fbpx

Ste si od nekdaj želeli živeti v Švici? Vasica Albinen ponuja denarno nagrado za tiste, ki so se tja pripravljeni preseliti

Ena najlepših vasic v Švici za novonaseljene ponuja denarno nagrado. (Foto: Wikipedija)

Če ste kdaj sanjali o življenju v Švici, vas bo morda ta naslednja vest spodbudila k dejanski uresničitvi vaših sanj in to v Albinenu, eni najlepših švicarskih vasic. Zaradi ekstremno nizke stopnje prebivalstva se je vlada namreč odločila, da tistim, ki so se pripravljeni tja preseliti, ponudi lepo vsoto denarja. 

Vas Albinen se nahaja na bolj sončni strani doline Rone in velja za eno najlepših vasi v Valaisu. Njen največji čar je geografska lega nad ostrimi vzpetinami soteske Dala. Ponuja osupljiv razgled na okoliške doline in gore, vendar je območje zaradi svoje lokacije precej izolirano, zato je sčasoma postalo redko naseljeno. Cilj vaške skupnosti je torej povečati upadanje števila prebivalstva Albinena in “vrnitev življenja v vas”, zaradi česar se je Švicarska vlada odločila, da bo ljudem, ki so se pripravljeni tja preseliti, plačala. Vendar za to obstajajo določeni pogoji.

Albinen, ki leži 1300 metrov visoko nad dolino Rone v kantonu Valais, je že nekaj časa trpel zaradi bega prebivalstva. V 80 letih se je število prebivalcev drastično zmanjšalo na 240, več kot polovica pa je starejših. Številne Albinenove hiše so zdaj počitniške hiše, šolo pa so morali pred desetimi leti zapreti zaradi pomanjkanja učencev. Preostalih nekaj šoloobveznih otrok se zdaj vsak dan vozi 20 minut z avtobusom v sosednje vasi. Za ponovno odprtje šole v vasi bi moralo tam živeti več družin, poročajo švicarski mediji.  Skladno z načrtom ponovne naselitve bi vsaka na novo priseljena štiričlanska družina, ki bi tam kupila, obnovila ali zgradila dom, prejela denarno spodbudo v vrednosti 60 tisoč dolarjev.

Foto: Wikipedija

Prej boste morali pridobiti dovoljenje za bivanje
Prvi pogoj za naselitev je, da je novonaseljeni Švicar ali njen stalni prebivalec, kandidati morajo mlajši od 45 let, izbrane družine pa se morajo strinjati, da ostanejo v vasi deset let, saj jim sicer denarna spodbuda ne pripada. Iz ponudbe so izvzete investicijske družbe. Novica je tedaj pritegnila številne in preplavila vsa družbena omrežja. Po poročanju švicarske javne televizije SRF so se tujci pojavili s kovčki, pripravljeni na vselitev. Takratni župan Beat Jost je dejal, da so skupnost preplavili klici, vendar so oblasti vztrajale, da je ponudba odprta samo za ljudi z ustreznimi dovoljenji za bivanje ali švicarskimi potnimi listi, ki izpolnjujejo stroge pogoje.

Občina je prejela nekaj ustreznih vlog, v vas se je že naselila prva družina iz kantona Aargau v severni Švici. Par naj bi imel enega otroka in še enega na poti, v vasi pa so kupili hišo. Stroške sheme krije posebni sklad, v katerega občina plačuje 100.000 švicarskih frankov letno. Število mest je omejeno. V vasi so povedali, da pričakujejo, da bodo v naslednjih letih pritegnili največ pet do deset družin.

Tanja Brkić