Kako se je Cirman samoovadil in si prislužil novo tožbo zaradi klevet

Datum:

Voditelj oddaje Kdo vam laže Boris Tomašič je razkril, da se je Cirman v Tarči samoovadil, ko je v dejal, da je videl poročila preiskovalne komisije Mojce Šetinc Pašek o konkretnih finančnih transakcijah, ki so sicer zaupne narave. V javnem delu poročila namreč ni govora o transakcijah. Poročilo je sicer prejel, bodisi od Vukovićeve, bodisi od poslovnega kolega Tomaža Modica (sodelavca na portalu Necenzurirano), ki je svetovalec komisije za preiskovanje financiranja opoziciji naklonjenih medijev. Hkrati je še opozoril, da mora zaradi Cirmanovega obrekovanja vložiti tožbo zaradi klevet, saj je ta dejal, da je bil državni denar za protipoplavno zaščito namenjen financiranju medijev blizu SDS. 

                   

V tokratni oddaji Kdo vam laže? se je TV voditelj Boris Tomašič posvetil novinarju Primožu Cirmanu (in oddaji Tarča, v kateri je nastopil), sicer možu direktorice UKOM-a (Urada vlade za komuniciranje) Petre Bezjak Cirman in dobremu prijatelju ter poslovnemu partnerju novinarke in generalne sekretarke Gibanja Svoboda Vesne Vuković. Želel je osvetliti Cirmanove izjave, izrečene v zadnji Tarči na RTV Slovenija. Cirman je med drugim dejal, da se “čudi primerjavam s totalitarnostjo”, ko je govora o premierju Robertu Golobu. Spomnil je na nekdanjega predsednika vlade Mira Cerarja, ki so mu očitali prav to, da “ni odločen pri vladanju in so ga klicali “cmerar””. Prav tako je spomnil na nekdanjega premierja Marjana Šarca, ki ga je le “takojšnje kaznovanje ministrov za najmanjše prekrške obdržalo na oblasti”. Cirmanu se zato ne zdi totalitarno, da je aktualni premier iz “lastnih vrst izključil eno poslanko”.

Prepričan je, da “če bi bil Golob totalitaren vladar”, potem bi nadaljeval z vladno rekonstrukcijo in se ne da bi zaustavil. Tomašič: “Primož Cirman ni politični analitik, ni novinar v žlahtnem pomenu te besede. Primož Cirman je novinar v smislu, kot je novinarstvo definiral Jože Smole – leninizem in marksizem ter po novem “prebujenstvo” “fura naprej”, predvsem pa sovraštvo do Janeza Janše.” Po njegovem je vsakomur jasno, da je Golobovo ravnanje totalitarizem, destrukcija pravne države in zloraba oblasti itd., Cirman pa to brani, kar je bila v Tarči njegova naloga, zanjo pa je posredno tudi dobro plačan. Tomašič je v nadaljevanju pohvalil voditeljico Tarče Eriko Žnidaršič, ker je uvodoma izpostavila, kdo je Cirman – da je osebno tesno povezan z vladnim vrhom. V nadaljevanju je izpostavil tudi pogodbo med Vukovićevo in Gen-I-jem, na podlagi katere je generalna sekretarka Svobode (od Goloba) prejela znesek v višini 100 tisočakov.

Cirman laže, da ne ve ničesar o Golobovih nakazilih
Žnidaršičeva je v Tarči spomnila, da javnost vse do danes še ni videla dotične pogodbe, in da ni jasno, za kakšno pogodbo gre (Gre za kupovanje medijske podpore?). Cirman je skušal braniti nekdanjo sodelavko, rekoč, da je “v Sloveniji problem, ker se nobena zadeva s konkretnimi imeni ne razišče do konca”. Tomašič: “Tako bi bilo, če bi bil Primož Cirman pošten, če bi bil človek, ki išče resnico.” Poudaril, da se problem financiranja Vukovićeve, ki je problem resne družbe, nikdar ne razišče. Spomnil je na dvojna merila, ko je denimo govora o Novi24TV (ko je mogoče vse kritizirati), po drugi strani pa do vlade naklonjenih medijev in novinarjev obstajajo povsem drugačna merila. Cirman se je celo pretvarjal, da o Golobovem nakazilu Vukovićevi ne ve ničesar. “Primož Cirman je lažnivec. Vi lažete! Dal sem vam vse osnove, da me tožite! Kje ste se zlagali?! Da ne veste ničesar o podjetju Vesne Vuković!” je prepričan Tomašič. 

Prislužil si je tožbo zaradi obrekovanja
Spomnil je, da je prav Cirman lastniško in poslovodsko prevzel podjetje Vukovićeve in ga poslal v likvidacijo. In če je postal direktor podjetja, potemtakem ima vpogled tudi v transakcije (tudi za nazaj). Cirman in Vukovićeva sta bila v preteklosti tesno poslovno povezana, zato je nemogoče, da novinar portala Necenzurirano o zadevi nebi vedel ničesar. “Sloni letijo! Ko gre za 100 tisočakov, pa sloni letijo! 20 tisočakov za Novo24TV – to je pa vse res, četudi si je Mojca Pašek Šetinc to izmislila ali “prisanjala” te transferje!” Tomašič pa je še opozoril, da mora zaradi Cirmanovega obrekovanja vložiti tožbo. “Raziskovalni” novinar je namreč še dejal, da je bil državni denar za protipoplavno zaščito namenjen financiranju medijev blizu SDS (denimo Požareportu). Voditelj Kdo vam laže? je posebej poudaril, da denar, namenjen za sanacijo vodotokov, ni končal v nobenem od podjetij, ki jih vodi, in ki so označeni kot “strankarski mediji”. Še večja laž pa je, da so bile zaradi nakazil denarja Struge poplavljene in da so ostale neurejene.

Novinar portala Necenzurirano Primož Cirman. (Foto: Nova24TV)

Ekipa Necenzurirano je del vladajoče elite!
Tomašič: “Dragi krajani Strug, iskreno se vam opravičujem, nismo prejeli tega denarja! To, kar Cirman govori, je laž! Še večja laž pa je, da ste bili posledično poplavljeni in da vodotoki niso bili urejeni!” Resnica je povsem drugje, saj je prav Golobova vlada jemala denar za vodotoke in ga nakazovala nevladnim organizacijam (NVO-jem) ter ilegalnim migrantom. Tomašič je prepričan, da gre v Cirmanovem primeru za zlonamerno klevetanje. Je pa potrdil, da je sodelovanje med Novo24TV in Golobom v preteklosti bilo, saj je Gen-I oglaševal v našem mediju, ki se je očitno izkazal za verodostojno in kakovostno podjetje. Opozoril pa je tudi na dejstvo, da se je Cirman v Tarči samoovadil, ko je dejal, da je v del poročila o konkretnih finančnih transakcijah, ki so sicer zaupne narave, videl. V javnem delu poročila namreč ni govora o transakcijah. Poročilo je sicer prejel, bodisi od Vukovićeve, bodisi od poslovnega kolega Tomaža Modica (sodelavca na portalu Necenzurirano), ki je svetovalec komisije za preiskovanje financiranja opoziciji naklonjenih medijev.

Gre za izdajo poslovne skrivnosti. “Primož Cirman je del vladajoče elite, zaradi katere so stvari vsak dan dražje in zaradi katere si vi, davkoplačevalci, ne morete privoščiti dostojnega življenja!” Spomnil je še, da imamo v Sloveniji skupino novinarjev, ki so “vroči navijači” vsakega novega obraza. Cirman je plačan za to, ker je velik Golobov podpornik, ker je antijanšist in ker se na vsakem koraku bori proti prvaku opozicije. Spomnil je še, da je Cirman za nagrado vodil Golobove okrogle mize in bil zato plačan, nagrajeni pa so bili tudi drugi njegovi bližnji poslovni kolegi in celo družinski člani (Vukovićeva, Bezjak Cirmanova). “Ni očitno, da gre za korupcijo in nagrajevanje preteklega dela?!” Za konec se je odzval tudi na Cirmanovo trditev, da Vukovićeva morda ni imela priložnosti, da bi sporne transakcije pojasnila, zato jo je Tomašič povabil v studio Nove24TV.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...