Razbijamo sedem mitov o desnici

(Foto: iStock)

Brexit je pomenil šok, zmaga Donalda Trumpa streznitev; ne samo za levico, ampak predvsem za desnico. Na desnici se je namreč dokončno uveljavilo gibanje s konservativnim nagonom in nabojem, ki je do temeljev zamajalo etablirane politične stranke različnih svetovnih nazorov, ki so v boju za ohranitev privilegijev in svojih elit izgubljale identiteto, se vse bolj pomikale proti sredini in v nekaterih državah celo vladale skupaj. Gibanje, sprva poimenovano “alternativna realnost”, je danes prepoznavno kot alt-right ali alternativna desnica.

Preden razbijemo mite, ki jih o alt-right širijo tako levičarji kot desničarji, ki jih na ravni Evropske unije (EU) prepoznamo v mainstream političnih skupinah S&D (evropski socialdemokrati) in EPP (Evropska ljudska stranka), samo kratek skok v bližnjo preteklost.

Ko je elitam malo mar za čast …
Po letih debelih krav je leta 2007 počil nepremičninski balon in prišlo je do globalne finančne krize. Levica je menila, da je krizo povzročil premalo regulirani finančni sektor, desnica obratno. Vlade so se lotile reševanja finančnih institucij, toda način reševanja je razočaral predvsem volivce desnice: namesto, da bi krizo pozdravil trg, je država banke raje reševala z njihovim denarjem, hkrati pa pustila propasti številna mala in srednja družinska podjetja. Če so borzniki, delničarji in lastniki ob veliki gospodarski krizi (1929 – 1932) delali samomore, da bi se izognili sramoti, se je ob zadnji krizi izkazalo, da je ekonomskim (in političnim) elitam malo mar za čast. Takratna alternativna realnost je razkrivala, da so prevladujoči mediji navadnim državljanom ustvarjali popolnoma drugačno sliko, kot je v resnici bila. Še posebej desnica, ki je svoje volivce dolga desetletja učila, da je temelj družbe svoboden posameznik, ki sam nosi odgovornost za svoja dejanja. Kar naenkrat so ljudje spoznali, da ta desnica govori eno, dela pa drugo. Pojavila se je alternativa.

Nekaj podobnega se je dogajalo na levici. Del nje je menil, da je klasična levica izdala socialistično izročilo in se pomaknila preveč proti sredini. Tako so iz levice izšle ali pa so se okrepile stranke, kot Die Linke (Nemčija), Podemos (Španija), Siriza (Grčija) ali Združena levica (Slovenija). In medtem, ko je nova levica svoje zahteve postavila in se identificirala skozi gibanje Okupirajmo Wall Street (Occupy Wall Street), alt-right ni odšel na ulice, ampak je ostal na internetu; kot tista “tiha večina”, ki lahko odloči volitve. Počasi se je razširil po stari celini, kjer so nastale nekatere nove stranke (na primer AfD v Nemčiji in Nova desnica na Danskem) ali pa so v gibanju stare politične stranke našle novi zagon (na primer Nacionalna fronta v Franciji in UKIP v Veliki Britaniji). In ker je začel ogrožati prevladujoče politične skupine, so o alt-right s pomočjo prevladujočih medijev (MSM ali Mainstream Media) začeli širiti laži in ustvarjati mite.

(Foto: iStock)

Mit št. 1: Alt-right je skrajna desnica
Ne drži. Nasprotovanje multikulturalizmu, LGBT agendi, feminizmu, islamizaciji in političnemu globalizmu ni skrajnost. Prav tako ni skrajnost zavzemanje za svobodo govora, osebno svobodo, večji vpliv ljudi na odločitve politike in skrb za ohranitev identitete naroda. Alt-right je na nek način razsvetljenstvo v primerjavi z novodobno konceptualno prostodušnostjo klasične konservativne desnice in deloma reakcija na vročični in zombi aktivizem levice. S skrajnimi skupinami obeh političnih polov, kot sta denimo “antifa” na levici ali tako imenovani obritoglavci na desnici, kamor želijo etablirane stranke poriniti alt-right, se alternativna desnica ne identificira.

Mit št. 2: Alt-right gibanje je socialistično
Ne drži. Gibanje ni nastalo zaradi levice, ampak zato, ker je desnica izdala vrednote konservativizma in se v pogledih na ekonomijo zbližala s socialdemokracijo. Očitek, da je alt-right socialistično gibanje, prihaja predvsem s strani desnice, nanaša pa se na gospodarske programe nekaterih politikov, ki so označeni za alternativno desnico. A izkaže se, da gre za pavšalne ocene kritikov, ki se ne poglobijo v programe strank. Če bi se, bi spoznali, da imajo od države do države zelo različne programe: od povsem liberalnega (danska Nye Borgerlige) prek tako imenovanega “inteligentnega protekcionizma” (francoska Nacionalna fronta) do antikorporacijskega (nemška AfD). V skoraj vseh gospodarskih programih je še zapisano, da bodo zmanjšali davke, prevetrili socialne transferje (zato, ker jih izkoriščajo migranti), razen tistih, ki so namenjeni družinam. Zanimivo je, da socializem očita alternativnim desničarjem prav tista desnica, katere poslanci v parlamentu dvignejo roko za minimalno plačo, eno najbolj trdih socialističnih ekonomskih kategorij, in ki sama deli subvencije, posega na trg z intervencionističnimi ukrepi. To, da alt-right poudarja skrb za svoje sonarodnjake, je težko poimenovati socializem.

Mit št. 3: Alt-right združuje naciste in rasiste
Ne drži. Za alt-right so vsi ljudje pred zakonom enaki, ne priznavajo pa, da so ljudje enaki nasploh: ločijo se po rasah, spolu, sposobnostih, inteligenci. In to glasno povedo. Prepričani so (in obstajajo dokazi), da je zahodna civilizacija najbolj uspešna v zgodovini tudi zato, ker jo je ustvaril bel človek, ki je danes izpostavljen genocidu. Mit izhaja iz nasprotovanja multikulturalizmu, najpomembnejši levičarski globalistični agendi. Pri tem je treba razlikovati multikulturnost in multikulturalizem. S prvim alt-right nima težav, prakticira rasni realizem. Nihče namreč ne nasprotuje kitajskim restavracijam ali črnskim igralcem v NBA. So pa odločno proti multikulturalizmu, ki si ne želi samo mirnega sobivanja, ampak ima konkretne politične, kulturne in ideološke zahteve. Multikulturalizem zanika, da bi neka država (ali celina) temeljila na skupnih vrednotah, ki so dominantne, ampak da imajo različne kulture različne vrednote, ki so med seboj enakovredne. Tega alt-right ne sprejema, zato je gibanje označeno za nacistično in rasistično, od tod pa tudi opazke o ksenofobiji, islamofobiji in belem nacionalizmu, čeprav je rasizem kot pojem izmišljen. Namenjen je pranju možganov (s kulturnim marksizmom in trockizmom) izgubljenih bruck, češ da je vredno vreščati na kolege in se ne zavedati, da si v vzporednem svetu. Tovrstno pojmovanje je spodbujeno s prevladujočo globalno kulturo in se ponuja kot politično korektno čustvo do belcev in Evropejcev, zato je v ZDA v tej zvezi slišati oznako “white genocide” (beli genocid). Desničarji in konservativci so se pod vplivom univerzalističnega krščanstva delali, da ras in nasprotovanj med njimi ni, če pa že so, se morajo le belci delati, da te ne obstajajo in se ponuditi za žrtveno jagnje na oltar človeštva.

(Foto: iStock)

Mit št. 4: Alt-right v resnici podpira elitizem
Ne drži. Ravno nasprotno. Alt-right se je na desnici pojavil ravno kot upor proti elitam v lastnih vrstah, ki so za dosego svojih osebnih ciljev izdale prastare vrednote. MSM so javnosti kot elito predstavljale brezhrbtenične prilizovalce mednarodnim banksterjem in maloumnim mafijcem. Tipični predstavnik je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, član Evropske ljudske stranke. Današnje elite zase zahtevajo posebne privilegije in pravice, zato alt-right nasprotuje tudi elitam, ki se skrivajo za posebnimi pravicami za homoseksualce (skupnost LGBT), rasne manjšine (Črni panterji, “Črna življenja štejejo”) ali ženske (razna feministična gibanja).

Mit št. 5: Alt-right ima marxsistično podlago
Ne drži. Mit (zaradi neznanja in v strahu pred vse večjim vplivom alt-right) širi desnica, kot dokaz navaja, da nagovarja delavce. Nič ne bi moglo biti bolj daleč od resnice. Največji sovražnik alt-right so ravno marksizem, socializem, komunizem in vse, kar iz tega izhaja. Se pravi: svoboden posameznik pred kolektivom, svoboda govora, individualna odgovornost za svoja dejanja. Če omenjene ideologije učijo, da država najbolje ve, kaj je dobro za državljana, je za alt-right svoboda najpomembnejša kategorija. Zato so glasni kritiki EU, ki si jemlje pristojnost, da v imenu lastnih političnih interesov, podnebnih sprememb, obsedenosti z varčevanjem z energijo in lobistov korporacij državljanom predpisuje, kako močni so lahko kuhalniki ali pralni stroji, kakšne so lahko žarnice, koliko so lahko največ zakrivljene kumare in podobne neumnosti. Biti alt-right ne pomeni nič drugega kot to, da uporabljaš zdravo pamet z dobro mero patriotizma.

Karl Marx (foto: iStock).

Mit št. 6: Alt-right uničuje Evropo
Ne drži. EU ni isto kot Evropa, v kar skušata javnost prepričati tako klasična levica kot desnica, ki danes aktivno sodelujeta pri izumiranju Evropejcev in ovirata iskren javni dialog, ki edini omogoča uspešno iskanje odgovorov na nujna vprašanja obstoja Evropejcev kot edinstvene (ne edine) rase in doslej največje civilizacije. Medtem ko novodobne evropske elite vidijo EU (in tudi celo Evropo) kot multikulturno tvorbo iz več celin, alt-right dvomi, da lahko nekaj nadnacionalnega z vsiljevanjem skupnih rešitev in migrantov reši težave posameznih držav. Alt-right sanja o Evropi kot celini suverenih nacionalnih držav, ki se same svobodno odločajo, s kom bodo in s kom ne bodo sodelovale, ki določajo pravila, kdo lahko in kdo ne sme stopiti na njihovo ozemlje in kaj sme tam početi (vsiljevanje druge kulture), o Evropi, ki je ponosna na svoje civilizacijske dosežke in ki lahko poseže dlje kot kadarkoli v zgodovini. Evropa je navdih, vse kar diši po Evropi, je gibanju alt-right sveto: od zgodovine prek umetniških do znanstvenih dosežkov. Alt-right v ZDA je ravno v Evropi našel navdih za nacionalno raznolikost, ki jo želi ohraniti. A hkrati ubraniti pred barbarskimi kulturami, ki prihajajo iz islamskih in afriških držav; za razliko od levičarsko-desničarske evropske naveze, ki v maniri “odprtih mej” uničujejo skupno evropsko tradicijo.

(Foto: iStock)

Mit št. 7: Alt-right spodbuja šovinizem
Ne drži. Alt-right je reakcija na vse bolj militantni levičarski feminizem zafrustriranih žensk, ki želijo razvrednotiti žensko, razkol s klasično desnico pa je nastal ravno zato, ker alternativna desnica v resnici in učinkovito razkriva šovinizem v širšem pomenu besede. Mit se je ustvaril potem, ko so MSM Donaldu Trumpu očitali domnevno šovinistično izražanje, čeprav so bili po drugi strani enako šovinistični do njegove žene Melanije Trump. Alt-right ne pristaja na ženske kvote, meni, da so razlike v plačah med moškimi in ženskami konstrukt, saj moški opravljajo povsem druga dela kot ženske, moški del gibanja alt-right ima rad lepe ženske, spoštuje ženske kot matere. Iz vsega tega so levičarji ustvarili mit, da je alt-right gibanje šovinistov in seksistov, ki si želi ženske spet spraviti za štedilnik. Pri tem pozabljajo, da sta dve najbolj vplivni osebi evropskega alt-righta ženski: Marine Le Pen (Francija) in Frauke Petry (Nemčija), ki sta se na vrh svojih strank povzpeli potem, ko sta obračunali z vsegliharskimi in mlahavotičnimi moškimi.

Kavarna Hayek

 • althar

  Alt-righta od 7. aprila ni več. Že prej ni bil ne vem kaj, od takrat pa je samo še pasji drek.

  • b323130

   V resnici se ni nič spremenilo, razen, da je pomaranček pokazal prave barve. Ostalo ostaja večinoma enako.

 • tasilo

  Kavarna Hayek, vi ste navadni osli, ki ne veste kaj pomeni beseda mit v civiliziranem svetu. Kot banda objestnih pokovcev ste privzeli hamburgeriziran pomen, kakor tisti fucking “myth” tolmačijo notorično klasično neizobraženi Ameri tipa Savage in Hyneman.

  Aja: SSKJ
  mít -a m (ȋ)
  1. izročilo, pripoved o nastanku sveta, (nenavadnih) naravnih pojavih, bogovih in drugih bajeslovnih bitjih: miti odražajo starodavne doživljaje naroda; pisatelj je rad črpal snov iz mnogih mitov; antični, slovanski miti
  2. knjiž. zelo pozitivna, a nerealna predstava o določenih dogodkih, pojavih, ljudeh: ohranjati, podirati, ustvarjati mite o čem; okrog njega se je spletel cel mit / germanski mit o čistosti rase

 • David Lokatos

  DAJTE JANEZU JANSI POVELJSTVO EVROPE!!! V 1 LETU NI VEC KRIMINALA! SAMO ON JE POJEM POSTENOSTI IN SPOSOBNOSTI!

  • garfi

   levuhar ?

   • stajerc5

    In ti se vprasaj(?)??? Mene je kar slag po levi, ko sem precital….

    • garfi

     vedno nove finte in imena uporabljajo

 • garfi

  miti zato ker so levičarji največji lažnivci vseh časov

 • SALZ

  Res je presneto res

 • MladiLiberalec

  Sem prebral vecji del clanka. Ste kar skrajna desnica. Kdo drug pa govori o belem genocidu ki da se dogaja. Ja vsak dan na tisoce belcev pobijejo zarad barve koze al kaj. Sam da se to ne dogaja na planetu Zemlja.

  Upam da bo Prstan kej drugacen od tega. Bi rad da dobimo bolj desno liberalno stranko. Mogoce bi bla lohk partner od SMC namesto SDja.

  • Janez

   O !?
   A nisi na poti v tujino? A lažeš tudi? Kako pa to – meni si napisal – sem v tujini. JANEZ KOMENDA

   • RATATA

    Seveda je v tuđini, če je pa ćefur.

    • stajerc5

     Cigani so vedno v tujini, ker niso nikjer doma, nje!?

     • RATATA

      Vesteda. Zakaj jih ni v puščavah, kjer ni dežja pa itak vemo.

     • stajerc5

      Mater, sem sel kar pogledat, ce so se na strehi, hehehe…

    • MladiLiberalec

     Sem Slovenec brez skrbi. Ne se metat ven s takimi ksenofobnimi. Tud oblacim se ne kot capac ce bi rad vedu ampak tko bolj sharpy and flameboyant.

   • MladiLiberalec

    Nism ti tega napisu ampak da bom. XD in pisem iz mobija ce ne vidis

    • Janez

     Dobro.
     Če pišeš z mobija – je vseeno – kje si.
     Se ti opravičujem.
     Kaj preverjal te ne bom – “nč bat”.
     Tisto o Rupnikovem bataljonu – pa kar objavi – samo brez tvojih. “zavajajočih” razlag. Ker o tej samoobrambni, vojaški enoti Slovencev – branilcev svojih domov – takointako – vse bistvano – že vemo. Iz bolj neposrednih in avtentičnih virov kot si – ti.

     Ti, ki med 2. vojno verjetno – niti – še živ . Pač nisi bil. L.r. JANEZ KOMENDA

  • b323130

   Beli genocid runda 2 se je dogajal pred okoli 75 leti. Runda 3 se pa zdaj pripravlja.

   • MladiLiberalec

    Lol sem na hitro prebral Ruanda pa sem ze mislu poguglat ce je res kej blo. Pa vidm da gre spet sam za stvari v tvoji glavi.

    • b323130

     Govorim o 2.sv.vojni, butelj. Aja, sej res, 2.sv.v. je bila piknik.

  • stajerc5

   Ti si pa tisti film za cicibancke in pionircke o Prstanu veckrat gledal, a ne, buci-buci!?

   • MladiLiberalec

    Film Gospodar Prstanov je bil pa ja kul no.

    Buci buci pa jest bejbi delam ko jo pod brado coham. XD

 • Krtača17

  Mislim da je malo pozno. Slovenska desnica je že pokazala da se je postavila na stran ustašev. Tako da imate veliko skupnega z isisovci. Dejansko je gotova.

  • xtc

   Glej drkadžija pod št sedemnajt ;ti si še kar umobolno vYugi_taki sodite v psihiatrijo:

   • Krtača17

    Ups, še en dokaz desne mentalitete (tvoj odgovor). Še en razlog zakaj nimate kaj iskat v parlamentu.

    • xtc

     lJUDJE SE POGOSTOKRAT VPRŠAJO ZAKAJ BEBCI PREVLADUJEJO_LEP DOKAZ SI:

    • garfi

     nismo ne belogardisti ne desničarji ampak Slovenci
     vi ste pa lažna levica

  • Janez

   O !
   A si ti F. Tunnek?
   Meni si dolžan odgovor” KJE SE JE JOŽEK BROZ NAUČIL IGRATI CHOPINA”l.r. JANEZ KOMENDA

 • Jadranko Plavić

  Altfight = desna Antifa

  • xtc

   Je zapisal umski podhranjenec in zelo veerjetno levi intelektualec:

   • Jadranko Plavić

    A misliš Foglofga Tuneka?

    • xtc

     No ja on je itak zoo fil;kar je pri ljubljanski eliti zelo čislano(beri oOražmova);levi so paččudaki:

  • Janez

   Ja ?
   V ZDA imajo tudi
   t.i.
   “TRUMP – MAFIA ” – iskanje od demokratov prikritih umazanij. Jih je veliko.l.r. JANEZ KOMENDA

 • Domoljub in gej

  Mit št 8. Primc se bori za otroke in družine. Ne drži, Primcu ni bilo nikoli mar za otroke, sicer bi se v prvi vrsti postavil na stran zlorabljenih otrok v cerkvi. Špekulira se tudi glede Primčeve spolne usmeritve.

  • Janez

   O !
   Glej ga. ,
   Ali si že prebral Priliko o sejalcu iz Evangelijev ?
   Ta teden –
   -je prazničen – časa bo – na pretek. Tisto: “zrno, ki pade na kamen” beri. l.r. JANEZ KOMENDA

   • Domoljub in gej

    Malo morgen

    • Janez

     Ja !
     Vedno na begu pred resnico. Ti jo bo že Matilda zašpetala : “moj si” !l.r. JANEZ KKOMENDA

  • xtc

   Mit švilka devet vsehomo prenapeteže je treba poslati na psihiatrijo in obvezno zdravljenje;da ne škodujejo onim realnim in jim ne nakopavajo prezira in sovraštva:

   • traktor

    Mit št.10.pedri niso normalni,ker,če bi bili normalni bi ne bili pedri.

    • RATATA

     Moja baba je včasih tak peder, da se mi kar meša.
     A sem normaln?

     • traktor

      He, he, sej pravm.

  • b323130

   Napačno sklepanje.

 • Demokrat

  Alt-right.. Alt-right sanja o Evropi kot celini suverenih nacionalnih držav, ki se same svobodno odločajo, s kom bodo in s kom ne bodo sodelovale, ki določajo pravila, kdo lahko in kdo ne sme stopiti na njihovo ozemlje in kaj sme tam početi (vsiljevanje druge kulture),SANJA?Zakaj alt-right?Sami ne moremo sanjati?

 • Sredinec

  Sicer nismo skrajni, ker so bolj desno od nas obritoglavci. Lepo mišljeno, a argument se nevarno zamaje, ko se ameriški obritoglavci javno veselijo izvolitve ‘kneza’ Trumpa. In koga to preseneti ob pogrevanju rasnih teorij? Očitno samo AltRight-ovce. Vprašajte se, ali je res pomembno koliko je povprečni IQ nacije? In kako bi Alt-right dosegla povečanje IQ naroda? Kako bi se Altrgiht znebila komunistov in levičarjev? Kako bi AltRgiht razrešila problem židovske svetovne prevlade? Zakaj ne nastopi z nobenim predlogom, ki bi predstavljal pot k rešitvi teh ‘problemov’? Ker ne morejo, saj bi se s tem razkrila njihova resnična nrav. Kvaziintelektualistično retorično izmikanje nacističnim koreninam. Intelektualno povsem neprepričljivo.

  • stajerc5

   Tebe je pa danes oplazil(enkrat za razliko, hehe) ruski chamtrail, nje!?

  • Anja M.

   Alt-right se je Trumpove izvolitve veselil, ker je bila alternativa mnogo slabša in, ker je Trump trenutno največ kar so politično lahko dobili. Raziskave na temo IQja so že bile narejene in ugotovljeno je bilo tudi, da je za prosperiteto pomemben IQ nacije s tem, da je IQ nacije pri temu bolj pomemben od osebnega IQ. IQ je sicer samo en od parametrov in najbrž niti ne najpomembnejši. Alt-right verjame v socialni Darwinizem zato bi se IQ in druge željene in nezaželjene lastnosti povečevalo in zmanjševalo na ta način. Alt-right želi omejiti prosto pravico do rojevanja otrok. Nezaželjenih skupin se alt-right želi znebiti z etničnim čiščenjem in genocidom, Žide naprimer želijo izgnati v Izrael pa naj od tam zganjajo svetovno prevlado.

   V normalnih razmerah je seveda tovrstne ukrepe politično nemogoče realizirati ampak, če bi prišlo do kakšne hujše krize bi se zadeva hitro lahko obrnila. Ne pozabit v kakšnih okoliščinah je prišel Hitler na oblast. Bila je totalna kriza, matere in hčere so se v duetih kurbale, da so preživele, Židje pa so živeli kot grofje. Ljudje so bili jezni na sistem, jezni na tradicionalno levico in desnico in ta vakum je Hitler izkoristil. Podobno lahko opažamo danes na celem zahodu.

   • RATATA

    Kje se pa lahko kašen človek včlani v Alt-right?
    In kdo je pri njih drug tito?

  • garfi

   si zadolžen, da tolčeš po sredini

 • xtc

  Neka zmedena krastača pod številko sedemnajs se neprestano razburja ;ker jo daje rusokomuyugo filija:Realno pravi desničarji povemo tisto kar je res:Regulacija?Da:AMPAK SMSELNA:kOMUNIZEM;IZTIRJENE SEKSUALNE PRAKSE?nE DEFINITIVNO NE;vsi vemo ;da istospolni obstajajo in vedno bodo(pač napaka narave) ne sme pa se dovoliti;da je to vrednota;človeka je treba spoštovati;četudi je istospolen(to je njegova zasebnost) nemore pa to biti debata v družbi istospolni so družbena marginala;kot razni drugi spolni čudaki:Sebveda jih ne gre preganjati ali terorizirati;dokler je to del zasebnosti;drugače pa deviacije ne sodijo v družbeni diskurz ampak njen rob;kar pomeni toleriranje inspoštovanje in nenasilje ne pa proocijo:
  Dejstvo je ;da je treba dopustiti pravo svobodo govora in stvari poimenovati take kot so in si ne zatiskati oči ampak naliti čistega vina:;s tem tudi pridejo rešitve:

  • Ana Job

   Bravooo!!! Bolje se ne da povedat!!

   • traktor

    To Ana.

    • RATATA

     Kuga pa jst?

   • garfi

    tako se množijo

   • Luka Švent

    Hahahahaha

    Samo skrajni desničarji so tako totalno do amena prestrašeni, da geji prihajajo po njihove otroke, medtem ko crkujemo zaradi slabega zdravstva, hrane, zraka in preprečljivih bolezni. Kljub vsem realnim težavam, ki jih imamo, se desnaki znate razjeziti samo na tiste, ki ne odločajo na politični ravni. Vedno trgate najnižje viseče sadje, ker je to najlažje, in posledično popolnoma zgrešite problem ter svojo jezo usmerjate na ljudi, ki sistema nikakor ne morejo spremeniti, medtem ko se vam Janša reži direktno v faco, ker ve da boste vedno glasovali zanj, tudi če vas direktno pojebe na suho. Ker boste krivca vedno našli v nekom, nižje na lestvici…ker je to, kot že omenjeno, najlažje.

  • RATATA

   Prascu je treba reči prasec!
   Ne pa ovinkart.

 • Janez

  Bravo !
  Nova24ttv !
  Dober prispevek !
  Vse seznanjam, da sem med pregledom ZDA e-medijev opazil in bil vsel, da
  V ZDA
  POSTAJA ŽE PRAV POSEL, BIZNIS -!
  – ZBIRANJE IN
  – OBJAVLJANJE PODATKOV O TVORCIH T.I. “FAKE NEWS” IN “FAKE” DALJŠIH VSEBIN.

  Dobra ideja !
  Za samozaposlitev – kakih prizadevnih – ljubiteljev resnice ! Mar ne ?

  Opazil sem tudi, ker v ZDA je “fake news” zelo veliko, toliko, da begajo bralce,

  DA TVORCI RESNIH NOVIC NA RESNIH PORTALIH PRED VSAKO SVOJO NOVICO –
  NAPIŠEJO
  NI “FAKE” NOVICA !
  Ali pa kar v glavo portala napišejo: TA PORTAL NIMA “FAKE” NOVIC. Preverite. L.r. JANEZ KOMENDA

  • Dark Lord

   l.r. jaz tebe u šupak

   • garfi

    lgtbz

   • tramal

    Buzarant jebi kozo kot vsi komunisti.

 • Demokrat
  • RATATA

   Fak, res je fejk, če ni fejk je res fak za koga.

 • RATATA

  Za mite je strokovnjak eden in edini uradni pametnjak repetov božec.

 • Janez

  Resno
  Vas vse beroče obveščam tudi, da obstojijo “fake”komentatorji – tudi na tem portalu !
  Prejle sem bil presenečen , ko sem zagledal komentar izpred ene ure – od Mladega Liberalca !
  Zakaj ?
  ZATO, KER JE KOMENTATOR ” MLADI LIBERALEC” MENI ZJUTRAJ DANES ZAPISAL:
  “Podatke o Rupnikovem bataljonu ti pošljem”
  “AMPAK NE ZDAJLE – KER ODHAJAM V TUJINO”

  Torej: ” Mladi Liberalec –

  – DIREKTNO LAŽE” – NI ODŠEL V TUJINO, KER JE PRED ENO URO OBJAVIL SVOJ ZAPIS TU, SPODAJ !
  Kaj ?
  Naj si resen človek kot sem jaz – misli o takih – kot je “MLADI LIBERALEC”?
  Že
  Takointako zavajajoče piše v korist “lepe NOB” – PA ŠE DIREKTNO – SE ZLAŽE !

  Torej !
  POZOR !
  PRED ZAVAJAJOČIMI IN DIREKTNO – LAŽNIVIMI – “FAKE” KOMENTATORJI ! L.r. JANEZ KOMENDA

  • Janez

   Se opravičujem !
   Pred dvema urama – je direktno lažnivi Mladi Liberalec !
   tu
   spodaj objavil svoj zapis !
   – NI ODŠEL V TUJINO, KOT JE MENI ZAPISA DANES ZJUTRAJ ,! Torej ?
   Dela se pa Mladi Liberalec
   – resnega – in kot,
   da je 90 let star piše toge nesmisle in žaljive izraze “klerofašisti” Pozor ! L.R. JANEZ KOMENDA

   • Dark Lord

    dej ustrel se u glavo.

    • garfi

     tvoje mokre sanje

    • Janez

     Kar piši !
     Ti “oseba” ali kaj že si.
     Bomo imeli vsaj pisne dokaze !
     o tem, v kakšnem stanju si ti. In tisti, ki jim pripadaš. Kar piši ! L.r. JANEZ KOMENDA

     • Dark Lord

      pisne dokaze… butl stari… l.r. si ga zmeč v kopalnci pol pejt pa spat, fotr.

 • Dark Lord

  vi niste alt-right ampak ctl-shift-delete

  • garfi

   ti nisi levičar ampak levi fašist

   • Rožle

    On je obični Šizomir …

 • Anja M.

  Še en odličen članek iz Kavarne.

  #1 Danes delitev ni več samo na levo in desno ampak tudi na globaliste in nacionaliste. Klasična levica in desnica so oboji globalisti. Alt-right je ima ekonomsko gledano več okusov a socialno je vedno nacionalističen.

  #2 Menim, da je avtor tu usekal mimo. Zamera konzervativcem ni ekonomski liberalizem ampak socialni liberalizem. Alt-righta sicer je več različic a tiste najbolj radikalne in najmočnejše so ekonomsko socialne. Ravno zaradi te kombinacije socializma in nacionalizma je nekaj podobnosti z nacional-socializmom (Nacizmom).

  #3 Tudi tukaj avtor useka mimo. Izobraževalni sistem in splošno sprejeta družbena pravila nas učijo, da je rasizem in nacizem največje možno zlo na tem svetu. Tako kot je moj
  pes naučen, da na komando “pridi sem” pride k meni, tako je današnja
  družba naučena, da rasizem in Nacional Socializem (Nacizem) avtomatično povežejo z
  Hitlerjem in holokavstom in da je to ultimativno zlo, čeprav nimajo
  pojma kaj to sploh je. Programiranje poteka tako, da je vsak posameznik, ki simpatizira z nacizmom/rasizmom
  ostro kaznovan, vsak, ki ga graja je nagrajen.

  Globalisti uporabljajo ta priučeni refleks in večina ljudi podleže in sprejme njihovo igro. Po moji oceni je velika večina alt-righta rasistična in/ali nacistična vendar si večina tega ne prizna, ostali pa so to v družbi prisiljeni skrivati. Navzven sicer pravijo, da želijo homogene narode, ki si sami vladajo kakor želijo.

  #7 Alt-right ugotavlja, da so vse uspešne družbe v zgodovini človeštva patriarhalne. Feminizem sicer škodi moškim vendar pa uničuje ženske. Moje mnenje je, da si večina žensk bolj želi biti doma in skrbeti za dom in družino, kot pa delati v službi. Feminizem tako uči ženske, da je pomoč možu suženjstvo, delo v službi pa osvabajajoče. Alt-right ceni ženske vendar pripoznava, da so med spoloma pomembne razlike.

  • Janez

   Hvala !
   Gospa !
   Ampak – jaz niem nacionalist !
   Samo narodno zaveden in ponosen na tisoč let star rod mojih poštenih, delovnih prednikov, Slovencev.
   Ne !
   Prosim – pisati – navijaško: kot da gre za nogometno tekmo.

   Realno življenje – ni nogometna tekma.
   Pišite – prosim bolj pronicljivo.
   Samo navajanje raznih “izmov” ni nič: globalistoičnih množic ni !
   So le ?
   Z globalnim pregledom, global manipulacijami okoriščajoči se !
   v osnovi nesrečni, zlobni ljudje na pre-visokih,
   pre-vplivnih pozicijah npr. A. Merkel, T. Blair, G. Soros, šefi islam držav itd. L.r.JANEZ KOMENDA

   P.S. ŽALOSTNO JE, DA DOPUŠČAMO, IMAMO TAKO SLABO UREJENE DEMOKRACIJE, DA TAKI V OSNOVI NESREČNI, NOTRANJE REVNI, CELO ZLOBNI LJUDJE – IMAJO TAKO MOČ.
   IN DA JIH JE TAKO TEŽKO USTAVITI V NJIH MNOŽICAM ŠKODLJIVEM DELOVANJU.
   IZGLEDA, DA SMO ŠE VEDNO V RAZMERAH – KO STA STALIN IN HITLER NEKAZNOVANO UMRLA. Žal, nekaznovano.

  • Janez

   Se opravičujem !
   Ste na kratko prav v redu orisali
   – prikrite načine sodobnega hujskanja, zavajanja množic, enih proti drugim
   in ponavadi
   -okorišččevalske ali
   -ideološko nadvladovalne razloge za to – zelo pokvarjeno, negativno početje.
   Negativno do
   – svobode posameznika,
   – družin,
   – narodov – narodne identitee- zavest in narodnih ekonomij,
   – do verske svobode in do neizrabljanja religij za netenje sovraštva med narodi, množicami.
   Ta
   Dobro začeta tema,
   si zasluži in je tudi nujna še veliko dodatnih raziskav, zapisov itd. L.r. JANEZ KOMENDA

   P.S. MED NEKAZNOVANI POLITIČNIMI POVZROČITELJI
   – NESODNIH SMRTI TISOČEV IN MILIONOV LJUDI – sem pozabil omeniti ex KPJ, ZKJ J. BROZA
   In
   – NAŠE SLOVENSKE KPS, ZKS STALINISTIČNE NESODNE POLITIČNE ZLOČINCE !
   KPS, ZKJ STALINISTE: KARDELJ, MAČEK, KIDRIČ, M.RIBIČIČ IN ŠE MNOGI !
   ki so z naravno smrtjo in
   -URADNO, SODNO NEKAZNOVANI – UMRLI, POBEGNILI ROKI PRAVICE. L.R. JANEZ KOMENDA

 • Rožle

  Itaq…napad je najbolša obramba …tipično za levake ..

 • MižekFiga

  Alt-right = vedno All-right

 • Janez

  Torej !
  “Mlademu Liberalcu” !
  Sem se spodaj opravičil.Pravi, da na ta prtal piše z mobija.
  Potem je res vseeni, kje lokacijsko – se nahaja.
  Meni, nam
  obljubljeni zapis o t.i. Rupnikovevem bataljonu – pa naj nam kar posreduje.
  Očitno je zelo “pri koritu” – ko gre za vire težje dostopnih informacij.
  Interpretacije
  “Mladega Liberalca”
  o medvojnih protiKPS STALIN PARTIZANOM delujočih SLOVENSKIH PROTISTALINISTOV (domobranci in ostali protistalinisti) – pa so verjetno “plačano” zavajajoče bralce. Kar je pozornemu bralcu zapisov Mladega Liberalca – seveda – takoj jasno.
  Njegove “interpretacije” slovenskih protistalinistov – tudi niso “NIČ MERODAJNE”.
  SO NEZNANSTVENE, “?PLAČANO” KPS IDEOLOŠKE ITD. – DALEČ OD RESNICE.
  Leto,
  Dve leti nazaj smo lahko na TVRSLO V ODDAJI “PRIČEVALCI” videli in slišali pričevanje preživelega, v Argentini živečega pripadnika Rupnikovega bataljona:
  – o Rupnikovem bataljonu itd. je povedal isto – kot o naših Slovencih protikomunistih, protistalinistih –
  povem, napišem jaz: da so bili
  – pravi zavedni Slovenci, s slo trobojnicami na kapah,
  – da so bili pač: nevarno neizzvano napadani, da so bili naravno upravičen samoobrambni boj proti
  morilskim KPS STALIN PARTIZANOM – in da
  – so se zaradi realno velike ogroženosti življenj njih, njih družin, otrok – bili primorani zateči v zaščito resda okupatorskih Nemcev – ki pa so jim bili tako zaščito tudi – bili edini zmožni nuditi.
  Tisto pričevanje še živečega pripadnika
  – Rupnikovega bataljona – je pričevalsko – IZREDNO POMEMBNO !
  VSEKAKOR – NAJ SLOVENSKA VLADA !
  – POSKRBI ZA SKRNO HRANJENJE TAKIH PRIČEVANJ. Mar ne ! L.r. ex ok knjižničarJANEZ KOMENDA

  – V “NEDOTAKLJIVIH” DRŽAVNIH ARHIVIH

 • dvanajstzvezdic

  alt-right ni neka globalna institucija ali pa neka nova globalna ideologija. Je gibanje, ni pa neko homogeno globalno gibanje. mogoče je zanimiv tale link http://thisiseuropa.net/. Predvsem pa: ne rabiom samo copy-paste ampak tudi nekaj slovenske izvirnosti

 • Jožef

  A sedaj, ko je vse zasrano in se slučalno nejde nekdo, ki bi lahko začel reševati, kar se še rešiti da, je pa kar naenkrat populist., Kaj si še ne bodo izmislili – prvo kapitalisti, buržuji, dekatentneži, fašisti, klerofašisti, islamofobi, sedaj pa še populisti. Delati bo treba in si pošteno zaslužiti vsakdanji kruhek brez izgovarjanja za razne priseskarje in multi-kulti ljubitelje, delati !