Obveščevalne službe vse bolj enotne, da Izrael ni odgovoren za napad na bolnišnico v Gazi

Foto: X

Obveščevalne službe so z zbiranjem dokazov vse bolj enotne, da Izrael ni krivec za napad na bolnišnico v Gazi. Prav tako Palestinci lažejo o smrtnih žrtvah. Dejansko naj bi jih bilo med 10 in 50.

Tiskovna predstavnica ameriškega Sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson je na “X” zapisala: “Ker nadaljujemo z zbiranjem informacij, naša trenutna ocena, ki temelji na analizi slik, posnetih z neba, prestreženih informacij in odprtokodnih obveščevalnih podatkih (posnetki novinarjev ali drugih govorcev), potrjuje, da Izrael ni odgovoren za eksplozijo, ki je v torek odjeknila v bolnišnici v Gazi.”

Svet za nacionalno varnost ZDA je tako potrdil trditve ameriškega predsednika Joea Bidna, ki je ob obisku v Tel Avivu zatrjeval, da Izrael ni odgovoren za strahotni napad na bolnišnico v Gazi. Na vprašanje novinarjev, zakaj je verjel, da za napadom na bolnišnico ne stojijo Izraelci, je Biden odgovoril, da to potrjujejo podatki z ministrstva za obrambo ZDA.

Hamas precenil število žrtev
Hamas je za napad namreč takoj obtožil izraelsko vojsko, ki od 7. oktobra vsakodnevno obstreljuje enklavo, pri tem pa naj bi povzročila med 200 in 500 smrtnih žrtev. Tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje Gaze Ashraf Al-Qudra je po poročanju francoskega Le Parisien dejal, da je “število smrtnih žrtev zaradi pokola v bolnišnici, največjega in najbolj nasilnega, ki ga je zagrešila izraelska kriminalna okupacija znotraj območja Gaze, povzročilo smrt 471 Palestincev. najmanj 28 poškodovanih je še vedno v kritičnem stanju, 314 drugih pa ima poškodbe različnih stopenj.” Bombardiranje bolnišnice je sprožilo val mednarodne jeze in ostre obsodbe v več prestolnicah. Izraelski napad na civiliste, ki so se zatekli v bolnišnici, so opisali kot “vojni zločin”.

Da gre za pretiravanje, pa trdi obveščevalna služba, ki pravi, da se število žrtev giba med 10 in 50.

Svet za nacionalno varnost je v sredo popoldne podal dodatno izjavo, ki se je še bolj nagnila k tej oceni. “Obveščevalni podatki kažejo, da so nekateri palestinski militanti na območju Gaze verjeli, da je eksplozijo verjetno povzročila napačna raketa ali izstrelitev rakete, ki jo je izvedel Palestinski islamski džihad (PIJ). Militanti še vedno preiskujejo, kaj se je zgodilo,” je dejala Watsonova. Izraelski uradniki so objavili zvok, za katerega trdijo, da Hamasovi militanti razpravljajo o eksploziji in jo pripisujejo raketi, ki jo je izstrelil PIJ, piše CNN.

Palestinski islamski džihad (Foto: epa)

Tuji mediji poročajo, da prvi dokazi, ki jih je zbrala ameriška obveščevalna skupnost, kažejo, da je napad na bolnišnico izstrelila raketa, ki jo je izstrelila palestinska skupina Islamski džihad. Med zbranimi dokazi je analiza eksplozije, ki nakazuje, da je šlo za eksplozijo na tleh in ne za zračni napad. Ni bilo nobenega posebnega kraterja, ki bi kazal na to, da gre za bombo, je pa prišlo do velike škode zaradi požara in raztresenih ruševin, kar je skladno z eksplozijo, ki se je začela na tleh, pravi vir.

Analiza in preverjanje dejstev še ni zaključeno
Ta analiza je ena podatkovna točka, zaradi katere so se obveščevalci nagnili k oceni, da je bil napad na bolnišnico izstrelitev rakete, ki je šla po zlu. Kljub temu je analiza eksplozije le ena od stvari, ki jih preučuje obveščevalna skupnost, ki je v regijo poslala sredstva za zbiranje obveščevalnih podatkov. Ameriški obveščevalci še niso podali končne ocene in še vedno zbirajo dokaze, so sporočili iz Sveta za nacionalno varnost. Po navedbah uradnikov je prvotna ameriška ocena poleg analize eksplozije temeljila na posnetkih, zbranih z ameriških satelitov, in obveščevalnih podatkih, ki so jih posredovali Izraelci.

Sedanji in nekdanji uradniki organov pregona pravijo, da je ocena vzroka eksplozije v ZDA ovirana zaradi pomanjkanja dostopa do kraja in analize najdenih trupel. Ekipe FBI lahko običajno uporabijo vzorce s prizorišča, da v nekaj urah identificirajo uporabljeno raketno gorivo in eksplozive, je dejal nekdanji uradnik FBI. Ne da bi preučili kraj dogodka, morajo ameriški uradniki analizirati signale in druge obveščevalne podatke, ki lahko pomagajo pri močni posredni oceni vzroka, vendar niso dokončni.

A.H.