narobe, vse več strokovnjakov opozarja tako na nesmiselnost projekta, kot tudi na veliko nevarnost, ki jo projekt predstavlja. Absolutna vodotesnost namreč v naravi ne obstaja in v primeru onesnaženja pitne vode s fekalijami obstaja tveganje za bolezni in celo smrt porabnikov vode s tega območja, v ZDA je v enem od primerov onesnaženosti vode že umrlo več deset ljudi. A tudi za drugimi Jankovićevimi projekti so ostajala trupla, dobro je namreč znana zgodba podizvajalca pri nasedlem projektu Stožice, ki je v obupu storil samomor. Mnogi so namreč ostali neplačani, za projektom je ostalo prek 30 milijonov terjatev, ki ne bodo nikoli poplačane, a Jankovića to ne gane in še danes projekt ocenjuje kot uspešen.

Ljubljanski župan Zoran Janković in njegovi ljudje, kot je direktor javnega podjetja Vodovod-kanalizacija Krištof Mlakar še kar vztrajajo, da s projektom kanalizacijske cevi C0, ki poteka čez vodovarstveno zajetje, od koder se zagotavlja pitna voda za 300 tisoč ljudi ni nič narobe: “Naš material je centrifugiran poliester, armiran, ki ima notranji sloj, ki mu rečemo inliner, ki preprečuje obrabo, ki omogoča hitrejše drsenje komunalne odpadne vode, imamo posebne spojke z distančniki.” A resnica je popolnoma drugačna, med drugim dr. Mihael J. Toman z Biotehniške fakultete opozarja na popolno nesmiselnost projekta, strokovnjak Franc Maleiner pa je opozoril tudi, da v naravi sto-odstotna vodotesnost ne obstaja.

Kanalizacijske cevi pokajo in se luščijo še pred uporabo
Kot se je izkazalo na terenu, kanalizacijske cevi pokajo in se luščijo, še preden bi bile predane v uporabo, vanje vdira celo pesek, prav tako pa so betonski okvirji, ki naj bi bili dodatna zaščita polni lukenj, prav tako pa so neprimerno postavljeni. Posledice dvigovanja podtalnice ali poplav bi bile katastrofalne. Še huje, projekt poteka prek potresnega območja, kot je za TV Slovenija povedal Maliner pa bi v primeru potresa betonski oklep posledice še poslabšal: “Ta dvobarierna zaščita, kot se imenuje, to je smešno. Ker ta zunanji oklep je vodoprepusten, in v ta oklep bo tako podtalnica pritekala, iz njega pa bodo odtekale odpadne vode.” Na nevarnost in dolgoročne posledice je opozoril tudi lastnik zemljišča Brane Grad: “TEŠ 6 bomo lahko razžagali in odpeljali na odpad po končanem obdobju, tukaj pa ni denarja, ni milijard, s katerimi bi lahko očistili to vodo.” Izpostavil je tudi primere iz ZDA, kjer je zaradi okužene vode umrlo po več deset ljudi.

Foto: posnetek zaslona

Za Jankovićevimi projekti že doslej ostajala trupla, denar pa iz države odtekal s privatnimi letali
Verjetno najboljši dokaz za to, da se Janković ne zaveda prav dobro realnosti, je projekt Stožice, ki nedokončan propada že leta, a ljubljanskemu županu se kljub vsemu to zdi uspešen projekt. A težava ni le nedokončan projekt, ki kazi podobo glavnega mesta, za projektom je ostalo tudi najmanj 30 milijonov evrov terjatev, ki jih ne bodo nikoli dobili poplačane. Veliko podizvajalcev, ki so sodelovali pri projektu je bilo tako prisiljenih zapreti svojo dejavnost in razglasiti osebne stečaje, projekt pa je za seboj pustil tudi trupla, vsaj eden izmed podizvajalcev naj bi storil samomor. Jankovića samomor sploh ni ganil, na zaslišanju pred preiskovalno komisijo o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji, ki jo je vodil poslanec opozicijske SDS dr. Anže Logar je odgovoril, da so Stožice najboljši projekt v Ljubljani na področju trgovskih centrov.

Slika je simbolična

Projekt je uspešen zgolj za ozek krog ljudi, šokantno resnico je oktobra na TV Slovenije razkril Željko Fiškuš, še eden izmed neplačanih podizvajalcev pri izgradnji projekta Stožice “Ko so skrivali denar, jaz tega ne morem točno povedati, da sem videl. Imam pa človeka, ki je delal v Moskvi in ki je podpisoval marsikaj. In je rekel sam meni: S privatnimi letali so vozili denar ven!.”

Propadli kompleks Stožice (Foto: Nova24TV)

Med projektom kanalizacije, ki je vreden vrtoglavih 135 milijonov evrov in projektom Stožice pa obstaja še nekaj podobnosti. Pri projektu namreč sodeluje tudi projektantska družba Luz, ki je pred tem delala že za Grep, pozornost pa vzbudi tudi sodelovanje družbe Riko v lasti Janeza Škrabca iz vrst Foruma 21 Milana Kučana. Največji delež sredstev pri projektu sicer zagotavlja Evropska unija.

Foto: arhiv Demokracije

V Milwaukeeju zaradi vdora fekalij v pitno vodo umrlo več deset ljudi
Onesnaženost pitne vode ima lahko katastrofalne posledice, kakršnim so bili priča leta 1993 v ameriškem mestu Milwaukee, kjer so odplake iz čistilne naprave za kanalizacijo vdrle prek 3 kilometre oddaljenega sistema za filtracijo vode. Onesnažena voda je bila v sistemu od 23. marca do 8. aprila, v tem času pa je za kriptosporidiozo zbolelo 403 tisoč ljudi, umrlo pa je vsaj 69 ljudi.

Nacionalni inštitut za javno zdravje navaja, da je najpogostejši znak okužbe s kriptosporidiji vodena driska, ki traja do dva tedna. Ostali simptomi pa vključujejo še želodčne krče, dehidracijo, slabost, bruhanje, povišano telesno temperaturo ter izgubo telesne teže. Količina parazitov, potrebnih za okužbo, je majhna., izločanje oocist pa se nadaljuje še 15 dni po prenehanju driske.

Milwaukee, Wisconsin (Foto: Wikimedia Commons)

Potrebno je storiti vse, da kanalizacija ne steče prek vodovarstvenega območja
Da se scenarij iz Stožic, ali pa še huje, iz Milwaukeeja, ne ponovi tudi pri projektu kanalizacijske cevi C0, je torej potrebno storiti vse, da se prepreči izgradnja prek vodovarstvenega območja. Na pobudo Slovenske demokratske stranke je o projektu ta teden že razpravljal tudi Državni zbor, na izredni seji pa so brez glasu proti potrdil pričakovanja, da se ustavi izgradnja kanalizacijskega voda C0 čez ljubljanski vodonosnik. Kot je v Tarči že povedal državni sekretar Aleš Prijon je sume nepravilnosti že zaznalo tudi Ministrstvo za okolje in prostor, a glede tega ni želel biti konkreten. Po vsej verjetnosti so Jankovićevi zavezniki, kamor kot član Stranke modernega centra spada tudi Prijon, v hudi zadregi. Glede na tveganje, ki ga projekt predstavlja in se ga gotovo zaveda tudi vlada, očitno razmišljajo, kako zadevo gradnjo po tiho zaustaviti, brez da bi pri tem škodovali Jankovićevi podobi.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Putin in Hamas imata enak modus operandi glede načina vojskovanja

Franco Fiumara je doktor pravnih in političnih ved. Je...

[Video] Ne prav bistre Golobove objave

"Izgleda kot osnovnošolec, ki se nekej pifla na pamet....

[Video] “Vsi smo Uroš Jernejc!”

Ljubljanski župan Zoran Janković zastruplja vodo in uničuje vse,...

Klofuta Klakočar Zupančičeve

Za tovarne laži, ker smo pisali, da dodatno dela...