Sandija Češka tarejo finance: Brez skrbi, Golob ima zanj službo v javni upravi!

Datum:

Drugi najbogatejši Slovenec, vidni član SD-ja, vidni član nekdanjega Foruma 21 in Kučanov zaupnik Sandi Češko je v resnih finančnih težavah. Odlazkov portal poroča, da na sivem trgu išče denar, nekatera njegova podjetja pa so že razglasila stečaj. Njegov poslovni imperij naj bi močno načele epidemija, ukrajinska vojna in sankcije proti Rusiji. Toda glavo pokonci, Golob mu ponuja delo v javni upravi! Zanj se je nekaj časa govorilo kot o premierskem kandidatu. Znan je po prepričanju, da so davki v Sloveniji nizki, sam pa ima podjetja v davčnih oazah. 

Vidni član Socialnih demokratov in podjetnik Sandi Češko, ki naj bi stranki finančno pomagal na noge, se je tudi sam podal po njeni poti. Toda, čas je za optimizem, saj ima Robert Golob zanj rešitev – službo v javni upravi (in tukaj). To je nenazadnje še najbolj v skladu s socialističnim duhom stranke. Vse bolj jasno je, da SD ne more podreti rekorda priljubljenosti iz časa, ko je stranko še vodil Borut Pahor. Od tedaj gre le še na slabše. Stranka je na zadnjih parlamentarnih volitvah doživela hladen tuš, ob vseh dolgovih (in tukaj) pa tone tudi moralno. Portal medijsko-smetarskega barona Martina Odlazka poroča, da Češko velja za drugega najbogatejšega Slovenca, vendar pa so temelje njegovega poslovnega imperija močno zatresli zdravstvena kriza, vojna na vzhodu Evrope in sankcije proti Rusiji. Njegova skupina Studio Moderna, ki se posveča TV in spletni prodaji izdelkov na dom, je zašla v resne težave z bankami upnicami.

Nekatera podjetja, ki pripadajo skupini, naj bi imela zamude pri plačevanju obresti. Že ob koncu februarja je plačilno nesposobnost razglasilo podjetje v Združenem kraljestvu Dormeo UK (ima preko 13 milijonov evrov dolgov). Češko pa naj bi zadnje čase poskušal finančna sredstva za obratni kapital pridobiti pri podjetjih, ki odkupujejo terjatve in v skladih, kar so v Studiu Moderna tudi potrdili. Po njihovih lastnih besedah na sivem trgu pridobivajo nove finančne vire, da bi lahko poslovali. Od lanskega leta je Češko skupaj z ženo Livijo Dolanc edini lastik skupine, ta pa ima podjetja v 20 državah po svetu. Leta 2019 je polovični delež prodal mednarodnim skladom za področje investicij: Insight Venture Partners, Templeton, General Atlantic in JH Partners.

Člana nekdanjega Foruma 21: bivši partijski šef Milan Kučan in podjetnik Sandi Češko. (Foto: STA)

Iz bilanc je razvidno, da so v desetletju za nakupe delnic Studia Moderna plačali preko 150 milijonov, s poslom pa kot kaže ustvarili velikansko izgubo. Tri leta pozneje smo lahko zasledili novico, da se Studi Moderna vrača v “roke svojega očeta”. Tudi Češko si je še lanskega aprila od skupine veliko obetal. Razglašal je, da se skupini obeta rast. Toda iz bilanc je razvidno, da so skladi za delnice prejeli le nekaj deset evrov. Leta 2021, torej nekaj mesecev pred prodajo skupine, je solastnik Templeton pošteno vrednost deleža v Češkovi skupini z 20 milijonov znižal na 14 evrov. Studio Moderna je bilo sicer ustanovljeno pred približno tremi desetletji. V 90. letih je najbolj zaslovelo s prodajo Kosmodiska. Zatem je skoraj dve desetletji beležilo rast, v tem času pa se je Češko znašel v skupini najbogatejših Slovencev.

Skupino je močno prizadela vojna v Ukrajini
Med leti 2011 in 2013 je bil s strani revije Manager uvrščen celo na prvo mesto. Vrednost njegovega deleža v skupini je bila ocenjena na 460 milijonov evrov. Tedaj so prvič v lastniško strukturo vstopili skladi, ki so ji poslovno pomagali na tujih trgih in okrepili prodajo. Podjetje ima sedež v Zagorju ob Savi, uradno pa je last verige podjetij iz Nizozemske, Luksemburga, Švice in Cipra. Osrednjo pozicijo v mreži ima Studio Moderna Holdings iz Amsterdama. Ta je uradno sedež skupine. Prve težave pa so se v skupini pojavile z rusko krizo in začetki vojne v Ukrajini leta 2014. Tako Rusija kot Ukrajina namreč predstavljata ključna trga Studia Moderna. Kot rezultat neugodne geopolitične situacije je upad prihodkov, kar je bilo prvič v zgodovini skupine. Tri leta kasneje je nizozemski lastnik najel 60 milijonov evrov posojil pri nemški podružnici ruske banke VTB.

Predsednica SD Tanja Fajon in predsednik strokovnega sveta SD za gospodarstvo Sandi Češko (Foto: STA)

Zanje je nizozemski lastnik zastavil delež v hčerinskem podjetju v Sloveniji, na rusko zahtevo pa jo prenesel na posebej ustanovljeno podjetje na Nizozemskem. Leta 2022 jeseni se je bila primorana VTB umakniti z evropskih trgov (posledica sankcij). Posledično je bil Češko primoran poplačati posojilo oziroma najti nove finančne vire. Dotični lastniški delež je od tedaj zastavljen pri Češkovem podjetju Studio Moderna Founders (obvladuje ga preko Cipra). Trenutnega stanja na področju poslovanja skupine sicer ni mogoče ugotoviti. Rezultate se namreč konsolidira na krovnem nizozemskem podjetju, vendar vse kaže na to, da je za njo najtežje obdobje v času njenega obstoja. V podjetju so med drugim potrdili težave, povezane z vojno v Ukrajini, kjer podjetje nekaj mesecev ni delovalo, vseeno pa je bilo treba plačevati zaposlene. Večmilijonska škoda je nastala tudi zaradi ruskega raketiranja skladišča in uničenja ukrajinskih zalog.

Od zgodbe o uspehu so ostali le še dolgovi …
Prav tako je škodo povzročilo takojšnje zaprtje ruskega trga in vračilo kredita frankfurtski VTB banki kot posledici sankcij. To je bil razlog, da so štirje skladi nenadoma odpisali celotno naložbo v skupino, za katero so sicer plačali nekaj deset milijonov evrov, skupino pa vrnili Češkotu. Še pred vojno pa je ukrajinsko podjetje močno prizadela epidemija. Studio Moderna Holdings Investments, še eno podjetje na Nizozemskem (drugo v lastniški verigi in je lastnik hčerinske družbe v Sloveniji), je med letoma 2020 in 2021 pridelalo preko 27 milijonov evrov izgube. Po prevrednotenju premoženja je imela ob koncu leta 2021 kar 4,5 milijona negativnega kapitala, kar pomeni več dolgov kot pa premoženja. Zmanjkalo je tudi večino kapitala nizozemskega krovnega podjetja. V resne finančne težave sta zašli tudi dve britanski podjetji – britanski izpostavi Studia Moderna. Letos sta podjetji Dormeo UK in Studio Moderna Brands International s sedežem v Londonu obe bankrotirali. Razloga sta bila dva.

Prvi je ta, da je propadel eden od večjih kupcev, drugi pa odločitev britanske banke HSBC, ki se je odločila za prekinitev kreditiranja, od skupine pa zahtevala, da poišče druge financerje, kar pa ji ni uspelo. Prav tako ni imela uspehov z iskanjem novega lastnika. Denimo, Dormeo UK, ki je leta 2020 pridelal preko 46 milijonov evrov prihodkov, ima več kot 13 milijonov neporavnanih finančnih obveznosti, od tega 700 tisočakov davkov dolguje Veliki Britaniji. Največ, torej 4,5 milijona evrov, zahteva Brands International, 1,8 milijona evrov od švicarske podružnice, skoraj milijon pa od nizozemske podružnice Studio Moderna Brands, pol milijona pa od luksemburške družbe Elisana itd. Zadnja leta se je Češko udejstvoval tudi politično. Dolga leta je bil eden pomembnejših gospodarstvenikov iz kroga SD-ja. Pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami pa je bil celo prvi svetovalec Tanje Fajon, a se je zaradi poraznega rezultata stranke umaknil. Tudi nezadovoljstva nad Golobom ni skrival, ob tem pa izpostavljal dejstvo, da je bil Golob monopolist v državnem podjetju.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....