Šarec si je zadal dvojni strel v koleno, med sabo skregane že vse koalicijske stranke! Razkrivamo podrobnosti!

Simboli neprofesionalizma v slovenski politiki. (Foto: STA)

Potem ko je v sredo, 17. julija, premier Marjan Šarec napovedal, da bo za slovenskega evropskega komisarja predlagal vodjo stalnega predstavništva pri EU Janeza Lenarčiča, je med koalicijskimi partnerji završalo. A medtem ko si pri SD še upajo glasno protestirati, pa se je preostanek koalicije zavil v molk. Cerar, Bratuškova in Erjavec se zavedajo, da so politična trupla, Šarec pa njihov položaj še dodatno izkorišča in pometa z njimi, da bi izsilil predčasne volitve, saj mu za razliko od ostalih koalicijskih strank ankete zelo dobro kažejo. Kanibalizacija koalicijskih partnerjev je bila uspešna.

Odločitev premierja Marjana Šarca, da za slovenskega evropskega komisarja mimo preostalih koalicijskih partnerjev predlaga Lenarčiča, je vznejevoljila tako koalicijo kot tudi nadkoalicijsko Levico. Po uspehu na evropskih parlamentarnih volitvah, kjer je LMŠ dobila dva poslanca, in zadnjih anketah, ki Šarcu dobro kažejo, je premier vedno bolj samozavesten in vedno bolj neodvisen.

Ta neodvisnost pa se kaže ravno v zanemarjanju mnenja drugih koalicijskih partnerjev. Namreč, slabo kaže tako DeSUS, kot tudi SMC in SAB, vedno slabše pa tudi nadkoalicijski Levici, katere nastop na parlamentarnih volitvah je mnoge radikalne podpornike stranke razočaral.

Dovolj pove že dejstvo, da je domnevno priljubljeni veliki koordinator Levice Luka Mesec prejel pol manj glasov od vodje kandidatne liste Violete Tomić. Slednja naj bi zdaj celo razmišljala o izstopu iz stranke, kar pa bi oslabilo Levico v parlamentu. Po drugi strani, sodeč tako po rezultatu evropskih parlamentarnih volitev kot tudi zadnjih anketah, pa SD ostaja večna družica, nikoli nevesta.

https://twitter.com/ZanMahnic/status/1151732771376816129

Na nezadovoljstvo v SD kaže tudi trditev, da trije ministri SD ne bodo podprli Šarčevega predloga, torej Lenarčiča. Šarec je vseeno prepričan, da bo Lenarčič prejel zadostno podporo v koaliciji za mesto evropskega komisarja. Lenarčiču naj bi šlo v prid, da ne pripada nobeni stranki. Na mestu državnega sekretarja pa je služil v vladi Janeza Drnovška, Janeza Janše in nato še vladi Mira Cerarja.

V SD se s tem ne strinjajo. “Ves čas pričakujemo, da bo Slovenija ravnala drugače od dogovorov za zaprtimi vrati in slovenskega komisarja izbrala z demokratično legitimnostjo kot ključnim pogojem,” so tvitnili preko uradnega Twitter profila stranke. Zanimivo je, da so jih v stranki, ki je del manjšinske vlade, naenkrat polna usta “demokratične legitimnosti”.

SD služi kot Šarčev predpražnik
Šarčeva samosvoja odločitev je tako dvojni udarec za SD. Sami so se namreč nadejali, da bo Šarec upošteval željo novoizvoljene predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen in ji na izbiro poslal tako moškega kot žensko kandidatko, nakar bi lahko izbirala. V tem primeru so se namreč nadejali, da bi mesto kandidatke pripadlo njihovi evroposlanki Tanji Fajon.

A Šarec je predlagal zgolj Lenarčiča, Fajonova pa je že pred tem javno naznanila svoje nasprotovanje imenovanju von der Leyenove na mesto predsednice EK. Tako bo, če ne pride do resnega razdora znotraj koalicije, mesto slovenskega evropskega komisarja pripadlo Lenarčiču, ki velja za klasičnega bruseljskega birokrata. Resda ne pripada nobeni stranki, a to v tem primeru zgolj pomeni, da bodo – ne glede na to, na katero področje bo imenovan – zanj na prvem mestu interesi Bruslja in ne Slovenije.

Da je imenovanje Lenarčiča “dvojni strel v koleno”, je opozoril tudi vodja SDS Janez Janša, ki je izpostavil da je Lenarčič “sposoben tehnokrat z izkušnjami, ki bi jih Šarec potreboval doma ob vodenju EU”. A je po mnenju Janše njegovo imenovanje v EU brez vsakršne teže.

Negodovanje je slišati tudi iz vrst SAB. “Jaz sem jaz, vsemogočni … odločam jaz: kdo ostane minister, kdo ostane poslanec in kdo bo komisar. Vsi ostali koalicijski partnerji so nula. To je sporočilo po enem letu,” je o Šarčevi samovoljni odločitvi na Twitterju zapisal odstavljeni minister za kohezijo Marko Bandelli.

SAB, SMC in DeSUS sploh težko prenašajo trenutno ozračje v Šarčevi koaliciji, saj se zavedajo, da je Šarcu uspela popolna kanibalizacija njihovega volilnega telesa. Resda ima po evropskih parlamentarnih volitvah, zahvaljujoč izvolitvi Milana Brgleza v Evropski parlament, SMC deset poslancev, medtem ko imata DeSUS in SAB še vedno svojih šest in pet poslancev, a njihova moč je v primerjavi z lanskim letom zbledela v nič.

Preostali v koaliciji lahko negodujejo, a bodo še naprej poslušni Šarcu
V SMC in SAB na tej točki najbrž močno obžalujejo odločitev, da gredo v Šarčevo manjšinsko koalicijo, ko pa je bila alternativa koalicija SDS, NSi, SMC in SAB. V tej sredinski koaliciji bi se lahko njihov položaj krepil. A nasedli so propagandi režimskih medijev in zdaj za to plačujejo. Hladen tuš je na evropskih parlamentarnih volitvah doživel tudi DeSUS, Karl Erjavec pa počasi postaja zgolj še papirnati tiger.

Vse njihove volivce je pobral Šarec, ki jih lahko mirno ponižuje iz dneva v dan, saj se zaveda, da sami ne smejo narediti ničesar, če želijo obdržati svoje stolčke. Šarcu tako stanje ustreza, kdorkoli od koalicijskih partnerjev bo zrušil vlado, bo Šarcu namreč naredil uslugo, sam pa se ustrelil v koleno. Šarec se namreč zaveda, da ne glede na izid morebitnih volitev sam ne more izgubiti. Temu primerno se tudi obnaša. Dela lahko, kar hoče, drugi koalicijski partnerji pa lahko to samo trpijo. Serpentinšek tako postaja vedno bolj prisoten. Kakor je Šarčev lik rad mlatil svojo babo, tako Šarec ravna s svojo koalicijo, tudi ta namreč ne vidi izhoda, ki ne vodi v pogubo.

Ivan Šokić

 • Andrej

  Pustite komuniste, samo pustite jih. Sami se bodo požrli. Plačal pa bo narod. Saj komunisti vedno lastnemu narodu izstavijo račun za lastno nesposobnost.

  SDS pa priporočam, da skrbno dela seznam članov strank in spremlja, kako prehajajo iz ene “nove”, sesujejo državo in gredo v drugo “novo”. Ta seznam bo pri volitvah odlično vodilo ljudem.

 • tasilo

  … Karel Erjavec pa počasi postaja zgolj še papirnati tiger

  Karel Erjavec počasi postaja kvečjemu prva plenica Slovenije: polna, emm, “ekskrementa”.
  Za rundo dam, ko bo Korle dobil račun za vse svinjarije, ki jih je nasral v zadnjih 20 letih.

  P: Karel Erjavec je velepizdajavec.

 • branči

  pri mlrd denarja za zdravstvo, voltaren za kolena ne predstavlja nikakršne obremenitve za davkoplačevalce! je večji problem, ko po kolenih hodiš okrog vrele kaše, pa misliš, da je samo na tvoji strani primerna za pokušanje!

 • Dr. E.K.

  Rdeča golazen se razkraja … precej naravno …

 • Benjamin Kovač

  Tokrat me je Šarec pozitivno presenetil. Baje da je fajonki solza kanila…

  • zokispoki

   Solza fanaticne histerije !

 • Ryuk

  Kako je zabavno gledati, kako se kup levih bedakov bode (med sabo) za stolčke. Saj jim ne gre za nič drugega.

 • Vince Blake

  O joj!! Ste pa tud butli v SDS. Stara modrost pravi….nikoli ne moti nasprotnikov, ko se prepirajo med sabo.

  • Vince Blake

   Priden Marjan, priden.

 • tohuvabohu

  Pazi, Omejenšek. Včasih zveri napadejo in ugonobijo svojega dreserja. Zlasti nevarne so tigrice.

 • Hamid Begic

  Tisti “cvijetić” bi Židanu porinil v usta. :)

  PS: Zaplakani debeli mamlaz. :)

 • Franc Šink

  Bolj se bodo prepirali, prej se jih bomo rešili.

 • Jovo Jamnica

  Dvojni strel v koleno. Vlada potrdila Lenarčiča s 13 glasovi ZA. :-)

  • tohuvabohu

   Beži, miško, da še ti kaj ne dobiš.

   • Jovo Jamnica

    Brez skrbi. Vem, da je Bratjoška na dopustu.

 • Jožefa Benko

  brajdi muko pravi:”quamvis sinit sub aqua,sub aqua regnare tentant”

 • tohuvabohu

  Ne vemo, kakšen resor bo dobila Slovenija. A kaj bi to. Glavno, da je JL strokovnak.

 • resnicaboli

  Če bi tiste ankete bile verodostojne bi bile volitve že včeraj tako pa šarec dobro ve da to ne štima realnost je povsem druga. Za to se vse vladne stranke bojijo volitev kot hudič križa skupaj z levimi pajdaši.

 • Basileus

  Šarcu je to voda na mlin kot Janši, ker se ne podredi nobeni kvazi desni stranki.

 • Olga101

  To sploh nisi stranke, ampak murglsko lutkovno gledališče, od Šarca navzdol!

 • Common Sense

  Zadnji odstavek tega članka lepo povzame celotno situacijo. V bistvu se gre na koncu dneva za človeške usode in dobre plačice. Razen morda Bandellija (ki je lastnik betonarne) so vsi ti kljukci, od šivilje Lenčice do Korla-“boli me đoko” praktično nezaposljivi. Plus falanga nižjih prisklednikov, ki dobro vedo, da bo kruhek – v primeru da res razpade ta čudna koalicija – trši kot je sedaj.

  Če je Šarec to planiral že od vsega začetka, mu dam kapo dol. Če pa ni planiral, potem pa ima sposobne svetovalce. V vsakem primeru pa zase igra odlično igro. To vse se lahko poruši v trenutku, ko udari gospodarska kriza. Na njegovem mestu bi torej število poslancev povečal –> predčasne volitve. Sedaj je pravi čas zanj.

 • antimur

  Očitno vezivo “Ne Janša” ni tako močno, kot so predvidevali izdajalec Kučan in njegova banda.

  • Common Sense

   Se dolgo je trajalo, po pravici povedano. Sarec lahko sedaj mirno “odjebe” tudi Lukca Mesecnika in unega utrganega Kordisa, ki se mi je tamo rad rogal po Facebooku. Ce kaj, potem so narcisi kot je Serpentinsek, silno zamerljivi.

 • branči

  amujate: ”
  Vlada potrdila Lenarčiča za komisarskega kandidata”! kljub skreganosti, še vedno nastpajo enotno! te strelske vajo so za naivne butalce!

 • rubec

  Mora imeti sila mirno roko, da se je šarec ustrelil v koleno in to kar dvakrat. Kot sem jaz zamerkal, se mu med hojo kolena premaknejo kar za pol metra.

 • IZBIRA

  Nič novega. Drugega lot za stolčke itak rokovnjačem me gre. Prekleta Partija!

 • Morala

  Naj se prepirajo,…upam, da ne bo prišlo še do pretepa :) naivneži, itak bi lahko vedeli, ko vas ne bo več potreboval, vas bo nekam poslal, sam pa odločal…

 • SIMON ROZIC

  Ni kaj za razmišljat

 • Jovo Jamnica

  iz komentarjev veje bolečina in nemoč ob dejstvu, s kakšno lahkotnostjo premier trenutno vodi vlado.

  • xtc

   he,he,he vodi ja vodi v propad.

   • Jovo Jamnica

    No ja. Na predčasnih volitvah bi Šarec spet vlado sestavljal. Mogoče v koaliciji z Janšo. In Janša bi potlej dejansko bil recimo samo eden od ministrov v Šarčevi vladi… LOL

    • xtc

     Šarec nkoli več PM to je realnost-tudi na ankete se naj ne zanaša njegov domet je12% in konec.

     • Jovo Jamnica

      Pusti ti ankete. Šerec ima tokrat med folkom visoko podporo. Koga pa misliš, da bi volili volivci SAB in SMC, če bi prišlo do predčasnih volitev???

     • xtc

      Veliko jih ne bo šlo več volit 12% je Šarčev domet in nič več.

     • Jovo Jamnica

      Mislim, da so takšna mnenja Šarcu pri srcu. Na predsedniških je skoraj Pahorja zrušil, pa ga nihče pravzaprav ni poznal.

     • KAPIBARA

      Skoraj.. ? ! Vse zrežirano, kot od leta 45 naprej..

     • xtc

      Skoraj ŠE NIKOLI NI ZAJCA UJEL-Torej Tunnek odj***.

     • Jovo Jamnica

      Edino kar me veseli je, da te malo živciram… LOL

    • Basileus

     Ne bi prenesel, da mu šefuje Šarec.

  • Peter

   Ob pomoči osrednjih medijev…
   Takoj, ko pride komanda iz štaba, da ta pomoč ni več primerna, bo radiogaga komik strmoglavil.

   • Jovo Jamnica

    Pomeni… Potrplenje je Božja mast.

    • Peter

     Ja, ampak, naj imajo tisti ki se z njo mažejo velik ćasa, no.

 • xtc

  Dejstvo je ,da Šarec igra nevarno igro,ki mu lahko hitro uideiz rok,res da je uničil ostale vendar mu še vedno lahko zakuhajo afero,ki ga bo odnesla,definitivno paje Xarxchi bolj ali manj že politično truplo,ki ne bo PM nikoli ve,kot je dobro napovedal Požar bi postl novi Krjavelj SLO politike namesto Kahle,saj bi politično preživel to pa naj bi mu bil tudi cilj saj je prišel na “žmoh”,seveda pa je vprašanje,če bo Kučan vse skupaj podprl.

 • Viktorh

  Nič bolj tragično kot samo predlaganje AB ali pa šamanke, ki se je enako osmešila. Cerar in Erjavec ne sodita tja, špicenkandidatka in kandidatka iz lumpenproletariata pa res ne moreta kandidirati, kaj šele postati komisarki.
  Šarcu je ostala le še ta možnost.

 • Novakec1

  Ko je treba pa roko vzdign so pa vsi enotni.Upam da gre €U in slolandija čimprej u rukac.Tanova komisarka že legaliziran ilegalno poseljevanje €U z kozjejebci, naši jo pa prehitevajo pri tem.

 • karpelec

  Koliko hudih besed bo še spuščenih, koliko porabljene energije, na koncu se bodo pa skupaj povohali in se smejali narodu v brk, samo, da so na oblasti, ki se jim zdi zelo sladka in nezamenljiva.

 • Janez Kranjski

  Moje mnenje je, da vsi ti omenjeni premalo spolno občujejo in se to pozna pri njihovem delu, ker bolj mislijo na to, kot na naloge. Za v njihove pisarne bi jim morali nabaviti kakšne dobre potrebne ovce, da bi se potešili.