fbpx

Aktiviral se je agent Drago Kos, ki preko socialnih omrežij in kanalov policije napihuje balon po imenu “afera z zaščitno opremo”

Drago Kos je brat Marte Kos Marko (Foto: Facebook)

Vse kaže, da se je z namenom podpore Ivanu Galetu angažiral celo Drago Kos, agent globoke države, ki se je časom okoristil za milijon evrov s spornim poslom z NLB. In ker ve, da pod to vlado ne bo podobnih donosnih pogodb, se je pridružil rušenju le-te, saj je znano, da ima še vedno dobre odnose z mediji in policijskimi strukturami. Spomnimo, da smo Draga Kosa videli tudi na protestih leta 2012 in 2013 proti drugi Janševi vladi.
V podporo Ivanu Galetu in vsem, ki soustvarjajo t.i. “afero z zaščitno opremo” se je oglasil celo Drago Kos, prvi predsednik KPK, policist, pravnik in nogometni sodnik, ki pravi, da smo v Sloveniji v preteklih letih že imeli nekaj žvižgačev, a le redki od njih so se izpostavil tako javno kot gospod Gale, ki je v dveh oddajah TVS “Tarča” predstavil menda številne osupljive podatke o tem, kako je naša država v najhujši krizi zaradi covida-19 nabavljala zaščitno in medicinsko opremo.

Namen njegovega zapisa, kot pravi, ni analiza navedb gospoda Galeta, saj se s tem ukvarja slovenska policija, ampak analiza reakcij na te navedbe. Prepričan je, da je takšna analiza zlasti možna na podlagi druge Tarče. Glavni diskutant je bil minister Zdravko Počivalšek, katerega odgovore na očitke žvižgača lahko po njegovem mnenju povzamemo v štirih točkah: 1. zaradi nujnosti postopkov »paragrafarjev« (izraz, ki ga je v večkrat uporabil minister, z njim pa je verjetno mislil na ljudi, ki bi/so tudi v takšni situaciji zahtevali spoštovanje prava) ni bilo mogoče upoštevati, 2. če ne bi postopali tako, kot so, bi bilo število mrtvih zaradi virusa dosti večje, 3. če ne bi postopali tako, kot so, bi nujno potrebno opremo država dobila prepozno (po ministru »okrog Božiča«), 4. pogodbe, ki bi naj bile sporne, pa je podpisoval Gale sam.

Ivan Gale je glavni vzrok, da so opozicijske stranke spisale interpelacijo proti gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, čeprav ta ni razkril prav nič spornega. (Foto: Posnetek zaslona/ Tarča na RTV SLO)

Minister po prepričanju Kosa sploh ni zanikal navedb Galeta, ampak je problematizirane postopke opravičeval z njihovo nujnostjo, ob tem pa je poskušal kot najbolj odgovornega izpostaviti ravno Galeta, čeprav formalni podpisnik pogodb včasih (v javni upravi kar pogosto) sploh ni tisti, ki je dejanski odločevalec. Kos ob tem poudarja, da seveda to ne pomeni, da lahko podpiše vse, kar pride na njegovo mizo, a večji del odgovornosti mora vsekakor prevzeti tisti, ki je odločil, pod kakšnimi pogoji in s kom se bo podpisala pogodba. 

Kosa najbolj motijo vsi tisti sorodniki in prijatelji, Slovenijo pa zato primerja z “banana republiko”
Opravičevanje opisanih nabav z nujnostjo in reševanjem človeških življenj bi bil po njegovem mnenju relativno dober argument, če ne bi do nekaterih najbolj čudnih zadev prihajalo ravno pri sorodnikih, prijateljih, političnih simpatizerjih itd. Obenem Kos še pravi, da je tudi v času epidemije treba spoštovati pravo, ker sicer država funkcionira kot čista »banana republika«. Iz navedb ministra in še ene gostje na Tarči pa meni, da je bilo mogoče razbrati še nekaj: njihova teza je, da naj bi bila zadeva problematična samo, če bi komu uspelo dokazati, da so se politiki zaradi takšnih nabav protipravno okoristili. To je teza, ki je absolutno zgrešena, meni. 

Če po Kosovem mnenju pristanemo nanjo in se zgodi (kar je čisto možno), da organi pregona protipravnega okoriščanja politikov ne bodo uspeli dokazati, bi to pomenilo, da je v Sloveniji čisto normalno, če politiki želijo zagotoviti posle svojim sorodnikom ter političnim in ostalim prijateljem, če se jim plačujejo veliki avansi, če se nabavlja neprimerna oprema, če se letala plačujejo, kot da letijo na zlato in ne na kerozin. To bi seveda tudi pomenilo, da o etiki in morali ter o kakšni (politični, pa še kateri drugi) odgovornosti v Sloveniji ni vredno izgubljati besed. 

Gale si po njegovem prepričanju za žvižgaštvo zasluži spoštovanje in vsesplošno podporo
Kos je prepričan, da je na nas vseh, da se odločimo, ali želimo živeti v takšni državi. Gospod Gale tega očitno noče in je to tudi povedal. Zaradi obojega pa si po njegovem zasluži globoko spoštovanje. Vendar ob vsem, kar so že in še bodo zvalili na njega, to ne bo dovolj. Treba mu bo pomagati še na drugačne načine in ne samo simpatizirati z njim na družbenih omrežjih. V nasprotnem primeru bo kmalu utihnil še ta, zadnji glas, ki nam kaže, da je v Sloveniji mogoče ravnati tudi drugače, kot pa je trenutna praksa. Mi vsi pa se bomo morali odločiti, ali bomo to dopustili, ali pa bomo temu glasu pomagali tudi sami.

Drago Kos je v preteklosti sicer že zaslovel s svojimi spornimi finančnimi posli. Protikorupcijska komisija je namreč pred časom ugotovila, da je s pogodbo z državno NLB ‘pokasiral’ skoraj milijon evrov. Posel je sicer dobil leta 2014, za od 218 do 250 evrov na uro. Preden pa je uradno sklenil pogodbo z NLB, je plačeval kriminalista Simona Goluba. Ta je na svoj račun pri Banki Celje po naših informacijah prejel več kot deset tisoč evrov. 1. aprila 2013 je registriral s.p. – Finančno svetovanje in usposabljanje, Simon Golub, s.p., potem pa je 3. aprila umrl. Mediji so poročali, da naj bi padel z lestve.

Žan Novak