Filmski igralec Richard Burton o Titu in Jovanki: On je droben in debelušen, ona pa gromozanska in kmečkega videza

Datum:

Na dan so prišli dnevniški zapiski Richarda Burtona. V njih filmski igralec opisuje, kako je skupaj s svojo soprogo in slavno igralko Elizabeth Taylor na Brionih obiskal Josipa Broza Tita in njegovo ženo Jovanko Broz. Kot je igralec ob tej priložnosti zapisal, sta ju pričakala ženska kmečkega videza in majhen moški z velikim trebuhom. 

Kot je navedel filmski igralec Richard Burton, je bila Jovanka Broz šarmantna s prešernim nasmehom, pri Josipu Brozu Titu pa zaradi zatemnjenih očal ni mogel ugotoviti barve oči. Presenečen je bil nad tem, kako velika je ona, on pa majhen in nežen, z izjemo njegovega trebuščka pa droben. Tudi Titovi koraki so bili kratki in tudi roka, ki jo je Burtonu iztegnil v pozdrav, je bila prav tako drobna. Zakonski par Broz Burtona ni navdušil. Znani igralski par je Jugoslavijo obiskal davnega leta 1971. Taylor se je sicer pripravljal na vlogo Tita, ki naj bi jo odigral v filmu Bitka na Sutjeski. Epizodo iz Titovega življenja je generacija, ki je danes starejša od 50 let, spremljala kot telenovelo v živo. In čeprav zgodovina Tita v zasebnem življenju opisuje kot človeka, ki je bil dober gostitelj, svetovne politične in estradne elite, se je Burton pri Titu dolgočasil. Hkrati pa je bila po Burtonovih besedah Taylorjeva očarana nad jugoslovanskim voditeljem. Slavni par je Tita sicer obiskal 31. julija, poroča Blic.

Brozova si zagotovo ne bi želela prebrati tega, kar je o njej igralec zapisal o njenem izgledu, čeravno je pohvalil njen šarm in prešerni nasmeh. Kot je še zapisal v svojih spominih, sta s soprogo srečno prispela z avtom mercedes-benz. Pripeljali so se do in skozi Pulj, ko jih je čakala ladja. Na letališču pa so ju pričakali številni fotografi in (TV) novinarji. Novinarje je zanimalo, kakšen občutek je igrati “velikega človeka“, kaj ve o Titu. Igralcema je bila namenjena vila nedaleč proč od Titove. Bilo je zelo vroče in brez klimatizacije. V vili ju je pričakala Brozova, gromozanska ženska kmečkega izgleda, sicer pa zelo šarmantna in prešerno nasmejana. Dobila sta kanapeje (on jih je snedel brez kruha), šampanjec, ki ga je zavrnil, okusno turško kavo pa je sprejel. 1. avgust je opisal kot dolg in prijeten dan, ki je bil razen kratkega popoldanskega spanca preživet skupaj s Titom. Predsedniku in njegovi soprogi sta ob tej priložnosti podarila Van Cleef & Arpels – kos pirita z vgrajeno uro v njem.

Igralca Elizabeth Taylor in Richard Burton (Foto: wikimedia commons)

Ko me je Tito vprašal o scenariju, sem rekel, da mislim, da je v njem premalo zastopan in da bi moral biti močnejši ter da je vloga premajhna. Tito se je strinjal, da bi okrepili njegovo vlogo v filmu, kar je bilo režiserju zelo všeč. Ključno je bilo to, da Richard ne bi zgolj stal kot lipov bog. Barton je 21. julija 1971 sicer kazal še precej večje navdušenje v pričakovanju obiska Tita (načrtovan za 28. julija). Kot je zapisal, je dan poprej opravil pogovore z Jugoslovani. Tema je bil prav Titov film. Med debato je bilo povedanih veliko navdušujočih zgodb tako o komunizmu in Rusiji kot tudi o Titu samem. Pričakoval je, da bo snidenje z maršalom zelo zanimivo. Bitka na Sutjeski je bila po navedbah igralca odločilna za zavezniško vojaško v nadaljevanju vojne. Opisal je junaška dejanja partizanov, všeč pa mu je bil tudi lik Tita, ki je bil tedaj ranjen. Ni pa mu bil všeč Tito, kakršnega je osebno spoznal. Malo ga je vznemirjala tudi nervoza, s katero ga je postreglo osebje.

Tito je Stalina opisal kot dobrega politika, vendar slabega človeka
Za Tita in Jovanko je dejal, da živita v neverjetnem razkošju in da to ni primerljivo z ničimer, kar sta videla. Po kosilu sta se s predsednikom veliko pogovarjala o vojni, predvsem o Sutjeski. Igralec ga je vprašal, ali ima rad Josifa Stalina. Tito dolgo časa ni odgovoril, na koncu pa povedal, da ga občuduje kot politika, kot človeka pa ga ne mara. Poklical ju je ob 16. uri in so se odpravili s kabrioletom Lincoln Continental. Že kmalu, kakšnih 50 metrov od hiše, je avto zapeljal čez ostro skalo in predrl desno sprednjo pnevmatiko. In namesto da bi se motor ustavil, je še povečal obrate, zvezdniški par pa se je v avtu premetaval deset dolgih napetih sekund. Avto so pustili in se peš odpravili v majhen živalski vrt s salonom, kozami, gazelami itd. Po nesreči z avtomobilom je bil naenkrat videti zelo star in še manjši, a se mu je kmalu znova povrnil stari samozavestni jaz. In zdelo se je, da se je malce bal slona, ko ga je hranil.

Josip Broz Tito in njegova žena Jovanka (Vir: Twitter)

Zadnjič pa je bil Tito v dnevniku omenjen 2. avgusta 1971. Ob 9.30 je srečal novinarja, ki ga je spraševal, zakaj vse to počne. Ves čas je že na pamet ponavljal, da gre za “izjemnega človeka” in “izjemno priložnost” itd. Če ne bi bilo njegove soproge, ki je bila očarana nad močjo in slavo vsega tega, bi naredil vse, kar je bilo v njegovi moči, da bi pobegnil. Tako velik napor je bil zanj prenašati ves ta dolgčas, zlasti neskončne prevedene pogovore. Brozova naj bi pripovedovala dolge zgodbe, za katere nista dovolila, da bi ju prevajalci prekinjali, zato je potem, ko tolmač zaključil, človeku že vseeno, o čem je govora. Natanko ob 9.50 so se odpravili proti predsedniški vili, zatem pa naravnost na majhno kotorno jahto, katere največja hitrost je bila 35 vozlov, tehtala je 160 ton in bila dolga okoli 36 metrov ter pluli mimo stotin otokov tega dela sveta. Videl je prelepa mesta, na stotine novih hotelov, na večinoma kamnitih plažah pa je kar mrgolelo turistov. Predsedniški barki so mahali skoraj vsi, on pa jim je odzdravljal.

Tito: imamo najbolj zavarovano obalo v Evropi, v jamah na otokih so skrite puške, podmornice in topovi
Tito mu je ponosno povedal, da gre za najbolje zaščiteno evropsko obalo, pod vsemi otoki, polnimi jam, pa naj bi bile skrite puške, podmornice in topovi. Občasno je na kakšnem oddaljenem hribu skozi daljnogled opazil mornarja, ki je togo pozdravljal. Kosili so na majhnem otočku, vendar ne brez mučnega pogleda na hiše in posesti. Tito se je obenem dolgočasno hvalil z različnimi umetninami iz Indonezije, Makedonije in Sudana. Na obrazih prisotnih je bilo dolgočasje in to navkljub pijači. Se je pa izjemno zabavala Taylorjeva, njen mož pa k sreči ni pil, ker bi verjetno začel postavljati zelo nerodna vprašanja. Mnogi so njegovo posmehovanje Titu razumeli tudi kot znak ljubosumja, saj je igralka uživala v njegovi družbi. Broz se ji je zdel smešen, svetovljan z lepimi navadami, Tito pa herojski lik. Prav mogoče je tudi, da je namerno kazala svojo veliko naklonjenost, da bi bil njen mož ljubosumen. Ko sta bila igralca skupaj, sta bila bolestno ljubosumna.

Titova rezidenca na Brionih (Foto: Youtube)

Je pa Richard na koncu le priznal, da Tito ni povsem dolgočasen brezveznik. Tito je na primer dejal, da je bil presrečen, ko mu je umrla babica, ker ga je prej ves čas tepla. Kot je še dejal, je bila majhna, močna in nenehno jezna. Srečali so tudi Winstona Churchilla, ki je bil na bližnji jahti. Churchill je vzel mali, Tito pa svoj običajni veliki viski. Tito je Churchillu dejal, da ga je naučil piti iz velike steklenice in ga vprašal, zakaj tudi sam nima velike. Britanski državnik pa mu je odvrnil, da je bilo to nekoč, ko sta imela oba moč, on je nima več, Tito pa še vedno ima svojo. Igralec je še zapisal, da moč kvari človeka in da ne verjame, da je še pripravljen videti tistega malega človeka iz njegovega domačega okolja, razen ko mu maha z zastavo in nosi prapor. Nekega večera so si tudi ogledali film v amfiteatru v Pulju. Ulice so bile polne mirno stoječih okičenih mornarjev, za njimi pa množice ljudi, ki so ploskale. Elizabeth je bila tisti večer mnogo večja zvezda od Tita. Ko so vstopili v Kolosej, so vsi vstali in ploskali. In bila je zelo navdušena, je cinično zaključil svoj opis potovanja v Jugoslavijo.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Soros s 50-milijonsko fundacijo v času prihajajočih volitev v ZDA

Soroseva organizacija Open Society Foundations bo vložila 50 milijonov...

Golob znova prekršil dano obljubo, v SDS mu dali še eno priložnost

Na današnji izredni seji je bil na dnevnem redu...

Dejan Vunjak postal očka

V družini Vunjak je veselo. Pevec Dejan Vunjak je...