Golob je po kaosu z bencinom ponovno povzročil kaotične razmere zaradi nespametnih potez, tokrat med kmeti

Datum:

Vlada Roberta Goloba sredi žetvene sezone še vedno ni uspela pojasniti, kako namerava izvesti napovedane ukrepe s področja prehranske draginje. Predsednik vlade je namreč na novinarski konferenci napovedal odkup vsega slovenskega žita, ne pa tudi cene, zahtevane kakovosti, od koga natančno bo država odkupovala žito in tudi ne finančnih pogojev odkupa. Zaradi tega je sedaj po celotni prehranski verigi zavladal kaos.

                   

To je že drugič zapored, da je predsednik vlade z nepremišljenim komuniciranjem povzročil kaotične razmere. Najprej je s politično naivno in do slovenskih potrošnikov povsem neusmiljeno napovedjo regulacije cen pogonskih goriv povzročil kaos na bencinskih črpalkah. Pogonskih goriv je začelo primanjkovati širom države, napovedala se je celo stavka avtoprevoznikov. Golob je za kaos okrivil trgovce z naftnimi derivati. Nato se je lotil prehranskih produktov in z zapoznelo in nenatančno napovedjo ukrepov razburil kmete, ki sredi žetve, najpomembnejšega dogodka sezone, še vedno ne vedo, kaj se bo zgodilo z njihovim pridelkom.

Včeraj je na to temo potekala novinarka konferenca, ki jo je organizirala ena največjih odkupovalk žit pri nas, skupina Panvita. Zastopal jo je Branko Virag, član uprave, direktor družbe Panvita Kmetijstvo in predsednik sekcije za kmetijska podjetja pri Gospodarski zbornici Slovenije, ki je za medije povedal, da so v hudi negotovosti prav zaradi negotovih razmer, ki trenutno vladajo na trgu.

Kot vemo, je vlada napovedala odkup vsega slovenskega žita brez kakršnih koli dodatnih pojasnil. Kakšna bo cena? Zahtevana kakovost za odkup? Kakšni bodo finančni pogoji odkupa? Od koga bo država pravzaprav sploh odkupovala? Neposredno od kmetov, morda od živilskopredelovalne industrije? Na vsa ta vprašanja vlada Roberta Goloba skupaj s kmetijsko ministrico Ireno Šinko sredi žetvene sezone še vedno nima odgovora.

Letos je v Sloveniji s pšenico zasejanih dobrih 28.000 hektarjev površin, kar je nekaj manj kot v preteklih letih. Na teh površinah bi lahko pridelali od 140.000 do 150.000 ton pšenice, kar bi pomenilo od 80- do 90-odstotno pokritje domačih potreb. Ker pa vse pšenice ne porabimo za kruh, smo 60-odstotno samooskrbni.

Golob napovedal nizke odkupne cene
Robert Golob pa  s svojimi nedorečenimi napovedmi ni pustil v negotovosti samo živilskopredelovalne industrije, temveč tudi kmete, ki se bojijo, da bodo odkupne cene, ki jih bo ponudil zavod za blagovne rezerve, prenizke. Trenutna cena za tono žita se giblje okoli 340 evrov na tono žita, kmeti pa v danih razmerah pričakujejo vsaj 400 evrov.

Andrej Černigoj: Vsi čakamo na pojasnila
Na spodletelo strategijo spopadanja z draginjo pa se je odzval tudi nekdanji poslanec iz vrst Nove Slovenije, ki se je vprašal: “Ali bo pšenica počakala na zaključek javnega naročila. Kako doseči tržno ceno z JN. Tole mi deluje bolj amatersko in že vnaprej obsojeno na propad. Kdo bo pa kriv? Kmetje?”

https://twitter.com/cernigoj_andrej/status/1544392515616481281

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Sukičeva vrača udarec: Kordiša je označila za kanibala v lastnih vrstah!

Dobrodošli v bizarnem svetu Levice. V svetu, v katerem...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Jedrska renesansa v svetu, Slovenija pa jo sabotira

Jedrska energija se na svetovnem nivoju vrača kot način...

Velika zmaga SDS; vladajoča koalicija doživela poraz

Za nami so evropske volitve, ki so pozitivno prevetrile...