fbpx

Tako je Janševa vlada rešila slovenski turizem: Na dopust letos tudi tisti, ki si ga prejšnja leta niso mogli privoščiti!

Photo: Matic Štojs Lomovšek

Ob izbruhu in razglasitvi epidemije koronavirusa se je vlada odzvala urgentno. Janševa vlada je tako nemudoma začela pripravljati pakete za pomoč slovenskemu turizmu. Vsakemu polnoletnemu državljanu je namenila vavčer v vrednosti 200 evrov za nastanitev v slovenskih turističnih krajih, mladoletnim pa turistični bon v vrednosti 50 evrov, in to vsem državljanom, ne glede na starost in družbeni status. To je zagotovo eden izmed ukrepov, ki najbolj odmeva v slovenski javnosti, saj si letos lahko dopust privoščijo tudi tisti, ki si ga v preteklih letih niso mogli!

Turizem je ena izmed bolj pomembnih dejavnosti v Sloveniji. Na letni ravni prispeva do 5,3 odstotka deleža bruto domačega proizvoda, medtem ko je dodana vrednost zaradi turističnih zaslužkov okrog 3,9 odstotka. Žal je ves svet presenetila epidemija koronavirusa in svet se je v trenutku ustavil, a ne za slovenski turizem. Slovenski državljani tako korak za korakom rešujejo letošnjo turistično sezono. Po zadnjih podatkih je bilo dne 27. julija 2020 unovčenih kar 210 tisoč vavčerjev, kar pomeni, da smo Slovenci ta ukrep Janševe vlade sprejeli z odprtimi rokami.

Skupna vrednost bonov, ki jo Slovenci sicer lahko porabimo v registriranih turističnih namestitvah, je 356.858.450 evrov, skupno število upravičencev je 2.047.261 slovenskih državljanov. Omenjeni ukrep bo državo državo stal 350 milijonov evrov, pristojni pa računajo še na okoli 170 milijonov evrov multiplikativnih učinkov za ostale zadeve. Največkrat se vavčerji izkoristijo ob koncu tedna, ko se Slovenci odpravimo na krajše izlete. Finančna uprava RS je prepričana, da bomo več o uspehih vavčerjev vedeli ob koncu poletne sezone, že zdaj pa je jasno, da smo jih Slovenci sprejeli z navdušenjem.

(Foto: iStock)

Minister za gospodarstvo zadovoljen, da so vavčerji med Slovenci zelo priljubljeni
Z izvajanjem ukrepa je zadovoljen tudi minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek. Veseli ga, da se je vlada odzvala hitro in celovito. Po njegovem mnenju je ukrep med državljani zelo priljubljen, saj bo marsikateri posameznik iz radovednosti porabil svoj vavčer v eni izmed turističnih destinacij v Sloveniji. Boni pa pomagajo predvsem h krepitvi turizma. Kot zanimivost lahko navedemo, da se je v dneh  od 21. julija do 27. julija povečalo število vnovčenih bonov za 50 tisoč. “So pa boni le eden od ukrepov za krepitev turizma, je pojasnil in dodal, da kot država protikoronskih ukrepov nismo zaklenili in če bo treba, jih bomo tudi podaljšali,” je za 24ur povedal Počivalšek.

To je le eden izmed ukrepov. Za pomoč turistični panogi je več različnih strokovnjakov iz področja turizma sestavilo skupaj s predstavniki ministrstva za gospodarstvo več javnih razpisov, ki vključujejo smernice za varovanje zdravja turistov in zaposlenih. Gre za dvig kompetenc vodilnih turističnih destinacij in razvoj turistične ponudbe za leti 2020 in 2021 (vrednost 5,48 milijona evrov), za spodbujanje uvajanja okoljskih znakov za turistične nastanitve za leti 2019 in 2020 (105.000 evrov) ter za podporo makro, malim in srednje velikim podjetjem s področja turizma za povečanje snovne in energetske učinkovitosti (21,5 milijona evrov)
.

https://twitter.com/bs_freezone/status/1288843012009873411

V pripravi sta tudi razpisa za energetsko sanacijo planinskih koč (pet milijonov evrov) ter za pomoč malim in srednje velikim podjetjem s področja gostinstva in turizma (predvidoma med 13 in 16 milijonov evrov nepovratnih sredstev). Predstavniki ministrstva za gospodarstvo še opozarjajo, da nobenega izmed ukrepov ne bodo časovno zaklenili, saj je zgodba iz leta 2008 še preveč sveža, je povedal Počivalšek.

Foto: iStock

In ne le tisti, ki koristimo bone, nad tem ukrepom vlade so navdušeni tudi ponudniki turističnih namestitev. Iz posestva Na Škaluc so tako zapisali, da so tako letos podrli petletni rekord in da imajo 100 odstotno zasedene vse namestitve vse dni v juliju. Enako bo v avgustu. Več ne gre. Hvala vladi RS, ekipi Mateja Lahovnika in Co.”

Slovenci, obiščite Slovenijo, mojo deželo!
Podatki, ki smo jih razkrili v članku, dokazujejo, da bo slovenski turizem z veliko pomočjo slovenskih gostov tudi preživel. S tem pa se bo lahko okrepila zavest, da imamo v Sloveniji veliko lepih naravnih kotičkov. Slovenija, majhna država z bogatim alpskim, kraškim, primorskim in panonskim svetom ima vse, kar veliko število večjih držav v Evropi in po svetu lahko sanja. Čas je, da izkoristimo adute in podpremo znameniti slogan iz 80-ih let v času bivšega režima, ko smo Slovenijo promovirali s sloganom Slovenija, moja dežela!.

Na spletni strani Vlade RS so pripravili tudi odgovore na številna vprašanja državljanov v zvezi z unovčenjem turističnega vavčerja. Vse, kar vas zanima, najdete TUKAJ.

Luka Perš