Stranko SD skrbijo podobice svetnikov v kamniškem župnišču, kjer bo letos potekal osnovnošolski pouk, zato ker Šarčeve OŠ še niso zgradili!

Datum:

Poslanec opozicijske SD Marko Koprivc je na ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec naslovil vprašanja v zvezi z izvedbo pouka v šolah s prostorsko stisko, ob čemer je izpostavil primer osnovne šole v Kamniku, kjer bo 5. razred nastanjen v župnišču. Koprivca ob tem skrbi, da bodo učenci izpostavljeni verskim podobam in simbolom. Najbolj komično pa je, da bi moral nov šolski objekt stati že v času Šarčeve vlade,pa se to ni zgodilo. 

V poslanski skupini SD so pokazali svoj materinski čut do učencev Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik, kjer bodo imeli letos, zaradi prostorske stiske, učenci 5. razreda pouk v župnišču na Šutni, medtem ko so ta problem v času vlade Marjana Šarca prezrli. Poslanec Marko Koprivc je na šolsko ministrico Simono Kustec, naslovil poslanska vprašanja, ki so povezana s prostorsko stisko, zaradi katere pouk v nekaterih osnovnih šolah ni izvedljiv pod normalnimi pogoji. V tem primeru je posebej izpostavil primer že omenjene osnovne šole. Koprivca ob tem najbolj skrbi, da bodo osnovnošolci izpostavljeni “nevarnosti” verskih simbolov in podob.

Koprivc je v pismu zapisal, da se v šolske klopi po večtedenskih dogovorih pristojnih institucij ter glede na priporočila NIJZ v zvezi z ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa, vračajo vsi učenci in dijaki. Ker se ob porastu števila okužb v Sloveniji čuti strah, da bi koronavirus s pričetkom pouka, vdrl tudi v šole ter tako posledično predstavljal nevarnost za širjenje okužbe predvsem med starejšo, rizično skupino državljanov Slovenije, je zagotavljanje varnega učnega okolja izjemnega pomena. “Kljub temu, da se je z današnjim dnem pričelo novo šolsko leto, pa je ponekod še vedno zaznati premalo jasnih informacij, kako bo potekal pouk. Med drugim je do nas prišla informacija, da je ravnatelj Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik z dopisom: Navodila ob začetku šolskega leta, z dne 26.08.2020, starše in učence 5. razreda obvestil o tem, da bo v letošnjem šolskem letu pouk za petošolce potekal v prostorih župnišča na Šutni.”

Marko Koprivc. (Foto: sta)

Navedeno odločitev je ravnatelj sicer omenjal že ob koncu preteklega šolskega leta, a je kljub temu ta med številnimi starši in učenci povzročila vrsto vprašanj, na katere šola pred začetkom šolskega leta ni podala celovitega odgovora. Starši so ob tej odločitvi zaskrbljeni predvsem zaradi splošne varnosti učencev v prostorih župnišča, Zanima jih, kako bo ob izvedbi pouka v prostorih župnišča zagotovljena integriteta vseh učencev, tudi tistih, ki so morda pripadniki drugih veroizpovedi in navsezadnje tudi to, ali bodo iz prostorov župnišča, v katerih se bo izvajal program javne osnovne šole, odstranjeni vsi verski simboli in podobe. V poslanski skupini ob tem še navajajo, da prostorska problematika ne pesti samo omenjene osnovne šole, ki je zato primorana rešitve iskati zunaj svojih prostorov.

Ni prvič, da nekoga motijo krščanski simboli: v preteklosti so že brisali križe z Lidlovih izdelkov 

“Zato se zdi še toliko bolj nerazumljivo, da je bil s strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport pod vašim vodstvom razveljavljen razpis za sofinanciranje investicij v osnovne šole in vrtce, ki je bil prvi tovrstni razpis po letu 2011 in ga je objavilo ministrstvo pod vodstvom vašega predhodnika dr. Jerneja Pikala.” Ob tem je poslanec SD ministrici Kustečevi namenil vprašanja, ki so se nanašala na to, ali so seznanjeni z odločitvijo vodstva Kamniške šole in na kakšni pravni podlagi je bila ta odločitev sprejeta ter kako bo v prostorih župnišča poskrbljeno za varnost, kako bo zagotovljena laičnost prostorov, in ali bodo v času izvajanja pouka odstranjeni verski simboli in podobe zaradi zagotavljanja integritete vseh učencev tudi drugih veroizpovedi ter kako bo zagotovljena nemotena organizacija šolske prehrane, in ali je ministrstvo seznanjeno s prostorsko problematiko te osnovne šole.

Gonja proti krščanskim verskim simbolom, tako po svetu kot tudi pri nas, ni nič novega. Pred časom smo že poročali o primeru odstranjevanja križev iz izdelkov Lidla. Nestle se je pridružil naraščajočemu trendu v Evropi in spremenil embalažo izdelkov grške prehrane, na kateri je upodobljena svetovno znana cerkev s Santorinija. Medtem ko je v resničnem življenju na grški svetovno znani cerkvi, ki jo krasi modra kupola, križ, so iz embalaže le tega odstranili. Pri odpravi križa je Nestle, največji proizvajalec hrane in pijače, podprl supermarket Lidl s podobno embalažo. Odgovor supermarketa Lidl na vprašanje, zakaj odstranitev krščanske ikonografije s slike krščanskega verskega objekta dojemajo kot ”spoštovanje raznovrstnosti”, pa še vedno ostaja nejasen. Točna in utemeljena se ne zdi niti njihova izjava, da se izogibajo ”uporabi verskih simbolov”, ker ne želijo ”izključiti nobenega verskega prepričanja”.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki