fbpx

Bogastvo našega proračuna: 113 milijonov povišice uslužbencem javnega sektorja

Foto: iStock

Slovenske javne finance stojijo očitno zelo dobro. Vsaj tako bi lahko pomislili ob dejstvu, da so uslužbenci javnega sektorja dobili bonus. Z majsko plačo so namreč dobili letošnji regres za letni dopust, ki je višji od lanskega. Na Ministrstvu za javno upravo ocenjujejo, da bo za izplačilo regresa potrebnih 113,8 milijona evrov.

Zakon o delovnih razmerjih določa, da se regres za letni dopust izplača najmanj v višini minimalne plače. Zaradi varčevalnih ukrepov v javnem sektorju pa je ta zadnja leta – za tiste, ki imajo najvišje plače – znižan. A “zategnjen pas” vendarle malo popušča; tokrat bodo tudi tisti uslužbenci javne uprave, ki dosegajo 51. ali višji plačni razred, dobili 350 evrov regresa. Za ilustracijo: tisti, ki spadajo v 51. plačni razred imajo dobrih 3.000 evrov osnovne plače, v katero niso všteti dodatki, malica, prevoz, stimulacije in drugo.

Višina regresa je bila določena na pogajanjih med sindikati javnega sektorja in vlado, ki jim je takrat v več točkah popustila. Kljub opozorilom Evropske komisije o nevzdržnosti slovenskih javnih financ vlada nekaterih zahtev očitno ne zna ali noče zavrniti.

Regres v polni višini (790,73 evra) bodo dobili zaposleni do vključno 30. plačnega razreda. Ostalim bo pripadalo 350 evrov več kot lani. Zaposleni od 31. do vključno 40. plačnega razreda bodo dobili 696 evrov, zaposleni od 41. do 50. plačnega razreda bodo dobili 450 evrov, 350 evrov pa bo namenjenih tudi tistim od 51. plačnega razreda dalje, ki regresa lani niso dobili.

Finančni minister Dušan Mramor je še pred nekaj meseci priznaval: “Eden glavnih problemov Slovenije je, da imamo na dolgi rok izjemno tveganje, da javne finance ne bodo zdržale, saj smo edina država med 28 članicami, ki ima tveganje dolgoročne fiskalne vzdržnosti.” A te skrbi so danes očitno že pozabljene.

A. D.