fbpx

Kučanovo tajkunsko omrežje tako krvavo potrebuje milijarde iz drugega tira, da je napovedalo Cerarjev padec v primeru neizvedbe

Milan Kučan.

Drugi tir železniške proge med Koprom in Divačo je strateškega pomena za Slovenijo, njegovo gradnjo pa je treba po mnenju govorcev na včerajšnji razpravi, ki jo je organiziral Forum 21, še posebej skrbno nadzirati. Predsednik Foruma 21 Milan Kučan je napovedal celo padec Cerarjeve vlade, če ne bo pohitela z gradnjo.

Milan Kučan je uvodoma povedal, da ideja o drugem tiru obstaja že dolgo, zdaj pa dileme o tem, ali se bo zgradil ali ne, ni več. Kot je poudaril, je na projekt premier Miro Cerar nedavno celo vezal mandat, saj je dejal, da vlada s tem projektom stoji ali pade. Prav tako pa je tudi infrastrukturni minister Peter Gašperšič med interpelacijo dejal, da se bo gradnja drugega tira začela do konca leta, kot je spomnil nekdanji predsednik. Kučan je tako de facto napovedal padec Cerarjeve vlade, če ta ne bo pohitela z gradnjo drugega tira še v aktualnem mandatu, poroča portal Politikis.

Interes javnosti je po Kučanovih besedah velik in projekt zahteva transparentnost. “Ob tem ni nepomembno, da ima slovenska javnost negativno izkušnjo z gradnjo Teša 6, kjer se je zgodila vrsta nepravilnosti,” je poudaril zadnji predsednik Centralnega komiteja Zveze komunistov. Kot je še pojasnil Kučan, je izraz interesa javnosti, po svoje pa tudi zaskrbljenosti, oblikovanje sveta za civilni nadzor projekta drugi tir, katerega člani so se udeležili današnje razprave.

V Svetu za civilni nadzor so znani obrazi zagovornikov nacionalnega interesa in celo ustanovitelj Foruma 21, Jože Mencinger, ekonomist Jože P. Damijan, ki je za Luko Koper naredil izdatno plačano študijo o drugem tiru, ter Stanko Štrajn, brat bolj znanega ‘vulgoliberalca’ Darka Štrajna, ki je po besedah Aleša Hojsa na državnem Darsu zagotavljal milijonske posle Zidarjevemu propadlemu podjetju SCT, kasneje pa se je tam tudi zaposlil in postal Zidarjev ‘pravni svetovalec.’

M. P.