Kulturniki tranzicijske levice zahtevajo odstop Simonitija, ta jim odgovarja, da Slovenija nameni več denarja za kulturo na prebivalca kot Nemčija!

Datum:

Minister za kulturo je sledeči minister v trenutni vladi, od katerega del slovenske javnosti terja odstop. Več nevladnih organizacij povezanih z levim političnim omrežjem v sedmih točkah zahteva, da mora Simoniti odstopiti. Vendar je Vasko Simoniti v sinočnjih Odmevih vse očitke podpisnikov zavrnil. Zatrdil je, da se bodo pogodbene obveznosti izvajalcem začele izplačevati s sprejetjem rebalansa proračuna. Prav tako je zavrnil, da se kulturi z rebalansom znižujejo sredstva.

                   

Leta 2012 v času druge Janševe vlade so “neodvisni” in “samostojni” kulturni delavci zagnali vik in krik zaradi odločitve, da kultura ni imela svojega samostojnega ministrstva. Tako je Žiga Turk postal minister za izobraževanje, kulturo, znanost in šport. Kljub temu, da je bilo v tistem mandatu več ministrstev združenih, so kulturniki vztrajali, da želi takratna Janševa vlada ukiniti in uničiti kulturo v Slovenijo. Turk tako ne bo nikoli pozabil sprejema v Cankarjevem domu ob državni proslavi kulturnega praznika na spomin umrlega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. V avli ga je namreč zbrana množica izžvižgala ter mu zapela “Naša četica koraka urno in veselo“.

Zgodovina se po osmih letih ponovno ponavlja. Kulturniki leve provenience že od nastopa sedanje vlade protestirajo in s pomočjo večinskih medijev rušijo vlado. Med drugim so z grafiti uničevali pročelje ministrstva ter izvajali “kulturniški striptiz”. V ponedeljek je 48 nevladnih organizacij, društev in njihovih direktorjev napisalo pismo kulturnemu ministru Vasko Simonitiju. Kljub njihovih zahtevam je resnica popolnoma drugačna. Prav vsi podpisniki so dolgoletni porabniki proračunskega denarja, brez katerega ne morejo preživeti. Glede na to, da se je v preteklosti razkrilo, da Slovenija na letni ravni porabi eno milijardo za financiranje nevladnih organizacij, se je ta vlada odločila, da bo v prihodnje pogoje za financiranje nevladnih organizacij odločno zaostrila.

Slovenija namenja za kulturo več sredstev na prebivalca kot Nemčija
Vse te organizacije imajo v ozadju močno medijsko in politično zaledje tranzicijske levice. Zato na vsak način želijo, da bi aktualna ekipa pod vodstvom ministra za kulturo Vaska Simonitija padla pod njihovimi pritiski in se uklonila njihovi volji. Prva od zahtev kulturnih organizacij je, naj minister začne dosledno opravljati tekoče posle – podpiše odločbe za statuse, dokonča postopke odprtih in nezaključenih razpisov, izplačuje veljavne pogodbene obveznosti izvajalcem in transferje javnim agencijam.

Simoniti je v Odmevih dejal, da “ne ve, v čem je problem.” Eden izmed očitkov kulturnemu ministru je, da ministrstvo ni poskrbelo za tekoče izplačevanje pogodbenih obveznosti večini podpisnikov pisma. Minister je zagotovil, da se bodo začele pogodbene obveznosti ministrstva izplačevati z rebalansom proračuna, ki se zdaj sprejema v Državnem zboru.

Igralca Primož Bezjak in Katarina Stegnar. (Foto: STA)

Simoniti se tudi ni strinjal z oceno, da so v kulturnem resorju z rebalansom znižali sredstva. Po njegovem mnenju so kritike premalo utemeljene, sicer pa so sredstva v kulturnem resorju v bistvu preložena na kasnejše obdobje. Niso pa odvzeta kulturi. Kulturniki kot vedno zahtevajo več sredstev za svoje progresivne projekte.

Hkrati hočejo, da bi kulturno ministrstvo dobilo najmanj dodatnih 20 milijonov evrov. A Simoniti meni, da slovenska država kulturi in delavcem v kulturi, tudi samozaposlenim namenja več kot pa, na primer, Nemčija. Dotaknil se je tudi načrtov prenove medijske zakonodaje in polemiziral, da naj bi ministrstvo dobilo veliko kritik in negativnih mnenj. Dejal je, da so prejeli tudi veliko pozitivnih mnenj, ki podpirajo spremembe medijske zakonodaje, “a se jih ne želi slišati”.

Poziv 48 nevladnih organizacij levega omrežja si lahko prebereta TUKAJ
.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...