Minister Vrtovec na prvi vožnji s povsem novim vlakom

Datum:

Razvit javni potniški promet in modernizacija železniške infrastrukture je visoko na lestvici prioritet Ministrstva za infrastrukturo. Veseli smo, da imamo danes možnost to tudi izkusiti!” je dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec ob otvoritveni vožnji novega Stadlerjevega vlaka. Minister se je z novim vlakom popeljal iz Kamnika do Domžal. Javni potniški promet je sicer danes znova stekel po mesecu dni.

                   

Slovenske železnice so prvih pet novih dizelmotornih vlakov Stadler prevzele že konec novembra. Novi potniški vlaki bodo vozili na dolenjski in kamniški progi, pa tudi na kočevski, ko bo po njej stekel potniški promet.

Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je ob prihodu vlaka v Ljubljano za STA dejal, da gre za nov vlak iz serije 52 vlakov, ki prihajajo na slovenske železnice do leta 2022. Od tega bo 21 vlakov na dizelski pogon, 21 na električni pogon, 10 pa bo dvonadstropnih vlakov na električni pogon. “Gre za najsodobnejše vlake za regionalne proge, kot jih poznamo v tem delu Evrope, ki dosegajo hitrosti do 140 kilometrov na uro. Vlaki ponujajo vse potrebno udobje, so prilagojeni za invalide in imajo dovolj prostora za kolesa,” je dejal.

Krajši potovalni čas, večja udobnost potovanj
Slovenske železnice poleg tega nameravajo z dodatnimi razpisi kupiti še med 15 in 20 vlakov, da bi po končanem krogu modernizacije imeli več kot 70 novih vlakov, kar bo sicer predstavljalo dve tretjini celotnega voznega parka. Slovenske železnice in švicarski Stadler sta pogodbo za nakup prvih 26 novih potniških garnitur podpisala spomladi 2018, maja lani pa sta strani sklenili še pogodbo za nakup dodatnih 26 novih potniških vlakov. Skupna vrednost naročenih vlakov je 320 milijonov evrov brez DDV.

Potovalni čas bodo po navedbah Slovenskih železnic skrajšali do 10 odstotkov. V prihodnjih letih se bo tako povečala pogostost regionalnih povezav z manj postanki in lokalnih vlakov z večjo zmogljivostjo, večja pa bo tudi udobnost in zanesljivost samega prevoza. Vsi novi vlaki bodo omogočali sodoben informacijski sistem, vtičnice za polnjenje telefonov, prenosnih računalnikov, avtomatsko klimo …. Opremljeni bodo tudi z wifi-signalom, ki bo omogočil dostopanje do interneta.

Javni potniški promet je sicer danes znova stekel po mesecu dni, Mes pa pravi, da poteka normalno in brez posebnosti. “Prilagoditve so, mislim pa, da so potniki in osebje že navajeni,” je dejal. Če potniki ne spoštujejo ukrepov, morajo zapustiti vlak.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...

Danes: 53. tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični

V Šentvidu pri Stični bo danes osrednja prireditev 53....

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...