Mediji v rokah tranzicijske levice, tožilstvo in sodstvo delujejo z roko v roki proti oblasti: Spornega Muženiča so zavihteli nazaj na NPU, pa tam ne bi smel biti!

Datum:

Portal omrežij tranzicijske levice (24ur) je kot prvi dobil v roke (verjetno prav od Muženiča) odločitev upravnega sodišča, da je nekdanji direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Muženič, ki je bil maja letos razrešen, dobil tožbo zoper državo. Uspel naj bi namreč dokazati, da je bila njegova razrešitev nezakonita. Upravno sodišče v Novi Gorici je odločilo, da se tožbi ugodi in zoper to odločitev ni pritožbe. Policija mora tako Muženiča zaposliti nazaj na mesto direktorja NPU in mu v 15 dneh plačati tudi stroške postopka. Glede na zadnje dogajanje, mediji, sodstvo ter tožilstvo delujejo z roko v roki proti aktualni oblasti.

                   

Spomnimo, vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Anton Travner, je spomladi s položaja direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) razrešil Darka Muženiča in za v. d. direktorja preiskovalnega urada imenoval Igorja Lambergerja. Muženič je sicer v času Pahorjeve vlade, med leti 2009 in 2011, zatajil na položaju direktorja Urada za pranje denarja. Kot je razkrila preiskovalna komisija dr. Anžeta Logarja, je bil vpleten v zloglasno afero pranja milijarde evrov iranskega denarja v NLB. Pregona odgovornih ni nadaljeval niti kasneje, ko je zasedel mesto direktorja NPU, še več, predlagal je tožilstvu, naj ne preganja odgovornih za pranje denarja, ki bi jih takrat sam moral nadzorovati.

V preteklosti je naš medij tudi poročal, kako je razrešeni direktor Muženič v času vlade Marjana Šarca pokrival vse sumljive posle nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost, Damirja Črnčeca. Državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič je takrat opozoril, da je problem naše ugrabljene države ta, da tisti, ki ščitijo kriminal, nato napredujejo na mesta, kjer bi morali kriminal preganjati, pa ga ne. “Brez politične odgovornosti tudi NPU in Specializirano državno tožilstvo ne bi mogla narediti to, kar sta. To pa lahko naredita samo zato, ker Darko Muženič preiskuje Darka Muženiča.” Tudi poslanec Branko Grims je poudaril, da je bil Muženič eden od ključnih akterjev zgodbe z milijardo iranskega denarja in označil njegovo imenovanje na tovrstno funkcijo kot sramotno.

Pošiljal je lažne informacije v tujino, zaradi kaznivih dejanj tudi ovaden
Da se v zadevi Farrokh dogaja nekaj nenavadnega oziroma da se ne dogaja praktično nič, se je izkazalo že leta 2017, ko je tedanja notranja ministrica izvedla interni nadzor nad delom policije. Notranja preiskava je pokazala, da je policija delovala v nasprotju z zakoni in primer dejansko prikrila. Dve parlamentarni komisiji, ki sta jima pritrdili tudi Banka Slovenije in notranja revizija same NLB, sta dokazali, da je šlo za akcijo iranske obveščevalne službe v NLB, a po zaslugi NPU-ja, je vse to ostalo brez epiloga. Po poročanju nekaterih medijev, je bil Rado Pezdir edini preiskovalec, ki je sploh stopil v kontakt z Irancem in z njim tudi opravil razgovor. NPU-ja sporni Iraj Farrokhzadeh očitno ni zanimal. Notranji minister Aleš Hojs, je z julijskimi usmeritvami in obveznimi navodili za izvajanje policijskih nalog pri odkrivanju in preiskovanju zahtevnih kaznivih dejanj, med drugim odredil tudi revizijo preiskave lani zavržene kazenske ovadbe bančnikov iz NLB v primeru Farrokh, kar je v določenih krogih povzročilo precejšnje vznemirjenje.

V zadnjih mesecih pa je bil Muženič tudi velik zagovornik samooklicanega žvižgača Ivana Galeta in glede na njegov sloves, ni nič čudnega, da se je prednostno angažiral v preiskovanje morebitnih nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme. Po zanesljivih informacijah je Muženič preiskavo nakupa mask in ventilatorjev prepustil policistu, ki je postal javnosti znan po svojih izterjevalskih poslih. Leta 2010 so pri časniku Finance razkrili rabote Mitjo Gregorca, v članku z naslovom dopoldne kriminalist, popoldne izterjevalec. Požareport pa je pred kratkim poročal o tem, da naj bi bil Muženič ovaden s strani Sove, in sicer zaradi določenih kaznivih dejanj, omenjalo se je tudi financiranje terorizma. Muženič se več kot očitno omenja v kontekstih, ki se za direktorja NOU-ja, milo rečeno, ne spodobijo.

Razrešitev je bila zakonita, saj NPU spada pod izvršilno vejo oblasti
Sodišče je sedaj pritrdilo Muženičevi sodbi, češ da je bil za njegovi razrešitev nepravilno uporabljen postopek nekrivdne razrešitve, po zakonu o javnih uslužbencih. Omenjeni postopek naj bi namreč veljal le za politične uradnike, direktor NPU pa med njih ne sodi, je poročal portal 24ur. Pri svoji odločitvi pa sodišče vsekakor ni upoštevalo dejstva, da Darko Muženič, iz zgoraj naštetih razlogov, nikakor ne sodi na mesto direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada. V javnosti se tudi sicer poraja vse več vprašanj glede odgovornosti sodstva, pri njihovem delu in tudi pri konkretnih odločitvah. “Zaupanje v sodno vejo oblasti je drastično padlo. Tisto, kar je ključno za oceno zaupanja, je pri voljenih politikih, zaupanje ljudi, ki ga izrazijo na volitvah, pri sodni veji oblasti se to meri z drugimi vatli, ampak videli smo veliko teh raziskav, tudi evropskih, po katerih je zaupanje v sodno vejo oblasti v Sloveniji eno najnižjih v Evropi, in to po tem, ko smo že vstopili v Evropsko unijo,” je pred nedavnim opozoril tudi premier Janez Janša.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki