Papež v svojem nagovoru poudaril pomembnost družine in njene harmonije

Datum:

Papež Frančišek je ob katoliškem prazniku svete družine poudaril pomembnost družine in rodnosti tako za ljudi kot državo in družbo na splošno, trenutno situacijo pa poimenoval “demografska zima”.

                   

Papež Frančišek je v svojem nagovoru Angelus v pogovoru z verniki, zbranimi na deževnem Trgu svetega Petra, izrazil zaskrbljenost glede ideje, da nekateri pari ne želijo imeti več kot enega otroka ali pa otrok sploh ne želijo imeti. Vernike je pozval k razmisleku o tem in na eni od jutranjih italijanskih pogovornih oddaj dejal: Naredimo vse, kar je v naši moči, da ponovno pridobimo zavest, da premagamo to demografsko zimo, ki je v nasprotju z našimi družinami, proti naši državi in ​​proti naši prihodnosti.”

Rodnost v Italiji, ki je druga najstarejša država na svetu za Japonsko, je bila od lanskega leta le 6,8 rojstev na tisoč prebivalcev, kar je ena najnižjih v Evropi in na svetu. Od finančne krize leta 2008 je  vztrajno padala in je iz leta v leto slabša, saj se družine še naprej težko preživljajo. Z 1,2 promila rasti prebivalstva se Italija sooča z nadaljnjimi demografskimi izzivi po pandemiji koronavirusa, ki je povzročila večjo finančno nestabilnost in v nekaterih primerih povečanje stopnje ločitev. Frančišek je v svojem govoru Angelus razmišljal o družinskem življenju in ob trditvi, da se je Jezus odločil, da se rodi v družini, poudaril pomembnost tega dejanja in dejal, da  “izhajamo iz zgodbe, ki jo sestavljajo vezi ljubezni, in da ljudje, kakršni smo, smo zaradi ljubezni, ki smo jo prejeli, in ne zaradi materialnih dobrin.” 

Težave v družini so vsakodnevni izzivi, ki jih moramo premagovati
Ob tem je dejal, da se vsaka družina sooča z različnimi težavami, ki pa niso nepremostljive, in da nam je namenjeno, da hodimo “skupaj” in ne “sami”, ob čemer je skozi božje zgodbe pripovedoval tudi o težavah, s katerimi se je soočala sveta družina, da bi ljudje razumeli, da so težave nekaj normalnega: Družina se mora naučiti poslušati drug drugega, se razumeti, hoditi skupaj, se soočati s konflikti in težavami. To je vsakodnevni izziv in premagamo ga s pravim odnosom, s preprostimi dejanji, skrbjo za podrobnosti v naših odnosih.” Pojasnil je, da težave nastanejo zaradi medsebojnega obtoževanja in ponavljanja starih fraz in ob tem parom ponovil enega znanih nasvetov, in sicer naj ne hodijo spat sprti, saj jih naslednji dan čaka “hladna vojna”.

Papež Frančišek je po molitvi Angelus izrekel poseben pozdrav zakoncem in prosil Boga, naj jima da “moč in veselje za skupno nadaljevanje poti,” in pare pozval, naj se začnejo pripravljati na Svetovno srečanje družin leta 2022. 

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Prestrašena levica orkestrira medijski pogrom nad evropsko poslansko

Le nekaj dni po razglasitvi hudega poraza levice na...

Rutte se je pisno “opravičil” Madžarski

Nekdanji nizozemski premier Mark Rutte se je pisno opravičil...

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...