[Pisma – od zmage do zmage] Ciganski posli in druge zgodbe

Vinko Vasle

O Alenki Bratušek bodo nekoč pisali knjige, čeprav bi bila primernejša nadaljevanka v slogu samo Samo bedaki in konji. Bratuškovo bi lahko igrala moja prijateljica Jasna Murgel, ker bi s tem bila dosežena nacionalna in jezikovna raznolikost in bi to bilo v prid nastajajočim nacionanim manjšinam pokojne Jugoslavije. Itak je največji problem slovenskih filmov, da v njih govorijo knjižno ljubljanščino, Murglova pa bi to odlično razbila, film pa bi zaradi podnapisov dobil tudi mednarodno razsežnost. V tem smislu bi bila odlična tudi jeznorita Svetlana Slapšak, ki bi v lik Bratuškove vnesla tudi protirasistično tematiko trpeče tujerodne žene in matere ter antropološko razsežnost jezikovnih različnosti s poudarkom na slovenštini. Morebiti bi se z njo dalo vzpostaviti tudi koprodukcijo s Srbijo po starem jugoslovanskem načelu – mi damo denar, oni pa preostalo.

Odličen bi bil film o sirskem frizerju Ahmadu, ki je k nam zašel iz umazane vojne, polne trpljenja in lakote in je tehtal 135 kilogramov. Danes je deset kilogramov lažji, kar ne govori ravno v prid slovenski migracijski politiki in sram bodi Serpentinška. Dramaturško je ta Ahmadov lik tudi že razdelan: močan, visok moški, ki kljub temu ne vzdrži krute vojne, pusti družino in menda tri hčere, da si reši življenje. Zamislite si krutost režima in državljanske vojne, ki je človeka prisilila, da je rešil samo svoje življenje. To je zelo podobno nekaterin našim revolucionarnim epopejem, ko so naši v življenjski stiski pobili razorožene nasprotnike. Ali tako nekako.

Nasploh naši ustvarjalci zanemarjajo aktualne tematike in se preveč zatekajo v preteklost 1945 in zdaj domobranci jadikujejo, da nimamo niti enega celovečernega filma na tematiko osamosvojitve. To je res. Tam so stvari popolnoma jasne: Milan Kučan je zmagal in to še danes trpimo. V filmu, če bi hoteli biti korektni, bi Kučana morala igrati ženska – že zaradi primerljivosti spolne oznake z značajem, ali pa vsaj nekdo iz družine Strojan, kar bi pomembno pripomoglo k odpravljanju predsodkov proti Ciganom, poleg tega pa za Kučana desničarji in domobranci itak namigujejo, da je prekmurski Cigan. Tudi če je to laž, pa je blizu resnici o vsem tistem, česar v avtorizirani biografiji o Kučanu ne boste našli.

Boljših scenarijev si ne morete zamisliti
Zamislite si tudi nanizanko “Kako smo gradili 2TIR”, kjer bi pa osebno lahko nastopila Bratuškova, ampak samo v epizodni vlogi, ko bi se trikrat sprehodila mimo kamere na načrtovani trasi s čelado na glavi, četrtič pa bi s frišno trajno imela tudi svoje znano besedilo s pogledom, zazrtim v neskončnost: “To je najbolj transparenten posel doslej.” S tem je sicer nekolegialno udarila proti Židanovim socialdemokratom oziroma njihovi velenjski izpostavi, ki je naredila najbolj transparenten posel TEŠ 6, od katerega lepo živi kakšnih pet komunistov.

Predsednik vlade Marjan Šarec in ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek (Foto: STA)

Odlična drama bi bil tudi celovečerec “Druga cev drugega tira”, kjer bi povezali dva znamenita socialistična projekta v eno zgodbo, saj sta pri obeh ista lika Bratuškova in Stojan Petrič. Zgodba bi pripovedovala o gradbeni mafiji, ki si na vsak način s podcenjenimi projekti skuša pridobiti posel, ki v resnici pripada Petriču in kompanjonom, od katerih je omembe vreden še Janez Škrabec, ki se je izkazal že s poslom v Interevropi in je na svobodi. Cev in tir sta tako zelo pomembna nacionalna projekta, da je tu rasizem več kot upravičen: tu ne smejo sodelovati Madžari, ne Kitajci, ne Turki in ne Bosanci. Ali če citiram švicarsko valutnega Jožeta P. Damijana, da pri poslih iz javnih sredstev ne smemo gledati zgolj na končno ceno. To je z vidika obče prakse res, z vidika ekonomske znanosti pa bi temu Jožetu morali vzeti diplomo in doktorski naziv. A samo praksa in narodno izročilo nekaj štejeta.

Smešnica Slovenija
V resnici so vse to zgodbe, ki govorijo tudi o ekosocialističnem obračunu z zunanjimi sovražniki. Najprej z Orbánovo Madžarsko, ki je hotela vlagati v drugi tir z vidika okupacije Prekmurja. Prisebna Bratuškova je rekla ne in zagrozila z vojno prek Serpentinškovega kabineta, zato je Orbán odšel v Trst k fašistom, prestrašeni Kitajci pa so zaradi tega dvignili roke in zapustili še mariborsko letališče, ta biser slovenske prometne infrastrukure, ki je spet naš, a brez možnosti dostopa, ker je vsa zemlja naokrog kitajska. Upam, da Karl Erjavec razmišlja o narodni osvoboditvi tega ozemlja.

In vse je treba snemati, da se bodo malo bolj normalni zanamci – upam – imeli čemu smejati. To je v resnici projekt Slovenija kot smešnica.

Vinko Vasle

 • Franc Šink

  Ali so Kučanu že kdaj izmerili IQ. In Bratuškovi in Cerarju in….!

  • Nata

   Hi. . . .hi. . . . . .kaj bodo ti trije z IQ ?

   Oni potrebujejo samo Č A S , da dokončno pokradejo, kar se še da.

   • terminalar

    Eh, kaj? Da bi dobili eno povprečje.

    • Nata

     Ja. . . . . .dobra !! Slabo povprečje.

     • samotoje

      Torej podpovprečje.

  • Amerikanc

   Takega aparata pa Rusi še niso izumili.

 • marker

  Nalili ste jim čistega vina, g. Vasle.

 • tasilo

  In, Vasle … kaj torej predlagaš pametnega in konstruktivnega?

  Duhovičenja in zabavljanja je že počasi dovolj — potrebujemo pa konstruktivne predloge in rešitve. Drugače je vse skupaj le še eno navadno serpentinškanje …

  • xtc

   Najprej gre za gloso.
   Nadalje je še kako resnična.
   In tretje-konstruktivni predlogi pa te lahko hitro pripeljejo do kazenske ovadbe in celo zapora.

  • Amerikanc

   Za dopustniške dni je kar v redu. Komu boš pa te dni kaj pametnega predlagal ? Še lopovi so na varnem pred sodnijo.

   • francelj3

    Pravi lopovi so VEDNO na varnem pred sodnijo!!

  • pajot

   Čakaj,čakaj. Tole o konstruktivnih predlogih sem poslušal in bral že od pamtiveka. Vasle ni na svetu zato,da bi dajal konstruktivne predloge,temveč zato,da nas na humoren način kaže kot pritlikavčke izprijenega sistema. Mi pravzaprav ne potrebujemo konstruktivnih predlogov. V bistvu potrebujemo čiščenje,če me razumeš. Radikalno in generalno. Nekdo se pač mora odločit. In to ne s konstruktivnim predlogom,temveč z akcijo. LP.

  • samotoje

   Ni druge- takoj je treba začeti snemati film. Sinopsis je de facto že tu.

 • xtc

  10+++++++++++++++++++++
  Ja res je v stilu komedije “Maratonci tečejo časni krog”,ki je nakoncu tragedija.

 • Nata

  + + + + + Torej, @tasilo ima sicer prav. Pa vendar ?
  Duhovičenje je samo orodje za našo sprostitev. Da se malo nasmejemo Vasletovi duhovitosti. To je njegovo orodje. Saj drugega nima. In zelo dobro ga vihti, mi pa smo v preijetni literarni obliki obveščeni o nebulozah komunjar .
  Orožja pa vsi skupaj nimamo, ker nas je premalo ,da bi skupaj stopili.
  Zaenkrat rdečkarji to še dopuščajo. . . .. satira je tudi za njih dobrodošla.
  Vendar, dragi moji, samo zaspat ne !!
  Kaj le imamo od Kralja Matjaža, ki tam pod peco smrči ??
  Hm. . . . . ravno tako, kot naša desnica.

  • Jožef Gal

   Hunyadi Matyas (kralj Matjaš)ni bil nikoli slovenski kralj
   totele zgodbe so si desničarski skrajneži izmislili.

   • RATATA

    Matija Korvin ni naš, Kralj Matjaž pa je! Hyundaj je preveč požrtn, zato ga Hema Krška ni imela je raje dobrotnica ubogim dala. Naša Kraljica in Cesarica Ana Celska žovneška je celo armado premagala in ostali so živi oni in ti, saj je s pametjo svoje diplomacije preprečila morijo in zasedbe vseh vrst. Tudi Veronika Deseniška je bila naša, tako kot je bil naš Volkovar, Šišek, Visoke in Nizke Ture, ter tisti nizki kraj Sredi Pola Redipuglia po taljansko poimenovan.
    Tako piše in tako je bilo, ti pa nekaj po svoje trobezljaš, kot bi bil diplomiral iz zgodovine na univerzi drEKa! Boljš das tih prismoda!

   • Nata

    Dej no ? Desničarski skrajneži ? Zakaj bi se pa izmišljevali ? Saj je vendar samo legenda. Lepa legenda .Legenda o dobrem kralju.
    Pa si res dolgočasen , no !

 • Amerikanc

  Murglska Jasna bi bila zelo dobra soigralka Đurotu. Lahko bi bi posnela spot za ZKS !

 • IZBIRA

  Nobenega ni prav nič strah pred odgovornostjo in še manj sram lastne nesposobnosti in nekompetentnosti. Narod zaveden in opran z brozgo neumnosti in laži ni sposoben, da jih zmeče skozi okno zgodovine, čeprav bi jih morali skozi vrata in jih potem zaloputniti.

  • pajot

   Veš,ta narod je posran in poscan. Pred nosom mu kradejo denar,on pa to stoično sprejema kot dano dejstvo. Glavno je,da ima ta narod okoli svoje hiše ograjo,kar pa se soseda tiče,pa naj jebe ježa. Tako ali tako ni iz moje družine,kenede?

   • IZBIRA

    Komunistična vzgoja skozi desetletja ima za njih rezultate za narod posledice. Komunsiti so barabe, vzgajajo si barabe. To je njihova volilna baza.

 • pajot

  Vinko,odlično.

 • terminalar

  Vinko,
  tvoj brezmejni sarkazem daje energijo in voljo do življenja.

 • RATATA

  VI-VA VInko VAsle!
  LeVI NKOl VAS LE ne razumejo in ne dojamejo, ker niti ne preberejo, saj pišete na straneh njim sovražne agitacijske propagande.

 • lokec

  Drugi tir in graditeljica Alenka Bratušek , tekstilna šola.

 • karpelec

  Čakte, čakte, pa ne more Alenčica vse naenkrat. Sedaj cvirna z dvema prstoma najprej letno čalabajo, potem pride na vrsto še zimska, potem kar ostane v kolutu ali med prsti, pa še vse ostalo, medtem pa….

 • Rotar Jakob

  KURĆANIZEM Z UDBOMAFIJSKO HUNTO V KZ SLOVENISTANU!

 • pesjanar

  Bravo Vasle!!!?!

 • samotoje

  Ah, žlahtna satira za današnje čase. Kot bi gledal Smrekarja in bral Haška.

 • sloustava

  Povej, Vinko (takole BTW, odlicno napisano, argumentirano zakaj resnica o Kucanu ne pride v medije?! . Vsa presstitucija je naravnost kastrirana in to tako, da bi sam Goebbels postal rdec od sramu…pa vemo, kaksen propagandist je ta zlovesci tip bil. Tudi mi jih imamo, vec takih zlovescih tipov. Dajmo, Slovenci, drzavljani, dajmo se osvobodit in ponovno osamosvojit! Zacnimo na volitvah. Ko kucanizem izgubi, postanemo svobodni! Zasluzimo si jo, svobodo! Zase in za zanamce. Kucanizem naj pobegne ali v Severno Korejo, Venezuelo, Kubo, saj celo v Jugi nima vec moci….

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!