Kdaj bo vlada odpravila pogoj PCT?

Datum:

Samo visoka precepljenost vodi do odprave pogoja PCT. Na včerajšnji novinarski konferenci sta sodelovala minister za zdravje Janez Poklukar in vodja posvetovalne skupine za cepljenje dr. Bojano Beovič. Tema novinarske konference je bilo cepljenje proti covidu-19. Minister je najprej predstavil aktualne razmere v bolnišnicah in povedal, da se z 11. 10. 2021 zaradi zmanjševanja covidnih bolnikov zapira covidni oddelek v Sežani.

Zmanjšujejo se tudi kapacitete na navadnih oddelkih v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, Splošni bolnici (SB) Celje in SB Novo Mesto. Kapacitete za potrebe intenzivnega zdravljenja ostajajo nespremenjene.

Tudi v Sloveniji na voljo zdravilo regeneron
V Sloveniji smo na področju zdravljenja covida-19 v koraku z najnovejšimi zdravili. V Sloveniji imamo od sredine poletja na voljo zdravilo regeneron, ki temelji na uporabi monoklonskih protiteles. Uporablja se za zgodnje zdravljenje bolnikov s potrjeno okužbo covida-19 in za zaščito po kontaktu z okuženo osebo v primeru, da obstaja tveganje za hud potek bolezni. Aplikacija zdravila je predvidena v dnevnih bolnišnicah predvsem v okviru urgentnih centrov oziroma v domovih starejših občanov (DSO) pod nadzorom zdravstvenega osebja. Zdravilo je prednostno namenjeno osebam z imunsko pomanjkljivostjo in osebam z dejavniki tveganja za hujši potek bolezni, to so starejši od 65 let, osebe s povečano telesno težo, kronično obstruktivno pljučno boleznijo, sladkorno boleznijo, srčno-žilnimi boleznimi. Ker je povprečna starost na covidnih oddelkih 70 let in ker vemo, da imajo starejši večje tveganje za težje bolezni, je smiselno, da se starejši od 65 let ob pozitivnem testu PCR posvetujejo z izbranim zdravnikom o morebitni napotitvi v dnevno bolnišnico na infuzijo zdravila regeneron.

Posvetovalna skupina priporoča tretji poživitveni odmerek vsem nad 65 let in cepljenje predvsem z mRNA cepivi

Minister Poklukar je povedal, da posvetovalna skupina za cepljenje:

– predlaga, da se tretji poživitveni odmerek poleg oskrbovancev DSO in posebej ranljivih kroničnih bolnikov priporoči za osebe, stare 65 let in več;

– priporoča, da se za cepljenje proti covidu-19 uporabljajo mRNA cepiva. Vektorska cepiva se lahko uporabijo v primeru kontraindikacij za cepljenje z mRNA cepivi ali na izrecno željo osebe ob seznanitvi z možnimi neželenimi učinki;

– priporoča prednostno uporabo cepiva Comirnaty pri osebah, mlajših od 30 let, zaradi novih podatkov o možnosti nekoliko povečanega tveganja za pojav miokarditisa/perikarditisa po cepivu Spikevax v primerjavi s cepivom Comirnaty.

Poudaril je, da bo vlada sledila strokovnim priporočilom posvetovalne skupine. Sklepe je v nadaljevanju podrobneje predstavila tudi vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović, ki je povedala, da so pri sprejemanju sklepov sledili nedavni odobritvi Evropske agencije za zdravila (EMA) glede uporabe tretjega odmerka mRNK cepiv.

Obe mRNK cepivi odobreni kot dodatni odmerek
Povedala je, da sta obe mRNK cepivi, ki sta v Sloveniji na voljo, odobreni kot tako imenovani dodatni odmerek, to je odmerek, ki ga potrebujejo bolniki s hudo oslabljenim imunskim sistemom, pri katerih se pričakuje, da so slabo odgovorili na osnovno cepljenje. Ta odmerek se da vsaj 28 dni po drugem odmerku. Cepivo Comirnaty, to je cepivo podjetij Pfizer in Biontech, pa se lahko daje tudi kot poživitveni odmerek pri starejših od 18 let, in sicer 6 mesecev po drugem odmerku. Podrobna priporočila o uporabi poživitvenega odmerka naj po mnenju EMA pripravijo nacionalne inštitucije, ki se ukvarjajo s cepljenjem ob upoštevanju lokalne epidemiološke situacije. V Sloveniji smo uporabo dodatnih in poživitvenega odmerka že priporočili, sedaj se spreminja to, da cepljeni osebi za dodatne odmerke in poživitveni odmerek s cepivom Comirnaty ne bo treba več podpisati seznanitve, da odmerna shema ni odobrena, poleg tega smo zaradi usklajenosti z drugimi državami spustili starostno mejo za priporočilo na 65 let. Poživitveni odmerek se skladno z našimi priporočili lahko uporablja tudi drugih osebah, starejših od 18 let, če to želijo. Beović se je dotaknila tudi omejitev vektorskih cepiv, ki so po novem dosegljiva le na izrecno željo posameznika.

Cepivo Pfizer se priporoča mlajšim od 30 let
Vodja posvetovalne skupine za cepljenje je tudi povedala, da pri mlajših od 30 let prednostno priporočajo uporabo cepiva Pfizer Biontech pred cepivom Moderna zaradi možnosti nastanka vnetja srčne mišice, ki je večja po cepivu Moderna. Praviloma gre za blaga, izjemno redka vnetja, je poudarila, Beović, a člani skupine menijo, da je priporočilo smiselno, dokler ne bo na voljo več podatkov. Sprejeti sklepi posvetovalne skupine so objavljeni na spletnem mestu Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

PCT oziroma CPT, pogoj dokler ne dosežemo 70-odstotne precepljenosti
Ob koncu je minister Poklukar poudaril, da prednosti cepljena odtehtajo tveganja, javnost pa pozval, da morebitne pomisleke naslovijo s svojimi izbranimi osebnimi zdravniki, ki najbolje poznajo vaše zdravstveno stanje. V odgovoru na novinarsko vprašanje je izpostavil pomen pogoja PCT oziroma CPT za ohranjanje odprte družbe, a ob tem je tudi poudaril, da je – kot nam kažejo zgledi nekaterih držav – še vedno le visoka precepljenost, to je nad 70-odstotkov, tista, ki omogoča opustitev ukrepov za preprečevanje širjenja okužb in v celoti odprto družbo.

Tudi letos brezplačno cepljenje proti gripi
Vlada bo tudi v sezoni 2021/2022 zagotovila brezplačno cepljenje za vse prebivalce proti gripi, zato je minister na javnost naslovil prošnjo, da se odloči za cepljenje proti gripi, še posebej pa je to priporočljivo za kronične bolnike, starejše osebe, majhne otroke (od šest mesecev do dveh let starosti), nosečnice ter za osebe z izjemno povečano telesno težo. Cepljenje je posebej priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, še posebno to velja za zdravstvene delavce in sodelavce ter druge nujne službe. Minister Poklukar je ob tem tudi izpostavil, da se lahko cepljenje proti gripi in cepljenje proti covidu-19 opravi sočasno ali s kakršnim koli presledkom.

Demokracija

Sorodno

Zadnji prispevki

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...

Levičarski skrajneži zasedli münchensko letališče

Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi...