Saj ni res, pa je: Kolar Celarčeva in Šabeder, glavna odgovorna za alarmantno stanje v slovenskem zdravstvu v zadnjih letih, se nista udeležila zaslišanja pred komisijo o otroški srčni kirurgiji!

Milojka Kolar Celarc in Aleš Šabeder (Foto: STA)

Kljub odkritim obračunom globoke države z Jelko Godec komisija o otroški srčni kirurgiji, katere predsednica je, nadaljuje z odkrivanjem napak v slovenskem zdravstvu. Pri tem pa nemalokrat naleti na velike težave zaradi izmikanja odgovornih za alarmantno stanje na zdravstvenem področju. Nič drugače ni bilo v sredo, ko sta se zaslišanju pred komisijo pretkano izognila tako nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc kot tudi nekdanji direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in sedanji minister za zdravje Aleš Šabeder. Oba bosta zaslišana na eni izmed prihodnjih sej, seveda pod pogojem, da bosta res prišla.

Sredin dnevni red seje preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom, katere predsednica je poslanka SDS Jelka Godec, je bil močno spremenjen. Pričanju sta se namreč uspešno izognila tako nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc kot tudi nekdanji direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in sedanji minister za zdravje Aleš Šabeder. Slednji se je opravičil zaradi službene zadržanosti, Kolar Celarčeva pa vabila na zaslišanje sploh ni prevzela. Nekdanja članica vlade Mira Cerarja je svojo odsotnost preko telefonskega klica sporočila Janiju Möderndorferju, sicer nadomestnemu članu, slednji pa je o tem Godčevo obvestil kar preko SMS-sporočila.

Fakin: Vpleteni bi morali imeti v fokusu otroke
Člani in članice preiskovalne komisije so v sredo najprej zaslišali dolgoletnega prvega moža Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in nekdanjega kratkotrajnega ministra za zdravje v vladi Marjana Šarca, Sama Fakina. Na vprašanje predsednice preiskovalne komisije, kje se je zalomilo, da je program otroške srčne kirurgije propadel, je ta odgovoril, da je bil glavni problem v tem, da so se vpleteni ukvarjali sami s seboj, namesto da bi imeli v fokusu otroke. Ob tem je dodal: “Vse je v vodenju. Če ima vodja v središču dobrobit bolnika, notranja organizacijska oblika sploh ni toliko pomembna.” V nadaljevanju je izpostavil še pomen kadrovanja, ki je po njegovo v slovenskih javnih zdravstvenih zavodih vse prej “kot strokovno, še posebej v UKC Ljubljana“. Po mnenju Fakina je bila sicer pri tem, da Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB) nikoli ni zaživel, glavna težava v premajhni kritični masi bolnikov in strokovnjakov.

Samo Fakin med zaslišanjem (Foto: STA)

Gregorič: Vrhunec je imel priložnost, da bi povedal, kar je želel
V nadaljevanju je sledilo zaslišanje Igorja Gregoriča, ki je ob ustanovitvi NIOSB prevzel vodenje projektnega sveta zavoda, a kasneje hitro odšel, je pa tudi avtor mednarodnega poročila iz leta 2015, ki je razkrilo hude anomalije v programu otroške srčne kirurgije na pediatrični kliniki v UKC Ljubljana. “Zakaj smo danes tu? Zakaj smo pozabili na otroke?” se je uvodoma vprašal Gregorič, ki sicer že 35 let deluje v Teksas Medical Centru v Houstonu, v Slovenijo pa je leta 2015 prišel na povabilo stroke, da opravi nadzor na programu otroške srčne kirurgije, in leta 2017, ko je na povabilo takratne vlade prevzel vodenje programskega sveta NIOSB. O tem je povedal: “Prišel sem zaradi dolžnosti do Slovenije. Za svoje delo nikoli nisem prejel nobenega finančnega nadomestila. Vse je bilo pro bono.” V nadaljevanju je Gregorič ponovil že znane ugotovitve mednarodnega poročila iz leta 2015, pri čemer je kot enega izmed največjih problemov izpostavil to, da program otroške srčne kirurgije ni zagotavljal 24-urne prisotnosti pediatričnega kardiologa. Ob tem je odgovoril na očitke nekdanjega direktorja UKC Ljubljana Simona Vrhunca, ki je pred dnevi pričal, da ga mednarodna komisija ni nikoli povabila na pogovor. Povedal namreč je, da je bil Vrhunec zraven, ko so obiskali UKC Ljubljana, in da jih je prišel celo pozdravit, ko so odhajali. “Imel je zlato priliko, da bi povedal, kar je želel,” je bil jasen Gregorič.

Simon Vrhunec je bil direktor UKC Ljubljana med letoma 2009 in 2013. (Foto: STA)

Podpisovanje kirurga pod operacijo, ki jo je opravil nekdo drug, v ZDA kriminalno dejanje
Ko sem poročilo pokazal namestnici direktorja naše klinike, mi je dejala, da bi v Ameriki program nemudoma zaprli, policija pa bi prišla pogledat, kaj se dogaja,” je glede ugotovitev še dejal Gregorič. Tudi podpisovanje kirurga Roberta Blumauerja pod operacije, ki jih je opravil Izraelec David Mishaly, kar je danes javno znano, je Gregorič komentiral z besedami, da je to “v ZDA kriminalno dejanje“. Po drugi strani pa je Gregorič poudaril, da nima težav s tako imenovano “dvotirnostjo” otroške srčne kirurgije, saj je bilo vse načrtovano tako, da bo NIOSB zagotavljal strokovnjake UKC Ljubljana, zdravljenje pa bo potekalo v samem kliničnem centru. Pri tem pa se je izkazalo, da konkretnejše podpore s strani UKC Ljubljana nikoli ni bilo. Rešitev za vse nastale težave glede otroške srčne kirurgije v Sloveniji Gregorič sicer vidi v neodvisni samostojni enoti, ki bi delovala po najvišjih mednarodnih standardih v okviru kliničnega centra v Ljubljani ali Mariboru.

Igor Gregorič med zaslišanjem. (Foto: STA)

Rajko Golob

 • pajot

  Super država smo. le tako naprej. Do bridkega konca.
  vse se pa začne pri predsedniku komunistične partije Slovenije,Milanu Kučanu.

  • Andrej

   Začne se pri predsedniku CK ZKS. Konča pa ne, ker je poskrbel za naslednike.

   • pajot

    No,ja,nasledniki se bojo usrali,ko bo on gauznu. Upam,da čimprej.

    • Andrej

     Iz tvojih ust v volilčeva ušesa.

 • pajot

  kolar celarc in šabeder na sliki zgledata kot enojajčna dvojčka.
  Saj najbrž tudi sta,glede na njune rabote.

 • Andrej

  Kaj so že včasih tulili komunisti? Otroci so naše največje bogastvo. In so na račun otrok obogateli.

 • Franc Šink

  Pozor. Vsaj eden od zgoraj naštetih ima pištolo.Tudi grozil je z njo.

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Tole naše zdravstvo je ena sama štala, kjer se opere na milijarde evrov, pa glej ga zlomka, nobenemu ni nič.

 • Ryuk

  – diskreditacija Jelke Godec (za nekih 7000 evrov)
  – tožba zoper Blaža Mrevljeta za 100.000 evrov
  – izguba obrazov milojke in šabedra (izogibanje komisiji)
  ———————————————————————————————————–
  Globoka država noče, da se odkrije, kaj se je dogajalo na otroški srčni kirurgiji.

 • ZatonMesecnikov

  Mogu da me uhvate za k…c, je izraz na jugu za te zadeve….

 • Oliva

  Se bojita, da bi kaj preveč povedala. Sicer je pa tak ultimat prišel iz murgel.

 • totex39

  Kolarjeva se pač ne čuti odgovorne, kot se nikoli ni, Cerar jo je podpiral ona pa je z veseljem vse uničevala in sedaj še vedno uživa ne da bi jo kazensko preganjali. Šabeder pa je šel raje semena preštevati in bo enako delal tudi on, saj mu noben ne bo naredil nič in tako bo šlo vse počasi v nič.

 • Vera

  Kaj pa ” priprava na delo ” , oziroma pripravljenost tov.Setnikar- Cankar ? Zakaj toži za nekaj kar že ptički na vejah dolgo pojo. Oprostite,če sem vzela temo iz kontesta,toda preveč me je sinoči pri TV dnevniku ujezila njena zaigrana ožaloščenost, takrat,ko je dobivala preveč denarja, pa ni jokala. Kdaj bodo vsi vrnili ves denar,ki so ga neupravičeno prejeli ? Kdaj ?

  • totex39

   Nikoli in nikdar, ker tej bandi ni potrebno vračati, oni so vsepovsod zavarovani. K**c pa taka država!

 • Slovenka

  Za vsako rit je palica vrezana. Samo mirno.

 • m_m

  No, odgovorni so VSI dozdajšnji ministri in VSI dozdajšnji PV, saj so vsi pokleknili pred rdečimi banditi, ki pijejo davkoplačevalcem kri in črpajo denar. Kje je Zemljarič? V zaporu? Pa bi moral biti. Kje je njegova klika? Kje je Kučan? Ti ljudje naj pridejo pred komisijo. In od tam direktno v arest.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!