fbpx

Poraz zdrave pameti: Nemške železnice ukinjajo spolno delitev na “gospod” in “gospa”?!

Nemške železnice ukinjajo binarno spolno poimenovanje z "gospod" in "gospa" oziroma uvajajo tretji spol. (Foto: Pixabay)

Nemške železnice bodo primorane opustiti binarno spolno poimenovanje strank na “gospod” in “gospa” oziroma dodati tretjo “spolno nevtralno” obliko. V primeru nespoštovanja razsodbe sodišča jim za vsak posamičen primer grozi 250 tisočakov denarne kazni. 

Višje deželno sodišče v Frankfurtu je odločilo, da so državne nemške železnice odgovorne za diskriminacijo, ker so naslovile samooklicano spolno nebinarno stranko z “gospod”. Podjetju odslej grozi globa v višini 250 tisočakov evrov za vsak posamičen primer, če bi bila spolno nevtralna stranka napačno naslovljena, poroča Remix News.

Sprememba bo imela daljnosežne posledice. Podjetje ne bo več smelo uporabljati običajnih spolnih nazivov pri izdajanju vozovnic, v sporočilih za pomoč strankam, pri oglaševanju in shranjenih podatkih. Odločitev ne dopušča prehodnega obdobja za uvedbo sprememb. Te so po prepričanju sodišča tehnično, finančno in kadrovsko izvedljive.

Nebinarne osebe, ki se ne želijo nazivati “gospe” ali “gospodje”, še same natanko ne vedo, kako bi se imenovale. (Foto: epa)

S prihodnjim letom pa bo spremenjen tudi sistem rezervacij. Nemške železnice morajo opustiti normalno, binarno delitev ali izumiti tretjo spolno obliko za naslavljanje strank. Zaenkrat pa še ni jasno, kakšna bo ta oblika. Pritožba je prišla od “spolno nebinarnega” gospoda po imenu René_Rain Hornstein. Podčrtaj in srednje ime sta namenjena označevanju njegove spolne raznolikosti. Po mnenju sodišča naj bi nemške železnice prezrle njegovo “nebinarno” orientacijo in ga na takšen način diskriminirale, zato mora podjetje plačati rekompenzacijo v višini tisoč evrov.

Pravilno poimenovanje je treba še izumiti
Po mnenju sodnikov naj bi tožnik utrpel nematerialno škodo. “Pripisovanje moškosti” naj bi pri njem povzročilo hud duševni pretres. Za nemške železnice pa je raznolikost ključna prioriteta. Posledično je bil “spolno korekten” jezik že uveden na vseh področjih podjetja. V nemškem jezikovnem prostoru sicer še vedno ni splošno priznanih standardov za naslavljanje nebinarnih spolov, zmeda pa obstaja tudi znotraj same kontroverzne skupnosti.

Domen Mezeg