Prosto po Jančarju: “Ura evropske resnice”

dr. Andreja Valič Zver

19. septembra 2019 je Evropski parlament na svojem plenarnem zasedanju v Strasbourgu z veliko večino glasov iz vseh političnih skupin potrdil Resolucijo o pomenu zgodovinskega spomina za prihodnost Evrope.  Vsi slovenski poslanci so resolucijo podprli, razen Milana Brgleza iz skupine socialnih demokratov, ki se je pri glasovanju vzdržal.

Septembrska resolucija je pomembno nadaljevanje cele vrste resolucij, deklaracij, priporočil, izjav in raziskav, v katerih so evropske institucije poudarjale pomen “spomina, resnice in pravice” v zvezi s tragičnimi dogajanji v času totalitarnih in avtoritarnih režimov v Evropi v dvajsetem stoletju. Še posebej nam je ostala v spominu resolucija Evropskega parlamenta iz aprila 2009, na temelju katere je bila ustanovljena Platforma evropskega spomina in vesti.

Oglejte si še: Obsojene brez sojenja!

Njena članica je vse od začetka tudi slovenski Študijski center za narodno spravo, ki ga je ustanovila prva vlada Janeza Janše leta 2008. Študijski center za narodno spravo je že leta 2009 po priporočilu Evropskega parlamenta v Rajhenburgu obeležil spominski dan na žrtve totalitarizmov. Vse od tedaj vsako leto ob 23. avgustu sodelavci Študijskega centra v sodelovanju z različnimi institucijami in lokalnimi skupnostmi organiziramo slovesno obeleževanje tega dne, obenem pa se udeležujemo tudi evropske obeležitve.

Resolucija pomembna za Slovenijo, ker je bila po drugi svetovni vojni prikrajšana za svobodo
Letošnja v Varšavi je bila še posebej pomenljiva, saj smo se spominjali, kot pravi septembrska resolucija, da “sta komunistična Sovjetska zveza in nacistična Nemčija pred 80 leti, 23 avgusta 1939, podpisali pakt o nenapadanju, znan kot Molotov-Ribbentrop, in njegove tajne protokole, s čimer sta si dva totalitarna režima razdelila Evropo in ozemlja neodvisnih držav po interesnih območjih in tako utrdila pot za izbruh druge svetovne vojne,” in da je “bila neposredna posledica tega pakta in pogodbe o meji in prijateljstvu med nacisti in Sovjetsko zvezo z dne 28. septembra 1939 ta, da je najprej Hitler vdrl na Poljsko, dva tedna za njim pa še Stalin, s čimer sta poteptala poljsko neodvisnost in povzročila neprimerljivo za Poljake. 30. novembra 1939 je komunistična Sovjetska zveza začela agresivno vojno s Finsko, junija 1940 je okupirala in si priključila dele Romunije (nekaterih ozemelj ni nikdar vrnila) ter si nasilno prisvojila še neodvisne republike Litvo, Latvijo in Estonijo.

Sovjetski zunanji minister Vjačeslav Molotov se rokuje z nacističnim vrhom. Del tega pakta so bili tudi slovenski komunisti. (Foto: Youtube)

Za nas Slovence je še posebej zanimiv tisti del resolucije, ki poudarja položaj držav za železno zaveso po drugi svetovni vojni, kamor je spadala tudi Jugoslavija in Slovenija z njo vred, “ker so nekatere evropske države po porazu nacističnega režima in po koncu druge svetovne vojne doživele povojno obnovo in stopile na pot sprave, druge pa so ostale pod diktaturo (nekatere pod neposredno sovjetsko okupacijo oziroma vplivom) še pol stoletja in so bile še naprej prikrajšane za svobodo, suverenost, dostojanstvo, človekove pravice in družbeno-gospodarski razvoj.” [1]

Resolucija nam je nastavila ogledalo
Včasih je za lastno dobro in premislek o svojem položaju v času in prostoru pametno ponoviti temeljna in neovrgljiva, na neizpodbitnh dokazih stoječa zgodovinska dejstva. In septembrska resolucija Evropskega parlamenta je nedvomno storila prav to: še enkrat nam je neizprosno nastavila ogledalo. Nesprejetje in zmanjševanje pomena tokratne resolucije Evropskega parlamenta, tako kot tiste iz leta 2009, in poniglavo sprenevedanje zlasti levega dela javnosti ob resnicah, ki jih ta sporoča, slovenskemu narodu ob soočanju s posledicami totalitarizmov ne bo prav nič pomagalo.

Milan Kučan (Foto: STA)

So stvari, ki zahtevajo svoj čas in prostor. In tako sem prepričana, da bo nekoč v prostorih Evropskega parlamenta postavljena spominska plošča na žrtve množičnih sistemskih in sistematičnih kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki so se dogajale v našem delu Evrope med in po drugi svetovni vojni. Evropski poslanec Milan Zver se je ob svojem predlogu za tovrstno počastitev žrtev srečeval s silovitimi nasprotovanji. Tedanji predsednik slovenske vlade Miro Cerar je tedanjemu predsedniku Evropskega parlamenta Martinu Schultzu poslal protestno pismo, nekdanji predsednik Milan Kučan pa je v nekem intervjuju Zvera označil za tistega, ki blati Slovenijo v tujini. A še zdaleč ne gre za blatenje, pač pa gre na eni strani za degutantno prikrojevanje zgodovinskih dejstev v svojo politično korist, ne glede na elementarno človeško moralo, na drugi strani pa plemenita prizadevanja za priznavanje človeškega dostojanstva vsem živim in mrtvim. In na tej točki je septembrska resolucija Evropskega parlamenta korak v pravo smer.

dr. Andreja Valič Zver

[1] Resolucija Evropskega parlamenta z dne 19. septembra 2019 o pomenu evropskega zgodovinskega spomina za prihodnost Evrope (2019/2819(RSP)).

 • pajot

  Predsednik centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije se bliža zadnji sodbi.
  Ne bi bil rad v njegovi koži.
  Srečal se bo tudi z Ivanom Krambergerjem.

  • TITOJEZAKON

   ti si runkl

   • pajot

    Boljš runkl,kot pa kriminalc,he,he,he….

   • piko8

    Tebpi pa tudi to nemorem reči!!

   • janez

    TITOJEZAKON nasilja. Obnašal pa se je kot kralj.

  • Franc Šink

   Ne verjamem, da bosta Omenjena po sodbi v isti skupini.

  • Boco

   Mogoce pa se z Ivekom ne bo srecal. Razen, ce je Ivek tudi v onem temacnem delu onostranstva. Ampak Milana bodo ziher demoni zvlekli v temacne globine vecnega trpljenja, kjer se placujejo racuni za zlobna dejanja storjena v casu bivanja na zemlji.

   • pajot

    Najprej se bo srečal z njim. Pa še s kom drugim tudi.
    potem pa brezno Tartarja.

   • freedomfighter

    Fant ne poznas lastne religije…vsi gredo najprej v vice

   • macon

    Pokveka je čisto zlo, videzi, ki nam jih (slabo) prodaja so samo za njemu podobne.

  • samsara

   Tudi zadnji trenutki utegnejo biti kot bi požiral raztaljeno žlindro.
   Potem pa, zadnja postaja in srečanje z njegovim diaboličnim gospodarjem, lastnikom njemu prodane duše.

  • freedomfighter

   Zadnje sodbe se bojite le verniki…za ostale po smrti nastopi cisti mir

   • janez

    Verniki komunizma?

    • freedomfighter

     Tudu verniki komunizma obstajajo da…imajo svojo sveto knjigo, imajo svetega vodjo, vrjamejo v vse neumnosti ki si jih rezim spomni…recimo v severni koreji je kim bog ki se je spustil s svete gore, komunisti imajo tudi svoje svetnike itd.

   • macon

    To je izven tebe in mene, midva ne bova postavljala nobenih parametrov. Po mojem imaš slabo tolažbo.

    • freedomfighter

     Tolazbo? Vrjeti v posmrtno zivljenje je tolazba…jaz si najbolj na svetu zelim da po smrti obstaja se kaksna stopnja zavedanja pa mi na zalost ne uspe vrjeti tem pravljicam…ce je zate neobstoj tolazba po tem res ne vem…sem pa 100% preprican da tudi ce obstaja posmrtno zivljenje ali neka vrsta zavedanja je povsem vseeno kaj delamo v tem zivljenju…poslednja sodba je izum za nadzor mnozic

     • macon

      Očitno ti je bilo lepo v življenju, brez hudih pretresov in problemov. Te stvari se ti odpirajo, ko si v mejnih stanjih, recimo življenjsko ogrožen.

      Ni vseeno, kaj delamo. Človeški gnoj dobi zasluženo obravnavo.

     • freedomfighter

      V zivljenju se mi je ze zgodilo dosti hudega pa ne vem za kaj bi postal za to veren…in res je ni vseeno kaj delamo ampak zaradi tega zivljenja ne katerega drugega…to da cloveski gnoj dobi zasluzeno obravnavo pa je tolazba za tiste ki se pustijo jebati in ne tiste ki jebejo…to je razlog zakaj ne maram religij ker temeljijo na kontroli

 • if

  Resolucijo Evropska zavest in totalitarizem je aprila 2009 v evroparlamentu podprla vsa slovenska pozicijska in opozicijska politika tistega časa. V domačem parlamentu njene uveljavitve ne podpira vsa levičarska politika.

  Resolucijo Pomen zgodovinskega spomina za prihodnost Evrope- september 2019, ni podprl Milan Brglez, doktor naravnega prava in posledic izraženih v vsebinah Hudih jam po RSE.

 • dob

  ZAČENJA SE OBDOBJE KOMUZVONIZMA
  Ljudem je težko verjet, da je Šarec lahko precednik vlade, ampak treba se je zavedati, da je kučan iskal igralca, ki bo igral precednika vlade, ne pa tudi bil precednik vlade.
  Precednik vlade je on, milan kučan!

  Pri Šarcu pa gre le za fasado, in to ornk izolirano fasado, za katero potem kučan igra vse precednike, tudi predsednika države pa še plus samega sebe!

  Seveda bo, ko bodo snemali kučanov biografski film, kučana igral nihče drug kot Rade Šerbedžija!
  Trenutno že potekajo pogovori s Šerbedžijo, da bi igral Franceta Bučarja v filmu o slovenski osamosvojitvi po scenariju zgodovinarja Repeta.
  Mal mu je res podoben.
  Pa tudi če ne bi bil, saj ga ni človeka, ki mu Šerbedžija ne bi bil podoben> Ali bolje, da ga ni lika, ki ga Šerbedžija ne bi mogel igrati. Tudi črnca!
  Če lahko igra Slovenca, lohk igra tud črnca.
  Nema toga koga Šerbedžija ne bi mogao glumiti.

  Sedaj, ko je v penziji in ima čas, kučan pripravlja »osamosvojitev« Katalonije, ker je to njegova intimna želja. V bistvu pa pospešeno pripravlja nove »španske borce«, saj se zaveda, da se zgodovina ponavlja.
  Poskrbeti mora le, da bomo imeli španske borce, pardon, katalonske borce, in na tem zdaj dela.
  Material za nove špansko-katalonske borce bo kučan dobil v Levici. Mesec, Kordiš, Vatovec (ostale priimke sem pozabil), Sukička, Terček… to so vse prvoborci oziroma ante-prima-pred-prvoborci! Ko bo konc bodo pa dobili boračku penziju od slovenačke ulade!

  Kasneje, ko bodo posneli drugi del filma Komu zvoni, bo to obdobje zgodovine znano kot komuzvonizem.
  Dom španskih borcev v Ljubljani bodo preimenovali v v Dom katalunskih borcev.
  Ko bodo snemali nov film Komu zvoni, bo Garyja Cooperja igral Rade Šerbedžija.

  Bomo pa našo himno tedaj peli takole:
  Žive naj vsi narodi,
  ki hrepene dočakat dan,
  ko, koder sonce hodi….
  Prost bo vsak,
  ne daj se Ines

  • freedomfighter

   Madonca je tale milan sposoben…ce te prav razumem ima mednarodni vpliv na stopnji stalina pa ne vlada sovjetski zvezi ampak mali sloveniji…ce je res kar praviz po tem je clovek prakticno genij…mali napoleon le da napoleon ni prezivel zamenjave rezima kucanu pa je uspelo

   • RATATA

    Režim te je naredu, zato si tolk ubrisan.

    • freedomfighter

     Ja tako ubrisan da bi vrjel v milanov vsemogocni vpliv sigurno nisem

  • RATATA

   In ko se bodo španski borci vrnili, bodo po stari navadi postali direktorji podružbljenih firm…

 • freedomfighter

  Studijski center za narodno spravo…hahaha…tale narodna sprava je tak bull shit..jaz in moji znanci smo vsi del slovenskega naroda pa se nimamo prav s kom spravit…jaz se nimam nikomur za opravicevati in nihce se nima meni tako da…najbrz pa ne pricakujete da se bodo spravili ljudje ki so ziveli recimo v casu druge svetovne vojne ali pa da bi se skrajni levicarji in skrajni desnicarji kdaj spravili…skrajna levica in skrajna desnica morata biti skregani ker ce ugotovijo kako podobni so si in koliko idej jih povezuje bo to huda kriza za demokracijo…stalin se je zavedal kako podobni so si totitarni rezimi zato ga je pa tako sokiralo da se hitler ni drzal dogovora da skupaj unicijo demokracije…tele nasi desni me mocno spominjajo na ameriske crnce ki se vedno jamrajo zaradi suzenstva in segregacije…povsem enako…ljudje ki se ukvarjajo s temi neumnostmi naj bi se raje posvetili izboljsevanju svojega zivljenskega standarda pa bi bili malo bolj zadovolni s svojim zivljenjem…ne poznam nobenega uspesnega cloveka ki se ukvarja s komunisti in fasisti…niti enega

 • Janez Novak

  Brglez je useful idiot, ki misli, da je zvest levim idealom, v resnici pa igra igro, ki nima z njegovimi ideali nobenega opravka. Nacionalsocialzem je bil najprej levo gibanje, ki ga je ustanovil in podprl kapital, se pravi plutokracija, ki se je bala komunistične revolucije v Nemčji po sovjetskem zgledu. Tudi Mussolini je bil najprej socialist, potem pa ga je italijanska plutokracija izbrala, da bo zaščitil Italijo pred komunistično nevarnostjo. Brglez ne razume niti tega, čigavo igro igra. Misli, da se poteguje za neke abstraktne levičarske ideale, dejansko pa je v službi interesov globalistične plutokracije, ki enako kot v času med obema svetovnima vojnama izrablja leve fanatike za svoje cilje. Cilj globalistične plutokracije je odprava narodov, zato je levičarskim aktivistom – plačancem – podtaknila svoje interese kot levičarsko ideologijo. Enako kot se je to zgodilo z nacifašizmom. Tudi končalo se bo enako. Plutokracija bo na koncu izpljunila in zavrgla tudi svoje useful idiote tipa Brglez.