fbpx

[Video] Zaskrbljujoč trend med mladimi na Švedskem: Ti namerno kašljajo, kihajo in pljuvajo pred starejše ljudi

Foto: printscreen

Ne samo zaskrbljujoče, tudi žalostno je, kako malo spoštovanja imajo nekateri mladi do starejših. To se je sicer pokazalo že ob samem izbruhu koronavirusa, ko so nekateri izjavljali, da “koronavirus tako ali tako ubija samo stare”, sedaj pa se zdi, da je šel svet še korak navzdol. Dno od dna je namreč dosegel nov koronavirus izziv, ki od mlajše populacije zahteva, da kiha, kašlja in pljuva pred starejše. Vredno obsojanja.

Na nov koronavirus izziv so najprej opozorila švedske oblasti v občini Eslov, saj so zaznale, da najstniki zavestno kašljajo, kihajo in pljuvajo poleg starejših. Staršem so ob tem svetovali, da spremljajo početje svojih nespoštljivih otrok in se z njimi pogovorijo, saj vedenje ni le neprimerno, ampak ogroža zdravje in življenje starejših ljudi. Švedska se je namreč odločila v nasprotju z večino drugih držav, da zaenkrat še ne bo omejila svobode gibanja svojih državljanov, piše RT, ki je še zapisal, da so kljub temu fakultete in srednje šole zaprte, kar pomeni, da se zdolgočasena mladina očitno želi zabavati na račun starejših.

Na Facebooku se je oglasila občina Eslov, ki je zapisala: “Nekateri naši starejši so bili izpostavljeni mladim, ki zavestno kašljajo, kihajo in pljuvajo v njihovi bližini na ulicah in v trgovinah. Pogovorite se s svojimi mladostniki in predvsem opozorite, če vidite koga, ki bi izzival in se obnašal nespoštljivo.” Množično so se odzvali tudi prebivalci omenjene občine in obnašanje obsodili kot “gnusno” in “popolnoma brezbrižno”, nekateri pa so tudi podvomili v resničnost zapisanega, saj očitno niso mogli verjeti, da je lahko nekdo tako nesramen do starejših ljudi. Ena izmed vodilnih na občini Eslov Ingrid Westerlund pa je za švedski radio dejala: “Zaznali smo, da se starejši ljudje počutijo negotovo. Da mladi ljudje kašljajo in zakričijo ‘korona’ samo zato, da bi se smejali.”

Da ne gre za lažno novico, temveč žalostno realnost, pa pričajo posnetki, ki jih nekateri mladi posnamejo ob tem. Duo migrantov, ki sta “zatočišče” našla na Švedskem, je tako na YouTubeu, kjer ju najdete pod “Alpha & Ali”, objavil posnetek, kako nadlegujeta starejše prav z novim koronavirusom. Posnetek lahko pogledate tukaj:

https://twitter.com/SamnyttSimon/status/1243809881884327936?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1243809881884327936%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rt.com%2Fnews%2F484545-sweden-teens-coronavirus-challenge%2F

Odzvala se je tudi lokalna političarka iz vrst Socialnih demokratov Maria Hind Alias in tvitnila, da sta omenjena migranta “generalna idiota” (TUKAJ), zapisala pa je tudi, da bo poklicala njune starše in jih povprašala, ali so ponosni, da so vzgojili “dva popolna idiota” (TUKAJ).

Švedska sicer ni edina država, ko gre za neokusne izzive na temo koronavirusa, saj so se podobna iskanja pozornosti pojavila na spletu tudi iz drugih držav. Jim je pa skupno to, da gre večinoma za generacijo Z, torej rojene med letoma 1995 in 2010, ki se na tak način kratkočasi. Pisali smo že o nekem mladem moškem, ki je v trgovini lizal deodorante, kar je bil prav tako “izziv koronavirusa”, zaradi česar je obtožen teroristične grožnje (TUKAJ).

Še eden izmed “koronavirus izzivov” je bil lizanje školjke na javnem stranišču. Izziv je opravil tudi vplivnik Larz in zbolel. Več o tem preberite TUKAJ.

Foto: posnetek zaslona

Več aretacij je izvedla tudi irska policija, potem ko so mladostniki kašljali in pljuvali pred širšo javnost. Irski minister za zdravje Simon Harris je to početje označil za “gnusno” in “patetično” vedenje, poroča Russia Today.

Marjanca Scheicher