fbpx

Zakaj slovenski levičarji ne marajo Melanie Trump

Melania Trump je vse bližje Beli hiši (Foto: epa).

Pozabite igralca Klemna Slakonjo in njegove odmevne parodije, znanega filozofa Slavoja Žižka ali vplivnega kardinala Franca Rodeta. Njihova razpoznavnost v svetu se ne more meriti s trenutno najbolj znano Slovenko – Melanijo oziroma Melanio Trump.

Seveda je razlog razpoznavnosti 45-letne nekdanje manekenke iz Sevnice, z dekliškim priimkom Knavs, njen zakon z verjetnim republikanskim predsedniškim kandidatom – newyorškim milijarderjem Donaldom Trumpom. Melania ima realne možnosti, da postane celo prva slovenska prva dama v Beli hiši. Položaj, ki jo lahko vpiše ne samo v slovensko, ampak tudi v svetovno zgodovino. Da ne omenjamo, da se bo v tem primeru nanjo usmerila medijska luč vsega sveta.

Medijska superzvezda v Beli hiši
V primeru, da bo Trump novembra slavil, bo Melania najmanj štiri leta (oziroma osem, če bo Trumpu uspelo zmagati še leta 2020) na naslovnicah svetovnih časopisov ter na malih zaslonih največjih in najpomembnejših televizijskih mrež po vsem svetu. In če se bo dobro odrezala, lahko tudi po koncu bivanja v Beli hiši ostane brezčasna medijska ikona v slogu Jackie Kennedy. Kljub temu v Sloveniji zaradi tega sploh ni čutiti kakšnega ponosa, še zlasti ne na levici.

Ker je njen mož, hrupni in gostobesedni 69-letni nepremičninski mogotec med levo usmerjenimi slovenskimi mediji in med slovensko levico nasploh precej nepriljubljen, ne preseneča, da v Sloveniji ni čutiti kakšnega medijskega navdušenja nad uspešno rojakinjo Melanio. Še zlasti, ker tudi sama javno podpira moževa politična stališča – med njimi tudi izgon nezakonitih priseljencev ter obvezno rabo angleškega jezika.

Zadrega in nenaklonjenost
Zaradi njenega moža in njegovih stališč, ki so na primer glede priseljevanja in odnosa do islamskega radikalizma (“začasna” prepoved priseljevanja muslimanov v ZDA in podobno) v popolnem nasprotju s stališči slovenske levice, je v slovenskem levem medijskem prostoru čutiti precejšnjo zadrego glede Melanie, če ne celo odklonilno držo. Težko je namreč hvaliti Sevničanko in pisati lepe članke o njej, hkrati pa napadati njenega moža ter ga dajati v nič.

Melania je zvesta podpornica svojega moža Donalda Trumpa (Foto: epa).

Melania je zvesta podpornica svojega moža Donalda Trumpa (Foto: epa).

Melania se zaradi te zadrege in zavračanja v Sloveniji seveda ne beli glave. Še zlasti zadnje dneve je lahko zelo zadovoljna. Njenemu Donaldu je namreč v torek uspela bleščeča zmaga v domači zvezni državi New York, kjer je dobil več kot 60 odstotkov glasov in gladko premagal oba republikanska tekmeca – guvernerja iz Ohia Johna Kasicha in senatorja iz Teksasa Teda Cruza.

Zmote slovenskih levo usmerjenih političnih analitikov
Poleg tega v prihodnjih tednih sledijo volitve v zveznih državah, kjer ima Trump največ možnosti za zmago: Pensilvanija, Delaware …. Ob ugodnem razpletu bo newyorškemu milijarderju na julijski republikanski nacionalni konvenciji v “slovenskem” Clevelandu težko iztrgati iz rok kandidaturo za predsednika ZDA, četudi po koncu primarnih volitev ne bo imel absolutne večine delegatov.

Če v Sloveniji levo usmerjeni politični analitiki Trumpa potiskajo zelo na desno, njegove volivce pa slikajo kot nekakšne primitivce iz najbolj zaostalega ameriškega podeželja (tako imenovani rednecks, slovenska ustreznica bi bila kmetavzarji, op. p.), pa je realnost precej drugačna.

Trump najmočnejši v urbanih, industrijskih zveznih državah
Že to, da Trump zmaguje v najbolj urbanih in/ali industrijsko močnih ameriških zveznih državah (New York, Michigan …), izgublja pa v najbolj podeželskih (tu zmaguje predvsem Cruz, ki ima podporo konservativnega krila republikancev), kaže, da se slovenski levo usmerjeni politični analitiki precej motijo. Kot primer zgrešenih analiz lahko omenimo analize po Trumpovem porazu v Wisconsinu v začetku aprila.

Fotografija gole Melanie, ki jo podporniki Teda Cruza spretno izkoriščajo (Foto: TW).

Fotografija gole Melanie, ki jo podporniki Teda Cruza spretno izkoriščajo (Foto: TW).

Ker je do poraza prišlo nekaj dni po tem, ko je Trump – da bi se prikupil republikanskim konservativnim volivcem v Wisconsinu – najprej zagovarjal kaznovanje žensk, ki splavijo, nato pa na hitro spet spremenil stališče, so slovenski politični analitiki poraz v Wisconsinu razložili kot nekakšno protikonservativno nestrinjanje z njegovim stališčem glede splava.

Trumpove newyorške vrednote
V resnici pa je ravno obratno: volivci v Wisconsinu ga niso kaznovali zaradi njegovih stališč do splava, ampak zato, ker niso verjeli, da je tudi v resnici nasprotnik splava, ampak zagovarja “newyorške vrednote”, kot bi jih opisal Cruz (to je seveda res, saj je Trump vedno podpiral splav, do spremembe stališč je prišlo šele v času njegove kandidature).

Če se vrnemu k Melanii: tudi ona možu delno otežuje pot do konservativnih republikanskih volivcev (tako imenovanih evangeličanskih Born Again Christians oziroma na novo rojenih kristjanov na ameriškem Srednjem vzhodu in Srednjem zahodu).

Gola prva dama in slovenščina v Beli hiši
Ker se je pred več kot desetimi leti za eno od britanskih moških revij fotografirala gola, Cruzovi politični privrženci to fotografijo s pridom izrabljajo, da bi konservativne volivce odvračali od Trumpa. To jim kar precej uspeva, kar so pokazale že prve strankarske volitve v Iowi v začetku februarja. “Njegova tretja žena (to je Melania, op. p.) se je fotografirala gola”, je bil eden od ključnih razlogov, ki jih je neki konservativni republikanski volivec v tej podeželski zvezni državi omenil, ko je zatrdil, da ne bo volil za Trumpa.

Če bo Trumpu julija v Clevelandu uspelo dobiti republikansko nominacijo ter novembra na ameriških predsedniških volitvah premagati demokratskega kandidata oziroma kandidatko – Bena Sandersa ali Hillary Clinton –, potem se bo v Beli hiši vsak dan verjetno slišala tudi slovenska govorica, to je namreč jezik, s katerim naj bi se Melania pogovarjala s svojim desetletnim sinom Barronom (ta obvlada angleščino, slovenščino in francoščino). Vsekakor pa je to jezik, s katerima se mora Melania pogovarjati s svojima staršema – ta namreč ne govorita angleško.

Aleš Žužek