Klemen Jaklič prejel pismo podpore najvplivnejših profesorjev prava s Harvarda in Oxforda

Datum:

Kandidatu za novega ustavnega sodnika Klemnu Jakliču, so podporo v posebnem pismu, naslovljenem na predsednika države Boruta Pahorja, poslali najbolj eminentni pravniki z Oxforda in Harvarda. Med njimi je tudi mentor in svetovalec predsednika ZDA Baracka Obame.

Klemnu Jakliču, ki kandidira za novega ustavnega sodnika, so izredno podporo izkazali tudi njegovi dolgoletni sodelavci iz najbolj prestižnih svetovnih univerz – Oxforda in Harvarda. Profesorji so ga označili za “izjemnega pravnega akademika in misleca izjemnih sposobnosti ter kot moralno pokončno osebnost, katere delo je predano napredku demokracije, človekovih pravic ter zvestobi pravu“.

Z veseljem izražamo svojo močno podporo kandidaturi univerzitetnega diplomiranega pravnika, magistra pravnih znanosti, dvojnega doktorja pravnih znanosti, ddr. Klemna Jakliča,” so v svojem pismu zapisali Frank I. Michelman, Laurence H. Tribe in Mathias Risse s Harvardske univerze ter častni predavatelj Paul P. Craig z Oxfordske univerze.

Podpora profesorskih kolegov je izjemna čast
Med Jakličevimi podporniki, častnimi harvardskimi in oxfordskimi profesorji pa je tudi predavatelj ustavnega prava na Harvardu, ki je bil med drugim tudi mentor sedanjega predsednika ZDA Baracka Obame na harvardski pravni fakulteti, njegov glavni pravni svetovalec in pozneje sodelavec v Washingtonu.

Pahor prejel pismo s podporo Jakličevi kandidaturi za ustavnega sodnika s strani najvplivnejših svetovnih pravnikov s Harvarda in Oxforda
Pahor prejel pismo s podporo Jakličevi kandidaturi za ustavnega sodnika s strani najvplivnejših svetovnih pravnikov s Harvarda in Oxforda

Tribe, ki že od leta 1968 deluje na harvardski pravni fakulteti, je bil nagrajen za najvplivnejšega in za razvoj najpomembnejšega sodelavca pri oblikovanju ameriške ustavne zakonodaje. Pedavatelj, ki nosi redek naziv univerzitetnega predavatelja, pa je leta 2000 zastopal tudi ameriškega predsedniškega kandidata Ala Gora, ki ga je nato premagal George W. Bush. 

Sodeloval pa je tudi kot Jakličev mentor pri doktorski nalogi in igral vlogo pri njegovem predavateljskem in raziskovalnem delu na Harvardu. Tribe pa se lahko ponaša tudi s tem, da je bil poleg profesorskega mentorstva Baracka Obame, mentor tudi trenutnemu predsedniku ameriškega vrhovnega sodišča Johnu Robertsu, ameriški vrhovni sodnici Elene Kagan in nekdanji dekanki stanfordske pravne fakultete Kathleen Sullivan.

Letos oktobra je potekal mandat ustavnemu sodniku v Republiki Sloveniji Miroslavu Mozetiču, novembra pa poteče sodnici Marti Klampfer. Namesto njiju sta že bila imenovana Marko Šorli in Špelca Mežnar. Marca in aprila prihodnje leto pa mandat poteče Jasni Pogačar, Janu Zobcu, Mitji Deisingerju in Ernestu Petriču.
Klemen Jaklič, ki je letos že četrtič na lestvici za pridobitev naziva najvplivnejšega pravnika v Sloveniji, je pridobil kar dva doktorska naziva, in sicer na oxfordski univerzi v Angliji leta 2008 ter na Harvardu, ameriški zasebni univerzi s sedežem v Cambridgeu, leta 2011. Od leta 2008 deluje kot harvardski predavatelj in deluje na področju človekovih pravic, evropskega prava, teorije pravičnosti, etike, ustavnega prava in globalne pravičnosti. Za svoja profesionalna predavanja ga je Harvard že večkrat nagradil. Njegovo sedanje raziskovalno področje se nanaša na evropsko ustavo in prihodnjemu razvoju ideje demokracije v kontekstu globalnega pomena. Napisal je že nekaj knjig, od tega je avtor del Constitutional Pluralism in the EU  in Democracy’s Third Coming: Europe as a Route to Humanity’s Third Historic Stage of Democracy​, za katero mu je Harvard leta 2011 podelil Mancinijevo nagrado za najboljše delo na področju evropskega prava in evropske pravne miselnosti.​

Vodilni pravni akademik kandidat za naziv najvplivnejšega pravnika v državi
Profesor evropskega prava in človekovih pravic Jaklič se je tudi letos že četrto leto zapored znašel na glasovalni lestvici IUS- INFO za najvplivnejšega pravnika v Sloveniji. Po besedah strokovnjakov s področja prava, je Jaklič “vodilni akademik s področja ustavnega prava, človekovih pravic in evropskih institucij.

K. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...