Zaradi novega pravilnika ministra Šabedra, ki uničuje poklic srednje medicinske sestre, bodo sedaj medicinske sestre z višjo stopnjo izobrazbe uvozili kar iz Srbije – izdelali celo plakat v srbskem jeziku!

Zakaj se minister Aleš Šabeder spreneveda? (Foto: STA)

Žal na ministrstvu za zdravje uničujejo poklic srednje medicinske sestre in špekuliralo se je, ali jih bodo medicinske sestre z višjo stopnjo izobrazbe uvozili iz Srbije ali celo tretjih držav. Zdaj se je izkazalo, da je bila napoved o nameravanem t. i. uvozu medicinskega kadra iz Srbije pravilna. Slovensko ministrstvo je namreč že začelo vabiti osebje iz Srbije, za to so izdelali tudi poseben plakat (pamflet) v srbskem jeziku.

Pravilnik je maja 2019 podpisal novi minister Aleš Šabeder, ki je na to mesto iz kvote Šarčeve LMŠ prišel z mesta direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Vodil ga je le kratek čas, v UKC je prišel iz Semenarne Ljubljana. Njegov ministrski predhodnik Samo Fakin, ki je moral odstopiti s tega mesta, pa je v preteklih dneh povedal, da bi Šabedra v UKC zamenjal, saj je ustanova pod njegovim vodstvom ustvarila večjo izgubo.

Ko je Šabeder nedavno omenjal, da bi tudi on lahko odstopil z mesta ministra za zdravje, je znani zdravnik Blaž Mrevlje na Twitterju zapisal naslednje:

Foto: twitter

Pravilnik, kateremu nasprotujejo tudi zdravniki
Po novem pravilniku srednje medicinske sestre (to je tiste s končano srednjo medicinsko šolo) tako ne smejo več odstranjevati niti šivov ali oskrbovati kroničnih ran, nameščati intravenozna kanila in aplicirati zdravila, delat iv dializi, izvajati EKG in podobno. Vse to so delale doslej. Po novem naj bi ta dela izvajale le diplomirane medicinske sestre, to je tiste s končano visokošolsko izobrazbo in pridobljeno sedmo stopnjo izobrazbe. Nova določila v zdravstvenih ustanovah in ambulantah povzročajo veliko težav, ponekod so napovedovali odpuščanja. Postavlja se tudi vprašanja, kdo je pripravil takšen pravilnik, ki mu tudi v zdravniškem sindikatu Fides nasprotujejo.

Zato smo v preteklih dneh preverjali, kako je s tem v Splošni bolnišnici Novo mesto in Zdravstvenem domu Novo mesto. Iz Splošne bolnišnice Novo mesto so nam sporočili, da pravilnik dosledno izvajajo, nove pogodbe z veljavnostjo 1. 9. 2019, od skupno 563 je kar 317 srednjih medicinskih sester, odpuščanj ne načrtujejo. Dejali so še, da je sporni pravilnik pripravila “stroka zdravstvene nege”.

Splošna bolnišnica Novo mesto. (foto: moja dolenjska)

Primarij dr. Janez Remškar: Pravilnik še ena od nepotrebnih zmed v zdravstvu
Bolj konkreten pa je bil v teh dneh primarij dr. Janez Remškar, dolgoletni direktor Splošne bolnišnice Jesenice, nato kot eden od vodilnih zaposlen na ministrstvu za zdravje, pred upokojitvijo pa večletni direktor Onkološkega inštituta Ljubljana. V kolumni objavljeni na naši spletni strani je tudi dejal, da ga je “najprej ga je sprejela oziroma potrdila Zbornica zdravstvene in babiške nege, in sicer 6. februarja 2018. V nadaljevanju ga je sprejel Razširjeni strokovni kolegij za zdravstveno in babiško nego, in sicer 12. marca 2018. Isti dokument je obravnaval zdravstveni svet, to je posvetovalni organ ministra za zdravje, na seji 6. junija 2018. Pa korespondenčni seji, ki je trajala od 8. junija do 13. junija 2018, je zdravstveni svet sprejel sklep, da priporoča ministrstvu za zdravje, da poda soglasje k temu dokumentu, kar je bilo realizirano v maju 2019.”

O tej temi je spregovoril tudi nekdanji direktor Onkološkega inštituta v Ljubljani, dr. Janez Remškar. (foto: Nova24TV).

Jasno je da po tolikih obravnavah v strokovnih krogih in celo po obravnavi na zdravstvenem svetu, minister, še posebej minister, ki ne pozna stanja v praksi in je novinec na področju delovanja zdravstva, niti slučajno ni v stanju nasprotovati takemu dokumentu. Lahko le verjame stroki, vključno s predstavnico stroke nege, ki deluje na MZ!

Moja-dolenjska.si

 • Ježek Teka Teka

  Zakaj iz Srbije … kaj je narobe z kvalificiranim medicinskim osebjem iz Sirije, Afganistana … ne razumem …

  • alojz

   Tisti bodo kirurgi. Malo še počakaj.

   • janko

    Ja, kirurgi z mačetami!

  • branči

   maš prav! v azilni dom naj dajo povpraševanje po strokovnem osebju!

 • ZatonMesecnikov

  Gre za novo potezo uničevanja domorodnega prebivalstva. V Beogradu bo kupila diplomo, pa prišla sem kot velecenjen kader.

  • Steiermark

   Sedaj jim že astrofiziki in ostali doktorji znanosti po islamsko, niso dovolj, za nadomeščanje naše rase! Gnilobe in plesnobe – ste smrtna nevarnost za vsakogar, ki se nahaja v vašem teritoriju moči …

 • Kerfatik

  nov paket volilcev,ki bodo volili rdeče…

 • totex39

  Semenarju pa se vidi kam spada.

 • rubec

  Verjetno bi danes Miloševič v sloveniji dobil azil. Nič verjetno, sigurno.

  • tasilo

   Verjetno bi danes Miloševič v Sloveniji postal vsaj župan, potem pa predsednik vlade. Nič verjetno, sigurno.

  • Peter

   Baje debelo gledajo, od kje se je na cesti, k u lunblan pele s postaje k tromostovju, pojavil k, no.

  • zokispoki

   Sicer se pa temu pajcu ze po visazi vidi, da ni cisto gladek, ce se ne motim. Cuden tic, tako kot sef…

 • totex39

  Takoj odstaviti človeka s takim razmišljanjem, da ne bo pri nas še bolj vse prepozno in uničeno.

  • Novakec1

   Pošta uvaža poštarje, Šalabeder pa njihove rođakinje

 • janko

  Veliko medicinskih sester pri nas ne dobi službe v svoji stroki. Naj jih zaposlijo in plačajo šolanje za diplomirane!
  Samo tako je treba narediti! In nič drugače!
  Tako naredite in nič drugače, vi rdeča uničevalska drhal, izdajalci lastnega naroda!

  • IZBIRA

   Ja ko niso na delovnem mestu naj grejo po 10, 20, 30 letuh prakse spet v šolo po en papir.

   • janko

    Nobene ovire ne vidim za izvedbo tega mojega predloga oz. ZAHTEVE!

    • IZBIRA

     Mogoče ni časa, majo družine idr. Pol naj jih pa še eno in isto učijo še enkrat. Ja, mogočer pa bi bile te medicinske sestre bolj primerna kot predavatelji, učitelji, mentorji ipd.
     Šabedri pa naj grejo v šolske klopi, ti rabijo eno dolgo šolanje.

     • janko

      Kaj? Po 30 letih službe sem šel še enkrat v šolo in gladko naredil. In to ob otrocih, službi in kmetiji!

     • IZBIRA

      Verjetno zaradi napredovanja, ne pa ker bi imel preveč časa. Tem sestram pa jemljejo kompetence in jih silijo v šolo,.da ohranijo že pridobljeno ali pa nazadovanje. Ta butelj in njegove opice v kabinetu jih s svojim amaterstvom degradirajo cel sistem pridobljenih kompetenc.

     • janko

      Ni bilo napredovanja, bila je le življenjska želja,

  • Novakec1

   Ne izdajajo lastnega naroda ker niso Slovenci ampak izvajajo genocid nad nami

 • IZBIRA

  Potem je od zdaj naprej končno po plansko komunistično teorija spet boljša od prakse. Smo že pozabili samoupravljanje s temelji marksizma!

 • antimur

  Brez pomena je jamrati in se sekirati za te nastavljence prekletega Šarca, to je vse enaka antislovenska golazen, ki jo moramo zdrobiti v prah, da ne bo od njih ostalo ničesar.

 • lokec

  Naredite interpelacijo.

 • Miha

  Projekt srbizacije slovenske države se nadaljuje. Avtohtohno prebivalstvo slovenije je nezaželeno, drugrazredno. Srbski nacionalisti in njihove oprode so na pohodu iztrebljanja slovencev. Vedno sem trdil, da so komunisti pravi izdajalci slovenskega naroda. Dokončna osvoboditev slovenskega naroda je šele pred nami in ne bo lahka. Imamo samostojno državo, nimamo pa še svobode. Država je orodje v rokah izdajalcev in okupatorjev za izkorišanje drugorazrednih, deplorables.
  Kar preverite število in delež zaposlenih v JS, upravičencev do siocialnih transferjev, neprofitnih socialnih stanovanj in to primerjajte z nacionalno strukturo vseh slovenskih državljanov ?
  Me prav zanima kaj nam dajejo v hrano v njihovih restavracijah ?

 • alojz

  Naše sestre morajo došolanje plačati 12 k€. V Srbiji bo njihova kupila diplomo za 1k€. Razlika je očitna.

  • janko

   Država naj jih plača, ker jih rabimo!
   Kradejo milijarde, neprestano zapravljajo stomilijonske vsote, odpisujejo milijone … pa tak strošek je malenkost!

 • JANEZ GUS

  Pa če temu potujčedvalcu ni za odrezat prašnike.Tega niso delali na fašisti ne nacisti.Za njih je bil moto delaj in se ne ukvarjaj z politiko.Pobijali so samo lenuhe komuniste in hujskače.To odobravam.Poglejte,kam so nas ti potomci zločincov,hujskačev,delomrznežev pripeljali.asakregali so nas z celotno EU,IN pajdašijo nas ciganska banda z Rusi.Vsi na protest 10 .10.Vržimo to kučanovo bando in njega v Kjubljanico ali na kandelabrje.

 • holzer

  Naj naše ministrsvo za zdravje prvo primerljivo plača naše medicinske sestre,kot je to v Avstrji ali Nemčji,pa bodo imeli dovolj kadra za delat.
  To isto velja tudi za druga delovna mesta.Pa če bi imeli v zdravstvu boljšo organizacijo dela in s tem gotovo boljše medčloveške odnose med zaposlenimi,bi to ogromno pomenilo.
  Taka politika,ki temelji na nizko plačani tuji delovni sili je na dolgi rok popolnoma zgrešena in pogubna za Slovenijo.

 • šmentanamuha

  Šarčevanje je nadvse uspešno in po anketah sodeč, je ljudstvo zadovoljno. Mošeja v Ljubljani že stoji, uvozili so desettisiče Kosovarjev in še nakaj tisoč afro-arabskih muslimanov, zdaj je na vrsti uvoz “srbske delovne sile”, ki bo podpirala mafijankovića na naslednjih volitvah. Scenarij je kar dober, moram priznati. Medtem pa se bomo Slovenci pobiili med sabo zaradi levo-desnih vrtičkov.

 • Franc Šink

  Kar se tiče slovenskih pacientov jih tako ali tako kmalu ne bo več. Pojela maca.

 • JANEZ GUS

  Sramota za to komunistično guberlijo,da se nobena stvar ne vredi in shodi.Zakaj ,vodijo nas na kupljenih potomci zločincev.Dokler na volitvah ne zmaga poštena ne čefurska stran bo tako.

 • Slovenec

  Vse je to z namenom dobiti nove državljane in volilce komunistov.

 • lokec

  Gravža. A on je pa lahko zd. minister pa še medicinski tehnik ni.

 • učko

  Šala-bedni Šala-bajzar, prfuknjenc, namesto da bi rešil kakšen problem ali pa vsaj problemček, je majmun čelavi, naredil iz nič še en velik problem. Pofukanc blesau !!!!!

 • Unikatna

  Bedaki…uničili boste vse…srednje sestre se naj takoj uprejo in naj diplomirane sestre delajo nego bolnikov, jih hranijo itd. …naše srednje med. sestre imajo znanja kot jih imajo drugod diplomirane…raje jim dajte možnost, da se izobražujejo ob delu na ZF in bodo vse pridobile naziv dip., seveda naj došolanje plača država….

  Ali bodo uvožene znale slovenski jezik?!

 • Novakec1

  Bodo znale popedenat vse migrante ki jih uvaža šarko & comp.

 • Novakec1

  Jebala vas osamosvojitev, očitno je bila to prikrito zavzetje slolandije s strani čefurjev, to so pa rezultati.

  • šmentanamuha

   Kučanovi komiji so nas uspešno zjebali, saj to ni bila Kučanova intimna opcija.

 • branči

  Dođi, zaboravi, nudim ti noći čarobne
  I buđenja u postelji punoj šećera
  Ispred mog prozora drvo divljeg kestena
  Puno plodova koje nitko ne treba…

  še kaj moji dragi butalci???

 • šmentanamuha

  Potemtakem lahko kmalu pričakujemo v Ćobankovićevi ljubljani tudi pasji bordel, da “novim radnikom” ne bo dolgčas, Beli grad pa je predaleč.

 • soc

  Srbska peta kolona uničuje vse, kar je slovenskega, od 1918 (Cankar) dalje. S pridno pomočjo brezhrbteničarjev, sprva črnih in miroljubnih tipa Kreka in Korošca, nato pa rdečih in nasilnih tipa Kardelja, Kidriča, Kučana… Kot kaže, se vsi pomembnejši slovenski “voditelji” začnejo na K in nas vodijo v srbski k…

 • Boy

  Je kdo preveril, kaksen ucni program imajo medicinske fakultete v Srbiji?
  Je na ravni nase medicinske srednje sole, ali je le na nivoju nasih medicinskih bratcev?

  • janko

   V Yugi so rekli za diplomo faksa, če jo narediš v Skopju s 5, bi jo v Beogradu s 3, v Ljubljani pa je ne bi naredil (1).

   • macon

    Kosovske diplome pa so kupovali po tekočem traku.

 • totex39

  Se mu vidi, da je bedak ali pa tako hoče, da uniči naučen kader in ne glede, da je srednješolski, sigurno pa vedo več kot one iz Srbije. Sramota za vse tiste, ki so tega semenarja nastavili.

 • Peter

  Torej bodo tudi Janija Moedoernoedoerfoerferja zamenjali za kakšnega srpskega brata medicine, no?

 • Boy

  E brate burazeru, ne treba menjati, vec jih je ovde i previse (onih koji slicu Janiju Modenkahlarju).

 • pesjanar

  Plemenita kulturnica ljubiteljica rdeče zvezde bi tem na ministrstvu tov.trgovca z semeni ogovorila z znamenitim stavkom “jebo vam pas mater”

 • Olga101

  Saj delajo srboslavijo, izdajalci!

 • Andrej, Miha ali Jure

  To so pritiski iz Bruslja. Sej nismo več samostojni, to je vse komanda iz EU. Plakat je simbol nemoči slovenskega naroda! Nimamo svoje in moramo tuje.
  Šli smo v EU brez lustracije in z bremenom, ker smo mislili da so komunisti najpametnejši. Kučana za predsednika, jao jao.

  • marker

   Kakšna komanda iz Bruslja. To delajo naši levaki, ki sovražijo lastno ljudstvo, uničujejo državo, rinejo nas v Rusijo in si nabirajo volivce.

 • skorpijon93

  slovenija se počasi spreminja v jugoslavijo, točno to kar volivci želijo, pa imejte ! daleč ste od češke

 • terminalar

  Torej naše bodo zgolj kahle nosile. Ok, manj dela in odgovornosti za enak denar.
  Kaj pa nostrifikacija za taspodnje?
  Počem pa sploh so “diplome” tam doli?

 • mona lisa

  Budale. Kar naenkrat srednje medicinske sestre ne znajo nič več delat. Kreteni uničujejo zdravstvo koliko še ga niso.

 • Slovenka

  Sterat lopova Šabedra iz ministrstva. Preklet gnoj komunajzarski!

 • hermannn

  Ali ima pacient v bolnišnici pravico zahtevati zdravnika ali sestro, ki govori slovensko?

 • tromaž

  Kardelj je zapravil Trst in Gorico, Kučan prodaja Ljubljano in Maribor, po sedanjih vladnih ukrepanjih je zdaj na vidiku kar propad naroda, v prejšnjem mandatu s pomočjo najbolj poštenega Slovenca PM, sedaj celo PM z -6 popravnika – pajaca (negativca) in populista?! pa proti izbraževalnega ministra, antivojaškega obrambnega ministra, slabovidnega notranjega ministra, oz. nadev si je leče strica Scroogea, ostalo kar sami dodajte, itd…. Za to Slovenijo so se borili slovenski partizani, med in po vojni je padlo 20000 Slovencev? Smatram, da politiko tujega kadrovanja, raznarodovanja Slovenskega naroda, za nove “turške” vdore Slovenci nismo nikdar hrepeneli. Tiste brezbarvne kocke, ki so pred par leti letele proti pravni državi, smo dolžni zaradi vere slovenskih partizanov o svobodi naroda in 20000 pobitih sonarodnjakov, vrniti pošiljateljem brez popusta, drugače bo kot pravi Boris Pahor: Slovenija in Slovenci bomo šli fuč. ( gnili bomo)

 • Vesna Skukan

  To je pa tako, ko ti pride “strokovnjak” iz semenarne…. adijo pamet!!!!

 • Povratnik

  V osnovno šolo obvezno uvesti jezik Srbo Hrvaščino.
  Pa ne jamrajte toliko. Zakaj nebi naši otroci znali še enega lepega jezika…
  Pa ne da bojo dobile delo sestre in zdravnice. Še za učiteljice jezika naredite plakat.
  Slovenci pa smo en zaprt narod do tujcev.

 • Anton

  to zame kajpak ni presenečenje, že dejstvo, da vodi resor zdravstva nekdo, ki ni uspel niti pri vzgoji “plevela”, vam da slutiti, da katastrofa bilance njegovega ministrovanja je neizbežna, ko pa v vidik, všterjemo, da je levičar, pa je apokalipsa vseh razsežnosti tu. to govorim, kajpak na podlagi predhodnjih podatkov.Tam kjer so levičarji, tam je la merde (po domače rečeno sranje)

  sarkazem press

 • Občasni Komentator

  ufff ste našli populista, da vam komentira…največji drek slovenskega zdravstva

 • Andrej

  Tako komunisti zmagujejo v vojnah. Uničili poštenje, vrednote, jezik, državo, vse.

 • Mirko

  Lahko jih vabijo iz kjerkoli, samo nekaj pogojev morajo izpolnjevati:
  1. Znanje slovenskega jezika, pisno in ustno
  2. Verificiran dokument o izobrazbi, ki ga mora verificirati ustrezen organ
  3. Na osnovi gornjih dveh dokumentov začasno ali stalno dovoljenje za delo
  4. Preden začnejo delati, morajo imeti dokazilo o začasnem oz. stalnem prebivališču
  In minister za zdravje bo odgovoren za incidente, ki se bodo zgodili, če kdo (katera) ne bo izpolnjeval teh minimalnih pogojev. Še en tak minister, pa me bo sram, da sem glasoval za samostojo Slovnenijo.

  • samurai

   Tako je !

 • janko

  STOP UVOZU TUJCEV!
  Zbor za republiko, SDS, SLS in vsi ki želimo, da naš narod obstane – .ustavimo vsakršen uvoz tujcev, dokler imamo domačine brezposelne!
  Tako imajo evropske države že vseskozi narejeno.