“Kučanovega” Češka rešuje “Kučanov” Horvat

Datum:

Top Shop je bil eden prvih marketinških nategov, ki so mu v kapitalizmu nasedli Slovenci. Kdo se ne bi spomnil slavnih očal Nastec ali pa smešnega Cosmodiska, ki ga je nosilo kar nekaj Slovencev – pri tem pa niso bili videti nič manj trapasti kot Američani, ki so imeli na glavi klobuk iz aluminija, da nezemljani ne bi prestregli njihovih misli. Kakorkoli, Sandi Češko, lastnik podviga, ki se je kasneje preimenoval v Studio Moderna, eno izmed prvih preprodajalnic poceni kitajskih “izumov” najprej kataloško, televizijsko in na koncu na spletu, je zraven obogatel. Če mu je pri tem pomagalo prijateljstvo s predzadnjim predsednikom Centralnega komiteja Zveze komunistov ali članstvo v stavki ponosnih naslednikov komunistov, lahko le ugibamo. Videti je bilo, da je apetit Slovencev po poceni kitajskih izdelkih, prepakiranih v “slovenske” znamke, neusahljiv. Potem pa je prišla streznitev – Studio Moderna je tik pred propadom! Zdaj bo Češka reševal – ne boste verjeli – kar PID-ovski baron Darko Horvat, ki je slovenskim organom pregona “pobegnil” v tujino, predsednica republike Nataša Pirc Musar pa ga je imenovala kar za finančnega genija.

Kot poroča Požareport je podjetje zakoncev Češko-Dolanc upnikom dolžno že približno 70 milijonov evrov, od tega 10 milijonov prevozni družbi DHL, ostalo pa kitajskim in turškim dobaviteljem. Češka naj bi “finančno pokopali” predvsem njegovi neuspešni osebni poslovni projekti, kot sta na primer BigFish kolo in tehnologija Oktaspring.

Sandi Češko je svojim podrejenim zdaj predstavil novega velikega rešitelja – Darka Horvata, pidovskega barona, ki se je umaknil v tujino, potem, ko je doma “pustil” več kot 200 milijonov evrov bančnih dolgov. Znan pa je tudi po tem, da sta bila pri njegovi družbi Aktiva Group zaposlena predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar in Aleš Musar.

Sandi Češko se je po informacijah portala Požareport za rešitev Studia Moderna najprej pogovarjal z Andrejem Podgorškom, lastnikom (spletne) trgovske verige Vitapur (AD Vita, d. o. o.), vendar se je kasneje odločil za Darka Horvata. Sicer je tudi slišati, da naj s Horvatom ne bi želel sodelovati Podgoršek. Ob tem viri dodajajo, da naj bi bil načrt Sandija Češka in Darka Horvata pregovoriti švicarske komisionarje, ki vodijo prej omenjeno prisilno poravnavo Top Shopa International, da Češku in Horvatu ugodno prodajo blagovne znamke Top Shopa, ki bi jih potem prenesla na novo podjetje.

Horvat naj bi podjetju predvsem “posodil” svoj finančni inženiring, kar pomeni, da bi rad zdrave dele podjetja prenesel na novo družbo, ki bi po ugodni ceni odkupila predvsem blagovne znamke, medtem ko bi staro podjetje šlo v stečaj in se na tak način po “Jankovićevo” izognilo poplačilu upnikov. Kar je znan modus operandi Darka Horvata.

Predsednica SD Tanja Fajon in predsednik strokovnega sveta SD za gospodarstvo Sandi Češko. (Foto: sta)

Kdo je Darko Horvat?
Darko Horvat je prvi in edini pravi tranzicijski oligarh. V svoji lasti je imel okoli 120 podjetij, iz njih je sestavil nepregledno mrežo, z različnimi preigravanji je iz sistema potegnil približno 300 milijonov evrov. Skoraj polovica teh podjetij ima sedež v različnih davčnih oazah – od Cipra, Luksemburga, Nizozemske, Gibraltarja, Caracasa, Deviških otokov do Johannesburga.

Kje je Darko Horvat danes? Tega nihče zanesljivo ne ve, naj bi pa bil med Londonom in Švico. Horvat je bil po letu 2000 povezan tudi z Izraelom, pot mu je tlakoval Milan Kučan, izraelska in slovenska združba pa se je prepletala prek lastniške strukture Aktive v Horvatovi lasti.

Horvat je posloval tako, da je pri “prijateljskih” bankah v državni lasti (takrat povsem obvladovani s strani leve politike) najel milijonske kredite, jih potem preusmeril na druga podjetja, ki so propadala in šla v stečaj, denar, ki so ga izplačale banke, pa je izpuhtel v davčne oaze. Tako je Horvat skupaj s tranzicijskimi pajdaši naluknjal bančni sistem in povzročil dve bančni luknji, ki smo jih nato sanirali davkoplačevalci.

Del njegove PID-ovske pošasti Aktiva Naložbe je bil lastniško udeležen tudi v Factor banki, za katero Rado Pezdir trdi, da je bila ustanovljena kot finančni inštrument vzporednega mehanizma.  Horvat je bil med drugim tudi član uprave Factor banke in član nadzornega sveta. Pri odločanju o posameznih poslih se ni niti izločal. Factor banka svojih obveznosti ni bila več sposobna poravnavati, omogočeno ji je bilo celo črpanje posojila s poroštvom države, in sicer v času vlade Alenke Bratušek. Poroštvo države je bilo unovčeno junija 2014, nekaj posojila je bilo vrnjenega, neodplačani del pa je bil februarja 2016 prenesen na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Banka je bila tudi dokapitalizirana z zneskom 265 milijonov evrov in nato likvidirana 19. februarja 2016. Davkoplačevalci smo torej še manj kot 10 let nazaj plačevali zapitke Darka Horvata – po besedah predsednice Nataše Pirc Musar – “finančnega genija”.

Kaj si lahko torej obeta Sandi Češko (s Horvatom ga poleg poslovnih navez povezuje prijateljstvo z Milanom Kučanom)? Najbrž še en “finančni inženiring”. Na srečo Slovencev bodo tokrat ogoljufani večinoma tuji upniki in ne slovenski davkoplačevalci kot pri PID-ovskem ropu in sanaciji bank.

Na Studio Moderna smo se obrnili z naslednjim vprašanjem:

– Po poročanju portala Požareport je vase podjetje zadolženo v višini približno 70 milijonov evrov pri različnih kitajskih in turških dobaviteljih, nekaj pa tudi pri slovenskih družbah. Glede na to, da – po poročanju – nameravate sodelovati z Darkom Hrovatom, osebo, ki je v Sloveniji pustila cel kup dolgov, ki so jih nato pokrili davkoplačevalci, se lahko vaši upniki še vedno nadejajo, da bodo poplačani?

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Ruski vojaški častnik poškodovan v eksploziji avtomobila v Moskvi

Visokemu poveljniku ruske vojske je v eksploziji avtomobila v...

Morske radosti so se sprevrgle v hudo nesrečo – ženska ostala brez noge

Da se lahko brezskrbno poletno rajanje hitro preobrne v...

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...