Pogumno pričevanje zakoncev Javornik, kako so komunistični zločinci prišli do ‘korita’, kjer so še vedno: “Ali častni meščan Ljubljane Franta, ki je bil v okolici partizan ve, kdo je poklal otroke?”

Foto: STA/Printscreen

Pričanje zakoncev Janeza in Jožefe Javornik v oddaji Pričevalci o medvojnem in povojnem dogajanju v okolici gradu Boštanj je razkrilo, kaj se je tedaj dejansko dogajalo. Brez pomislekov sta pogumno razkrila naravo partizanov in poudarila, da po okupaciji aprila 1941 niso bili italijanski vojaki tisti, ki so bili nasilni, ampak partizani, saj so začeli z izvajanjem okrutnih umorov tamkajšnjih domačinov. Glede na to, da je bil častni meščan Ljubljane Franc Sever – Franta takrat partizan v bližnji okolici, ga je Janez javno povprašal, če kaj ve o pomoru celotne Jakopinove družine oziroma ali je bil zraven? 

Janezov oče, ki je bil sprva zaposlen kot uslužbenec v okolici gradu Boštanj, se je po besedah pričevalca sprva navduševal nad komunističnim sistemom v veri, da naj bi ta prinašal svobodo in blagostanje. Po vojni pa ga je udarila realnost. Ugotovil je namreč, da so mu vseskozi lagali, zaradi česar je bil razočaran.

Partizani izvajali okrutne umore
Po besedah zakoncev Javornik je po okupaciji aprila 1941 zavladalo zatišje, saj italijanski vojaki do domačinov niso bili nasilni. Kar pa žal ni mogoče reči za partizane, katerih “dobroto” jugonostalgiki tako povzdigujejo v nebo. Ko so se partizani pojavili, so začeli z izvajanjem okrutnih umorov domačinov. Med prvimi tarčami so se znašli primorski emigranti iz okolice. Med drugim so umorili Debernardija, aprila 1942 pa so se spravili kar nad celotno Jakopinovo družino. Poleg mame in očeta so umorili še štiri otroke. Očitno jim ni bilo mar, da je najmlajši član družine štel komaj 6 let.

Pričevalec Janez je izpostavil, da ima še danes v glavi prizor, kako je kri iz hiše Jakopinove družine tekla na cesto. “To me je zaznamovalo za celo življenje,” je izpostavil.  Glede na to, da se je tedaj v okolici Grosuplja nahajala le peščica partizanov v dveh skupinah, je pričevalec Janez javno povprašal domačina Franto, kaj ve o pomoru, “kdo je poklal te ljudi, šest-, osem-, deset., dvanajstletne otroke? In ta gospod je zdaj častni meščan Ljubljane”, ne more verjeti Janez. “Ali je bil zraven oziroma če ni bil, kako je lahko bil v taki druščini, ki je to počela? Ubitih je bilo še več ljudi, med njimi mlado dekle, streljali pa so tudi na boštanjskega barona, ki je potem zapustil grad in se umaknil v Avstrijo,” je izpostavil po poročanju Časnika.

Foto: Printscreen

Na Ilovi Gori so se partizani brezglavo razbežali
V Pričevalcih je bilo mogoče tudi slišati, da so partizani ob razpadu Italije napadli boštanjsko postojanko in požgali grad. France, starejši Janezov brat, je odšel v partizane, kjer ga je najbolj zaznamovalo to, da je moral pred strelni vod peljati svoje tri sošolce, ker naj bi ti po besedah partizanskega vodstva dezertirali. Brat je ob spopadu med partizani in Nemci na Ilovi Gori pribežal domov in zatrdil, da je prišlo do razpada vodstva, zaradi česar so se vsi brezglavo razbežali. Nato je odšel med domobrance, po vojni pa je klavrno končal življenje nekje v Tržiču. Janez je med drugim povedal, da se še danes spomni, kako so po vojni proti Kočevskemu Rogu vozili vlaki z 10-15 vagoni, napolnjenimi z domobranskimi ujetniki. Prišlo je tudi do umora skupine domobranskih ujetnikov, ki so bili izpuščeni domov. Po besedah Janezove žene Jožefe so se med vojno ljudje bali partizanov, ki so pogosto hodili na njihov dom in od njih zahtevali živež.

Sicer pa je sam Franta tisti, ki je v svojih spominih razkril, kakšen je bil povojni sodni standard. Povedal je, da so ga konec maja 1945 poklicali v obveščevalni oddelek armade. “Dobil sem nalogo, da grem v Celje, v štab enote KNOJ (Korpus narodne obrambe Jugoslavije), kjer je bil nameščen eden od polkov. Tam naj bi bili ujeti domobranci z Dolenjske, ki so jih Angleži vrnili nazaj v Jugoslavijo. Izmed njih naj bi izločil tiste, ki so bili nedolžni oziroma prisiljeni v sodelovanje z okupatorjem, in mladoletne.” Povedal je, da mu je bila izročena mapa z listinami podatkov o vseh tistih, ki so bili v taborišču. Iz spominov je razvidno priznanje, da sta za uvrstitev na seznam zadoščala zgolj prekršek ali krivda zaradi sorodnikov.

Čeprav sta zakonca na lastni koži doživela travmatično obdobje, sta se poročila in ustvarila družino. Še vedno pa je pri njiju še kako živ spomin na preteklost, ki je polna prelivanja krvi. Če komu ni poznano, kaj je komunizem, kako se je pričela krvava revolucija na slovenskih tleh, kaj so vzroki in posledice ter kakšni so bili nameni Komunistične partije Slovenije s partizanstvom, si mora nedvomno ogledati tokratne Pričevalce. Glede na to, da je Franta soodgovoren za najhujši vojni zločin vseh časov na slovenskih tleh, bi bilo prav, da se pokesa in odgovori na vprašanje, ki ga je nanj javno naslovil pričevalec Janez.

Hana Murn

 • Skrajno Desni

  Sodrga komunistična je bila v prepričanju da so vse pobili, ZMOTA goveda komunistična še imamo pričevalce.

  • montyamp

   Ne žali goveda …

   • Skrajno Desni

    Imaš prav sem popravil.

 • samotoje

  Spet odlična oddaja, pretresljivo pričevanje. Ne sme iti v pozabo, kako je komunistična revolucija zmasakrirala slovenski narod- fizično in duhovno. Šef CKZKS bi moral naslednjič na Ilovi gori spregovoriti tudi o tem.

 • Antonius

  Franti je krvave roke očitala 96 letna zdravnica.
  Danes je s častmi čislana častna ljubljanska sramota prav zaradi krvavih rok.
  Kdor nevednih sprejme ljubljansko častno meščanstvo niti ve ne, da je povzdignjen med ljubljanske častne kriminalce in morilce.

  • zokispoki

   Kriminalovic in povojni klavci, de !

 • Mademoiselle

  No, kje so sedaj vsi borci za človekove pravice, glas zatiranih in diskriminiranih? Borci za enakopravno obravnavo v družbi…Pričakujem pravi naval izrekanja sočutja ob teh strašnih dogodkih, javno obsodbo in zgroženost. Pričakujem peticijo proti sovraštvu v parlament!

  Aja, ne. S te strani ni dobička.

  • Miro Jereb

   Če bi bili žrtve pedri bi se morda kdo zavzel zanje…LGBT, PARLAMENT, ŠAREC, FAJONKA in ostala komedijanska druščina…..

   • Mademoiselle

    Prav, naj se! Ampak naj se do vseh, ne samo svojih. Dvoličnost! Pravica do svobode in človekovih pravic je univerzalna.

    • Franci Kindlhofer

     Zavedajte se, da so žrtve komunizma v primerjavi z žrtvami drugih kriminalnih političnih sistemov zapostavljene. Sedaj se poskuša samo zapolniti vrzel, ki še zeva v pravični obravnavi žrtev.

     • Mademoiselle

      Spoštovani gospod Franci,
      se zelo dobro zavedam, da so žrtve kriminalnih političnih sistemov zapostavljene, zato sem napisala zgornji komentar. Kdo je bil na čigavi strani – o tem ne bi.
      Moti me, da so bili med žrtvami tudi otroci, nedolžni, ljudje ki sploh niso imeli nobene besede. Nekateri izmed njih so še danes živi, drugi mrtvi. Poznam podobne priče dogodkov, kot jih opisuje zgornja zgodba. Vidim, kako kruta je lahko vojna in kakšne psihološke posledice pusti na človeku. Na vseh straneh. VSEH. Ni zmagovalcev, ni poražencev. V Sloveniji pa se zdi, kot da so. Ampak življenje ni črno belo. Kar človek doživi kot otrok, pušča posledice skozi vse življenje. Vsaj pri osebah ki jih poznam je tako.
      Pogrešam sočutje v tej državi, da bi obsodili vse režime, vključno s komunizmom. Moti me, da se nihče nikoli javno ne izreče o tem ali pa celo zmerja vse, ki se za to zavzemajo.
      Se zavedam, da mogoče nikoli ne bo tako. Vse te zgodbe so lahko le opomin meni sami – ki vojne nisem doživela – da se takšne stvari nikoli več ne ponovijo.

 • VERZIFIKATOR

  Mar junak z Menine ni planine?
  Zdaj se je že na Dolenjskem tolkel,
  glas še od tedaj je ves zamolkel,
  z Gore Ilove ima spomine?

  Strašna tam bila je naših zmaga,
  se razbežal je sovražnik scela,
  laž pa se kar sama je ujela,
  zdaj o tem prepeva ljudska saga.

 • gabrijelobid

  Da sem jaz Franta bi se pogreznil v zemljo.

  • KAPIBARA

   Da si Franta ??, te ta nebi sprejela, bi te izbljuvala kot največji izloček nesnage..

  • SIMON ROZIC

   …on želi, da bi se ti in bo naredil vse, da se boš, saj ima Kučanistično zaledje
   in cel lažnivi zezebe…poglejte samo, kako so Domna za nekaj jurčkov zapeljali
   na lažnivo Menino. Lahek plen!

 • montyamp

  GORJE NARODU , KO PRIDE MORILSKI HLAPEC , ČEZ GORO MRTVIH , NA OBLAST

 • bubamara

  Oddaja, ki piše zgodovino Slovenskega naroda. Postavlja na laž vso uradno zgodovino s katero so nam prali možgane v šolah. Zgodovina so ljudje, ki so jo živeli in ne zgodovinarji. Na žalost ta oddaja tudi odstira lastnost Slovencev, da smo najbolj nevarni samemu sebi. Tolikšno bratsko sovraštvo težko najdeš še pri katerem drugem narodu. To ne izvira iz 2.sv. vojne ampak že veliko prej. Državljanska vojna je bila samo vrhunec tega sovraštva. Oddaja je tudi dokaz, da intelekt Slovencev ni na visokem nivoju; kar se človečnosti in domoljubja tiče: v času vojne so se raje pobijali med sabo, kot izkoristili priložnost za boj za svojo državo in domovino. Tako beli kot rdeči. Ampak to se je zgodilo že leta 1919, ko smo raje izbrali Srbe kot Slovenijo.

 • sloustava

  Mene zanima, zakaj Bog tako dolgo debeli palico. Upam, da bo odebelil palico do te mere, da postane kol in uzge z vso silo. Takrat bomo osvobojeni Kucana, naslednika komunizma, zla clovestva. Glejte Pricevalce. Hvala g. Mozina, hvala! Vedeli smo, potrditev smo dobili, Franta, ups, Ales Valic, kaj pa zdaj? Je se velicasten “preboj “ ali resnica prevec boli? Valici, intelekt baje imate, morale pac ne…

 • Amerikanc

  Vse bolj kaže na to, na kar opozarjam že dalj časa; da je bil gošarski sestav predvsem sestav kriminalcev in brezdelnežev, z Stare Yugoslavije, katere so za partizansko revolucijo izkoristili komunistični kadri, šolani v Rusiji. Izšolali so jih, kako pobrati lastnino in postreliti ter pomoriti vse, ki bi se revoluciji upirali.

 • JANEZ GUS

  Že iščejo glavnega igralca za novo pravljico z Ilove gore.,kjer žvepleni drek meša vsako leto.Predlagam Vodeba.

 • JANEZ GUS

  Ja in zdaj.Psi lajajo,karavana gre dalje.Nobene ga zgražanja,nobene okrogle mize,nobenega povabila v studijo,da bi se rdeče podgane kaj zgražale,Rosvita,Bergant,pijaneGobec,prasicaAšćić,razni dežurni rdeči psi bevskači.V invalidni ne demokratični in ne pravni državi je to tako.Če je treba zjebat opozicijo,se lahko US sestane v 3 urah,če ne,pa je tudi 2 leti premalo časa.Fuj banda degradirana.

 • Oliva

  Že njegov obraz pove vse, ubogi tisti ljudje, ki so ga med in po vojni zagledali na svojih vratih, so vedeli, da ni milosti za preživetje. Fuj, danes ga poveličuje ta levičarska golazen v nebo. Taki se ne bi smeli nikoli roditi!!!!!

 • antimur

  Če Franta ne bi imel tako “bogate” zgodovine, ga kriminalec Janković ter zločinec in izdajalec Kučan ne bi nikdar predlagala za častnega meščana njihovega gadjega gnezda.

 • Jožef

  Veliko se piše in govori o dogokih izpred četrt stoletja ter o silnih grehih, ki jih je storil J.J.
  Zakaj velečastni g. Zgaga nič ne napiše o tem častnem občanu mesta Ljubljane.
  G. Zgaga, napišite še kaj o Franti in priložite kak dokument. Če ste ga našli za Janšo, ga boste zagotovo našli tudi za Franto, a ne ?

  • SIMON ROZIC

   …ni primerjave! Franta je vojni zločinec! Janša je za njih oseba, ki
   gre tem svinjam zelo na živce in če bi bilo le mogoče, bi ga likvidirali,
   pa bi bilo preveč “transparentno” kdo ga je, de?

 • SIMON ROZIC

  …če bi bilo komunistične klavce vsaj sram, bi bilo že dovolj za en odpustek! Ne, oni
  lažejo dalje, hladnokrvno zavajajo, indoktrinirajo mladino in otroke in še naprej sovražijo
  vse, ki so spregledali “visoke” cilje NOB !

 • FORT WORTH

  Izjemna pripoved !

 • tramal

  Ni ne nacistov ,ne fašistov in ne muslijev ki bi bili bolj morilski kot so komunisti.

 • Andrej

  In potem eni še vedno trobijo, da niso vedeli. Slovenska prava zgodovina je na dosegu roke, le hoteti jo je potrebno spoznati.

 • Artur

  Ob takšnih pričevanjih še sam satan zardeva, današnja izrojen udbogošarska deca bi tudi ubijala, če bi le prišlo do povoda, kot je prišlo med vojno in po vojni a je to njihovo podedovano morilsko slo čas prehitel zato pa narod tudi z otroki na socialnem dnu danes ugonabljajo in brišejo njegovo identiteto na vse možne načine na bolj kurvinjski “perfinjen” način in celo uživajo v teh svojih vlogah vse od tretjerazrednih do prvorazrednih s svojimi orgijami v poveličevanju njihovih zločinskih prednikov. Zlo se plazi po deželi kranjski kruta usoda naroda leži v rokah njegove pohlevnosti. Zgodovina se ponavlja. Žal!

  • JANEZ GUS

   Kdor je poslušal včeraj RDEČUHA Vodeba,je ravno to govoril.Neizmerno sovraštvo do desnice,kapitala.Ni pa omeniv lažnjivega kapitala ala Jankovič.,Rigelnik,Zidar,Petrič,,,,,,,to tega marxestičnega prasca ne moti.Teh novodobnih marxstov potomcev zločincev se bojmo.Vaške straže se niso zbrale zaman in pozneje DOMOBRANCI.

   • Artur

    Tip že toliko muti in filozofira, da niti samega sebe več ne razume pa se mu ne zdi vredno povedati niti tisto kar je bistveno in pomembno.

    • JANEZ GUS

     Popolnoma ne razumevanje stvari ali pa zakoreninjeno privzgojeno ,.apriori sovraštvo vse kar je desno.Rad bi poznal prednike tega primata.Če bi ugibal,bi 99 procentov zadel.

   • Antonius

    Ena resnic o dvoličnem prevarantu Vodebu.
    https://www.youtube.com/watch?v=dTHeo2Wpoy4&t=88s

    • Jan Kovalski

     FAKTOR #214: ŠE PREMALO SMO JIH (mag. Roman VODEB, Tino MAMIĆ)
     https://www.youtube.com/watch?v=-53P7ieLV-0

     • traktor

      Kurbež trbovski mi je končno odprl oči. Zdaj vem, da se problemi rešijo tako, da jih pometeš pod preprogo. Hvala ti Vodeb.

    • Artur

     Bog se ga usmili, jaz se ga nebi.

 • Hribouc

  Franta bo šel k spovedi h Kučanu in vse priznal. Ta ga bo pohvalil z ordenom narodnega heroja, makar posthumno !
  ————————————-
  Kje, da so partizani bežali, na Ilovi gori?
  Kučan bleje, da so samo jurišali , Porkamalora!
  ————————————————
  Ja, je možno! Po brezu navzgor so jurišali in ,ker se niso znali ustaviti na vrhu, so jurišali še na drugo stran navzdol ! To bo to! Jebenti, 137 jih je padlo, ker niso znali bežati ampak so Jurišali! Kajti za njimi so s pištolami v roki hodili krvavi komisarji!

  Ne ga srat, OFNOB je ena sama elegija časti in ponosa, kot LGBT!

 • Olga101

  Jasno, Italjani si bili vojaki, partizani pa banditi! Franto za rešetke, tako kot vse zločince!

 • Nata

  + + + + + + Sijajen članek.

  Žal pa so ljudje že tako indoktrinirani, da ne berejo in ne vedo nič.

 • kren

  pravljičar tale franta, vam povem!

 • Franci Steiner

  FRANTA SE TUDI NI IZREKEL O TRDITVI POLIČNIK AMALIJE,P.D. GREGČEVE MALČI IZ OKONINE, KI BI GA NAJ PAR DNI PRED DOGODKI NA MENINI VIDELA, KAKO JE PRED CERKVIJO SV,JAKOBA V OKONINI SLEKEL IN NATO USTRELIL NEMŠKEGA UJETNIKA, KAR JE VOJNI ZLOČIN, KI NE ZASTARA. O TEM SEM PISAL ZA SAVINJSKE NOVICE, PA JE PRISPEVEK BIL CENZURIRAN.

 • etrusk

  Kar nekaj morilcev-klavcev sem poznal.
  Pričevanje enega , ko me je brat vodil na morišče , vsako večer, so mi dali v roke nož in privedli otroka ali ženo ga zgrabili za roke in lase glavo potegnili nazaj. Z nožem pa sem rezal glave . Pove mi tudi , da ne more več živeti ne umreti Že čez nekaj mesecev se ta človek ustreli

 • vero bebe

  Priložnost za resne ljudi
  Pozdravljeni gospod / gospa
  Potrebovali ste denarno posojilo med posamezniki za
  soočiti se s finančnimi težavami, da bi lahko prestopil iz mrtve točke
  finančna kriza, ki izzove banke, resne ponudbe za posojila, poštena
  certifikat in hitro od 2000 do 80 000 EUR za obdobje od
  odplačilo od 2 do 25 let se naša stopnja razlikuje za 2%.
  Če želite izvedeti več o naših ponudbah, mi pišite za svoja osebna posojila
  Moj e-poštni naslov : [email protected]