Spopadi se nadaljujejo: ZDA izrazile neomajno podporo Izraelu in legitimno pravico, da se brani

Izraelsko-palestinski konflikt, v katerem so teroristične rakete zadele tudi civilne cilje. (Foto: epa)

V zadnjih sedmih letih so trenutni spopadi med Izraelom in Hamasom dosegli vrhunec. Boji so se čez noč še zaostrili, Hamas je izstrelil več kot 100 raket proti Tel Avivu in drugim bližnjim mestom, Izrael pa nadaljuje z letalsko akcijo v Gazi z uničenjem objektov Hamasa. Izrael je v sredo med drugim napadel tudi področje, kjer so imeli visoki vojaški voditelji Hamasa sestanek. Umrl je poveljnik mestne brigade Gaze in vodja oddelka za raziskave in razvoj Hamasovega kibernetskega orožja, prav tako so umrli vsaj še trije uradniki.

Bidnova administracija se skuša povezati z Egiptom, da bi situacijo umirili. Namestnica pomočnika državnega sekretarja za Izraelsko-palestinske zadeve Hady Amr naj bi v sredo odpotovala v Tel Aviv. Medtem pa je svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost Jake Sullivan govoril z egiptovskim kolegom Abasom Kamelom.

Z egiptovskimi uradniki se je Sullivan pogovarjal o “korakih za ponovno vzpostavitev miru v prihodnjih dneh”. Pogovarjal se je tudi z izraelskim svetovalcem za nacionalno varnost Meirom Ben-Shabbatom, obsodil pa je tudi Hamasove napade in izrazil neomajno podporo izraelski varnosti in dodal, da ima ta legitimno pravico, da brani svojo državo in ščiti civiliste. Pogovori so potekali tudi z državnim sekretarjem Blinkerom in izraelskim zunanjim ministrom Gabijem Ashkenazijem. Poudaril je, da si ZDA ne želijo, da situacija preide v pravo vojno, ni pa na Izrael pritiskal, da morajo zaustaviti operacijo proti Gazi.

Notranja situacija v Izraelu
Kriza v Jeruzalemu in Gazi še dodatno spodbuja nestrpnost in strah med Judi in Arabci. Ta teden so se dogajali hudi spopadi tudi med civilisti. Demonstracije, ki so jih izvajali Palestinci in kot odgovor na izraelski napad na mošejo Al-Aksa so v ponedeljek prerasli v nemire tudi v drugih mestih v Izraelu. Najhujši so tam, kjer živijo tako Judje kot Arabci. Gorijo sinagoge, avtomobili, hoteli, restavracije, napadajo in pretepajo se tudi med seboj. Vlada je v torek razglasila izredno stanje.

Varnostni svet v sredo zvečer
Vedno več je pozivov varnostnega sveta ZN, da Svet poda izjavo o eskalaciji nemirov med Izraelom in Palestinci. A stališče ZDA ostaja nespremenjeno, Washington tudi meni, da izjava ne bi pripomogla pri deeskalaciji razmer. Medtem pa visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell pravi, da je EU zaskrbljena zaradi velikega števila civilnih žrtev. Prioriteta bi morala biti zaščititi nedolžne. Hamasove rakete, usmerjene v izraelske civiliste so nesprejemljive, pravi. EU torej poziva k takojšnjemu prenehanju spopadov, v Jeruzalemu je treba spoštovati status quo na svetih krajih, so še povedali.

Železna kupola
Čeprav protiraketni sistem Železna kupola sestreli od 85 do 90 odstotkov Hamasovih raket, so izraelski obveščevalci že opozorili, da ima teroristična organizacija Hezbollah zadostno število raket, kar bi lahko  morda “prebodlo” ščit Železne kupole. Bi Hamasu lahko uspelo uničiti ščit? V torek in sredo zjutraj so le v nekaj minutah izstrelili več kot 100 raket, kar pomeni velik skok v številu izstreljenih raket. To sicer ne pomeni, da Železna kupola ni več učinkovita, saj je dejstvo, da prestreže večino raket.

Anita Gužvič