Odletel generalni direktor Filli. Pirc Musarjeva: Sem veljavno imenovana in nov postopek ni dopusten

205

Po radikalnem prevzemu RTV s strani skrajne levice je RTV dobesedno ostal brez celotnega vodstva. Nedavno tega je menda iz osebnih razlogov nepričakovano odstopil šef nadzornega sveta RTV Domen Trobec, danes pa je po odločitvi višjega ljubljanskega sodišča kot generalni direktor odletel še Marko Filli (sedaj je samo v. d.), že naslednji teden pa se izteče mandat tudi predsedniku programskega sveta Mitji Štulerju.

RTV je po preučitvi sodbe višjega ljubljanskega sodišča razrešila Marka Fillija, kar pomeni, da ta ni več generalni direktor RTV, hkrati pa odločba sodišča na mesto generalne direktorice RTV ni ustoličila Nataše Pirc Musar. O novem generalnem direktorju bo odločil programski svet, do takrat pa bo mesto kot vršilec dolžnosti še vedno zasedal Filli. Naslednja seja programskega sveta bo sicer 9. maja 2016, navaja sporočilo za javnost.

Situacija na RTV se zdi skrajno zapletena. Četudi smo že pred časom napovedovali, da bo stranka Mira Cerarja preko programskih svetnikov zamenjala tudi generalnega direktorja Marka Fillija, pa bo z današnjo odločbo sodišča naloga programskih svetnikov še precej lažja.

Šef nadzornega sveta RTV Domen Trobec je – povsem nepričakovano, in sicer menda zaradi osebnih razlogov – odstopil na zadnji seji nadzornega sveta RTV. Glede na to, da je tudi član številnih drugih nadzornih svetov, pa se govori, da je najbolj verjeten razlog odstopa prenizka sejnina – ta je namreč veliko nižja kot v bankah, kjer je Trobec prav tako član nadzornih svetov.

S spremembami na javni RTV se je seznanil tudi parlamentarni odbor za kulturo, kjer se je ponovno vnela debata o pristranskosti poročanja, sledili pa so tudi številni pozivi k neplačevanju RTV-prispevka. Poslanka SDS Eva Irgl je med drugim opozorila, da RTV velikokrat krši zakonodajo, ki ureja spremljanja parlamentarnega programa. 

Še najbolj nepričakovano je seveda slovo od pozicije Mitja Štularja, predsednika programskega sveta. Mandat se mu izteka naslednji teden in glede na taktiko SMC – da v programski svet izvoli samo skrajne levičarje tipa Domen Savič – Štular ni imel niti osnovnih možnosti, da bi lahko prišel v programski svet, še manj pa, da bi bil znova izvoljen za predsednika le-tega.

“Pričakujem, da bom s strani RTVS v čim krajšem času povabljena k dialogu, saj je s sodbo odvzet položaj generalnega direktorja Marku Filliju, prav tako so nezakoniti vsi sklepi, ki so bili sprejeti v nezakonito obnovljenem postopku – torej vsi sklepi, ki so bili v zvezi z imenovanjem generalnega direktorja RTS sprejeti po sklepu o mojem imenovanju, 8. 4. 2014, ki je trenutno edini veljaven,” je Pirc Musarjeva zapisala na spletni strani svoje pravne pisarne. Ob tem je izjavila, da je veljavno imenovana in da nov postopek iskanja novega generalnega direktorja ni dopusten. “Sodbo občutim kot veliko moralno zmago,” je še dodala.

Pirc Musarjevo, nekdanjo novinarko in informacijsko pooblaščenko, so programski svetniki leta 2014 imenovali na mesto generalne direktorice, a so nato kmalu odločili, da mora priti do ponovnega glasovanja, saj se je izkazalo, da je bil eden izmed svetnikov, in sicer Matjaž Sterže, leta 2010 v svetu Golobičeve stranke Zares, zakon o RTV pa tovrstna članstva prepoveduje. V ponovnem štetju ne Pirc Musarjeva ne Filli nista dobila zadostnega števila glasov, zato so morali glasovati še enkrat. Po zadnjem štetju glasov je bil izglasovan Marko Fili, Pirc Musarjeva pa se z odločitvijo ni strinjala, zato je zadevo odnesla na sodišče.

Čudna imenovanja in grožnje s tožbami
Vlada Mira Cerarja je nedavno imenovala nov programski svet, ki je se po mnenju mnogih močno nagiba v prid trde levice. V svetu se je znašel spletni aktivist Domen Savič, znan po svojih protikatoliških izpadih in sovražnem govoru. Zadnji črn madež RTV pa je zadala kar trenutna direktorica javne RTV Ljerka Bizilj, ki je Novi24TV – ker naj bi ta ogrožala monopolni položaj pri zagotovljenem prenašanju sej iz državnega zbora, ki naj bi ga imela javna televizija – zagrozila s tožbo, za kar pa nima prav nobene zakonske podlage.

Podobni ekscesi predstavljajo le vrh ledene gore nezadovoljstva, ki ga imajo državljani z javno televizijo, zaradi česar se je v civilni družbi že začelo zbiranje podpisov za ukinitev obveznega RTV-prispevka. Zaenkrat je videti, da ima pobuda precej veliko podporo v javnost, o čemer smo že poročali.

Na Marka Fillija smo naslovili vprašanja, ali namerava odstopiti s funkcije generalnega direktorja in ali se zaradi domnevne odločitve sodišča namerava pritožiti na vrhovno sodišče. Odgovore še čakamo.

Ž. K.