fbpx

Wikileaks razkriva nove škandale Clintonove

Foto: epa

Spletna stran wikileaks je v petek objavila prepise ukradene elektronske pošte med sodelavci demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton, iz katerih so razvidne nekatere podrobnosti njenih govorov bankirjem z Wall Streeta. Clintonova teh govorov doslej ni hotela objaviti.

Wikileaks že dlje časa objavlja informacije, ki so jih pridobili s pomočjo hekerjev in v katerih je Clintonova govorila bankirjem Goldman Sachsa leta 2014, da je v mladosti dobro živela zaradi očeta podjetnika, čeprav ni bila bogata, kot je sedaj z možem Billom Clintonom. Povedala je tudi, da so verjetno “insiderji” Wall Streeta najbolje opremljeni za reformo Wall Streeta, brez katerega ni mogoče voditi uspešne nacionalne politične kampanje.

Objavljene so tudi njene pritožbe nad medijskim poročanjem o donacijah Clinton Foundationu in med drugim izjave zaposlenim v brazilski banki o tem, da si želi, da bi ZDA imele zdravstveni sistem, kot ga ima Kanada, da bi imela celotna ameriška celina odprte meje in skupni trg z enakimi možnostmi za vse ljudi ter prihodnost zelene energije.

Nekoč je razpravljala tudi o potrebi, da se loči zasebno in javno v politiki, ki je po njenih besedah nekaj podobnega izdelavi klobas. Tega nihče ne gleda rad, čeprav ima rad končni izdelek. Zaradi tega morajo imeti politiki javno in zasebno stališče o določenih vprašanjih. S tem je med drugim mislila na pogajanja o sporazumih.

Clintonova je popolna prevara
Predsednik Nacionalnega odbora republikanske stranke (RNC), Reince Priebus, je sporočil, da objave kažejo, kakšna je v resnici Clintonova. “Resnica je ta, da je osebnost, ki jo Clintonova kaže med kampanjo, popolna prevara. Kako jo lahko Sanders in podobno misleči demokrati še vedno podpirajo?” se sprašuje Priebus.

Volilni štab kandidatke ni potrdil pristnosti objavljenega in nima komentarja. Vlada predsednika Baracka Obame je prav tako v petek Rusijo naravnost obtožila, da želi vplivati na ameriške volitve s krajami in objavami podatkov, in demokrati se zanašajo na to, da bodo objave razvodenele, zaradi tega, kdo jih je spravil na dan.

M. P., STA