Oblast bi za 10 odstotkov višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Datum:

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija, medtem ko se za Slovenijo pogosto reče, da ima mafija svojo državo. Tudi “solarna mafija”? Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo (MOPE) srčno upajo, da se bo cena elektrike podražila za 100 odstotkov, da bi se sončni paneli bolje tržili.

Premier Robert Golob odlično služi na račun davkoplačevalcev s svojim zasebnim podjetjem, ki proizvaja električno energijo iz sončnih panelov in se imenuje Star Solar. Zakaj davkoplačevalcev? Ker večinoma trguje z državno družbo Borzen. Spomnimo tudi na družino Sršen, ki si je birokracijo kar sama pomagala prilagoditi tako, da bi ji kar najbolj koristila. 

Državna sekretarka na dotičnem ministrstvu Tina Sršen je predlani sodelovala pri pisanju pravilnika, ki se nanaša na balkonske sončne elektrarne, te pa trži prav podjetje njenega svaka Marka Seršena (podjetje Energen). Je pa Sršenova hkrati ognjevito nasprotovala postavitvi drugega bloka jedrske elektrarne Krško (tukaj).

Ravno drugi blok bi Sloveniji prinesel večjo samooskrbo in verjetno zbankrotiral ali na konkretnem področju vsaj bistveno omejil “elektrooligarhijo”. Spomnimo, da so pod Golobom na svoj račun prišli celo nekateri protestniki, ki so v času vlade Janeza Janše pridno protestirali. Eden takšnih je Dejan Jefim oziroma njegovo podjetje Gigasun za postavljanje sončnih panelov (tukaj).

Med in mleko za pridne politkolesarje: od taksi storitev k sončnim panelom
Najprej se je Jefim ukvarjal z izdelki za taksiste, potem pa čez noč postal strokovnjak za solarne panele. Portal Žurnal sicer poroča, da so po mnenju MOPE cene elektrike “prenizke”, saj se trenutno gibljejo od 70 do 80 €/MWh, na ministrstvu (Sršenova?!) pa si srčno želijo, da bi se po zaključku krize maloprodajne cene ustalile med 100 in 150 €/MWh.

To bi po njihovem zadostovalo za naložbe v “nove nizkoogljične proizvodne vire in shranjevalnike energije”. Strokovnjak za varnostna vprašanja Boštjan Perne: “Takoj ko elektro lobi ugotovi, da je šlo MOPE predaleč, začnejo z “damage control”. Potegnejo Aleksandra Mervarja, ki da neka “strokovna” pojasnila. Nismo idioti. Poceni elektrika je dobra za vse razen za elektro lobi. Pač ne bo 200 milijonov dobička za izbrance …”

S paneli tlakovana pot v “nemško pogubo”
Slovenska vlada nas pelje po nemški poti v naravnost v gospodarsko pogubo. V Nemčiji so že pred nami nasedli zeleni histeriji in med drugim (navkljub nasprotovanju javnosti) zaprli jedrske elektrarne (tukaj). K sreči se globalno jedrska energija vse bolj uveljavlja kot zelena energija, kar jemlje argumente raznim ideologom.

Obnovljivi viri energije, kot sta sonce in veter, so namreč nezanesljivi viri, zato ne morejo postati prevladujoči. Pogosto je proizvodnja elektrike s tema dvema viroma velika težava. Nemčija po zapiranju termoelektrarn te vnovič odpira. Koristno bi se bilo kaj naučiti iz nemških napak in pri življenju čim dlje ohraniti TEŠ 6 (tukaj).

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Streljanje v romskem naselju in kamenjanje policistov – Olaj: To je posledica neukrepanja vlade

"Odsotnost pripravljenosti vlade za sistemsko ureditev romske problematike se...

Soteska Vintgar v petek odpira svoja vrata

Soteska Vintgar, ena najprepoznavnejših in obiskanih naravnih vrednot v...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Prihaja izrazita hladna fronta in sneg do 700 metrov nadmorske višine

V torek nas bo prešla izrazita hladna fronta. Dež...