Zaradi novega pravilnika ministra Šabedra, ki uničuje poklic srednje medicinske sestre, bodo sedaj medicinske sestre z višjo stopnjo izobrazbe uvozili kar iz Srbije – izdelali celo plakat v srbskem jeziku!

Zakaj se minister Aleš Šabeder spreneveda? (Foto: STA)

Žal na ministrstvu za zdravje uničujejo poklic srednje medicinske sestre in špekuliralo se je, ali jih bodo medicinske sestre z višjo stopnjo izobrazbe uvozili iz Srbije ali celo tretjih držav. Zdaj se je izkazalo, da je bila napoved o nameravanem t. i. uvozu medicinskega kadra iz Srbije pravilna. Slovensko ministrstvo je namreč že začelo vabiti osebje iz Srbije, za to so izdelali tudi poseben plakat (pamflet) v srbskem jeziku.

Pravilnik je maja 2019 podpisal novi minister Aleš Šabeder, ki je na to mesto iz kvote Šarčeve LMŠ prišel z mesta direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Vodil ga je le kratek čas, v UKC je prišel iz Semenarne Ljubljana. Njegov ministrski predhodnik Samo Fakin, ki je moral odstopiti s tega mesta, pa je v preteklih dneh povedal, da bi Šabedra v UKC zamenjal, saj je ustanova pod njegovim vodstvom ustvarila večjo izgubo.

Ko je Šabeder nedavno omenjal, da bi tudi on lahko odstopil z mesta ministra za zdravje, je znani zdravnik Blaž Mrevlje na Twitterju zapisal naslednje:

Foto: twitter

Pravilnik, kateremu nasprotujejo tudi zdravniki
Po novem pravilniku srednje medicinske sestre (to je tiste s končano srednjo medicinsko šolo) tako ne smejo več odstranjevati niti šivov ali oskrbovati kroničnih ran, nameščati intravenozna kanila in aplicirati zdravila, delat iv dializi, izvajati EKG in podobno. Vse to so delale doslej. Po novem naj bi ta dela izvajale le diplomirane medicinske sestre, to je tiste s končano visokošolsko izobrazbo in pridobljeno sedmo stopnjo izobrazbe. Nova določila v zdravstvenih ustanovah in ambulantah povzročajo veliko težav, ponekod so napovedovali odpuščanja. Postavlja se tudi vprašanja, kdo je pripravil takšen pravilnik, ki mu tudi v zdravniškem sindikatu Fides nasprotujejo.

Zato smo v preteklih dneh preverjali, kako je s tem v Splošni bolnišnici Novo mesto in Zdravstvenem domu Novo mesto. Iz Splošne bolnišnice Novo mesto so nam sporočili, da pravilnik dosledno izvajajo, nove pogodbe z veljavnostjo 1. 9. 2019, od skupno 563 je kar 317 srednjih medicinskih sester, odpuščanj ne načrtujejo. Dejali so še, da je sporni pravilnik pripravila “stroka zdravstvene nege”.

Splošna bolnišnica Novo mesto. (foto: moja dolenjska)

Primarij dr. Janez Remškar: Pravilnik še ena od nepotrebnih zmed v zdravstvu
Bolj konkreten pa je bil v teh dneh primarij dr. Janez Remškar, dolgoletni direktor Splošne bolnišnice Jesenice, nato kot eden od vodilnih zaposlen na ministrstvu za zdravje, pred upokojitvijo pa večletni direktor Onkološkega inštituta Ljubljana. V kolumni objavljeni na naši spletni strani je tudi dejal, da ga je “najprej ga je sprejela oziroma potrdila Zbornica zdravstvene in babiške nege, in sicer 6. februarja 2018. V nadaljevanju ga je sprejel Razširjeni strokovni kolegij za zdravstveno in babiško nego, in sicer 12. marca 2018. Isti dokument je obravnaval zdravstveni svet, to je posvetovalni organ ministra za zdravje, na seji 6. junija 2018. Pa korespondenčni seji, ki je trajala od 8. junija do 13. junija 2018, je zdravstveni svet sprejel sklep, da priporoča ministrstvu za zdravje, da poda soglasje k temu dokumentu, kar je bilo realizirano v maju 2019.”

O tej temi je spregovoril tudi nekdanji direktor Onkološkega inštituta v Ljubljani, dr. Janez Remškar. (foto: Nova24TV).

Jasno je da po tolikih obravnavah v strokovnih krogih in celo po obravnavi na zdravstvenem svetu, minister, še posebej minister, ki ne pozna stanja v praksi in je novinec na področju delovanja zdravstva, niti slučajno ni v stanju nasprotovati takemu dokumentu. Lahko le verjame stroki, vključno s predstavnico stroke nege, ki deluje na MZ!

Moja-dolenjska.si