STA v službi globoke države? Z razbijanjem “mitov” v bran dogajanju na RTVS

Datum:

Odkar je prišlo do uveljavitve Golobove novele o RTVS se na javnem mediju vršijo politične čistke. Ker pa želijo očitno pri STA ublažiti poročanje o šikaniranju in premeščanju novinarjev odkar je mesto vršilke dolžnosti odgovorne urednice informativnega programa RTV zasedla Polona Fijavž, ti v rubriki Ne/ja razbijalka mitov trdijo, kako ne drži, da prihaja do odpuščanj, čeprav nihče sploh ne trdi, da prihaja do odpuščanj. Zanimivo pa je, da pri tem tudi “pozabljajo”, da je bila Fijavževa imenovana nezakonito. 

                   

“V zadnjih dneh je na TV Slovenija prišlo do številnih uredniških sprememb, s položajev pa se razrešuje in odpušča urednike, voditelje in novinarje”, je navedba, ki so se jo pri STA odločili preverjati. Pri tem pa so prišli do naslednjega sklepa: “Na Televiziji Slovenija je v zadnjih dneh res prišlo do več menjav na uredniških mestih v informativnem programu prvega programa, a prejšnji uredniki niso bili razrešeni, ampak jim je z odstopom prejšnje odgovorne urednice potekel mandat. Odpuščanj po zagotovilih RTVS ne predvidevajo. Je pa nova uprava umaknila 38 opozoril pred odpovedjo prejšnjega vodstva zaposlenim, ki so izrazili solidarnost s kolegom v televizijskem studiu.”

V pojasnilu svoje ugotovitve so pri STA izpostavili, da je Jadranka Rebernik odstopila z mesta odgovorne urednice informativnega programa prvega programa Televizije Slovenija, kot vršilka dolžnosti odgovorne urednice informativnega programa pa jo je nadomestila Polona Fijavž. “Ker so mandati ostalih urednikov vezani na mandat odgovorne urednice, to pomeni, da jim je z odstopom odgovorne urednice mandat potekel in niso bili odstavljeni”, navajajo in pri tem s pridom pozabljajo, na kakšen način je bila imenovana Fijavževa.

Foto: Posnetek zaslona STA

Uprava bi morala pred imenovanjem Fijavževe pridobiti mnenje uredništva
Kot poroča Spletni časopis, so že pred dvema letoma v Sindikatu novinarjev Slovenije in Društvu novinarjev Slovenije opozorili, da če odgovorni urednik ni imenovan v skladu s postopkom, je njegovo imenovanje nezakonito. Zakon o medijih namreč nalaga, da vodstvo pred imenovanjem pridobi mnenje uredništva. Tega pa v tem primeru seveda niso naredili. Takoj po imenovanju Fijavževe pa so pričele prihajati informacije o nastavljanju novih dnevnih urednikov in premeščanju novinarjev z voditeljskih mest (Valentine Plaskan, Nejca Krevsa, Luke Svetine), od vodenja Arene pa sta se morala posloviti tudi dolgoletna novinarja RTVS Vida Petrovčič in Igor Pirkovič. Da se pritiske novega vodstva RTVS na nekatere voditelje in novinarje izvaja je med drugim ponazoril primer Plaskanove, ki je zaradi izvajanja pritiskov pristala na ljubljanski urgenci. O tem seveda pri STA seveda molčijo in zgolj v znak opravičila dogajanja na RTVS omenjajo, da je prišlo do zamenjav, a da so na RTVS zagotovili, da odpuščanja niso predvidena, ampak da bodo ti odslej opravljali nove novinarske naloge.

“Začasni urednik, ki je imenovan na nezakonit način, nima nobene pravice postavljati svoje ekipe za zakonito izvoljenega urednika, ki ga še ni. A točno to začasna urednica počne, nov vrh RTV pa takšno očitno nenavadno ravnanje brani”, je v luči dogajanja kritično izpostavil dolgoletni novinar in urednik Peter Jančič. Šele ta četrtek, torej po izvedenih premestitvah, je bilo znotraj uredništva izvedeno glasovanje o podpori pri imenovanju Fijavževe na mesto nove vršilke dolžnosti odgovorne urednice informativnega programa RTV. Čeprav so osrednji mediji o novici navijaško poročali češ, kako naj bi Fijavževa uživala močno in celo plebiscitarno podporo, pa je dejstvo takšno, da je zanjo glasovalo le 59 od 143 upravičencev. Glede na način razbijanje mitov s strani STA se marsikomu upravičeno zazdi, da je STA, od katere se upravičeno pričakuje objektivno poročanje, v službi globoke države.

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

Blokiranje zbiranja podpisov, v boj proti zdravnikom celo s tujo PR službo?

Od začetka zbiranja podpisov za spremembo kazenskega zakonika, ki...

Evrovolitve kot “horuk v stare čase”?

Kdor je pozorno spremljal dogajanje pred zadnjimi volitvami v...