Rdeče plemstvo, ki nam je ugrabilo državo: Poglejte, kako udbovska deca prevzema posle od očetov! Primeri so številni! (3. del)

Datum:

Že tekom tedna smo v 1. in 2. delu pisali, kako se prek družinskih ali prijateljskih povezav prenašajo posli med nekdanjimi komunističnimi funkcionarji ter njihovimi mlajšimi priležniki. Prav neverjetno je, koliko je takšnih povezav, na podlagi teh pa je jasno, da se globoka država še vedno trdno oklepa družbenih struktur s svojimi kremplji.

V 1. in 2. delu smo tako že pisali o povezavah nekaterih znanih primerov globoke države in njenega obvladovanja politike, gospodarstva in medijev. Med znanimi primeri smo tako že izpostavili Milana Kučana in privilegije, ki sta jih deležni njegovi hčerki, nekdanjega predsednika, ki je narod tudi formalno razdelil na prvo in drugorazredne Danilo Türk ter privilegije, ki jih je deležna hčerka ter njegova domnevna “prijateljica”. Prav tako smo opisali aktivizem otrok nekdanjih vidnih režimskih novinarjev, kot so Jože Poglajen, Igor Gruden in Evgen Bergant. Med zanimivejšimi primeri je tudi vnuk Edvarda Kardelja, evroposlanec Igor Šoltes, ki se v evropski skupini Zelenih dobro izkazuje z recikliranjem starih socialističnih idej ali pa rusofil ter nekdanji podpredsednik DeSUS Saša Geržina, katerega sin Aleksander Geržina v okviru Ministrstva za zunanje zadeve skrbi za implementacijo idej očeta in globoke države na splošno. Tudi danes bomo postregli z zanimivimi primeri, presenečeni boste, koliko jih je še!

Tožilec Harij Furlan začel pri SDV, njegova družina pa izčrpava slovensko zdravstvo
Kot smo že pisali, je Harij Furlan svojo pot začel pri Službi državne varnosti – SDV, in sicer kot pripravnik, kot del mreže, ki bogati na račun slovenskega zdravstvenega sistema pa je pred leti oddaja Tarča razkrila tudi podjetje Primsell d. o. o., ki ga upravlja brat Aleš Furlan. Podjetje je bilo v takratnem razkritju med drugim ekskluzivni dobavitelj umetnih kolkov za Splošno bolnišnico Nova Gorica, prav ostanki udbovskega Saftija kot poslovnega konzorcija SDV pa so preživeli preko takšnih podjetij, katerih vidna primera sta tudi npr. Mark Medical in Auremiana. In prav Harij Furlan danes kot višji državni tožilec vodi Specializirano državno tožilstvo, ob teh razkritjih pa je trdil, da na tožilstvu dela nepristransko in v skladu z zakonodajo, o bratovih poslih pa naj ne bi bil obveščen. A raziskovalec arhivov Udbe in ekonomist Rado Pezdir je za Reporter v svojem članku Česa ne ve Harij Furlan? razkril, da sta obe njegovi tezi dvomljivi, razkrili pa so tudi pošastno podjetniško zgodovino podjetja Primsell ter večine članov ožje družine Furlan. V hobotnico sta, kot so takrat navajali v Reporterju, vpletena tudi njegova oče in svakinja, s svojimi podjetniškimi hobotnicami pa so se v 90. letih izogibali plačevanju davkov na dobiček. Zato ni presenetljivo, da je Furlan poznan tudi kot tisti državni tožilec, ki nikakor ne more ustaviti razširjene korupcije pri pridobivanju igralniških koncesij in sprejemanju različnih variant igralniške zakonodaje. Poleg tega so pred kratkim odkrili, da je slovenski paradržavni bančni sistem po tihem izdal za 820 milijonov evrov podrejenih obveznic na luksemburškem offshore območju in na Irskem ter jih prodal neznanim kupcem. Pri Reporterju so takrat dodali, da je bilo to seveda prodano z velikanskim popustom in visokimi obljubljenimi donosi. Ta posel naj bi se dogajal več kot deset let, a tožilec Furlan tega kakor ni opazil.

Harij Furlan (Foto: STA)

Partnerica vplivnega sodnika Đorđevića vodja službe za odnose z javnostmi na vrhovnem sodišču
Po nastopu vlade Marjana Šarca, ki jo je omogočila prav globoka država, so, kot smo na Nova24TV že poročali, menjave med vrhovnim sodiščem in ministrstvom za pravosodje potekale s polno hitrostjo. Med temi je vzbudila pozornost tudi partnerica sodnika Miodraga Đorđevića, Tina Brecelj, ki je na mestu vodje službe za odnose z javnostmi na vrhovnem sodišču zamenjala Gregorja Strojina. Ta je po imenovanju nove vlade postal sekretar na ministrstvu za pravosodje, to je funkcija, ki jo je pred njim opravljala Brecljeva. Takrat se je za Strojina izkazalo, da je bila v vrhu vrhovnega sodišča močno politično kontaminirana oseba, z Brecljevo pa bo to še bolj očitno. Brecljeva je sicer funkcijo državne sekretarke zasedla že pod ministrom Senkom Pličaničem, ostala pa je tudi pod Goranom Klemenčičem. Tudi Đorđevićeva bivša partnerka Nina Betteto, s katero imata hčerko, se je dobro znašla v kolesju slovenskega krivosodja. Bila je namreč podpredsednica vrhovnega sodišča pri Branku Masleši, a se ji je že pred časom iztekel mandat.

Miodrag Đorđević. (Foto: STA)

Vplivna družina Šetinc že od nekdaj širi komunistično ideologijo
Dobro je znana zgodba nekdanjega režimskega novinarja Franca Šetinca, ki je bil med drugim tudi glavni urednik glasila Komunist in eden vodilnih članov centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije. Bil je namreč tudi predsednik republiškega komiteja Socialistične zveze delovnega ljudstva, sekretar izvršnega komiteja CK ZKS, konec osemdesetih let pa je postal član predsedstva Centralnega komiteja Zveze komunistov Jugoslavije. Deloval je tudi pri časniku Delo, kjer je bil Šetinc najprej novinar, kasneje pa celo odgovorni urednik. Glasnik komunistične ideologije pa je tudi njegov sin Mile Šetinc, ki je leta 1990 nasprotoval osamosvojitvi z besedami: “Suverenost Slovenije nas zanima le toliko, kolikor omogoča udobno, spodobno in mirno življenje vsakdanjih ljudi. Tudi tistih, ki niso ali nočejo biti Slovenci. Zgolj zaradi časti, ponosa in svetosti se nam ne da jesti trave, tudi, če je ta izključno slovenska. K požrtvovalnosti in bog ne daj, herojstvu bomo stremeli le takrat, ko ne bomo imeli svobodne izbire.” Kot smo na Nova24TV že poročali, pa je prav perverzno zagovarjal status quo in nasprotoval prizadevanjem takratne vlade za čimprejšnjo osamosvojitev Slovenije z bizarnimi argumenti in žalitvami Janeza Janše: “Predvsem me pa čudi neverjetno velika količina energije, ki jo ta vlada vlaga v pridobitev suverenosti na mednarodnem in pa obrambnem področju, namesto da bi se to logično izšlo iz procesa gospodarskega osamosvajanja, zlasti pa diplomatske ofenzive znotraj Jugoslavije. Se zdi, da se je vlada zapletla v iluzijo, da bo vlada preko tega po neki bližnjici prišla do samostojnosti. Zato ni čudno, da po vseh silnih naporih in dolgih potovanjih lahko vlada pokaže le Andreottijev obisk in Janšev gnili kompromis v Beogradu glede nabornikov.” Mlajši Šetinc se je uveljavil kot premožni lobist in politik globoke države, poročen pa je z zloglasno režimsko novinarko Mojco Pašek Šetinc, katere propagandno delovanje smo prisiljeni financirati prav vsi uporabniki elektrike s prisilnim RTV prispevkom v višini 153 evrov letno.

Mojca Pašek Šetinc s svojim možem na eni od javnih prireditev. Foto: sta

Vplivna koroška družina globoko vpletena v delovanje slovenskega ozadja
Pred leti so že pri Mladini zapisali, kaj je za doseganje ciljev pripravljen storiti Drago Kos: “Je krepak fant in že v prvem razredu med branjenjem neke deklice sošolcu zlomi nogo. Za kazen mora ranjenca na vozičku odpeljati v ambulanto, in ko drvi po vegasti makadamski poti, sošolec le še bolj trpi.” Kos je bil v preteklosti kriminalist, kasneje pa predsednik Komisije za preprečevanje korupcije. Ker so se po njegovem odhodu izkazale številne nepravilnosti pri vodenju KPK v njegovem času, je kmalu pričela globoka država prek medijev in s Kosovo pomočjo osebno napadati trenutnega predsednika KPK Borisa Štefaneca. A sporno delovanje Kosa se ni nehalo z njegovo zapustitvijo KPK, kasneje je v javnosti izbruhnil podatek o tem, kako je pri državni NLB, ki smo jo davkoplačevalci dokapitalizirali z milijardami evrov, za uro svetovanja prejemal vrtoglavih 250 evrov, nato pa je perverzno znižal znesek na 218 evrov, kar polovica podjetij, ki jih Kosovo podjetje R.U.R. navaja kot reference, pa je končala v stečaju. Tudi njegova sestra Marta Kos ni nič manj pomembna, v preteklosti se je namreč uveljavila kot podpredsednica Foruma 21, bila je režimska novinarka RTV, danes pa je veleposlanica v Švici. Tudi njun brat Miran Kos se je na Koroškem dobro uveljavil kot vpliven odvetnik.

Drago Kos (Foto: STA)

Jankovići že desetletja razburjajo slovensko politično in gospodarsko sceno
Zoran Janković je zloglasni nekdanji predsednik uprave družbe Mercator d. d., apetitov po tem, da bi jo tudi lastniško prevzel pa nikoli ni skrival. Uveljavil se je kot ustanovni član Foruma 21 Milana Kučana in tudi po tem, ko je bil umaknjen z mesta predsednika uprave se je hitro znašel. Postal je namreč župan “najlepšega mesta na svetu”, njegovo županovanje pa so zaznamovale številne domneve o korupciji, nedavno je izbruhnil škandal, ko je bilo razkrito, kako je grdo izkoristil farmacevtko – mamico v stiski, in ji uredil službo v zameno za spolne usluge. Janković ni za korupcijske afere nikoli odgovarjal ne politično, ne kazensko, saj sodišča delujejo njemu v prid, prav tako pa na volitvah zmaguje s podporo režimskih medijev in posameznih mnenjskih voditeljev, katerih naklonjenost si kupuje kar z davkoplačevalskim denarjem. To so simpatizerji partizanstva in pripadniki LGBT skupnosti. Tudi njegova sinova Damjan Janković in Jure Janković nadaljujeta očitno po njegovi poti. V poslovnem svetu se ne znajdeta preveč dobro, dolgovi jima niso tuji.

Foto: STA

Jan Škoberne je vplivni otrok t. i. šaleškega lobija
Že dobro pa so znana tudi ozadja slovenskega poslanca stranke SD Jana Škoberneta, njegov oče je namreč zloglasni šaleški tajkun in solastnik podjetja Esotech, Marko Škoberne. S svojim podjetjem naj bi tako bil član vplivnega šaleškega lobija, kamor med drugim spada tudi nekdanja obrambna ministrica in zdajšnja pravosodna ministrica Andreja Katič, ki prav tako zastopa barve SD. Odbor DZ za obrambo je postal pozoren tudi na posle Esotecha z MORS v času Katičeve ko ministrice, pogodbe so bile namreč sklenjene v višini 1,2 milijona evrov. Da je sinu tajkuna vse dovoljeno, je vidno po številnih aferah, v katere je do sedaj bil že vpleten mlajši Škoberne, a zanje ni politično odgovarjal. Najprej je s seksizmom povzročal incidente na srečanju podmladka socialistov, nato naj bi mu bila onemogočena funkcija državnega sekretarja na MORS, še v času Janka Vebra, nazadnje pa se je vpletel v afero na Ministrstvu za kulturo, kjer naj bi skupaj z ministrom Dejanom Prešičkom izvajal mobing.

Jan Škoberne

J. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

V berlinskih bazenih bo zaradi migrantov potrebna posebna aplikacija

Na zunanjih nemških bazenih bodo primorani prihajajočo poletno sezono...

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...