Sodniki še naprej ostajajo nedotakljivi in očem skriti

Foto: epa

Odbor DZ za pravosodje je po včerajšnji peturni razpravi odrekel podporo predlogu zakona za vzpostavitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju, ki ga je vložil Odbor 2014 s podpisi 5000 volivcev. Predlogu zakona poleg koalicije ni bila naklonjena niti strokovna javnost, saj da nekatere rešitve že poznamo, nekatere pa se ravno sprejema. A gre očitno zopet le za neskončno iskanje rešitev vladajočih in neimenovane strokovne javnosti, ostajajo pa le neizpolnjene obljube.

Predsednik odbora Aleš Primc je pojasnil, da so se za predlog zakona odločili, ker da je pravosodje najbolj zaprt del slovenske družbe in ne deluje, kot bi moralo, ljudje pa mu ne zaupajo. Poudaril je sicer, da je velika večina sodnikov in tožilcev dobrih, strokovnih, žal pa manjšina krni ugled pravosodja.

Predlog zakona med drugim predvideva javnost rezultatov glasovanja v senatih sodišč, ločena mnenja sodnikov senatih sodišč, možnost snemanja sojenja in fotografiranja sodnikov, javno evidenco sodnikov kršiteljev človekovih pravic in pregleden sistem napredovanja sodnikov.

Sodniki naj odgovarjajo za svoje odločitve, premoženjsko stanje pa naj bo javno
Predlog Odbora 2014 med drugim določa odškodninsko odgovornost sodnikov in tožilcev ter obvezo, da se prvi zahtevi za izločitev sodnika ugodi. Predlog tudi preprečuje takojšnje prehajanje sodnikov in tožilcev med odvetnike ter zagotavlja nadzor javnosti nad delom sodnikov in javnost premoženjskega stanja sodnikov.

(Foto: STA)

(Foto: STA)

Je dosedanja ureditev na področju sodstva res tako čudovita?
Zakonodajno-pravna služba DZ utemeljenost predloga postavlja pod vprašaj že zato, ker predlog zakona posega v pet drugih že veljavnih zakonov, kar da je dopustno le izjemoma. Opozarjajo, da so sodniki pri opravljanju svoje funkcije neodvisni in vezani na ustavo in zakon. Zato bi nekatere predlagane spremembe po mnenju službe posegale v ustavno pravico do zakonitega sodnika, hkrati pa v službi dodajajo, da imajo stranke že zdaj ustavno varovano pravico do pravnega sredstva vse do Evropskega sodišča za človekove pravice.

Se strinjajo in se hkrati ne
Na pravosodnem ministrstvu
so dodali, da se z nekaterimi predlaganimi spremembami sicer načeloma strinjajo, a da so jih vsebinsko bolje dodelali in sistemsko bolje umestili v svojih zakonskih predlogih, ki so zdaj bodisi v usklajevanju bodisi že v obravnavi, so zapisali na STA. Tudi njihovi predlogi gredo v smeri večje transparentnosti in učinkovitosti sodstva, je dejala državna sekretarka Tina Brecelj.

Po mnenju vrhovnega sodišča je zakonsko besedilo preveč enostavno in kaže na nerazumevanje dela sodišč.

Za protikorupcijsko komisijo pa zagotavljanje javnosti in transparentnosti pravosodja ne sme pomeniti nepotrebnega pritiska na tiste, ki se jih zakon dotika, v tem primeru tožilce in sodnike, je dejal predsednik komisije Boris Štefanec.

SMC ne želi sodnikom nalagati dodatne odgovornosti
Koalicijski poslanci večinoma niso razpravljali, le nekdanja sodnica Jasna Murgel (SMC) je ponovila stališče ministrstva, da so nekatere pravosodne spremembe v tem mandatu poslanci že sprejeli, nekateri zakoni pa so v pripravi. “Da bi se sodniku naprtila neka dodatna odgovornost, pa je v nasprotju s tem, kar zagovarja svet Evrope,” je komentirala predlog za večjo odgovornost sodnikov.

Največ so razpravljali poslanci SDS, ki so omenjali nekatere znane primere, ki kažejo na nesposobnost pravosodja, med drugim primer Kangler. Vinko Gorenak se je spraševal, kdo bo odgovarjal za ta primer ali pa za primer Patria. Poudaril je, da koalicija ščiti sedanje stanje, ki pa bi ga moral nekdo urediti. Tudi Eva Irgl (SDS) je prepričana, da se konkreten korak, ko ga je treba storiti, ta ne zgodi.

Posledično ni nič nenavadnega, da državljani zato pravosodje prepoznavajo kot zaščitnika goljufov, ugotavlja poslanka NSi Iva Dimic, ki je prav tako ocenila, da se v dveh letih mandata sedanje koalicije na tem področju nič bistvenega ni spremenilo.

V glasovanju so poslanci sklenili, da predlog zakona ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Državljani za koalicijo vredni le takrat, ko potrebujejo njihove glasove
Člani odbora iz vrst SDS so predlagali, da bi pred obravnavo na odboru o zakonu opravili javno predstavitev mnenj, saj so zakon predlagali državljani in bi predstavitev omogočila najširšo možno razpravo zainteresirane in strokovne javnosti, vendar je odbor ta predlog zavrnil, nad čemer so bili poslanci SDS ogorčeni. Gorenak je koaliciji pojasnil, da so državljani za koalicijo vredni le takrat, ko potrebujejo njihove glasove.

B.P.

 • antimur

  Dokler bomo dovolili, da Kučan in njegova drhal nekaznovano terorizira in krade, nastavlja svoje kadre na vse izspostavljene funkcije, bo pač tako. Sreča je samo to, da se banda seseda sama vase in bo kmalu prišla do svojega konca.

  • AlojzZ

   ” banda seseda sama vase in bo kmalu prišla do svojega konca.”
   Da … prišla bo do svojega konca takoj za tem, ko nam bo izpila še zadnjo kapljico krvi. Če je to sreča …

 • Sil Ka

  Še malo pa bojo v burkah ali v burkinih, odvisno od vremena in letnega časa.

 • Shalalabayzer

  No, če sodnikom ni potrebno pokazati kako in kaj delajo, potem nam gre še vedno PREDOBRO.
  ESČP je ugotovil, da rekordno delajo po revolucionarnih socialističnih uzancah…Gospe in gospodje v vladi, vaši lastni udbaši vam bodo prek cevi pokazali da se zelo motite.
  Povprečen Slovenec bo tiho in bo raje gledal Usodno Vino.

 • domovina mili dom

  Torej če nočeš pokazati kot javni uslužbenec premoženja, si koruptiven.

  • Michael

   Tole je pa mimo. Po tvoje bi mogla čistilka na občini (javni uslužbenec) pokazat premoženje.

   • domovina mili dom

    Ja tudi čistilka, če je voljena ali nastavljena na funkcijo odločanja. Hvala za idejo. Tudi čistilka je lahko predsednik vlade. Zakaj ne.

    • tohuvabohu

     Pri nas je predsednik vlade lahko tudi opica. Samo da ni Janša.

     • domovina mili dom

      Ja, pa si kar zadel kdo je na oblasti. Če ti tako praviš za to vlado primatov, potem bo že držalo.

     • sodnikisozločinci

      Saj tudi je opica, orangutan Miro – predsednik vlade.

 • učko

  Sodniki so del neo-pro-komunističnega režima. In dokler ne bomo uničili tega režima, bojo tudi sodniki to kar so !!!!!!!!

 • totex39

  V tej vladi so same “smeti”, saj praktično z njo ne moreš sodelovati, če vse predloge, ki jih predlaga SDS enostavno zavrnejo.

 • xtc

  Slovensko sodstvo je treba razmontirati in postaviti na novo iz njega je potrebno izgnatoi partijski kader kot miselnost_ta tam nima kaj iskati:
  Sodniki morajo biti javno predstavljeni z slikami in s premoženjskim stanjem;kot tudi odgovorniza svoje delo z premoženjem:
  Sodnik je lahko zaščiten kot medved le če dela dobro in brez grobih napak;ne pa tato ;da sodbe romajo po instancah gor pa dol in to traja par let ali pa kar do absolutnega zastaranja ali padokler eden od sodelujočih pač ne umre:

 • Viktorh

  “Sodniki še naprej ostajajo nedotakljivi in očem skriti”.

  Jasno, strah ji je za to, kar počnejo.

 • Ryuk

  Medtem zaupanje v sodstvo še naprej pada. Nič čudnega…greznice so pač brez ugleda.

  • centurion

   …pada? hehehe, kam pa lahko še pade?…

   • Ryuk

    Res je. Je že čisto na podnu (in nižje). Zaupanje pa še vedno pada, predvsem pri tistih, ki tega še niso dojeli in pri tujih pravnikih.

 • centurion

  Slovenskega pravosodja se drži stalinistični koledar in navade iz
  leta 1930-1940..
  Tudi ta čas bo minil.
  Pod razsodbami pa bodo ostali imena in podpisi zločincev..
  Samo zbrati jih bo treba in procesirati ter javno s fotografijami
  objaviti, kakor zločince UDB-a.net,
  V sramoto potomcem in opomin tistim s slabimi nameni…
  Nekega dne se bodo poravnavali računi.

  • Duhec

   Sanjaš… tud jst sm včasih, da se bo vse spremenilo, da morjo odgovarjat.

 • Duhec

  Leva greznica…

 • dr Janez Sveti

  A tudi tukaj vam ni jasno? Pa lepo vas prosim. Sodstvo je temelj na katerem stoji omrežje. Brez sodnikov, ki delajo v korist omrežja, le to razpade z bliskovito naglico.
  Sodstvo je v Sloveniji, kot neka tajna loža, ki nam kroji pravno (ne)-varnost. Prehajanje od odvetnika v sodstvo in nazaj je absurd.
  Krasna pesem iz stare Jugoslavije, ki je še kako aktualna. Kadija pomeni sodnik.
  https://www.youtube.com/watch?v=NhBu-q7f4-Y

  Dr Janez Sveti kako dole tako gore

  • janez.pokoncni

   Ja res je. Kjerkoli na svetu posamezna družbena skupina tako obvladuje sodstvo in represivne organe kot je to primer v Sloveniji, je vse v PM.
   “Naša” kaviar socialistična mafija povsem obvladuje policijo, tožilstvo in sodstvo. James Bond je s svojo “license to kill” pravi siromak v primerjavi z “našimi”.

   • dr Janez Sveti

    Vidiš, to mene moti in ne politično prepričanje. Lahko si komunist ali fašist, samo red mora bit za vse enak. Če tega ni, adijo pamet in država.
    Dr Janez Sveti državljan

    • janez.pokoncni

     Socialisti in komunisti so v temelju problem. Levičarske ideologije kar vse po vrsti temeljijo na življenju na tuj račun. Osnovna filozofija teh sprevrženih ideologij je nasilno enačenje. Ustvarjalne izenačiti z neustvarjalnimi, pridne z lenuhi, itd.
     Brez izjeme čisto vsi primeri videni v zadnjih 100 letih : dolgotrajna oblast levice pripelje državo v velike probleme. Znam fraj glave našteti 20-30 primerov in niti enega, ki bi to trditev negiral.

     • dr Janez Sveti

      Moram kar potrdit tvoje opažanje.
      DR Janez SVeti

 • indijanka

  Sodniki morajo biti voljeni. Družba mora čutiti, da je pravici zadoščeno. Kot družba razpadamo. Ni več zaupanja, ni več spoštovanja niti občutka varnosti. Sodniki, šolniki in zdravniki si morajo pridobiti nazaj zaupanje in spoštovanje. Obe besedi sta povezani z njihovim občutkom odgovornosti. Odgovornost je največji problem naše birokratske družbe.

  • tohuvabohu

   Odgovornost vedno obstaja. Če ne odgovornost ljudem, pa (udbo)mafiji.

 • Botoks

  Ha-ha-ha-ha.Ja kaj ste pa mislili,da bodo naredili.povampirjeno skorumpirana klika krvavorokcev,ki se parijo med seboj kot faraonske dinastije plus pritepenci z balkana so očitno že v večini.parlament poln pritepencev in raznih murgel z baščaršije pač operira po motu :v svoji deželi sem prisiljena držati gobec in biti ponižna,ampak tukaj pa lahko otresam gobec,žalim ljudi in državo,ki me je sprejela in upam,da jo bom čimprej spremenila v državo v kateri bom morala držati gobec in biti ponižna.Ostati skrit in anonimen,ne pokazati obraza,da te ne prepoznajo na cesti,le čemu?Če ste pa krvavosodniki po vaše tako priljubljeni?Opozarjam domorodce,da je zadnji čas da se v deželi,kjer neženirano pobijajo ljudi v čakalnih vrstah za zdravljenje,oborožijo.Čimveč in čim močneje….

  • Krtača17

   Glej da ne boš kupil od udbe ker tistga SDS pobira. Verjetno pa lahko kupiš pri njih (da bo šlo na taprav račun). Treba bit korekten.

 • Duhec

  V državi prepredeni s korupcijo in kriminalom, se vse začne pri policajih in sodstvu… sam očitno ste sprejeli, da je tko kokr pač je. So hvaležni…

  • tohuvabohu

   Komu ti to?

  • avtohtoni neandartalec

   Edina si, ki naravnost pove bistvo, točno tako, to je temeljna lastnost vsake vojaško policijske džamajerije, ampak pri nas so ljudske množice vzgojene še po stari pravdi, vojsko, policiko, sodišča in družbeno samozaščito se spoštuje kot bi šlo najmanj za angele in svetnike. To je ta princip, lahko cepetamo na mestu in kričimo kolikor nam paše, ponijamo se lahko med sabo in crknemo od lakote, samo Svetih krav se ne sme nihče dotikat, ker oni so pa steber naše morale in kulture.

 • Krtača17

  Se strinjam da mora bit delo sodnikov pregledno, ampak SDS itak nebi rabil sodnikov. Njim bi zadostoval en dober strelski vod.

  • sprehajalec

   Propaganda vredna samega agitpropa. Razširiš in ponavljaš o nekom nekaj, kar se čez leta prime.

   Največ in to 99% vseh eksekucij so v zgodovini opravili Levičarji, narodni delavski socialisti, komunisti ter socialisti vseh vrst, agrarni (Pol Pot), Mao itd. Stara finta pa je, da to kar bi sam počel naprtiš svojim političnim nasprotnikom.

  • Mare Kranjc

   Tebi bi pa zadostovala psihiatrična bolnišnica in kalij v žilo ali pa žebelj v glavo. To je edino zdravilo za socialistične pokveke, kakršna si ti. Ti je jasno, boljševik neizobraženi?

  • Iva

   Ko smo zbirali podpise za Predlog, so ljudje besni govorili “obesiti bi jih bilo treba, streljati” in niso hoteli podpisati našega Predloga, ko sem poudarila demokratično obnašanje (vložitev predloga v parlament).
   Sigurno so “VSTAJALI” (2013), ko je bilo treba rušiti vlado JJ.
   Ja, KRTAČ v SLO ne manjka in so kot strelski vod zrušili reformno vlado, da so RDEČE pijavke ponovno zavzele korito!

   • avtohtoni neandartalec

    Janševa vlada je bila del problema, ne rešitve, po štirih letih šalabajzerstva je zelo razočaral volilce, ne glede kako je “trpel” maščevanje stricev. Kot vodja ulične bande bi bil verjetno zelo uspešen, kot politik, ki bi moral razumeti mase zelo različnih ljudi, je popolnoma pogorel, njihov boj uživa zelo malo razumevanja širše javnosti.

    • tohuvabohu

     Nakladaš, da se kar kadi, siromak.

     • avtohtoni neandartalec

      Ja, za razliko od tebe, ki si tako lep, informativen in zabaven osliček.

     • Viktorh

      …a si mislil “smrdi”?

     • tohuvabohu

      Ker je dim, je tudi smrad …

     • avtohtoni neandartalec

      Mogoče res nimam veliko, amlak vsaj nisem revež na duši, po svoje se mi smiliš, je res hudo, če si s polno ritjo neprestano lačen.

    • Viktorh

     Tebe so verjetno angažirali v SMC, da si tako usklajen.
     Čestitam.

     • avtohtoni neandartalec

      Raje storim harakiri kot da bi sodeloval s fašisti, ampak mislim z vsemi.

     • Viktorh

      Morda je tvoj problem prav v tem.
      Aktivno zagovarjaš propadli politični sistem, zagovarjaš levi fašizem, napadaš pa SOVRAŽNIKE KOMUNIZMA – verne in neverne.

      Tvoje trditve: “Janševa vlada je bila del problema, ne rešitve, po štirih letih šalabajzerstva je zelo razočaral volilce, ne glede kako je “trpel” maščevanje stricev”, so pač dokaz, da je JJ zate državni sovražnik No.1, levajzerji pa so nas osvobodili nacifašizma.

      Najdi si teleta, ki ti bo verjel in te razumel.

     • avtohtoni neandartalec

      Meni ni treba nič dokazovat, prepričaj volilce, ki so pod Janšo trpeli iste ali hujše krivice. Vsak režim se lahko izrodi v fašizem, tudi komunizem, ki je prej konkurenca kot alterntiva.

  • Viktorh

   “Njim bi zadostoval en dober strelski vod.”

   Morda res, da bi za vedno odstranili takšne kot si ti.

 • karpelec

  Temu prispevku je priložena fotografija, kjer Vlasta , ki slabo sliši, gleda Primcu na usta , da sploh ve kaj pripoveduje, ne ve pa kaj je povedal.

 • Iva

  Nepravilnosti, celo nezakonitosti v pravosodju (dokaz je množica padlih sodb na US in ESČP), ki je v Sloveniji recidiv prejšnjega totalitarnega sistema, so tabu tema.

  Le maloštevilni pogumni pravniki se oglašajo (Jaklič, Zobec, Avbelj) in dobivajo polena pod noge!

  Prof. Šturm je celo pripravil seznam kršitev in kršiteljev, razprava bi morala potekati v parlamentarnem odboru, pa se je vladajočim poslancem mudilo na kosilo in so po 5 minutah odpeketali (rekoč- procesner napake).
  Tudi Klemenčič ni imel časa poslušati “glasu ljudstva” (Odbora 2014), zanj smo bili nepomembni-moteči, zato je takoj potem, ko je svoje od-predaval odbrzel!
  Namesto Masleše (koga se je zbal?) je nastopil piar-robot Strojin s prebranim tekstom (napad je najboljša obramba) in enakim argumentom kot vsa vladajoča klika: KAJ NAM PA MORETE!!!

  To je RESNICA o SLO odvisni in neodvisni OBLASTI!
  In sodbe naj bi se pisale v imenu ljudstva! Katerega???

  • tarantela

   V imenu volivcev. Če so oni tako izvolili, pomeni, da so tako hoteli.

   • Nata

    To pa ne bo držalo !
    Sodba v imenu vsega ljudstva .
    Kaj si sedaj pritaknila volivce ?
    Zato ni prav . Sodijo v imenu ” ljudstva ” ?

  • star profi

   Zopet zavajanja. Iz US sodbo vrnejo in zastara. To ne pomeni da je padla. Ampak da zadeve pri nas zastarajo. Itak , zato se legalno lahko krade gdor ima možnost.

   • tohuvabohu

    A si ti res neumen ali se samo delaš? Ne zastara sodba, ampak kazenska odgovornost! Sodbe vseh treh rednih sodišč so padle kot so dolge in široke, pa se nikomur ne skrivi las za to sramoto, niti nihče ne bo odgovarjal zaradi naklepne povzročitve zastaranja. Tebe poganja samo sovraštvo do Janše in to ti je edini argument.

    • Nata

     Ojej, dobro si zadel !!

    • avtohtoni neandartalec

     Je res, zdaj so tožilci in sodniki na vrsti, da se vsedejo na zatožno klop, njim se bo sodilo, ne Janši, njegov primer je zaključen.

 • Duhec

  Potrebno je zahtevat odgovornost vseh in se ne sam zgražat po netu…

  • dob

   Dejmo zahtevat odgovornost od vseh, bi bil že čas.
   Pa da ne bo kdo reku, da smo pristranski…. zato vzemimo črko točno na sredi abecede! Da bo vse uravnoteženo in da ne bo pripomb z nobene strani.

   Evo! K je točno na sredini.

   FAK. Ne K-ja pa ne. Tega bomo preskočili.
   Vzemimo sosednjo črko, to je J!

   • Nata

    + + + + + + + + + + + + +
    Ja, Dob , se pa spomniš , no !!

 • Duhec

  Zakaj se avtorji člankov podpisujejo z začetnicami???

  • sodnikisozločinci

   To pa res, zakaj se ne bi ravno obratno, s končnicami, kot konec dober vse dobro.

  • dob

   Zato da imaš ti probleme, ko oddajaš tedensko poročilo delodajalcu.

   • Duhec

    To mi niti najmanj ne predstavlja problema… od kje ti to, da se poročila oddajajo tedensko?

    • dob

     Mesečno je perilo. Poročilo je pa tedensko.

     • Duhec

      In komu poročaš???

     • dob

      Bogu. Vsak dan.

     • avtohtoni neandartalec

      Pa mu vse poveš, iskreno in po resnici, nič ne zamolčiš?

     • Duhec

      Laže. Se pa sploh ne zaveda, da so laži velik del problema, ker povzročajo nezaupanje.

     • dob

      hehe, avtohtoni, ti mi vedno daš izgovor, da nekaj več povem o stvareh, ki so meni zanimive. Morda ne drugim, ampak meni prav zagotovo!

      Bom začel na drugem koncu.
      Kadar koga srečam na cesti, se vedno primeri tole. On (ali ona) mi v roku deset minut navadno postavi najmanj 20 vprašanj! Jaz njemu (njej) pa niti enega.

      Ker se to ves čas ponavlja, sem enkrat le stegnil jezik in sem sogovorniku rekel: Posluš, frajer, a si ti opazu, da te jaz nisem ves čas nič vprašal, ti si pa meni v desetih minutah, kar sva skupaj, postavil dvajset vprašanj? V super-kratkem času! Delaš za udbo? Si bolan v glavi? Dej, pejt se zdravit.

      Mene največkrat plehke osebne stvari o nekom sploh ne zanimajo. Ne zanima me kdo s kom hodi, v kakšnem zdravstvenem stanju so člani družine (z vsemi detajli), kakšen avto vozi, kako mama, kako ata, kva kej doma pravjo…

      Karkoli vem, in vem dosti, sem se naučil tako, da sem bil tiho in nisem spraševal.

      Talent za pisanje sem nasledil po tem, da se moji starši nikoli niso pogovarjali z mano. Samo zasliševali so me. To je bil ves naš pogovor, vsa komunikacija. Ves čas njune komunikacije z mano sem moral biti tiho, in nekje se zdaj to mora poznati, mar ne?
      Človek drugače razmišlja, ko mora sam poiskati logiko in mu ne povedo vsega. Predvsem tistega, kar oni hočejo. Ta proces se imenuje razmišljanje.
      Mnogim je tuj.

      Eden od teh načinov zasliševanja staršev se izkazuje v tem, da zdaj odrasli ljudje (kar sam poskusi biti pozoren na to, ko koga srečaš), nenehno nekaj sprašujejo. Stalno jih nekaj zanima o tebi.
      Tale kreatura Duhec denimo pride do ideje, da ni prav, da se pisec članka ne podpiše s polnim imenom. Od kod pride ta želja?!

      Prepričan sem, da vsaka diktatura najprej sprejme dva zakona.
      1. V deželi je svoboda govora.
      2. Vsi naj se podpišejo s polnim imenom.

      Buchenwald je bil poln ljudi, ki so se podpisali s polnim imenom, medtem ko so uporabljali svobodo govora. Diktatura uporablja zakone in ljudje delajo po zakonu, držijo se jih in takšni kot je Duhec nam svetujejo, da imamo svobode kar je hočmo in zato naj se vsak podpiše.
      V najboljšem primeru Duhec ne ve kaj dela.

      Težava je torej v tem, da diktature postavljajo mišnice in stegujejo lovke pod krinko zagotavljanja svobode. Vse po zakonu. Vedno je tako bilo, vedno bo, dokler bodo diktature obstajale.
      In nekateri so, pa če to vedo ali ne, vedno v službi diktature. Neki moj prijatelj vedno poudarja: Največja zmaga Hudiča je prav v tem, da je ljudi prepričal, da ne obstaja.

      Če koga ne maram, so to ciniki. Cinizem je okvarjen Intelekt! Služi Hudiču, ne ljudem. Ljudi zgazi ravno tako, kot jih tank zmelje pod svojimi gosenicami. Tu ni nobene dobronamernosti, je sama podlost in manipulacija z ljudmi.

      Zdaj pa še o vprašanju, ki mi ga postavljaš.

      Mene je pri odnosu do Boga bolj zanimalo KAJ JE BOG MENI SKRIVAL, kot pa da bi še sebe spraševal, ali mu bom vse iskreno povedal ali pa mu bom kaj skril.

      Sebe dobro poznam, zdaj pa poznam dobro (ampak RES dobro!) tudi Boga. In On mene. Brez mene, On sebe ne bi dovolj dobro poznal!

      Tako da je tvoje vprašanje brezpredmetno. V tem primeru.

      Kar mi spet daje vedeti, da ti Boga sploh nič ne sprašuješ, ga nikoli ne pokličeš na odgovornost, ga ne napizdiš, mu ne poveš svojega mnenja, ne zahtevaš od njega nobenih pojasnil – zahtevaš pa od mene pojasnilo, če sem dovolj iskren z njim v svoji komunikaciji z Njim!

      Z Mojim Bogom! Tistim, ki sem ga sam rodil zato, da bi se lahko z njim pogovarjal, ga spraševal, izzival, se kregal z njim.
      Nisem Boga rodil zato, da mu bom kaj skrival. Mu lagal. Se delal norca iz njega tako, kot se ljudje po navadi norčujejo iz lastnih otrok. Tako, kot se je moj oče norčeval iz mene.

      Ker se denimo z mojim fotrom nisem mogel pogovarjati, sem rodil Boga, s katerim se lahko pogovarjam.
      Od svojega očeta sem dobil klofute in brce, če sem samo usta odprl! Ravnal je tako, kot ravnajo vse diktature z nami, na tak ali drugačen način. Zasliševanje, zasmehovanje, zasramovanje, izsiljevanje, nagovarjanje k izdaji lastnega brata.

      Noben pravi odnos ni instant odnos (instant polenta, ki se skuha v 3 min). Odnos ne nastaja s kimanjem in uklonitvijo, torej z uboganjem, s podrejanjem. S tem samo zgradiš odvisnost.

      Vprašaš me: kaj ni tudi prijateljstvo neka odvisnost?
      Ja, je. Obojestranska.

      Imenuje se pripadati nekomu.
      Rad pripadam. Ko pripadam, pripadam z vsem srcem.

      Ko nehaš igrat tenis z Luciferjem, prenehajo veljati tudi njegova tudi pravila!
      Ker se jih nihče več ne drži. Zato je pomembno, da diktatura pade. Svoboda je namreč odsotnost diktata, odsotnost vsake dogme. Je direkten odnos s tvojim Bogom!

      Ustvari si ga sam. Boš videl, da nima nič proti. Komaj čaka!

      Boga si moraš izboriti, sicer mu ne boš verjel, On pa tebi tudi ne! Če hočeš, da bo tvoj, seveda. Če ti ni odveč, da ti drugi vsiljujejo svoje bogove. Jaz namreč tujim ne verjamem. Nimam odnosa z njimi. Z mojim imam odnos, ker sva ga skupaj zgradila. Ni instant odnos, ni polenta!

      Suženjstvo diktaturi je pa odvisnost, ki je enaka tisti od droge. Drogaš sam zagovarja in brani prodajalce droge, ker je od njih odvisen.

      Jaz zagovarjam Mojega Boga, ker je moj Otrok! Moje Srce. Moja Vest. Moje Bistvo.

 • Unikatna

  Nihče ne more biti nedotakljiv in očem skrit, če bi narod le hotel oziroma imel voljo in željo po spremembah!! Sprememb ne bo dokler ljudje ne bodo rekli:”Dovolj nam je!”

  • avtohtoni neandartalec

   Za začetek, bi se lahko nehali obnašati kot kanibali, ko vidimo, da se dogajajo očitne krivice, namesto da bi ljudem pomagali, preprosto enih par snedemo in prosimo bogove za več milosti, tako pa to ne gre.

 • tarantela

  Pride Lojze k spovedi…
  Lojze: “Naredil sem greh… sosedu sem ukradel prasca…”
  Župnik: “Nazaj ga pelji!!!”
  Lojze: “Eh, to pa ne gre… smo ga zaklali in ene pol pojedli, pol ga je se v skrinji…”
  Župnik: “Pa ga plačaj!”
  Lojze: “Eh, tut to ne gre… veste, se dobro razumemo in bi to pokvarilo
  vso zadevo… sej ne, da bi blo kej narobe, vendar ne bo tako kot je bilo…”
  Oba se poskušata domisliti kakšne rešitve…
  Lojze: “Že vem, samo mi boste morali pomagat. Vam prinesem denar, vi
  greste k njemu in poveste, da se je nekdo pokesal in prinesel denar,
  vendar hoče ostat anonimen…”
  Župnik: “Ej, to bi pa res lahko naredili! Samo… koliko je pa prašič vreden???”
  Lojze: “Po mojem ene 50 €, več ne!”
  Župnik: “No, jutri prinesi denar, pa bomo porihtal!”

  Naslednji dan Lojze prinese 150 €.
  Župnik; “Ja, a nisi rekel, da je 50 € . A je kaj višja cena kot si mislil?
  Lojze: “Ne, je bla tako ugodna cena, da sem še dva vzel…”

  • Nata

   Joj, tarantela , kam pa sedaj meriš , no ??
   Vic je pa dober .

 • sodnikisozločinci

  Ljudem je treba odpreti oči, pravosodje ni institucija, je zločinska verska sekta. Pravna država je verska dogma, enaka dogmi o brezmadežnemu spočetju Marije. Pravna država je opij za ljudstvo. Primcu sem pred enim letom, ko se je hotel odbor 2014 sestati z Maslešo napisal pismo. Med drugo sv. vojno so se partizani pogajali z Nemci za sodelovanje ob morebitnem izkrcanju zaveznikov v Dalmaciji, ko je Hitler to zvedel je poslal odgovor, da se Nemci z banditi ne dogovarjajo, oni bandite streljajo. Jaz sem Primcu napisal, naj ne bo odbor slabši od nacistov in naj se ne dogovarja s pravosodnimi banditi. V odgovor so mi napisali, da bodo moje predloge preučili, no, to preučevanje še traja.

 • PIA PlA

  Latentna perzistenca reliktne vrste homosapiens komunismus. Recidivno.

  • tohuvabohu

   Živi rdeči fosili.

 • ney

  Naj jim bo sodnica Judy za zgled. Gleda jo lahko skoraj celi svet na CBS Reality.

 • janez zorman

  Udbaši ne bojo spustili svojih lovk ! Ščitijo drug drugega, svoje privilegije in extra penzije stricev. Obenem pa skrbijo za počrnitev ev. škodljivih (za njih) arhivskih zapisov.

 • if

  Sodstvo in tožilstvo vzdržujeta nepravo z zlorabo prava! Oba sistema sta to dokazala z afero Patria.

  V aferi Patria je to prakticiral tudi parlament v režiji SMC parlamentarcev: ustavnega pravnika Mira Cerarja, šefa SMC in hkrati predsednika vlade, Mitje Horvata, pravnika in predsednika mandatno volilne komisije v DZ in Milana Brgleza, tudi pravnik v funkciji predsednika DZ.
  Omenjeni so v parlamentu zrežirali protiustavni odvzem poslanskega mandata JJ. V ta namen so sestavili adhoc skupino petih pravnikov (Ciril Ribičič, Rajko Pirnat …) in tako pokrili kršenje ustave kljub opozorilu parlamentarne zakonodajne pravne službe, da ni zakonske osnove.

  Tako zlorabno opremljeni levi parlamentarci SMC, SD, Desusa in ZL so v osrčju parlamenta napadli ustavo po Hanžkovem načelu “Ni sramota sprejeti neko neustavno odločitev v primeru zelo različnih pravnih mnenj.”

  Vsem omenjenim, sistemoma in ljudem, pristaja naziv “nepravnik”!

  Ker so te pravno izobražene entitete v vrhu državnih funkcij zavestno in naklepno zlorabile pravo za dosego omenjenega nedemokratičnega cilja in posledično drugih nedemokratični ciljev, so vredne demokatičnega sojenja in obsodilne sodbe.

  • avtohtoni neandartalec

   Saj to je eden od razlogov, da ne gre, kakšna Patria, to je bila burleska, na MILIJONE primerov so pospravili čez noč, na sto tisoče državljanov je obupanih, razočaranih in popolnoma uničenih, zaradi Janše se jim lajko kvečjemu smejimo, pri ostalih zadevah pa je Vrag že zdavnaj vzel šalo, ne bo dobro.

   • if

    Afera Patria ni bila burleska, pač pa protidržavni konstrukt kriminalcev, ki so jo pognali, vzdrževali in zastarali!

    • avtohtoni neandartalec

     Je res, ampak vpliv je imela pakakšen, izmisliti so si morali čisto posebno sodno prakso, zakon, ki velja izključno za državljana Janšo, to je bila pa res velika pridobitev za civilno sfero, ja…
     Poglejva zadevo še drugače, kaj ti misliš, koliko sodb bi morali razveljaviti, če bi za vse Slovence veljal isti zakon kot za Janšo? Verjetno obstaja doner razlog, da se opozicija obeša samo na par njegovih popularnih pustolovščin, vse ostale grozote sodonnega fašizma pa mirno ignorira ali celo spodbuja.
     Janša ni bil kriv, če bi bil, bi obstajali tudi neposredni dokazi, ki nedvoumno kažejo na njegovo krivdo, vendar jih javnost nikoli ni videla, vsaj 90% civilnih državljanov je obsojenih po hitrem postopku, za veliko manj indicev njegove odgovornosti kot v njegovem ekskluzivnem primeru. Pravosodje je pri nas zato navadna farsa, izsiljujejo strahospoštovanje, hvalijo pa se z moralnim in strokovnim ugledom, to je zame fašizem, ne pa neka demokracija, nisem pa dobil občutka, da bi opozicijo to preveč motilo, oni bi radi zgleda predvsem menjavali kadre, zato tudi njih javnost ne podpira, če nisi to že sam opazil.

     • tohuvabohu

      Ne meči vse opozicije v en koš, burazeru.

     • avtohtoni neandartalec

      Nisem noben tvoj burazer, debatirava o konretnih zadevah, najprej preberi kaj sva se menila z ifom, če bi se rad vključil.

    • Olga

     Afera Paria je kriminal!

  • Olga

   +++++++++++++++ in odvzema licence!

 • nevtrino

  Ja, tako si “oni” predstavljajo “neodvisnost” nekakšne “sodne veje oblasti”.
  In jih bo že kdo že enkrat stresel s stolčkov ??

  • avtohtoni neandartalec

   Zgleda so se odločili, da se jim ni treba pogovarjati z nikomer, ocene situacije kažejo, da splošna javnost niti približno ne predstavlja nobene sile, ki bi se jim lahko uprla. To je pač pozicija moči, mi je nimamo in jih moramo vse brezpogojno ubogati, sicer je joj.

   • tohuvabohu

    Ne nakladaj. Dol jim visi, ali jih ubogaš ali ne.

    • avtohtoni neandartalec

     Ti zgleda živiš v svojem svetu, to govoriš samo zato, ker tebe (še) niso, pojma nimaš v kaki greznici v resnici živimo. Saj nisi tako neumen, ja vidiš, sa vsi okoli tebe vse vedo, same oslarije, pa se ljudem kljub temu zdi, da je to posledica spontane ljudske modrosti, ne pa fašistični komstrikti družnene samozaščite, saj nima nihče telepatskih sposobnosti, govorijo in delajo tisto, kar jim ukaže oblast v senci, ne glede kako je največkrat zlagano in tudi neumno, ker ne gre za splošna dejstva ampak se diskreditira posameznike zgolj zato, da jih lahko kontrolirajo, nadzirajo in da čim bolj trpijo. Ne obstaja človekova pravica, ki je naše pravosodje ne bi relativiziralo, ignoriro ali celo namerno in očitno kršilo, edino fašisti trdijo, da to ni res.

     • tohuvabohu

      Pišeš na kilometre blesarij, nisi pa sposoben razumeti dveh stavkov, ki jih pove kdo drug. Zberi že enkrat svoje sive celice na en kup in uredi zmedeno glavo.

     • avtohtoni neandartalec

      Kaj bi mi rad dopovedal, da ulični radijo ve vse in so trači same resnice? Tebi se sanja…

     • tohuvabohu

      Rad bi ti svetoval, da malo manj nakladaj.

     • avtohtoni neandartalec

      Ja veš da ja, ti si tukaj najbolj pameten, ti boš meni govoril kako naj razmišjam, pa ne znaš drugega kot hinavit in opozarjat. Bejž v gostilno in se tam kregaj z bosanci, bi rad videl kako bo kamnita glava kaj prepričala drug kos kamna, s takimi fintami kot jih lahko taki edino razumete.

     • tohuvabohu

      Delaj s svojo glavo, kar te je volja. Lahko si celo poiščeš kakšno butnskalo. To, kar kozlaš tu na portalu, pa lahko z vso pravico označim, kot se mi zdi ustrezno. Verstanden?

 • Brutus

  Jap! Pri tej vladi jim je še uspelo pridobiti nekaj časa! Pa ne bo več dolgo tako! Tudi te ”svete krave” bodo marale slej ali prej podati obračune svojega dela – takšnega ali drugačnega! Urca dela tika taka….

  • Nata

   ko na njih ena brca čaka !!!

   • Olga

    Odlična rima!

 • avtohtoni neandartalec

  Predlog Primčeve skupine je zelo dober, v tem primeru si zasluži vso podporo javnosti, popolnoma sem prepričan, da ga velika večina državljanov v tem podpira.
  Zanimiv je odgovor pravosodne lože, so ja rekli točno to kar jim Primc očita, da so nedotakljivi in jim lahko edino naivno verjamemo, da so res korektni in doner servis vsem državljanom, kar je kompletna oslarija. Predlog je sestavljen zato, ker niso nič od tega, državljani jim ne zaupamo, bojimo se jih, ker se obnašajo kot fašistični teroristi. Take so moje izkušnje, oni bodo seveda hvalili svoj drek do nebes, če bi si vzeli vsaj malo več časa za razpravo, bi postalo kmalu jasno, da javnosti ne morejo več odpraviti z birokratskimi floskulami in neumnimi sfereotipi. Recimo trditev, kako omogočajo strankam v postopku, da se pritožujejo vse do Evropskih sodišč, koliko posameznikov pa je prišlo tako daleč, kako dolgo je trajalo, prav zaradi splošne korupcije, da ne rečem totalitarizma, velika večina obupa že pred Vrhovnim sodiščem, kjer jim samodržci pred nosom zaloputnejo vsa vrata in ubijejo še tisti kanček upanja, da je nekje še kdo normalen in bi jim lahko pomagal do pravice. Ljudje imamo drugačme izkušnje kot trdijo, zato podpiramo Primca, ne njih, njihova aroganca nima nobenih temeljev, kr neki sami sebe hvalijo in opravičujejo, v javnih debatah jih pa takoj raztrgajo, so ja same afere, ena za drugo.
  Odgovor pravosodja je nesprejemljiv, pomeni kvečjemu nujo, da se demistificira delovanje tožilstva in sodišč, če so res to kar trdijo zase, bodo z lahkoto prepričali javnost, sicer se bo pritisk na njihov režim še bistveno povečal, lahko ukazujejo kako moramo živeti, ne pa tudi kaj si državljani ob tem mislimo.
  Vprašanje kako je na take igre živcev pripravljen Primc, ki je precej razočaral podpornike že po zmagi na referendumu glede družinskega zakonika, kljub temu, da so ga volilci masovno podprli, zakona ni uspel preprečiti, hoče se celo pogajati s homoseksualci, vztraja edino pri posvojitveni klavzuli, kar volilce še najmanj zanima. Če se ne morejo ženiti, potem njihove starševske pravice urejajo normalni zakoni, ki niso odvisni od spolnih praks pozameznika ampak urejajo zgolj biološke pravice roditeljev, ki so nespremenljivo dejstvo, medtem ko so posvojitve že domena praktičnih problemov in pa seveda ideologija, ki se širši javnosti upira. V ideološkem smislu, Primc nima nobene podpore, še med zglednimi katoliki, katerih interese dejansko zastopa, mu ne gre preveč dobro.
  Še boljši primer je zakon, ki bi razširil pomen roditeljskih pravic ne neke taste in snahe, na senilne dedke in dementne babice, čeprav se hvalijo s podpisi, ne vidim nikakršnega razumevanja in podpore v javnosti, nula, v tem so sami.
  Zato se velja vprašati, če ni tudi Primčev odbor samo še ena diverzija, češ saj smo se uprli, ampak ste nas volilci pustili na cedilu, kar seveda ni res. Bolj zanimivo je, da podobnih kritik režima in predlogov za boljše delovanje nima nobena druga stranka ali skupina, politik je torej povzem pasivna do zadev, ki javnost še kako zanimajo. Kako je to mogoče, politika je seveda odvisna od odziva volilcev, zakaj valijo tako pomembne in aktualne stvari na nekega nezanesljivega Primca, zgleda isto kot pravosodje, tudi oni ne rabijo nobene posebne podpore, da bi bilo tudi jutri kot je danes in je bilo že včeraj, nikjer na planetu jim noben narod ne bi pustil tako absolutno oblast in jim omogočal, da se imajo fino, marsikje bi že zdavnaj zakuhali resno revolucijo, za veliko manjše in manj očitne probleme z državo in javno upravo kot jih imamo pri nas.

 • avtohtoni neandartalec

  Kakšne neumnosti so to, Svet Evrope nikomur nič ne nalaga, ne obstaja enotna sodna praksa med članicami, načelno stališce lahko kvečjemu pritiska na totalitarizme, zagotovo ne dojemajo odgovornosti sodnikov kot breme demokraciji.
  V redu, nizem strokovnjal kot Murgljeva, pa naj sama pove kje točno piše to kar se je po moje gladko zlagala.

 • Nata

  Pa , dajte že mir s to strokovno javnostjo !
  Pa tudi s samimi strokovnjaki !
  Saj vemo , kaj vse so že zakuhali in po svoje skuhali !

  O sodnikih – svetih kravah – pa ne bi razpredala.

 • Artur

  Vse lepo in prav bravo Primc prav zares vse to kar je bilo z njegove strani izrečeno na odboru za pravosodje je vsakemu normalnemu človeku popolnoma sprejemljivo a kje ste še slišali ,da bi se psihopati kar tako odrekli svojim privilegijem pa tudi, če narod že “tanko piska”. Čimprej predčasne volitve, ker kar je preveč je preveč ta “strokovna” banda nas nateguje že na suho , evidentno ali ne .Torej ?

 • dr Janez Sveti

  Zanimivo je, da narod v imenu katerega menda sodijo, nima pravice gledat in poslušat (tv) kako sodijo v njihovem imenu.
  DR janez Sveti genij

  • tinta

   Se bojijo za naše dušno zdravje ;)

   • dr Janez Sveti

    Verjetno res. Naše duševno in njihovo telesno, kot posledico.
    DR Janez Sveti grad gori grof beži

  • avtohtoni neandartalec

   Če ni narod videl kako se sodi državljanom tretjega razreda, pod posebno zaščito države, bi začeli takoj zbirati orožje, municijo, hrano, zdravila in obleko, na glave pa bi si pripeli Rdečo zvezdo. Resno!

   • dr Janez Sveti

    Ponovno se strinjam (na žalost) s tvojim mnenjem. No razen tega odhoda v hosto :) Imam rad topel Wc in bide. Pa tudi brez interneta ne znam več preživeti dneva.
    DR janez Sveti vesoljc

    • avtohtoni neandartalec

     Ja, saj to razmišljamo vsi, in oni se tega Hudičevo dobro zavedajo. Nič ni nevzdržno.

   • garfi

    Resno ?
    troll

  • dvanajstzvezdic

   Očitno narod nima pravice postavljati (direktno) zakonov. To bi bilo potrebno v prvi vrsti omogočiti. Magari preko referenduma.

 • Olga

  Kdo pa je ” strokovna” javnost?! Seveda sodstvo, ni za javnost!? Tudi mafija ni!

  Vsi na volitve! Naženimo mafijo!

 • garfi

  rdeča banda vse zavrne
  Slovenci kljub temu grizimo naprej

 • koreninca

  Po mnenju vrhovnega sodišča je zakonsko besedilo preveč enostavno in kaže na nerazumevanje dela sodišč.

  Po njihovo je treba enostavno stvar do konca zakomplicirati. Povsem na uradniški način. Bljak, za bruhat.

 • dvanajstzvezdic

  Ali obstaja kakšna možnost da se za nek zakon,ki ga predlaga civilna družba (v tem primeru Primc) razpiše referendum? Ali mora iti sprejemanje zakonov izključno samo “skozi” parlament?

 • odzunaj

  “Po mnenju vrhovnega sodišča je zakonsko besedilo preveč enostavno in kaže na nerazumevanje dela sodišč.” – Zakonsko besedilo je preveč enostavno, preveč razumljivo vsakomur, tako da se ga ne da razlagati na sto poljubnih načinov, glede na obsojeno osebo ! Ali so to mislili ?
  “SMC ne želi sodnikom nalagati dodatne odgovornosti.” – Sodnikom se ne sme nalagati nobene odgovornosti, saj sedaj ne odgovarjajo za nič, niti za proti zakonito niti za proti ustavno delovanje in še manj za materialno in psihološko socialno škodo , ki jo delajo kot posamezniki državljanom in državi ! – Ali so to mislili ?
  DRŽAVLJANI, PRIŠEL JE ČAS, KO MORAMO ZAHTEVATI ODGOVORNO DELOVANJE VSEH !
  ZATO ZAHTEVAJMO ODHOD VLADE IN PONOVNE VOLITVE ! ČIM PREJ !

 • freedomfighter

  rešitev za slovensko sodstvo je ta da bi bili vsi primeri odprti za javnost in prenašani po tv potem bi si lahko javnost ustvarila realno sliko recimo o primeru patrija…ampak nekaterim ni nikoli dovolj v Ameriki imajo vse to pa pravi Trump da ne more dobiti poštenega sojenja ker je sodnik latino američan xD

 • Olga

  Gospod Primc in vztrajniki, hvala za vaš trud in vztrajnost pri oranju ledine za postavitev normalnega, poštenega sodstva za vse!? Pot bo dolga, ampak uspešna! Vsi pošteni Slovenci smo z vami!

  • freedomfighter

   me zanima če nas res čaka raj čez dve leti ko bo SDS in koalicija zmagala navolitvah

   • garfi

    odbor 2014 in Primc nista SDS
    razkrinkavaš se
    Raj pričakuješ samo ti

 • za vložitev predloga zakona so zbirali 5000 podpisov – a dovolj bi bil en (1) desni poslanec ki bi sam vložil ta/k predlog zakona

 • Shalalabayzer

  Nova24tv, saj vem da sem nadležen…ali lahko prosim povezavo (url link) do posnetka na vašem YT kanalu?

  Hvala.

 • Osti jarej

  ..odvetnice in tožilke so ,večinoma fejst babe…zato se njih lahko fotografira…enako velja za moške predstavnike iz teh vrst…no,za večino