Odstop in razrešitev kot kvalifikacija za visoko službo v državnem gospodarstvu

Datum:

Slovenska javnost je ob imenovanju novega vodstva Plinovodov prejela pojasnilo, kaj je imel premier Golob v mislih, ko je propadle gospodarstvenike povabil v lastne vrste. Staremu direktorju Marjanu Eberlincu se bo pridružil Matija Bitenc, ki je bil pred tem ob dve službi, nato pa je bil za svoje delo nagrajen s funkcijo Eberlinčevega namestnika. 

Se še spomnite, kaj je Golob povedal na lanskoletni podelitvi nagrad Gospodarske zbornice Slovenije? “Če se komu izmed vas (podjetnikov) ne izide, se spomnite na nas, pridite mimo mene, v javni upravi nam krvavo manjka ljudi, ki imajo izkušnje iz gospodarstva. Zagotovo bomo našli službo tudi za vas,” je povedal.

Nekateri so premierjevo izjavo označili za “ponesrečeno”, drugi so v njej videli “modus operandi” Golobove vlade. Primer “Bitenc” kaže, da so imeli prav slednji.

Odstop, odslovitev in nagrada
Bitenc je decembra lansko leto odstopil kot član uprave Petrola. Portal24 poroča, da naj bi to zahtevala uprava Petrola pod vodstvom Saše Bergerja. “Nadzorni svet je na današnji seji tudi sprejel odstopno izjavo Matije Bitenca, člana uprave družbe. […] Matija Bitenc je do sedaj združeval funkciji člana uprave Petrol d. d. Ljubljana in glavnega direktorja v družbi Geoplin d. o. o. Ljubljana, vendar se je zaradi obsežnosti in kompleksnosti obeh vlog odločil, da se bo v prihodnje osredotočil izključno na vodenje Geoplina,” so zapisali v Petrolu 8. 12. 2023.

Sledila je še razrešitev v Geoplinu z mesta glavnega direktorja. “Družbeniki družbe Geoplin d. o. o. Ljubljana so Matijo Bitenca danes, 29. 3. 2024, na skupščini odpoklicali z mesta glavnega direktorja družbe Geoplin,” piše na spletni strani družbe. Razlogov za razrešitev niso navedli. Po naših neuradnih informacijah je bil Bitenc po letu in pol vodenja družbe “krivdno razrešen”.

Bitenčevi politični zavezniki
Zanimivo – razrešitvi je nasprotoval SDH, manjšinski (zgolj 25-odstotni) družbenik Geoplina. Dejstvo, da je SDH nasprotoval njegovi razrešitvi (večinski družbenik, Petrol, naj ne bi dovolj dobro utemeljil njegove razrešitve), pa bi že lahko nakazovalo naslednji razvoj dogodkov.

Nekdanji predsednik LDS in vlade Anton Rop (Vir: STA)

Za Bitenca se je našlo mesto v upravi Plinovodov, ki je v 100-odstotni lastni družbe Plinhold d. o. o., ta pa v 60-odstotni lasti države. V družbi ima torej primarni vpliv država, s to pa upravlja oblastna koalicija oz. v največji meri Gibanje Svoboda.

Predsednik nadzornega sveta Plinovodov je nekdanji predsednik vlade Anton Rop (rajnka LDS), ki je Bitenca očitno “osebno povabil” v vodstvo družbe. Tako so Plinovodi ob imenovanju vodstva zapisali na svoji spletni strani: “Na podlagi Akta o ustanovitvi družbe Plinovodi in skladno s Poslovnikom o delu nadzornega sveta ter priporočili in pričakovanji iz Kodeksa korporativnega upravljanja družb s kapitalsko naložbo države se je nadzorni svet odločil za osebni povabili h kandidaturama na predlog članov nadzornega sveta, in sicer notranjemu kandidatu in zunanjemu kandidatu.”

Janez Tomšič je del kadra NSi, ki je ostal na visokih funkcijah paradržave. (Foto: STA)

V upravi SDH tudi molčeči kader NSi
Ob vsem skupaj pa se zastavlja vprašanje, kakšno vlogo ima pri imenovanju Janez Tomšič. Tomšič spada v kadrovsko omrežje NSi, ki je po zamenjavi oblasti obdržal svoje mesto v upravi SDH, čigar predsednik je trenutno Žiga Debeljak. NSi je bila v zadnjih dveh letih tarča številnih kritik največje opozicijske stranke SDS, ki jo je obtožila sodelovanja z oblastjo. Bistvo kritike: NSi je z vlado sklenila dogovor, po katerem bi obdržala nekaj dobro plačanih mest v gospodarstvu, v zameno pa bi v državnem zboru onemogočila učinkovit nadzor nad stranpotmi Golobove vlade.

Stranka denimo ni želela prispevati podpisov za ustanovitev preiskovalne komisije o GEN-I, Star Solar in drugih premierjevih poslih. V NSi sicer kakršno koli sodelovanje zanikajo, kadrovsko kontinuiteto njihovih kadrov pa pojasnjujejo z njihovimi profesionalnimi in osebnostnimi kvalitetami. Teh je zmanjkalo Valentinu Hajdinjaku, kadru NSi, ki se je po zamenjavi oblasti obdržal v vrhu Darsa, nato pa odstopil.

Kakor koli že, po navedbah našega vira je bil prav Janez Tomšič tisti, ki je v času prejšnje vlade med najglasnejšimi kadrovskimi kritiki. Pri imenovanju Bitenca, ki je v kratkem času izgubil dve službi in je bil zato nagrajen s tretjo vrhunsko službo v državnih jaslih, pa očitno ni imel zadržkov.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Varnostni strokovnjak opozoril profesorja FDV, da trosi neresnice o Gazi

"Nekaj pomislekov ob Prebiličevim politiziranju. Genocid – primerjati Srebrenico...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...