Primčevo Gibanje za otroke in družine bo predstavilo novelo Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih

Datum:

V prostoru Državnega zbora bodo danes, ob 9. uri zjutraj, Metka Zevnik, Aleš Primc in Franci Donko iz Gibanja za otroke in družine predstavili novelo Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

                   

Že od samih začetkov se Gibanje za otroke in družine zavzema za spoštovanje pravic starih staršev in njihovih vnukov ter za takojšnjo vrnitev koroških dečkov starima staršema, katerima sta bila dečka odvzeta na nezakonit način.

Da se podobni primeri ne bi nikoli več dogodili, so v Gibanju za otroke in družine predlagali nujne spremembe Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Samo v treh dneh septembra 2016 so  zbrali skoraj 8 tisoč podpisov podpore predlaganemu predlogu. Predlagane zakonske spremembe bi omogočile starim staršem posvojitev vnukov, odvzem roditeljske pravice staršem, ki ubijejo ženo, moža, partnerja, taščo ali tasta, ter vključitev starih staršev, če njihovi vnuki izgubijo svoje starše.

Britanski CSD-ji bi morali biti našim v zgled
Med drugim pa se gibanje zavzema tudi za vsestransko prenovo centrov za socialno delo (CSD) in poudarja, da bi ti morali postati ustanove, ki bi bile prijazne do ljudi in ki ne bi kršile človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Poudarili so, da se je lani v Angliji dogodila podobna tragedija kot v primeru koroških dečkov, v kateri je oče dveh majhnih otrok ubil njuno mater in pristal v zaporu. Po 3 tednih sojenja so očetu dečkov dokazali krivdo, zaradi česar je bil obsojen na dosmrtno ječo. Babica nesrečnih angleških dečkov je postala njuna skrbnica, njihov CSD pa je bil za razliko od našega starim staršem v veliko pomoč glede tega, kako spregovoriti z otroki glede smrti njune matere in glede neprisotnosti očeta.

Odgovorni morajo prevzeti odgovornost in dečka vrniti starim staršem
Gibanje za otroke in družine vse odgovorne poziva k spoštovanju sodbe s strani Vrhovnega sodišča RS, ki je razveljavilo vse odločbe v zadevi koroških dečkov. Podali so prepričanje, da bodo morali prej ali slej vsi vpleteni priznati napake, ki so jih naredili, in za te prevzeti vso odgovornost. Dodali so še, da je nujno, da se otroka čim prej vrneta v zavetje svojih starih staršev. Na ta način bosta otroka deležna odraščanja v zdravem okolju, ko pa bosta prišla na varno, je nujno, da odreagirajo tudi strokovne službe in pomagajo pri njihovem duševnem razvoju. V gibanju poudarjajo, da dom pri babici in dedku predstavlja tisti varni prostor, v katerem bosta lahko zacelila svoje rane zaradi tragične izgube matere in očeta, ki je na prestajanju zaporne kazni.

Foto: STA
Foto: STA

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...