Konflikti znotraj levega bloka bodo kljub Kučanovemu dogovoru z Golobom naraščali

Datum:

“Golob je zagotovo naredil veliko neumnosti, toda kljub temu še vedno služi interesom bloka. Tudi zadnji pogovor Goloba s Kučanom ni bil te vrste, da bi moral premier odstopiti. Za predčasne volitve je še prezgodaj. Golob je jamstvo, da vladajo z lahkoto, saj zaenkrat ni nadomestnega kandidata za premierja,” meni komentator Peter Jančič. 

                   

V tokratnem pogovoru z novinarjem, urednikom in TV komentatorjem Petrom Jančičem smo se dotaknili aktualnih tem. Uvodoma je Jančič komentiral odnos med Robertom Golobom in Milanom Kučanom. V preteklosti je med njima prihajalo do nesoglasij in trenj v povezavi s predsedniško kandidaturo Marte Kos, ko Kučan ni podprl slednje, Golob pa se mu je “oddolžil” z izjavo, da “kdaj tudi on kakšnega kozla ustreli”. Pred dnevi pa sta politika vzbudila pozornost javnosti z javno-zasebnim pogovorom na Ljubljanskem gradu. Golob je tedaj sprejel Kučanov predlog glede postavitve spomenika osamosvojitve na Trgu republike v Ljubljani. V nadaljevanju smo se s sogovorcem dotaknili dogajanja v zvezi z Golobovim zakonom o RTV na Ustavnem sodišču. Tretja tema pa je bilo dogajanje okoli ljubljanskega “drekovoda”. Predsednica države Nataša Pirc Musar je namreč ponovno pozvala župana Ljubljane, naj pridobi potrebna soglasja za nadaljevanje gradnje sporne kanalizacije, ki bi verjetno zastrupila ljubljansko podtalnico. Župan Zoran Janković je neustavljiv, do živega mu ne pride niti inšpekcija.

Jančič: “Nekdanji predsednik Milan Kučan je bil vedno za Golobom. Izrecno ga je podprl, ko je kandidiral, kljub temu, da je imel hude težave z nezakonito plačo. Kučan ga je tedaj branil v smislu, da to ni nič posebnega …” Bivši partijski šef je to izrekel prav tedaj, ko je bila zadeva najbolj glasna, in ko je potekala predvolilna kampanja. Tudi sicer je celotno Kučanovo omrežje delalo za aktualnega premierja. In prav tako ni skrivnost, da je Golob povezan z Jankovićem. Je pa prišlo do spora, ko je Kučan predlagal svojo kandidatko za predsednico republike. Tedaj je Golob reagiral “zelo ostro”, a to ni vzrok za konec zavezništva. “Golob je naredil veliko neumnosti. Nekateri so to opravičevali s tem, da je začetnik v politiki, da ni izkušen, kar ne drži. V vladi je bil že pred 20 leti. Lahko, da je deloma kriv tudi njegov značaj … Do neke mere je bil izpostavljen kritiki, a kljub temu še vedno služi interesom bloka.” Golob je jamstvo, da lahko vladajo z lahkoto, saj zaenkrat ni nadomestnega kandidata za premierja.

Napovedujejo se konflikti znotraj bloka
Razumljivo pa je, da bodo konflikti znotraj bloka naraščali. Najlažje je na začetku, ko se delijo funkcije in položaji, vendar to obdobje je končano. “Potem pa je potrebno nekaj narediti, pokazati, pri tem pa se največkrat zalomi,” pojasni dolgoletni komentator slovenske politike Jančič in dodaja, da tudi njun nedavni pogovor na Ljubljanskem gradu ni presenečenje. Znano je namreč, da Golob pripada tej skupini. Jančič spomni na primer iz preteklosti, ko je denimo Boruta Pahorja obiskal Kučan in je moral Pahor na hitro odstopiti itd. Toda zadnji pogovor Goloba s Kučanom pa ni bil te vrste, torej da bi moral premier odstopiti. Za predčasne volitve je po prepričanju Jančiča še prezgodaj, kar pa tudi ni popolnoma nemogoče. “Tudi takšen obisk bi se Golobu nekoč utegnil primeriti in bi moral dati prostor drugemu mandatarju oziroma se podati na predčasne volitve v izogib še slabšim rezultatom.” Premier sicer navzven daje vtis, da je zmeren, sredinski in samostojen politik, kar pa ne ustreza stvarnosti. Spomnimo se njegove pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, kako se je na Orlah objemala z Jankovićem, in kako je kulturna ministrica Asta Vrečko v Čebinah počastila ustanovitev Komunistične partije.

Urednik in novinar Peter Jančič. (Foto: Polona Avanzo)

Po mnenju Jančiča je bil premier Golob pri teh zdrsih njegovih ministrov popolnoma tiho in jim v ničemer ni nasprotoval, ker igra dvojno igro: “po eni strani želi zadržati stare komuniste, ki so tako ali tako na njihovi strani, po drugi pa se pretvarja, da je nekakšen evropski politik, ki ni neposredna posledica starih navez. Toda, če se ni distanciral od slavljenja Komunistične partije, jo slavi skupaj z ministrico! To pa ni evropska politika in v tem je problem! Bližja je proruski, sovjetski.”

Jančič je zatem komentiral še dogajanje na Ustavnem sodišču oziroma odločanje o noveli zakona o RTVS. V javnosti so se pojavile govorice, da naj bi ustavna sodnika Matej Acceto in Rajko Knez popuščala Golobu v zameno za ugledno kariero v evropskih inštitucijah. “Če bo Ustavno sodišče spremenilo svojo odločitev o tem, da je začasno zadržalo menjavo celotnega vodstva RTV Slovenija, bo to škandal! Ustavno sodišče ne more v isti zadevi dvakrat odločiti različno.” To bi pomenilo konec pravne države. V takšnem primeru bi se pojavilo vprašanje ali ni v ozadju politični pritisk. In nastale bi nepopravljive posledice. “Uveljavila bi se nova pravna praksa. Če bi na naslednjih volitvah večino dobila desnica, bi lahko na enak način zamenjala absolutno vse …  Vsak bi lahko predčasno zamenjal vodilne kadre na javnem servisu.” Žrtvi pa bi bili novinarstvo in javni zavod, ki ga je sedanja vlada tako rekoč uničila, kar licemersko očita politični konkurenci.

Za konec pogovora pa se je Jančič dotaknil tudi sporne gradnje kanalizacije preko ljubljanskega vodonosnika. Dogajanje okoli kanala C0 po njegovem deloma kaže, da so inšpekcijske službe direktno podrejene vladi. “Ko se je zamenjala vlada, ko je zavladal Golob, ki je nekdanji podpredsednik Jankovićeve Pozitivne Slovenije, so bile županove težave končane.” Zato lahko nadaljuje s sporno gradnjo, v času Janševe vlade pa to ni bilo tako preprosto. Presenetljivo pa je, da si je predsednica republike upala javno izpostaviti dileme okoli zadeve, s tem pa se pridružiti kritikam, ki jih že dolgo izrekajo razne inštitucije. Kot izpostavlja Jančič je glavni problem je ravno v tem, da projekt ni izpeljan “z vso dolžno skrbnostjo”, saj se je iskalo bližnjice brez pridobitve vseh potrebnih dovoljenj, da bi bila zadeva dolgoročno varna.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...