[Video] Konji v Lipici polni ran in okrvavljeni – kaj se z njimi dogaja?

Socialno omrežje Facebook so preplavili šokantni posnetki ranjenih konj v Lipici. Kaj se z njimi dogaja, zakaj so polni ran, okrvavljeni, zakaj se med seboj pretepajo? Je to normalno? Na ta in druga vprašanja je v Lipici, domovanju naših paradnih konj odgovore iskal raziskovalni novinar Nove24TV, Luka Svetina.

Pogovarjal se je z dolgoletnim dreserjem konj, Iztokom Humarjem ki zatrjuje, da to ni prav, prst pa je uperil proti Vladi Republike Slovenije, ministrstvu, ki ga vodi Zdravko Počivalšek.

Poglejmo si izjavo Iztoka Humarja: “Torej jaz bi bil še bolj vesel, če teh stvari ne bi slišala le slovenska javnost, ampak tudi tisti, ki o Lipici odločajo in dovoljujejo, da vodstvo lipice počenja takšne škodljive stvari, kot je ta zadnja in še nešteto drugih prej, morda dosti hujših. kar se pa same slike poškodovanega konja tiče, sem jo pa dobil od zaupnih sodelavcev znotraj kobilarne Lipica, ki se ne strinjajo s početjem vodstva Lipice in s takšnim načinom dela s konji, kjer so konji vidno mučeni, vidno poškodovani in trpijo.

Na očitke poznavalca vzgoje konj Humarja se je odzvalo tudi vodstvo Kobilarne Lipica. Novinarje Nova24TV so sprejeli na obisk in pojasnili, češ, da je to normalna praksa v takšnih ustanovah, ogrizeni in obrcani konji pa da so le vzpostavljali socialno življenje v čredi in da takšno prakso izvajajo že leta. Klemen Turk, vodja Službe konjereje in konjeništva pravi, da se hierarhija med konji vzpostavlja vsakič znova, ko v čredo pride en ali več novih konjev in da poškodbe konj, ki se medsebojno rangirajo, niso nič nenavadnega.

Iztok Humar, mednarodni sodnik, trener in rejec konj pa je popolnoma nasprotnega mnenja. Pravi, da bi vodstvo Kobilarne Lipica rado spet vse pometlo pod preprogo in prepričalo javnost, da je v Lipici lepo poskrbljeno za konje. Ob tem se sprašuje, ali mu lahko kdo pokaže sliko tako poškodovanj konj iz Avstrije in dodaja, da ne, ker imajo bolj spoštljiv odnos do konj ter da pri njih kaj takega preprosto ni mogoče. Dodaja, da se v 500. letni zgodovini Lipice nikoli ni tako delalo, da bi se konji razbijali, ker tudi otrok ne damo v šolo ali vrtec, da se pretepajo in ko pridejo domov naj bi bili socializirani. Tako se ne dela, posebej če imamo živali radi, meni Humar.

Odgovorni morajo preprečiti propadanje slovenskega ponosa
In kot drugo, meni Iztok Humar, tudi vzpostavljanje socialnega razmerja v čredi se da delati drugače, strokovno. Tudi konje je treba postopno privajat na skupno družbo, bodisi z lonžiranjem ali z ogradami, da se živali privadijo med seboj. “To, da pa jih prisilimo, da se stolčejo in same najdejo svoje mesto v čredi, je pa podobno vojnam v svetu, ki jih ne moremo imenovati hierarhična lestvica,” še dodaja Iztok Humar. Da ima Humar v mnogočem prav je našemu novinarju potrdila veterinarska inšpekcija, ki je v zvezi z mučenjem konj v Lipici uvedla prekrškovni postopek in sankcije zoper odgovorno osebo.

Samo upamo lahko, da bodo  odgovorni in pristojni organi hitro in učinkovito ukrepali in odpravili napake pri vzreji naših lipicancev, ki so ponos naše države in so s svojo lepoto in slavo ponesli naše ime daleč po svetu,” zaključi novinar Luka Svetina.

Franci Donko

 • Antonius

  Bolj kot neki zakotni baletni Lipicanci je pomemben v Slovenijo vpreženi šimel Serpentinšek.
  Paradno serpentinškovo kljuse se matra v enovpregi, da v Ljubljano pripelje na voz naloženi partijski gnoj.
  Ko bo z njim do konca pognojil privatno kapitalistično gospodarstvo, bo videti kot lipiški Lipicanci.
  ——————
  Klemna Turka in upravo kobilarne je treba pa nemudoma brcniti čez prag.
  Ne samo mlade pse, tudi žrebeta, stroka in vsak kmet primerno vzgoji in pravočasno socializira.

  • marta

   Uboga žival. Če bi odraščal ta konjič v privatnem hlevu, takšnega trpljenja nikoli ne bi bil deležen.
   Verjamem dolgoletnemu lipiškemu dreserju konj g. Iztoku Humarju. :(
   G. minister Počivalšek uredite takoj, da takšni suroveži ne bodo imeli več dostopa do teh ubogih živalic, saj so že dokazali, da nimajo niti znanja in niti srca, da bi to delo opravljali še naprej, saj so konji pametnejši od njih..

 • pajot

  Vzgajanje in reja konj po boljševiških metodah. S temelji marksizma,da ne bo pomote.

 • Franjo Trojner

  Pa dajte te konje že enkrat v hlev na Dunaj, da bodo končno vzgledno oskrbljeni, v Lipici pa naredite veliko igrišče za golf, na katerem se boste levi politiki lahko v nedogled prerekali, modrovali kaj in kako bi moralo biti. Predno se boste vi o usodi Lipicancev odločili, bodo ja konji crknili! TAKOJ jih Avstrjicem podarite, ti znajo odlično upravljat svojo državo in dobro poskrbet za svoje, za naše državljane, za svoje konje in ni hudič, da ne bi dobro poskrbeli še za “naše” Lipicance.
  Lipica, Lipicanci so vedno znova v dokaz, da država NI dober lastnik, ubogi konji in seveda, zaradi nesposobne leve oblasti še večina SLOVENSKIH državljanov!

  • Nata

   Tule je kavelj. . . . .” V Lipici pa naredite veliko igrišče za golf, na katerem se boste levi politiki lahko v nedogled prerekali, modrovali kaj in kako bi moralo
   biti.”

   • Franjo Trojner

    Da, samo za golf igrišče jim gre, za uboge konje jim ni mar!

    • Nata

     Ja, drži ! Saj še za nas – osličke – ne skrbijo!

     • tomnidari

      Ja, zakaj pa nej bi?? Oslički itak vemo kje se ogemj kuri!

     • Nata

      Vemo ? Pa nič ne ukrenemo !!

 • Anton

  Lipicanci niso slovenski ampak Avstroogrski. V bistvu je čudno da jih partizani niso požrli. Na našem koncu so bili hlevi po 2. vojni prazni, nekje tudi hiše…

  • tomnidari

   NE! Lipicanci so naši! Avstrija se nekaj trudi, da bi nam ukradla lipicance, kar bi jim z ŽIDANOM na čelu prašičereje, znalo tudi ratat!

   • Anton

    Naši so samo požgani gradovi.

  • tomnidari

   Očitno, so domobranci razumeli za kaj se gre in konje poskrili! Da na primorskem domobrancev ni bilo, naj ostane med nama!

   • Anton

    Še v Trstu so bili.

 • Ava

  Pa v tej državi ni več nič vredno, da stoji. Krade se na veliko in še naprej se bo. Kje so socialni delavci, ki se tako radi in vsepovprek zavzemajo za pravičnost, solidarnost in vse vrste enakopravnosti. Saj v resnici nimam nič proti, ampak ker so ves čas na sporedu dvojna merila. In nenazadnje, kje je tista igralka, pisateljica, slikarka ali karkoli je že bila, ki je vlekla odrtega prašiča po Ljubljani? Kje je njena protestna nota? Idealna priložnost, da opozori na problem! Aja, ne. Je na plačilnem seznamu Open society, brigajo njo lipicanci. Če si družbeni kritik, si kritik za vse. Ne samo takrat, kadar ti paše (oz. kadar imaš od tega korist).

 • me

  komunizem v vsem svojem sijaju.

 • if

  Članek: “To, da pa jih prisilimo, da se stolčejo in same najdejo svoje mesto v čredi, je pa podobno vojnam v svetu, ki jih ne moremo imenovati hierarhična lestvica.”

  Sporočilo povedi je prepoznati tudi glede slovenstva.
  Desetleja je posiljevano s tujimi kulturami, izganjajo ga, ubijajo fizično in kulturno, v zadnjem času z migracijskimi kulturami, podrejajo ga tujcem.

  To stanje vzdržuje isti vzrok že sedem desteletij in pol! V Slovenijo naklepno uvaža potencial nove državljanske vojne.
  Avstrija tega vzroka ni imela, ga nima, zato je načeloma urejena tržno socialna država.

 • piko8

  Česar koli se lotijo levi FAŠISTI, MARKSISTI slej ko prej propade!!!

 • rubec

  Konji so prizadeti točno od takrat, ko so ameriški vojaki štrihali ograje. Bogve kaj so noter namešali. Banda natovska. Zdaj grem v ljubljano gledat, če je tisti šraufenciger še na tleh, da pregledam še moj Dell računalnik. Že dalj časa je slišati tik tik tik tak tik tik tik. Včasih je med tiki in taki slišati celo tuk.

 • Morala

  Sem videla na FB-ku…Kje so sedaj aktivisti proti mučenju živali? Se bodo dali prepričati s puhlimi izgovori, ki jih je dalo vodstvo?!

 • tomnidari

  Nekje sem zasledil, pa se ne spomnem kje zelo poveden tweet! Ko nekdo hoče naredit red, začnejo konji crkavat!

 • ZatonMesecnikov

  Spodaj Anton sprašuje;

  #Lipicanci niso slovenski ampak Avstroogrski. V bistvu je čudno da jih
  partizani niso požrli. Na našem koncu so bili hlevi po 2. vojni prazni,
  nekje tudi hiše…#

  res je, zelo verjetno ne bi Lipicanci preživeli vojne oziroma povojne, saj je šlo za buržoazne konje, pa še ta “beli” so bili.

  Lipicance so selili zaradi bližine fronte prve vojne že leta 1915, po prvi vojni so jih del vrnili Itaijanom v Lipici. (majhen del).

  Ko so Nemci leta 1943 zasedli Lipico, so preselili vse konje (179 kom,) v Hostau v Sudetih. od tam jih je rešila ameriška armada pred sovjeti in jih prepeljala na ozemlje pod ameriško upravo. Operaciji so rekli Cowboy. Po tem dogodku je bila napisana knjiga, načrtovan pa je bil tudi film leta 2016, vendar do sedaj še ni bil posnet.

  Od teh 179 komadov so Jugoslaviji vrnili 11 konj leta 1952, ostale pa dodelili Italiji.

 • Nata

  No, pa naj silno vodstvo pokaže kakšne primere iz Avstrije !! Samo govoričenje !
  Gospod Humar ima prav , ko pravi
  ” Tudi konje je treba postopno privajat na skupno družbo, bodisi z lonžiranjem ali z ogradami, da se živali privadijo med seboj.”

  Ampak za to je potrebno imeti nekaj znanja in potrpljenja. Za usposobljene ljudi pa je vodstvu eno figo mar, saj bi za njih manj cvenka ostalo !!

  In tako imajo skrbnika, ki jih ni sposoben obvladat, kateremu je všeč, da se konji borijo med seboj ? Morda jih celo spodbuja ?

 • tomnidari

  Kobilarna je tipičen primer, kako udbomafija deluje!

 • Novakec1

  Nekaj takega se dogaja tudi avtohtonim sloovcam.