Nekdanji predsednik preiskovalne komisije dr. Logar se je odzval: Kako bo ugotovitev dveh parlamentarnih komisij o pranju denarja v NLB usklajena s sklepom SDT, da nihče od bančnikov ni zlorabil položaja?

Anže Logar (Foto: STA)

V kolikor bo potrjen sum preiskave pranja denarja – s čimer sta se ukvarjali dve parlamentarni preiskovalni komisiji in prišli do identičnih ugotovitev –, kako bo to “usklajeno” z ugotovitvijo Specializiranega državnega tožilstva, da nihče od bančnikov ni zlorabil položaja?“, nekdanji predsednik komisije o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu dr. Anže Logar v poslanskem vprašanju sprašuje vlado glede sklepa Specializiranega državnega tožilstva o zavrženju kazenske ovadbe bančnikov NLB, osumljenih pranja iranskega denarja.

Poslanec in nekdanji predsednik komisije o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu dr. Anže Logar je na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z realizacijo sklepov vmesnega in zaključnega poročila Parlamentarne preiskave o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji.

Pri tem navaja, da je bilo na 33. redni seji Državnega zbora Republike Slovenije dne, 21. septembra 2017, obravnavano Vmesno poročilo o opravljeni parlamentarni preiskavi v zadevi Farrokh (Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji). Na 62. izredni seji Državnega zbora Republike Slovenije dne, 26. aprila 2018 je bilo obravnavano Končno poročilo Preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji.

Ni se mogoče znebiti vtisa, da SDT ščiti bančni kriminal
Po opravljeni razpravi so bile sprejete zaključne bistvene ugotovitve preiskovalne komisije in sklepi preiskovalne komisije, ki pa do danes s strani odgovornih še niso bili realizirani. V medijih je poslanec Logar zasledil, da je Specializirano državno tožilstvo del predkazenskega postopka v zadevi Farrokh, v katerih so preverjali sum zlorabe položaja bančnikov iz NLB pri pranju iranskega denarja v banki, zaključilo s sklepom o zavrženju kazenske ovadbe. Medtem pa sum preiskave pranja denarja še poteka, kot je razvidno iz omenjenega poročanja. Zato ga zanimajo pojasnila vlade glede naslednji pomembnih vprašanj:

1. V kolikor bo potrjen sum preiskave pranja denarja (s čimer sta se ukvarjali dve parlamentarni preiskovalni komisiji in prišli do identičnih ugotovitev), me zanima, kako je to možno oziroma kako bo to “usklajeno” z ugotovitvijo, da nihče od bančnikov ni zlorabil položaja?

Specializirano državno tožilstvo je navedlo, da je “Nacionalni preiskovalni urad na naše tožilstvo podal poročilo, saj v tem primeru ni ugotovil podlage za podajo kazenske ovadbe in smo ta del predkazenskega postopka na našem tožilstvu zaključili s sklepom o zavrženju.” Ob tem se ni mogoče znebiti vtisa, da se ščiti bančni kriminal. Le tako si namreč lahko razlagamo nenavadno in časovno usklajeno odločitev o zavrženju predkazenskega postopka suma zlorabe položaja bančnikov iz NLB pri pranju iranskega denarja v banki.

2. Kdaj je Nacionalni preiskovalni urad na Specializirano državno tožilstvo podal omenjeno poročilo?

3. Glede na to, da je Državni zbor Republike Slovenije brez glasu proti sprejel poročilo o zadevi Farrokh, prosim, da Specializirano državno tožilstvo oziroma Nacionalni preiskovalni urad Državnemu zboru Republike Slovenije posredujeta sklep o zavrženju in poročilo.

4. Kdaj je Nacionalni preiskovalni urad pri Ministrstvu za notranje zadeve podal poročilo v zvezi s podano naznanitvijo sumov storitve kaznivih dejanj notranje in zunanje bančne kriminalitete, kot izhaja iz sprejetih sklepov obravnavanega Končnega poročila Preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji?

Ministrstvo za notranje zadeve je na podlagi sklepa preiskovalne komisije opravilo interni nadzor izvajanja preiskave v zadevi Farrokh v letih 2010 in 2012 in ugotovilo napake ter kršitve pri postopkih in posameznih uslužbencih.

5. Prosim, da Ministrstvo za notranje zadeve, Policija oziroma Nacionalni preiskovalni urad posreduje seznam kriminalistov in strokovnih sodelavcev, ki so izvajali zadnjo preiskavo o zadevi Farrokh in niso ugotovili kazenske odgovornosti bančnikov NLB.

6. Kaj so pristojni organi odkrivanja in pregona ter ostali pristojni državni organi naredili za preiskavo in pregon sumov storitve kaznivih dejanj notranje in zunanje bančne kriminalitete? Koliko oseb so zaslišali oziroma z njimi izvedli razgovore v okviru preiskave in katere? Koliko dokumentov so zasegli in ali so izvedli kakšno hišno preiskavo v zvezi s tem oziroma uporabili prikrite preiskovalne ukrepe?

7. Kdaj bo Vlada Republike Slovenije določila besedilo zakonskega predloga, ki bo zakonsko zagotovil ustanovitev specializiranega sodišča za pregon bančne kriminalitete v okviru organiziranosti sodstva, in materialno zagotovila ustanovitev takšnega specializiranega sodišča?

8. Ali in kdaj je Vlada Republike Slovenije Slovenskemu državnemu holdingu kot skupščina naročila podrobno poročilo o zadevi Farrokh z navedbo vseh posameznikov iz NLB, ki so sodelovali oziroma so bili vključeni v odločitve omenjene banke v zvezi s poslovnim odnosom banke s komitentom z navedbo položajev, ki jih omenjeni zaposleni zasedajo danes v strukturi NLB? Kdaj bo o tem obvestila Državni zbor Republike Slovenije?

Rok Krajnc

 • Peter

  Spet težijo teli tadesni.
  Madona so tečni, nič se ni pral, nič se ni mehčal, nič se ni sušil, častna pionirska.
  Zdej pa že nehajte enkrat razdvajat narod za svoje ceneno nabiranje političnih točk, fašistični kolaboranti in zdraharji, no.

  • SIMON ROZIC

   …ne joči Petre, nič ti ne bojo ploskali in te nagrajevali za uspešno blatenje prave
   komisije za ugotavljanje bančnega kriminala od Frankfurta do Podgorice! Banksterji so
   nakradeno že dobro pospravili na varno! -če pa ne verjameš, vprašaj tovarišijo F21 in
   njihove kreditojemalce in tiste, ki so državi dolžni cca 5 miljard ,,,le kam so šli?
   Medtem ko se “dr” Medendorfer še kar podi za Đurđico, ki je posodila denar Janševi
   stranki, in ga je leta pravočasno in v enem znesku vrnila banki (Slovenski) …
   Katera stranka je še tako korektna (Cerarjeva, Židanova, SAB ali Desus) ????

   • Peter

    Simon, včasih je sarkazem vse, kar nam ostane.
    LP

    • SIMON ROZIC

     Resnica nikoli ne postane sarkazem !

 • rubec

  Se vidi, da se je Cavazza učil pri naših kriminalistih. Glavo od ene babe išče že tri tedne. Še dobro, da je imela samo eno.

  • Peter

   A to je to? Glave iše, madona.
   Zadn cajt, kadar pogledam u TV na hanzi en lepi Seba neki iše. Pa mi ne znese gledat več kot tri sekunde. Je lep, ampak jebat ga, nisem LGTBitd.
   Sem bral knjigo, 10% od skandinavskih krimičev bi ji dal, na oko. Da iz tega nardiš nadaljevanko za tri mesce morš bit pa res sadist.

   btw, priporočam ogled filma Idealist, saj 3x na dan, no.

   • SIMON ROZIC

    …glej raje TVSl1, ali TV3 , dovolj kriminala za celo leto in še dlje!!!

   • rubec

    Saj ne gledam, ker sem takrat raje v gostilni. To mi baba pol razlaga včasih celo kaj vpraša. Zadnjič me je vprašala, zakaj je v nadaljevanki en kao domačin iz bohinja, govoril po moravško in če so to v filmografiji novi trendi. Odgovor je bil enostaven. Klapa ki dela in piše taka jajca, mora biti še bolj pijana kot jaz, zato sem se nemudoma vrnil v gostilno. Da jih dohitim.

    • tzt

     Klemenčiča pa še zmeri nisi ujel, hik.

 • Jan Kovalski

  Odločitev Specializiranega državnega tožilstva, da nihče od bančnikov ni zlorabil položaja je najlepši pokazatelj, da t.i. globoka država obvladuje vse ključne sektorje države.
  Od leta 1945 naprej.

 • tuki tuki tič

  Čujte, v večini primerov ni šlo za transakcije, povezane s klasičnim pranjem denarja. V NLB se je zgodila t. i. iranska shema, ki je bila neposredno v rokah iranske države… Kapish?

  • Peter

   Torej je šlo za neklasično pranje denarja? Ali še celo neoklasitisično?
   Mene skrbi, zadnič sem pozabu 10 evrov u hlačah pa jih je baba vrgla u stroj pa uprala.
   A je to klasično al neklasično pranje dnara?
   Če na vrata pozvoni Komisija za pranje denarja, a jim moram odpret al ne?
   Ne se zajebavat, stvari so resne, no.

 • no name rider

  SDT je tako ali drugače največje legalno mafijsko združenje v slovenistanu, za dosego napredka cvetočega kriminalnega udejstvovanja najvišjih gospodarsko političnih sluzavcev…

 • Peter

  Aja, btw, tumpek, so te plačniki mal u roke vzel?

 • tuki tuki tič

  Zaradi napada na Iran bomo zažgali vse Trumpove kipe v Sloveniji !!! VSE !!!… Kapish?

  • Peter

   Napad na Iran?
   Sulejmani je bil general, ni bil Iran.
   Nekaj mate hudo narobe na podstrehi, tam na levi, no.

   • tuki tuki tič

    To je isto. Celoten Iran je na nogah…Iran je bil napaden. ZaŽgali bomo vse Trumpove kipe. Tudi od Melanije če bo potrebno !!!

    • Peter

     Tekmuješ z mano v sarkazmu?
     Ne bo ti uspelo, imam dolgoletne izkušnje, no.

     • tuki tuki tič

      Zažgali bomo vse Trumpove slike v Sloveniji…iz filma “Sam dom 2” bomo izrezali prizor s Trumpom…Melaniji bomo odvzeli slovensko državljanstvo…Kapish?

     • Peter

      Mislim, da se bo Melanija zelo sekirala. Sploh če ji povem, da imaš to isto državljanstvo tudi ti, no.

     • tuki tuki tič

      Jaz sem se tam rodil in sem avtomatsko ameriški državljan…Melanija pa je t.i. “pankrt”…

    • Hephaestus

     Mi bomo pa zmazali cel Iran z zemljevida tega sveta v enem dnevu, če bo potrebno, ne samo kipe.

  • Peter

   btw, tumpek, vaš dvorni režimski komik je dobil pogojno za krajo intelektualne lastnine.
   Hm, kaj je intelektulano levi tako ali tako ne vsete, zato imam že s tem problem.
   Kot drugo, skliceval se je, baje, na neprištevnost. Kot dokaz je dal posnetek nastopa v Kopru. Tu me je pa prepričal, no.

 • Hephaestus

  Gošarsko potomstvo se je resno pričelo igrati z “ognjem”. Le pazite, da ta ogenj vas ne skuri, kar se bo kmalu tudi zagotovo zgodilo. Takrat ne bi želel biti v koži nobenega gošarskega potomca.

  • tuki tuki tič

   Ti se raje pazi brezen in jam. Zgodovina se lahko ponovi… Kapish?

   • Peter

    Se ne moreš pohvaliti z ničimer drugim, kot metanjem v jame?
    Ja, verjamem da ne, no.

    • Hanzi

     Zakaj se obremenjuješ z debilom?

     • Peter

      Dobro vprašanje. Ker nimam pametnejšega dela?

   • Hephaestus

    Za vas, gošarske potomce, bodo bolj aktualni krematoriji, da nebi po nepotrebnem zastrupljali zemlje z kontaminiranim gnojem.

    • tuki tuki tič

     Ne ne…vi desnosučni ste “jamarji”…ha ha ha ha ha ha ha ha …

     • Hephaestus

      Se mi ne ljubi več s tabo prepirat, ker boš itak slej kot prej dobil blokado komentiranja, kot po navadi. Je tako Tunnek in nešteto nickov, pod katerimi kozlaš svojo smrdljivo vsebino na ta portal?! Še malo, pa boš postal neviden.

 • marker

  Naša država je še vedno največji posamezni lastnik NLB. Ima 25% plus eno delnico in tudi upravljanje. NLB je zato še vedno bankomat tranzicijske levice in ga ne bo spustila iz rok. Kure, ki nese zlata jajca ne boš prodal. SDT je bilo podmazano.

  • sodnikisozločinci

   Sploh ga ni treba podmazat, dovolj je komanda iz Murgel. Kučan okom, SDT skokom.

 • Peter

  Tumpek, pravijo, da če pri osemnajstih nisi levičar, je nekaj narobe s tvojim srcem.
  Pravijo pa tudi, da če si, ko si čez 40, še vedno levičar, je nekaj narobe s tvojimi možgani.
  Maš kaj za povedat na to temo, no?

  • tuki tuki tič

   Enkrat levičar, vedno levičar… NAJ ŽIVI LEVICA !!!

   • Peter

    Je rekel, ga prijel v desno in začel…šljap, šljap, šljap…hehe, no.

 • rubec

  Ena zgodba na ID je bila celo iz slovenije, ko sta pred leti dva naša najboljša šla s kombijem na teren, kot sami radi rečejo. Nazaj sta prišla pa peš.

 • tuki tuki tič

  Čujte, mi smo le kolaboranti okupatorskiih sil. Usoda šestih vojakov je popolnoma nepomembna. Itak je jasno, da jim nič ne manjka, da niso v nevarnosti…Da pa vrhovni poveljnik, predsednik Republike ob šestih zjutraj te vojake sprašuje po občutku kot nespretni novinar ter najbolj bistveno, da njegov dekret o umiku ne velja nič, kot kurac od ovce, da nima nobenega dejanskega vpliva temveč o usodi teh vojakov odloča tuja država…Nemčija… katera se v tej zgodbi pojavlja kot nadrejena, pa kaže na to, da je Republika Slovenija svojo neodvisnost in samostojnost prodala ravno tako kot kakšni Albanci na Kosovu in Metohiji…ŠVABI NAM SPET VLADAJO… SDS PA DOŽIVLJA ORGAZME !!!

  • Peter

   Oho, nacjonalistek nam je zrasu na levi?
   Res, država, ki ima v misiji 6 (z besedo šest) vojakov bo odločala o usodi misije. A smo al nismo?
   Pa ej, nekam čudno mi tole zgleda, nič ne vpiješ. naj pridejo domov?

   • tuki tuki tič

    Čuj Peterček pokakani… toti primer z vrnitvijo SLO- tabornikov je razkril vse tisto, o čemer nekateri pišemo že leta… in sicer, da Slovenci nismo več samostojna in neodvisna Republika. Da o naši usodi de facto in de iure odločajo Nemci oz. Švabi !!!

    • Peter

     In ti bi raje, da odločamo mi o usodi sveta?
     Ah, ne, samo da Beograd odloča za nas, pa bi bil srećan, de?

     • tuki tuki tič

      Slovenije ni več… zdaj gre za veliki nemški reich. Kateri že po vrsti, četrti?
      Mislim, da kvazi levičarja Pahor in Cerar…in seveda skrajno desničarski Janez Janša…slovenskemu narodu dolgujejo takojšnja pojasnila glede suverenosti.

     • Peter

      Hehe, ko levičarji postanejo domoljubi.
      Kje pa boš potem prepeval internacjonalo, no?

     • tuki tuki tič

      Res je Peterček…mi tapravi levičarji…v LEVICI…smo res edini pravi domoljubi…no!

     • Peter

      Hehe. Kje mate pa Vejoleto zadne čase? Ste končno sami spoznal, da je preglupa še clo za vas, no?

     • marker

      Če je vaš domet obiski Rusije in skupne seje s srbsko vlado, morate tudi vi pojasniti pojem suverenosti.

     • tuki tuki tič

      Torej smo suvereni?… Moj kurac…ker če lahko kdorkoli drugi prekliče ukaze vrhovnega poveljnika slovenske vojske to pomeni, da “vrhovni” poveljnik ni več “vrhovni” ampak je nekakšen švabski ritoliznik. Isti kot ve desničarske ovce…ki ližete rit večnemu predsedniku !!!

    • marker

     Saj ni tako samo pri vojski. Naša država dobro dela samo zaradi gospodarstva Nemčije. Če Nemčija kihne, bomo mi dobili pljučnico. Zato malo omeji kritiko Nemčije, ker smo odvisni od nje. Lahko pa razpredaš po mili volji o Srbiji in Rusiji.

     • tuki tuki tič

      Osnovno in enostavno vprašanje se glasi: KDO odloča in izdaja UKAZE slovenskim vojakom, Vrhovni poveljnik Republike Slovenije ali kdo drugi?

     • marker

      Ukaze vojakom izdaja nadrejeni častnik.

    • Unikatna

     Očitno v Levici nimate več moči, da bi vplivali na vlado, ki bi odločala o vrnitvi vojakov. Itak smo bili vedno hlapci, če ne BG ((Srbom se je kolcalo po Sloveniji in jih imaš sedaj v vseh sferah javnega sektorja), je pa Merkla in Bruselj.

 • marker

  V nemškem tisku je bilo zapisano, da je pri nas najvišja stopnja korupcije od držav cele Evrope. S takimi dejanji ovržbe obtožnice pranja denarja v NLB se to potrjuje. V letih 2004-2008 se je najel zasebni sektor veliko nepokritih posojil v bankah z levimi bankirji, pa je bil zato kriv Janša, pri pranju te iranske milijarde pa Pahorja še omenil ni nihče.

 • Slovenec 33

  Za rdeče klerikalce pa taka ugotovitev ni nič posebnega, bodo pa indicni debilizem uporabili.

 • tuki tuki tič

  Čujta marker in Peterček… podvprašanje za vaju se posledično glasi:

  KOMU je naš “pod”poveljnik podrejen? To je vprašanje, na katerega bi moral dobiti odgovor vsak učenec v osnovni šoli pa vse do zadnjega upokojenca, ki je slabih 30 let nazaj glasoval ZA samostojnost Republike Slovenije !!!… Kapish voluharja???

  • Peter

   Ko levičar postane narodno zaveden, sprašuje neumnosti.
   Naš poveljnik je podrejen štabu v Murglah, kot ve vsak osnovnošolček.
   Če pa štab v murglah v evropi ne pomeni nič, pa to ni krivda osnovnošolčkov, ampak tistih, ki imajo že volino pravico, no.

   • tuki tuki tič

    Poveljnik v Murglah je čisto OK. Najbolj priljubljen predsednik vseh časov. Njegova Štefka kuha čaj tudi za desnosučne.

    • Peter

     Res je, poveljnik v murglah ma najboljši čaj. Dajo vanj tud kaj šturmruma, no?

 • Peter

  Tumpek, vi talevi bi imeli radi suvereno kontrolo nad vojsko, če prav razumem.
  Po drugi strani po vojske nočete.
  Nekoliko shizofren kavelj 22, kaj praviš, no?

  • tuki tuki tič

   Res ne potrebujemo profi vojske…saj imamo Šiškovo Vardo in Janševo Nacionalno Gardo !!!

   • Peter

    Si hotel biti malo duhovit?
    Ne govorimo o vardah in nacionalnih gardah, govoriš o vojski.
    Ja, včasih zna, pri neskoncentriranem govorniku, taka distorzija povzročiti probleme, vendar ne pozabi, s kom imaš opravka, no.

    • tuki tuki tič

     SDS: “Večji del migrantov niso “ubogi begunci”, temveč so del hibridne vojne v imenu samozvane Islamske države s ciljem destabilizacije in islamizacije Evrope. Slovenska policija in vojska nista zmožni obvladovati že malo večjega migrantskega vala in neredov, kot jih je po izkušnjah iz tujine upravičeno pričakovati. Obstoji realna nevarnost razpada varnostnega sistema Slovenije.”

     PS: S temi navedbami so v stranki SDS napovedali ustanovitev nacionalne garde. Njeni pripadniki bi bili prostovoljci, ki bi iz domoljubnih vzgibov in pripravljenosti za zavarovanje teritorija in prebivalcev pristopili k usposabljanju za vojaško službo.

 • maček ivan

  Bi se bal da lahko Pezdir po štengah” pade, samo ma mafija tožilstvo in sodstvo trdo v rokah, tako ni panike…. “pesi lajajo, mafija gre naprej”….

 • Olga101

  Milana zapret, pa se bo vse postavilo na svoje mesto!

 • Rožle

  Naslednje parlamentarne volitve …
  Anže Logar za nadzor DVK- ja
  **************************
  Zmaga SDS zopet zagotovljena

 • sloustava

  Podjarmili so vse pore slovenstva. Znano dejstvo , ki nam nalaga, da spregledamo kje smo. Morda se bo volivec streznil!

 • sodnikisozločinci

  Tožilstvo ščiti Jako Racmana in Miki Miško, katera sta tudi med prejemniki iranskega denarja preko nakazil NLB, razumite no! Pa ja ne pričakujete, da bo infantilnež Drago Šketa preganjal junake iz svojih otroških let.

 • samotoje

  “…nihče od bančnikov ni zlorabil položaja..” ZKS bo potrdila, da so bančniki samo opravili svoje delo, kot jim je bilo naročeno in naloženo. In če partija nekomu nekaj zaukaže, to ni zloraba položaja, ampak nadaljevanje revolucije z drugimi sredstvi. In to kriminalisti in sodstvo spoštujeta.

 • xtc

  Kučn je že razsodil;kraja za njih ni kaznivo dejanje pač pa družbenopolitično koristno delo.
  Jasno se vidi kdo komandira na tožilstvu-Murglje.

 • Beli Sneg

  Serpentinškova poslanka Jerca Korčetova je v ta pravi stranki, za obrambo svoje mame, ki je držala štango, da so rdečkarji lahko kradli, no najprej so prali, pol pa v svoj žep. Od te garniture pričakovat kakšno kaznovanje je nerealno.

 • Andrej

  Banksterji imajo krit hrbet. Sovražijo Janšo. Ker se je iz pokradenega in opranega dovolj nateklo v CK ZKS se jim ne bo nič zgodilo. To smo že mnogokrat videli in še vedno je držalo.

 • Novakec1

  Kakšen nick si boš izbral; brezzobi tiger ali papirnati zmajček. Kaj nam pa motere, morete…..

 • Miro Jereb

  Za KOZLAT.