fbpx

Tekma v Liverpoolu dokazano povzročila dodatnih 41 smrti zaradi koronavirusa, pri nas pa se še vedno najdejo “strokovnjaki”, ki temu oporekajo!

Foto: epa

Izvedba nogometnih tekem, kot je bila biološka bomba v Milanu in tekma v Liverpoolu, so po mnenju britanskih strokovnjakov in pristojnih oblasti bile povod za razširitev koronavirusa. Zadnja raziskava je pokazala, da je po rezultatih raziskave na tekmi v Liverpoolu bilo zaradi izvedbe dogodka povzročenih 41 dodatnih smrti. Medtem pa vodstvo UEFE še vedno trdi, da izvedba tekem ni njihova krivda.

Zadnja tekma, ki je bila odigrana skupaj z navijači, je bila med moštvoma Liverpoola in Atletica v Liverpoolu. Po raziskavi, ki jo je izvedla Nacionalna zdravstvena služba Združenega Kraljestva, je dogodek povzročil 41 dodatnih smrti zaradi koronavirusa, poroča Daily Mail. Dogodka se je udeležilo 52 tisoč navijačev, med njimi preko 3 tisoč španskih navijačev, medtem ko so Španci že takrat zabeležili preko 640 tisoč primerov okužb.

Izvedba tekme je bila velika napaka, je priznal tudi madridski župan Jose Luis Martinez-Almedia, ki za nastali dogodek krivi tudi britanske oblasti, ker niso prepovedale dogodka, kljub temu, da so 10 dni kasneje uvedli karanteno. Po tekmi je tako tudi zbolelo za koronavirusom tretjina španskega moštva in priznani športni novinar.

Množični dogodki so tempirana bomba za prenos koronavirusa
Spomnimo tudi na nogometno tekmo 19. februarja v Milanu, ki je gostil tekmo med moštvi Atalante in Valencie. Po dveh tednih smo bili priča epidemiji koronavirusa, ko je število okužb v Italiji pričelo naraščati preko tisoč okužb dnevno. Najbolj prizadeto območje je bil ravno provinca Lombardija, kjer se je zgodila omenjena tekma. Na tekmi so bili prav tako navzoči tudi Španski navijači, ki so domnevno virus prenesli tudi v svojo državo, kjer smo bili priča novi epidemiji. “Ta tekma je bila biološka bomba, ki je eksplodirala na stadionu, zdaj pa ubija naše mesto,” se je na dogodek odzval bergamski župan Giorgio Gori, kjer naj bi bilo prisotna kar polovica Bergama.

Nasprotno pa še vedno trdijo Čeferinovi podporniki, kot je dejal Slovenski selektor nogometne reprezentance do 21 let Primož Gliha za Dnevnik: “Gre za nesmiselno izjavo, ki se ji smejijo povsod po Evropi. Ko je bila tekma med Atalanto in Valencio v Milanu, sta bila v Italiji natanko dva obolela. Nobene pandemije ni bilo. Če bi bila, bi o usodi takšnih tekem tako ali tako odločala italijanska vlada, ne Uefa. Gre za cenen populizem, ki je zelo škodljiv.”

Belgijci so se zaradi grožnje okužb odločili zaključiti sezono, nakar jim je Uefa zagrozila celo z izključitvijo vseh njihovih klubov iz evropskih tekem, o čemer smo že pisali. Davek, ki so ga prejeli navijači na stadionu v Liverpoolu in Milanu prav tako Uefe ni odvrnila za kaznovanje navijačev. Atalanta bo morala plačati 8500 evrov zaradi prižiganja bakel na tribunah, Valencia pa 15 tisoč evrov, ker se je zaradi njenih igralcev tekma začela z zamudo.

Uefa za nastanek biološke bombe ne želi prevzemati odgovornosti in hkrati zagovarjajo stališče, da še nihče ni vedel, da bo Lombardija epicenter epidemije, medtem ko so ostali organizatorji že prepovedovali koncerte in podobne množične prireditve. Za druženje navijačev in razširitev virusa so tako zvalili krivdo na oblasti, saj kot pravijo sami niso mogli prepovedati tekme, ker so v ozadju pogodbe in sporazumi. V času, ko so nastajale krizne razmere, je več kot očitno za odločitev bil zaslužen denar, medtem pa določeni mediji v Sloveniji predsednika Evropske nogometne zveze kujejo v zvezde in ga označujejo za heroja.

Sara Kovač