fbpx

ISIS želi z novim terorističnim pohodom sprožiti nov migrantski val, s katerim bi destabilizirali Evropo

Terorist ISIS (vir: twitter)

Veja ISIS v Libiji se je po dveh letih reformirala blizu meje s Tunizijo. Islamski džihadisti so se zapletli v več kot ducat spopadov z drugimi militantnimi skupinam in varnostnimi silami ter napadali rafinerije nafte.

Teroristi ISIS so ponovno udarili v Libiji, kjer so v zadnjem času izvedli več kot ducat napadov, s katerimi opozarjajo nase, in po poročanju portala Daily Caller privabljajo nove rekrute za boj proti “križarjem”, s čimer mislijo zahodno civilizacijo.

Dve leti po tem, ko je Libijska nacionalna armada s pomočjo ameriških zračnih udarov ISIS pregnala iz Sirte, so teroristi nazaj. Džihadisti so se ponovno zbrali v oddaljenih puščavskih skrivališčih, z nakradenim iz Sirte pa so imeli dovolj časa in sredstev za začetek nove serije napadov v državi.

Končni cilj destabilizacija Evrope
Teroristična skupina je tako prevzela odgovornost za napad na naftno podjetje v državni lasti, v katerem sta umrla dva zaposlena, ter za napade na rivalske militantne skupine v Libiji. Napadi naj bi bili po mnenju strokovnjaka za Libijo iz organizacije Carnegie Endowment for International Peace Frederica Wehreya poskus oblikovanja nove podobe teroristične organizacije, v želji po nabiranju novih rekrutov. “Poudarjamo, da so naftna polja, ki podpirajo križarje in njihove načrte v Libiji, legitimna tarča mudžahedinov,” so povedali predstavniki ISIS glede napadov na naftna podjetja.

ISIS je napadel naftno podjetje v Libiji. (Vir: Twitter)

Strokovnjak s področja islamskega ekstremizma in sodelavec britanskega obrambnega foruma Joseph Fallon je ob tem za Fox News povedal, da je cilj ISIS “sprožiti masovne migracije ljudi, da bi destabilizirali sosednje države in Evropo”.

Ivan Šokić