[Video] Konji v Lipici polni ran in okrvavljeni – kaj se z njimi dogaja?

Socialno omrežje Facebook so preplavili šokantni posnetki ranjenih konj v Lipici. Kaj se z njimi dogaja, zakaj so polni ran, okrvavljeni, zakaj se med seboj pretepajo? Je to normalno? Na ta in druga vprašanja je v Lipici, domovanju naših paradnih konj odgovore iskal raziskovalni novinar Nove24TV, Luka Svetina.

Pogovarjal se je z dolgoletnim dreserjem konj, Iztokom Humarjem ki zatrjuje, da to ni prav, prst pa je uperil proti Vladi Republike Slovenije, ministrstvu, ki ga vodi Zdravko Počivalšek.

Poglejmo si izjavo Iztoka Humarja: “Torej jaz bi bil še bolj vesel, če teh stvari ne bi slišala le slovenska javnost, ampak tudi tisti, ki o Lipici odločajo in dovoljujejo, da vodstvo lipice počenja takšne škodljive stvari, kot je ta zadnja in še nešteto drugih prej, morda dosti hujših. kar se pa same slike poškodovanega konja tiče, sem jo pa dobil od zaupnih sodelavcev znotraj kobilarne Lipica, ki se ne strinjajo s početjem vodstva Lipice in s takšnim načinom dela s konji, kjer so konji vidno mučeni, vidno poškodovani in trpijo.

Na očitke poznavalca vzgoje konj Humarja se je odzvalo tudi vodstvo Kobilarne Lipica. Novinarje Nova24TV so sprejeli na obisk in pojasnili, češ, da je to normalna praksa v takšnih ustanovah, ogrizeni in obrcani konji pa da so le vzpostavljali socialno življenje v čredi in da takšno prakso izvajajo že leta. Klemen Turk, vodja Službe konjereje in konjeništva pravi, da se hierarhija med konji vzpostavlja vsakič znova, ko v čredo pride en ali več novih konjev in da poškodbe konj, ki se medsebojno rangirajo, niso nič nenavadnega.

Iztok Humar, mednarodni sodnik, trener in rejec konj pa je popolnoma nasprotnega mnenja. Pravi, da bi vodstvo Kobilarne Lipica rado spet vse pometlo pod preprogo in prepričalo javnost, da je v Lipici lepo poskrbljeno za konje. Ob tem se sprašuje, ali mu lahko kdo pokaže sliko tako poškodovanj konj iz Avstrije in dodaja, da ne, ker imajo bolj spoštljiv odnos do konj ter da pri njih kaj takega preprosto ni mogoče. Dodaja, da se v 500. letni zgodovini Lipice nikoli ni tako delalo, da bi se konji razbijali, ker tudi otrok ne damo v šolo ali vrtec, da se pretepajo in ko pridejo domov naj bi bili socializirani. Tako se ne dela, posebej če imamo živali radi, meni Humar.

Odgovorni morajo preprečiti propadanje slovenskega ponosa
In kot drugo, meni Iztok Humar, tudi vzpostavljanje socialnega razmerja v čredi se da delati drugače, strokovno. Tudi konje je treba postopno privajat na skupno družbo, bodisi z lonžiranjem ali z ogradami, da se živali privadijo med seboj. “To, da pa jih prisilimo, da se stolčejo in same najdejo svoje mesto v čredi, je pa podobno vojnam v svetu, ki jih ne moremo imenovati hierarhična lestvica,” še dodaja Iztok Humar. Da ima Humar v mnogočem prav je našemu novinarju potrdila veterinarska inšpekcija, ki je v zvezi z mučenjem konj v Lipici uvedla prekrškovni postopek in sankcije zoper odgovorno osebo.

Samo upamo lahko, da bodo  odgovorni in pristojni organi hitro in učinkovito ukrepali in odpravili napake pri vzreji naših lipicancev, ki so ponos naše države in so s svojo lepoto in slavo ponesli naše ime daleč po svetu,” zaključi novinar Luka Svetina.

Franci Donko