fbpx

Velika napaka Savdske Arabije prinaša “božje maščevanje” in dražjo nafto

Portesti v Teheranu po usmrtitvi šiitskega duhovnika v Savdski Arabiji; Foto: epa

V Savdski Arabiji so usmrtili šiitskega duhovnika Nimra al Nimra, kar je v pretežno šiitskem Iranu izzvalo val ogorčenja. Stvari so šle tako daleč, da so jezni Iranci zažgali ambasado Savdske Arabije v Teheranu, Savdska Arabija pa je po incidentu z Iranom prekinila vse diplomatske stike.

Šiitski Iran in sunitska Savdska Arabija sta že od začetka državljanske vojne v Siriji na nasprotnih bregovih. Iran je namreč glavni zaveznik diktatorja Bašarja al Asada. V Jemnu pa savdske sile vodijo koalicijo, ki napada šiitske upornike.

“Savdska Arabija spodbuja razraščanje terorizma”
Namestnik iranskega zunanjega ministra Husein Amir Abdulahian je povedal, da je Savdska Arabija z usmrtitvijo Nimra al Nimra storila napako. Pravi, da je sprejela prenagljeno odločitev, ki širi nestabilnost v že tako nestabilni regiji in spodbuja razraščanje terorizma.

“Savdsko Arabijo bo doletelo božje maščevanje,” je v odziv na usmrtitev Nimra povedal iranski vrhovni vodja, ajatola Ali Hamenej.

Po podatkih savdskega notranjega ministrstva je bil 56-letni Nimr pobudnik protivladnih protestov v Savdski Arabiji leta 2011, vpleten pa naj bi bil tudi v napade teroristične mreže Al Kaida, v katerih je bilo leta 2003 in 2004 ubitih več deset ljudi. Nimr je bil usmrčen skupaj s še 46 šiitskimi aktivisti in sunitskimi skrajneži.

Zaradi trenj med Teheranom in Rijadom se bo podražila nafta
Zaradi trenj med dvema naftnima velesilama, Savdsko Arabijo in Iranom, so se v današnjem azijskem trgovanju zvišale cene nafte. Nafta je bila za odtenek dražja zato, ker sta ti dve državi ključni članici Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC).

Iranski predstavnik je Rijad danes obtožil, da z zaroto, s katero znižuje ceno nafte na svetovnem trgu, spodkopava interese svojega naroda in vseh muslimanov v regiji. Analitiki pa ocenjujejo, da kljub novim napetostim na Bližnjem vzhodu večjega pritiska na cene nafte ni pričakovati.

ZDA pozivajo k zmanjšanju napetosti v regiji, Britanci molčijo
Predstavnik ameriškega State Departmenta John Kirby je dejal, da se zavedajo, da je Savdska Arabija ukazala zaprtje iranskih diplomatskih predstavništev. Združene države Amerike so pozvale oblasti v Savdski Arabiji in Iranu, naj zmanjšajo napetost v regiji, kjer so se razmere po usmrtitvi al Nimra močno zaostrile.

“Menimo, da diplomatska prizadevanja in neposredni pogovori ostajajo ključni pri odpravljanju razlik, zato bomo še naprej pozivali voditelje po vsej regiji, naj sprejmejo odločne ukrepe za umiritev napetosti,” je še povedal Kirby.

Velika Britanija – razen kratke izjave o tem, da nasprotujejo smrtni kazni v vseh primerih – na iransko-savdski konflikt ni objavila nobenega konkretnega odziva. Mnogi ta neodziv povezujejo s škandalom, povezanim z britansko skrivno podporo kandidature Savdske Arabije v Svet Orhanizacije združenih narodov za človekove pravice, poroča Independent. V opoziciji so ogorčeni in zahtevajo, da se politike, ki so podprli kandidaturo te države v Svet OZN za človekove pravice, razkrije. Sporno se jim zdi, da v tem svetu sedijo predstavniki države, ki je v javni usmrtitvi pobila 47 ljudi, vključno s šiitskim duhovnikom Nimrom.

A. R., STA