fbpx

Papež Frančišek mamam: Nehajte jim likati srajce!

Vir: (EPA)

Papež Frančišek je na 10. srečanju družin izrazil obžalovanje, da se več mladih ne odloča za družinsko življenje. Na srečanju je zbranim govoril o pomenu družine, znotraj katere se prvič naučimo ljubezni, o tem, kako so krščanske družine poklicane na potovanje ljubezni in služenja Bogu, ki jih na koncu vodi do sreče in upanja v prihodnosti. Pozval jih je tudi, da naj se ne ozirajo nazaj k izgubljeni “svobodi”, saj da je ta svoboda polna iluzij. A največ pozornosti je požel njegov pogled, kako bi morale mati ravnati s svojimi sinovi, ki se nočejo in nočejo osvoboditi. Povedal je naslednje: “Matere me pogosto prosijo, naj nekaj storim. Naj govorim z njihovim sinom, ki se ne želi poročiti. Odvrnem jim, naj jim nehajo likati srajce. Pošljite ga v svet in naj čim prej zapustijo gnezdo.”  

V Vatikanu ta teden poteka 10. svetovno srečanje družin, ki bi moralo potekati že leta 2021, a je bilo prestavljeno. V Rimu so se zbrali verniki in predstavniki iz celega sveta, iz 120 držav. 2000 delegatov je razpravljalo o zakonski zvezi, spolnosti, pa tudi o migracijah.

Sobotna maša je bila vrhunec letošnjega srečanja. Papež se je na mašo ma trgu Sv. Petra pripeljal s svojim svetovno znanim “papamobilom”, tokrat pa so z njim na belem avtu z odprto streho sedeli otroci. Skupaj z njimi se je pred mašo vozil med verniki in jih pozdravljal. Med vožnjo se je večkrat ustavil in poljubljal dojenčke iz vernih družin. Papež je vernike nagovoril, ni pa sodeloval pri liturgičnem delu maše, zaradi težav z zdravjem.

Papež Frančišek na “papamobilu” skupaj z otroki. Foto: (EPA)

Ne ozirajte se nazaj
Med svojo pridigo je Papež Frančišek govoril, da bodo tisti, ki sledijo Jezusu videli, da jih le ta vedno prehiti z ljubeznijo in služenjem. Zbrane vernike je v homiliji spomnil tudi na drugo pismo apostola Pavla Galačanom, v katerem jih je apostol pozival k temu, da naj svoje svobode ne izkoristijo za predajanje mesenim strastem, temveč služenju drug drugemu skozi ljubezen. Prav to pa je bil tudi nauk njegove pridige mladim, ki se ne želijo poročiti, saj se ne želijo odpovedati svobodi in si oprtati številnih obveznosti, ki jih prinaša družinsko življenje. “Drage družine, tudi ve ste bile pozvane k temu, da nimate drugih prioritet, da se ne ozirate nazaj in hrepenite po prejšnjem življenju, prejšnji svobodi, ki je polna varljivih iluzij,” je povedal vernikom.

Andrej Žitnik