Je Biden nevede financiral terorizem Hamasa?

Datum:

Skoraj teden po napadu Hamasa še vedno ni jasno, kje so nizkotehnološki teroristi dobili takšne količine orožja. Marsikdo je s prstom pokazal na demokratskega predsednika ZDA Joeja Bidna, ki je sprostil 6 milijard evrov, namenjenih Iranu. Zdaj je že jasno, da je bila iranska teokracija eden od botrov napada. 

                   

Zato zdaj želijo republikanci v senatu prisiliti predsednika Joeja Bidna, da ponovno zamrzne 6 milijard dolarjev prihodkov od iranske nafte, ki jih je administracija odmrznila prejšnji mesec v zameno za izpustitev državljanov ZDA, ki so bili neupravičeno pridržani.

Vodja senatne manjšine Mitch McConnell in senator Tom Cotton sta predstavila zakonodajo, ki Irancem preprečuje dostop do 6 milijard dolarjev.

Iranski teokratski diktator Ali Khamenei (Foto: epa)

“Pot sredstev, usposabljanja in smrtonosnega orožja iz Teherana do teroristov po vsem Bližnjem vzhodu je kristalno jasna. V soboto je omogočila hladnokrvnim morilcem, kot sta Hamas in palestinski islamski džihad, da so zagrešili najsmrtonosnejši dan nasilja nad Judi v desetletjih,” je dejal McConnell. “Civilizirani svet mora ponovno uvesti resne posledice režimu, ki pomaga in podpira morilsko zlo proti nedolžnim Izraelcem. Združene države morajo voditi ta prizadevanja s svojim zgledom in zamrznitev iranskih sredstev je pomemben prvi korak.”

Dron iranske produkcije Shaded-139, ki se med drugim uporablja tudi v Rusiji. (Foto: Wikipedia)

Cotton je opozoril, da je Iran desetletja napadal ameriške cilje v regiji in da je Biden z odmrznitvijo 6 milijard dolarjev za Iran “sprostil drug denar za režim za financiranje svojih napadov v Izraelu.” Ločena skupina republikancev je v ponedeljek napisala pismo Bidnu in ga pozvala, naj zamrzne denar po smrtonosnih terorističnih napadih konec tedna.

“Vaša administracija trdi, da so ta sredstva na voljo samo za humanitarno uporabo, vendar je denar zamenljiv in obstaja veliko tveganje, da bi jih lahko uporabili za nadaljnja prizadevanja Irana ali Hamasa proti Izraelu,” so zapisali senatorji. Iransko gospodarstvo, tudi če je namen za humanitarno pomoč, omogoča iranskemu režimu, da prerazporedi še več sredstev v podporo terorizmu.

Več demokratskih senatorjev, ki so ranljivi v svojih kampanjah za ponovno izvolitev leta 2024, je prav tako pozvalo Bidna, naj ponovno zamrzne denar. Med temi demokrati so demokratski senator Joe Manchin, Jon Tester, Jacky Rosen, Bob Casey, Tammy Baldwin (WI) in Sherrod Brown (OH).

“Stati ob strani in omogočiti Iranu dostop do teh sredstev, medtem ko se Hamas infiltrira v Izrael ter ubija, posiljuje in pohablja nešteto Izraelcev, je brezvestno. Vaša administracija trdi, da so ta sredstva na voljo samo za humanitarno uporabo, vendar je denar zamenljiv in obstaja veliko tveganje, da bi jih lahko uporabili za nadaljnja prizadevanja Irana ali Hamasa proti Izraelu. Poleg tega dovolitev, da 6 milijard dolarjev priteče v iransko gospodarstvo, tudi če je namen za humanitarno pomoč, omogoča iranskemu režimu, da prerazporedi še več sredstev v podpiranje terorizma,” je zapisano v pismu Bidnovi administraciji.

Izraelske varnostne službe medtem sporočajo, da so našle skrite vire financiranja palestinskega terorizma s strani iranskega režima, in sicer prek obvoda v Libanonu, kjer Iran financira sebi zvesto šiitsko politično milico Hezbolah.

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini v osmino finala velikih prvenstev

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila...

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...