Na Kitajskem odkrili prvo okužbo z novim sevom ptičje gripe na človeku

Datum:

Iz Kitajske prihajajo podatki o prvi okužbi z drugim sevom virusa ptičje gripe (H10N3) na človeku, kar je bilo sicer običajno pri perutnini. Kitajske zdravstvene oblasti so dejale, da so tveganja za nadaljnji izbruh okužb sicer izjemno nizke in ni razlogov za preplah.

Prvi primer okužbe s ptičjo gripo tipa H10N3 so odkrili pri 41-letniku iz mesta Zhenjiang, ki je na vzhodni obali province Jiangsu, je v torek sporočila Kitajska komisija za zdravje. Moškega so sicer hospitalizirali že 28. aprila z vročino in nekaterimi drugimi simptomi, ki so se kasneje izkazali za ptičjo gripo, poroča RT.

“Do sedaj še nismo odkrili niti enega primera virusa H10N3 na celotnem svetu, sam virus pa je med perjadjo redko patogen,” so še dejali na komisiji. Pri tem so še poudarili, da je sicer tveganje za večji izbruh bolezni “izjemno nizek”, podobno so sicer menili tudi pred epidemijo koronavirusa.

Foto: epa

V nadaljevanju so obrazložili, da se je možakar okužil skozi perutnino, a jim ni podal podrobnosti, kako se je to tudi zgodilo. Stanje pacienta je sicer stabilno in je pripravljen na odpust iz bolnišnice. H10N3 je podtip virusa ptičje gripe, ki je lahko smrtonosen za divje ptice in perutnino, širi pa se lahko po zraku med živalmi, tako kot navadna gripa med ljudmi. Medicina je za zdaj opazila več različnih sevov omenjenega virusa, ki lahko vodijo v večje izbruhe, kar pa lahko povzroča velike težave pridelovalcem perutnine.

Drugi sev je v preteklosti že zahteval nekaj življenj
Večje število okužb z virusom ptičje gripe na ljudeh so na Kitajskem nazadnje zabeležili med izbruhi seva H7N9 v letu 2013 in med letoma 2016 ter 2017. Po podatkih Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je od začetka leta 2013 zaradi seva H7N9 umrlo 616 ljudi.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Multimilijonarska filmska zvezda se je označila za “srednji razred”

Filmska zvezda Cate Blanchett je na spletu pritegnila precej...

SDS slovenskim ribičem: “Niste sami!”

Slovenska demokratska stranka je vložila predlog spremembe zakona, s...

Politično klanje med “koalicijskima” Volkom in Brglezom zaradi Palestine

Do slovenskega priznanja Palestine še vedno ni prišlo. Radikalnejši...