Pertinač: 185 javnih milijonov gre očitno za Golobove prijatelje v energetiki

Datum:

“Ne razumem tudi drugih ministrov, da se ne uprejo temu varčevanju na račun sanacije poplav, če pa ima vlada po drugi strani 185 milijonov evrov za čisto osebne, brezvezne zadeve,” opozarja TV voditelj Aljuš Pertinač. “Vsekakor bi upravičenost 185 milijonov, namenjenih za odkup deležev malih delničarjev v elektrodistribuciji, zahtevalo natančno pojasnilo pristojnega ministra,” pa meni TV komentator Marko Pavlišič.  

Vlada Roberta Goloba še vedno ni pojasnila, zakaj ne namerava začasno umakniti famoznih 185 milijonov evrov iz proračuna, ki so še vedno namenjeni odkupu deležev malih delničarjev v elektrodistribucijskih podjetjih. Vladna stran še vedno ni podala razlogov, zakaj je konsolidacija lastništva v energetiki zanjo trenutno tako pomembna zlasti ob upoštevanju, kako težko je zagotavljati denar za popoplavno obnovo. Tudi številna druga področja so močno zapostavljena oziroma podhranjena. Posebej gre izpostaviti zdravstvo, kjer 79-letniki po več let čakajo na operacijo srca (tukaj).

Golob bo 185 javnih milijonov namenil elektroprijateljem!
Sicer je jasno, da če jima v tem političnem mandatu ne uspe, ju že čaka prijetno postlano gnezdece v sprivatizirani energetiki (tukaj in tukaj). Spomniti gre še, da je finančni minister Klemen Boštjančič v soboto z dopisom tako ministrstva kot druge proračunske porabnike posvaril, da kršijo vladne sklepe in da naj se zresnijo ter upoštevajo poziv k varčevanju oziroma odpovedi dela svojih finančnih sredstev za popoplavno obnovo. Druga možnost pa je, da oklestijo svoje izdatke za prihodnje dve leti za štiri odstotke. Edino ministrstvo, ki je Boštjančiča upoštevalo, je bilo za digitalizacijo. Očitno imajo v vladi takšno razsulo, da niti predsednik vlade niti minister za finance potrošnike proračunskega denarja ne moreta spraviti “na uzde” (tukaj).

“Elektromafija”: na fotografiji je nekdanji direktor družbe Elektro energija zdajšnji minister Bojan Kumer, nekdanji predsednik uprave družbe Gen-I Robert Golob in nekdanji predsednik uprave družbe Elektro Ljubljana Andrej Ribič (Foto: STA)

Zadevo je komentiral voditelj na TV3 Aljuš Pertinač: “Predsednika vlade je treba pohvaliti, da ne odstopa od svojih prioritet in to plastično pokaže. Njega očitno zanima samo elektroenergetika v okviru pristojnosti, ki jih ima kot predsednik vlade.” V takšnih situacijah, ki so zares nenapovedljive in tudi skorajda nepredstavljive, kot so poplave (in posledično škoda), on vztraja, da je najpomembneje, da vlada nameni denar elektroenergetskim podjetjem, ki so sicer v javni lasti, torej državljanov. Zakaj to nujno potrebujemo, mu ni poznano. Prav tako ne razume, kako bo to vplivalo na nižje cene energije. Pertinač ugiba, da gre za to, da imajo “nekateri prijatelji predsednika vlade” v panogi svoje delnice in potrebujejo denar. Zato bo Golob vzel iz proračuna 185 milijonov evrov in jih namenil svojim prijateljem, ko bodo delnice prodali.

“Brez natančne analize je težko soditi, ali gre za razumno odločitev”
Naravnost “neverjetno” je, da premier pri tem vztraja, še manj verjetno pa je, da finančni minister na tiskovnih konferencah očitno javno laže, ko pravi, da to ni vprašanje zanj, ampak za SDH (proračunski dokumenti to še vedno vsebujejo). Ravno tako ne razume koalicijskih partnerjev, da ne zahtevajo umika sporne zadeve. Pertinač: “Verjetno oni v energetiki nimajo prijateljev, ki bodo s tem zaslužili.” Očitno pa so tako močno pod vplivom tega, da morajo biti del koalicije z Golobom in Gibanjem Svoboda, da tega niso sposobni. Prav tako ne razume drugih ministrov, da se ne uprejo varčevanju na račun sanacije poplav, če pa ima vlada 185 milijonov evrov za “čisto zasebne, brezvezne” poteze. Pertinač: “Izgleda, da se bo potrebno pridružiti tistim, ki periodično na ulici zahtevajo bodisi višje pokojnine bodisi pravice, ker očitno z nekimi klasičnimi sredstvi, na katere smo bili doslej navajeni, z nekim demokratičnim pritiskom prek novinarskega dela, vprašanj itd., to očitno ne bo šlo več.” Ta vlada ima po njegovem opažanju neko svojo agendo, ki jo izvaja ne glede na vse.

Nekdanji poslanec Državljanske liste in aktualni komentator v oddaji Faktor na TV3 Marko Pavlišič (Foto: STA)

Komentar je podal tudi politični analitik na TV3 Marko Pavlišič: “Vsekakor bi upravičenost 185 milijonov, namenjenih za odkup deležev malih delničarjev v elektrodistribuciji, zahtevalo natančno pojasnilo pristojnega ministra, še posebej v luči napovedi novih davkov oziroma prispevkov in napovedani zaostreni fiskalni situaciji tako glede na potrebno obnovo po naravnih katastrofah kot tudi ponovni uveljavitvi fiskalnega pravila na zahtevo EU.” Brez natančne analize pa je po njegovem težko soditi, ali gre za razumno odločitev. Poleg samega zneska je pomembna tudi ustrezna določitev cene deležev, ki se bodo odkupili, ter njegova transparentnost. Ker gre za odkup deležev, pa se je treba vprašati, ali ni možno teh sredstev zagotoviti v proračunski bilanci B.
 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

Grims: Nobenega migracijskega pakta ne potrebujemo, potrebujemo drastično spremembo v Bruslju

Evropski parlament je v tem tednu sprejel migracijski pakt,...

[Video] Izraelski zunanji minister: EU naj takoj sankcionira Iran!

Iranska revolucionarna garda je pred obalo Združenih arabskih emiratov...

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...